Koi tam maken: tips om jouw Koi tam te maken

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Koi tips
  • Bericht reacties:0 Reacties
  • Laatste wijziging in bericht:15 oktober 2023
  • Leestijd:7 minuten gelezen
Je bekijkt nu Koi tam maken: tips om jouw Koi tam te maken
Koi tam maken

Koi tam maken gaat ook jou lukken! Het enige wat je nodig hebt is een beetje geduld, maar heel lang laten Koi meestal niet op zich wachten voordat ze naar je toe komen om zelfs uit je hand te eten! Koi zijn van nature nieuwsgierig en zijn altijd in voor wat lekkers. Misschien heb je al van alles geprobeerd maar zijn jouw Koi nog niet tam? Ik ga je in dit artikel tips geven zodat het ook jou gaat lukken!

Tips om Koi tam te maken

Eigenlijk is het helemaal niet moeilijk om Koi tam te maken. Het voornaamste wat jij nodig hebt is geduld. Verder kun je deze tips volgen om jouw Koi zo snel mogelijk tam te maken.

Probeer iets minder te voeren

Je voert misschien wel redelijk veel. Hoe minder hongerig jouw Koi zijn, hoe minder geneigd ze zullen zijn om verder naar jou toe te komen. Voer daarom net iets minder in de periode wanneer jij veel tijd hebt om energie en tijd te stoppen in het handtam maken van jouw Koi.

Voer op dezelfde tijdstippen

Door een vast ritme aan te houden, raken je Koi beter gewend aan wanneer ze voer kunnen verwachten. Ze snappen daardoor eerder wanneer jij in de buurt van de vijver komt, dat ze ook daadwerkelijk iets gaan krijgen. Dat helpt!

Voer steeds op dezelfde locatie

Ga steeds op dezelfde locatie naast de vijver zitten. Blijf daar een paar minuten zitten voordat je wat voer geeft. Doe dit steeds op exact dezelfde locatie. Neem vooral even de tijd om te voeren. Voer de korrels niet in één keer. Maar geef om de minuut een paar korreltjes, zo dicht mogelijk bij jou in de buurt. Maak geen onverwachte bewegingen, houdt je handen laag en ga niet weg bij de vijver voordat de korrels opgegeten zijn.

Kies een punt uit waar de zon niet in je rug staat

Je kunt het beste een punt naast de vijver uitkiezen waar de zon niet in je rug staat. Daarmee voorkom je dat je een schaduw over het water creëert. Iets waardoor je met de kleinste beweging Koi laat schrikken!

Doe je vingertoppen in het water

Lukt het al dat de Koi gaan eten terwijl jij zit bij de vijver? Dan is de volgende stap om je hand in het water te houden. Het enige wat je hoeft te doen is je vingertoppen ligt te bewegen, vlak onder het wateroppervlak. Je kunt ook een klein handje voer net onder water houden. Koi kunnen uitstekend ruiken, en hebben daardoor al snel door dat er bij jou iets te halen valt. Waarschijnlijk durven ze nog niet naar je hand toe te komen, maar dat komt na een paar dagen vanzelf.

Geef steeds een paar korreltjes voer terwijl je dit doet. 2 of 3 korreltjes is genoeg. Je zal zien dat op het begin de korrels eerst een stuk van jou weg moeten drijven voordat de Koi ze pakken. Neem hier rustig de tijd voor, na een half uurtje merk je al dat de Koi zich steeds veiliger voelen en verder bij jou in de buurt zullen komen.

Korrels uit je hand laten ontsnappen

Als je je hand net onder het water houd met een aantal korrel voer erin, ruiken je Koi al snel dat er iets te halen valt. Als de Koi verder in de buurt komen, probeer dan steeds 2 of 3 korreltjes voer te laten ontsnappen uit je hand.

Eigenlijk probeer je jouw Koi aan te leren dat er voer uit jouw handen komt. Geloof me maar dat als de Koi eenmaal in de buurt komen, het niet lang gaat duren voordat ze compleet tam zijn en tegen je hand aan happen!

Het belangrijk is hier ook weer om geen onverwachte bewegingen te maken. Blijf rustig en geduldig zitten zonder bewegingen met je armen.

Gebruik voeding waar Koi gek op zijn

Een droge aardappel is niet speciaal iets waar jij voor zou rennen, toch? Om je Koi over te brug te krijgen is het niet gek om te kiezen voor een zeer hoogwaardig voer. Je normale basisvoer wat je geeft kun je gewoon blijven geven. Maar het voer wat jij uit de hand voert wanneer je rustig de tijd hebt is kwalitatief, laat meer oliën los, heeft een betere en sterke geur, enzovoorts.

Een klein zakje is dus voldoende, je gebruikt het alleen als lokaas.

Onderstaand een aantal soorten voer die zeer goed geuren in het water. Ik heb bewust geen droger korrelvoer neergezet, zoals bijvoorbeeld Probites en Takazumi. Je wilt juist een voer wat lekker sterk geurt en oliën afgeeft.

Saki Hikari Multi Season
– Zeer complete voeding
– Sterk geurend
– Zeer veel afgifte oliën
Saki Hikari Growth
– Complete voeding voor groei en zomer
– Sterk geurend
– Veel afgifte oliën
Sanikoi Gold Protein Plus
– Complete voeding
– Sterk geurend
– Gemiddelde afgifte oliën
Saki Hikari Multi SeasonSaki Hikari GrowthSaniKoi Gold Protein Plus
Bekijk actuele prijsBekijk actuele prijsBekijk actuele prijs

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie