Koi tam maken: 7 tips om jouw Koi tam te maken

Je bekijkt nu Koi tam maken: 7 tips om jouw Koi tam te maken
Koi tam maken

Met een beetje geduld lukt het om iedere Koi tam te maken. Heel lang laten Koi het over het algemeen niet duren voordat ze bij jou uit de hand komen eten. Ze zijn van nature nieuwsgierig en altijd in voor wat lekkers. Misschien heb je al wel wat pogingen gedaan maar is het je tot nu toe niet gelukt. We geven je tips zodat het jou voortaan ook met zekerheid gaat lukken.

1. Probeer iets minder te voeren

Hoe minder hongerig jouw Koi zijn, hoe minder te ook geneigd zullen zijn om direct naar jou toe te komen. Voer daarom net iets minder in de periode wanneer jij veel tijd hebt om er moeite in te stoppen je Koi handtam te maken.

2. Voer op dezelfde tijdstippen

Gebruik een vast ritme wanneer je de Koi voer geeft. Koi hebben een goede biologische klok waardoor ze beter gewend raken aan wanneer ze voer kunnen verwachten. Kom jij altijd rond hetzelfde tijdstip bij de vijver om wat te geven, dan hebben ze dat al snel in de gaten.

3. Voer steeds op dezelfde locatie

Het is belangrijk om steeds vanzelf dezelfde locatie het voer te geven. Voordat je het voer geeft blijf je eerst een aantal minuten zitten op die plek. Dit doe je steeds opnieuw vanaf dezelfde locatie. Neem vooral even de tijd om te voeren. En voer de korrels ook niet in één keer. Geef ze steeds een paar korreltjes zo dichts mogelijk bij jou in de buurt. En maak ook geen onverwachte bewegingen, houdt je handen laag en ga niet weg bij de vijver voordat de korrels opgegeten zijn.

Koi uit de fles voeren
Koi uit de fles voeren

4. Kies een punt uit waar de zon niet in je rug staat

Voorkom dat je een schaduw over het water creëert. Wanneer de zon in je rug staat zorg je met de kleinste beweging ervoor dat je de Koi laat schrikken.

5. Doe je vingertoppen in het water

Wanneer het lukt dat de Koi gaan eten terwijl jij zelf bij de vijver zit, dan is de volgende stap om je hand in het water te houden. Het enige wat je hoeft te doen is je vingertoppen ligt te bewegen vlak onder het wateroppervlak. Of probeer eens wat voer in je hand te houden terwijl je deze net onder water houd. Koi kunnen namelijk uitstekend ruiken en hebben daardoor snel door dat er bij jou iets te halen valt. Waarschijnlijk durven ze nog niet naar je hand toe te komen, maar dat komt na een paar dagen vanzelf.

Geef steeds een paar korreltjes voer terwijl je dit doet. 2 of 3 korreltjes is genoeg. Je zult zien dat op het begin alleen de korrels die van jou wegdrijven gepakt worden, maar dat ze na een kwartier tot half uurtje al goed door hebben dat de kust veilig is en het in jouw buurt komen halen.

Koi tam maken
Koi tam maken

6. Korrels uit je hand laten ontsnappen

Als je je hand net onder het water houd met een aantal korrel voer erin, dan ruiken je Koi al snel dat er iets te halen valt. Als de Koi verder in de buurt komen, probeer dan steeds 2 of 3 korreltjes voer te laten ontsnappen uit je hand. Eigenlijk probeer je jouw Koi aan te leren dat er voer uit jouw handen komt. Wanneer de Koi eenmaal in de buurt komen zal het niet lang duren voordat ze compleet tam zijn en tegen je hand aan happen. Het belangrijk is hier ook weer om geen onverwachte bewegingen te maken. Blijf rustig en geduldig zitten zonder bewegingen met je armen.

7. Gebruik voeding waar Koi gek op zijn

Een droge aardappel is niet speciaal iets waar jij voor zou rennen, toch? Om je Koi over te brug te krijgen is het verstandig om te kiezen voor iets wat ze extra lekker vinden. je normale basisvoer wat je geeft kun je natuurlijk gewoon blijven geven. Maar het voer wat jij uit de hand voert wanneer je rustig de tijd hebt is kwalitatief, laat meer oliën los, heeft een betere en sterke geur, enzovoorts. Een klein zakje is dus voldoende, je gebruikt het alleen als lokaas.

Onderstaand een aantal soorten voer die zeer goed geuren in het water. Ik heb bewust geen droger korrelvoer neergezet, zoals bijvoorbeeld Probites en Takazumi. Je wilt juist een voer wat lekker sterk geurt en oliën afgeeft.

Saki Hikari Multi Season
– Zeer complete voeding
– Sterk geurend
– Zeer veel afgifte oliën
Saki Hikari Growth
– Complete voeding voor groei en zomer
– Sterk geurend
– Veel afgifte oliën
Sanikoi Gold Protein Plus
– Complete voeding
– Sterk geurend
– Gemiddelde afgifte oliën
Saki Hikari Multi SeasonSaki Hikari GrowthSaniKoi Gold Protein Plus
Bekijk actuele prijsBekijk actuele prijsBekijk actuele prijs

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie