Hoe oud wordt een Koi karper?

Je bekijkt nu Hoe oud wordt een Koi karper?
Hoe oud wordt een Koi karper

Koi of Japanse Koi kunnen een hoge leeftijd behalen. Misschien zelfs wel ouder dan je denkt! We geven in deze blog antwoord op de vragen hoe oud wordt een Koi karper en wat de oudste Koi karper ter wereld ooit voor leeftijd behaalde. Ik kan je alvast verklappen dat ik in persoonlijke kring meerdere hobbyisten met Koi die vissen hebben van eind 20 jaar oud, enkele zelfs begin 30 jaar oud.

Hoe oud kan een koikarper worden?

Een normale leeftijd is ongeveer 20 tot wel 40 jaar oud. Daar zit een flinke speling in die in praktijk ook bevestigd wordt. Dat ligt voornamelijk aan de omstandigheden waarin de Koi leven. In gevangenschap is het niet altijd mogelijk om continu optimale omstandigheden te creëren, waardoor Koi net wat minder oud worden. Om Koi te houden die tot wel 40 jaar oud worden, moet je denken aan optimale omstandigheden zoals een ruime vijver, goede waterkwaliteit, weinig stress en goede gevarieerde voeding.

Leeftijd Koi Karper

  • Japanse Koi of Koi karper worden ongeveer 20 tot 30 jaar oud.
  • Onder heel goede omstandigheden kan een Koi een leeftijd van wel 40 jaar oud worden.
  • Koi in kleine vijvers blijven vaak kleiner en worden minder oud.
  • De oudste Japanse Koi werd 226 jaar oud, maar is die meting wel helemaal eerlijk gegaan?
Een volwassen Koi
Een volwassen Koi

De oudste Koi karper ter wereld

De oudste Koi karper was Hanako. Die Japanse Koi heeft de hoogste leeftijd ooit behaald, van maar liefst 226 jaar oud. Of het verhaal helemaal klopt is natuurlijk een tweede. De Koi genaamd Hanako heeft meerdere eigenaren gehad, de laatste eigenaar was Dr. Komei Koshihara. De leeftijd is onderzocht door een aantal schubben te onderzoeken. Frappant is dit verhaal echter wel, gezien er hedendaags geen voorbeelden zijn van oude Koi. Een Koi met een leeftijd van 40 jaar is al uiterst zeldzaam.

Leeftijd ouderdieren waarmee gekweekt wordt in Japan

Japanse kwekers gebruiken ouderdieren, die zij Oyagoi noemen. De leeftijd van deze kweekvissen verschilt enorm. Sommige kwekers gebruiken vrij jonge Koi, van soms pas enkele jaren oud. Terwijl andere zeer respectabele leeftijden gebruiken voor de kweek. Zo gebruikt Taro Kataoka, één van de gebroeders die de Kataoka Koi Farm runnen, een vrouwelijk ouderdier van 28 jarige leeftijd.

Voor kwekers zijn oudere Oyagoi interessant. Ze begrijpen de kweek door die jaren ervaring beter, weten beter welke mannelijke exemplaren ze moeten combineren in de kweek, enzovoorts.

Japanse Koi in vijver
Japanse Koi in vijver

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie