Een goede Shiro Utsuri selecteren, waar let je op?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Koi tips
  • Bericht reacties:0 Reacties
  • Laatste wijziging in bericht:15 oktober 2023
  • Leestijd:8 minuten gelezen
Je bekijkt nu Een goede Shiro Utsuri selecteren, waar let je op?
Shiro Utsuri selecteren

Ben je op zoek naar een goede Shiro Utsuri en wil je precies weten waar je op moet letten om een mooi exemplaar te selecteren? Dan ben je hier precies op de juiste plek! Shiro Utsuri selecteren is namelijk helemaal niet zo moeilijk, wel moet je ongeveer weten waar je naar moet kijken. In dit blog behandelen we de belangrijkste eigenschappen van een Shiro Utsuri, waar je op moet letten qua patronen, zowel op het lichaam als het hoofd, we vertellen je meer over de bouw en body van Koi en geven je alle tips die je nodig hebt om met succes een Shiro Utsuri uit te kiezen.

Video met toelichting om goede Shiro Utsuri te selecteren

Eigenlijk is het ontzettend lastig om een goede uitleg te geven over een Shiro Utsuri zonder daarvoor een video te gebruiken. Daarom hebben we een goede video gemaakt waarin we alle details duidelijk naar voren laten komen.

In deze video gebruiken we Shiro Utsuri van kweker Omosako. De Omosako Koi Farm is met zekerheid de nummer één Shiro Utsuri kweker uit japan. Het is de bekendste kweker voor deze variëteit die zelfs meerdere ouderdieren heeft geleverd aan diverse andere kwekers, zoals bijvoorbeeld de Kaneko Koi Farm

Eigenlijk hoef je alleen de video te kijken, we leggen daar alle details uit die ook genoemd worden op deze pagina.

Shiro Utsuri hebben een zwarte basis

Een zwarte basis inderdaad, en dus geen witte basis met daarop zwarte vlekken. Een Shiro Utsuri wordt geboren als een zwart visje. Kwekers in Japan selecteren daar ook precies op. Alleen de zwarte exemplaren mogen door de eerste selectie heen, en die selectie is al na enkele dagen nadat de koi uit het ei komen.

Ontwikkeling van Shiro Utsuri

Shiro Utsuri koop je het liefst zo wit mogelijk. Zwart zal namelijk vrij gemakkelijk ontwikkelen in de eerste jaren. Zorg er altijd voor dat je kiest voor Shiro Utsuri die onderhuids al wel zichtbaar sumi hebben. Sumi staat voor zwart in het Japans, en wordt veelal gebruikt door Koi hobbyisten en kwekers. Het lastigste van Shiro Utsuri selecteren is eigenlijk dat je ze vooral niet te zwart wilt hebben, gezien er in de eerste jaren vaak meer zwart zal bijkomen.

Motoguro in de vinnen

Motoguro staat voor de klodders zwarte patronen die in de borstvinnen zichtbaar zijn. Motoguro start direct tegen de body van de vis aan, in de holte van de vin. En loopt als een klodder verf over de vinnen heen. Het liefste alleen in het hart van de vin, zodat de randen wel mooi wit blijven. Belangrijk voor goed motoguro is dat er een goede balans zichtbaar is. Het zwart op beide vinnen moet ongeveer even zwaar verdeeld zijn.

Motoguro is op jonge leeftijd een belangrijke indicator voor krachtig sumi. Dan bedoel ik niet vol ontwikkeld motoguro wat zich al volledig over de borstvinnen gesettled heeft. Nee, ik bedoel dan de eerste aanzet tot ontwikkeling van gelijkmatig motoguro. Al is er maar iets van donker lakzwart sumi zichtbaar op de vinnen is dat al een teken dat de Shiro Utsuri krachtig sumi bezit. Een goede indicator om op te letten wanneer je een Shiro Utsuri wil selecteren.

Patronen en de ontwikkeling van patronen bij Shiro Utsuri

Ik kan niet teveel ingaan op het patroon van een Shiro Utsuri. De reden daarvoor is eigenlijk heel simpel. Patroon is iets persoonlijks, het belangrijkste is om te letten op een goed balans. Een basisregel voor Shiro Utsuri is om te letten op ongeveer 50% zwart en 50% wit in het patroon.

Het hoofdpatroon van Shiro Utusuri

Het hoofdpatroon is een van de belangrijkste onderdelen bij het selecteren van Shiro Utsuri om op te letten. Je let op een Menware of een Hachiware. Een Menware is een gevormde V op het hoofd van de Shiro Utsuri, tussen de ogen. Een hachiware betekent letterlijk opgedeeld hoofd, met een soort van bliksemschicht zichtbaar vanaf de neus tot aan de schouder. Beide patronen vormen een scheiding tussen wit en zwart. Belangrijk is dat het hoofd ongeveer 50% zwart en 50% wit is, een goed gebalanceerd hoofdpatroon is de basis voor een mooi patroon.

Let op dat onderhuids sumi op het hoofd zich gemakkelijk kan ontwikkelen. De kans is dus groot dat er nog wat zwart zal bijontwikkelen. Dat is op jonge leeftijd goed te zien, gezien de huid van Shiro Utsuri dan nog vrij dun is en transparant.

Patronen van grote sumi vlekken

Het meest gewaardeerd in Japan worden Shiro Utsuri met grote patronen. Zwarte patronen die vanaf de buik tot de rugvin aanwezig zijn. Dat zorgt ervoor dat de Koi indrukwekkender en krachtiger ogen bij groter formaat. Je wil sowieso geen kleine zwarte stippen hebben, Shiro Utsuri mogen grote uitlopende klodders zwart hebben!

De bouw van een Koi

Waar let je op bij de bouw van een Koi? Eerlijk gezegd is dit de lastigste eigenschap om op te letten bij het selecteren van goede Koi. En gelijktijdig is het de belangrijkste eigenschap wanneer je grote kanonnen van Koi in je vijver wilt krijgen. Want zonder krachtige bouw krijg je eigenlijk nooit een krachtige Koi. Het is het moeilijkste om op te letten. Dat blijkt ook wel, maar weinig hobbyisten weten helaas waar op te letten. Een poging om een aantal eigenschappen toe te lichten. Maar bekijk vooral de video, daar laat ik duidelijk zien welke delen je op let en vooral waar je dan op let.

Een krachtige backbone

De backbone van een Koi is de rug of schoudersectie. Het deel direct achter de kop, tot het hoogste punt van de body, vlak voor de rugvin. Tot een leeftijd van 2 à 3 jaar wil je daar een duidelijke indicatie hebben dat er een sterke backbone aanwezig is. Het refereert naar de hoeveelheid massa en gewicht een Koi kan opbouwen in de regio. De rug groeit namelijk enigszins naar boven. Daarmee wil ik zeggen dat de zijkanten van de Koi ‘omhoog’ groeien waardoor een bredere rug ontstaat. Een zichtbare backbone, een soort V-vormig model aan de bovenzijde van de rug, geeft aan dat er ruimte is voor groei in de breedte.

Belangrijk is wel dat een hoge rug niet alles zegt. De backbone wordt maar al te vaak gebruikt in mijn ogen als dé eigenschap om op te letten voor een goede bouw. Maar, meer dan een indicator is het niet.

Staart regio: de hoogte van de staart

De breedte van de staart wordt vaak aangehaald als belangrijk eigenschap van een sterke body. Maar eigenlijk is de breedte lang niet zo belangrijk als de hoogte. Dan bedoel ik niet de staart zelf, maar het laatste stuk body van de Koi vlak voor de staart zelf. Een hoge en sterke staart is een belangrijke eigenschap voor een krachtige bouw.

Geen secundair Hi zichtbaar

Al helemaal belangrijk is om te letten op secundair Hi bij een Shiro Utsuri. Secundair Hi zijn de licht oranje of rode vlekken zichtbaar op een Koi. Vaak begint het onder het hoofd, rondom de borstvinnen of op de buik van een Shiro Utsuri. Wanneer je bij een tosai of nisai al secundair hi kunt zien, is het beter om gewoon even door te zoeken naar de volgende. Er zullen vast nog andere exemplaren te vinden zijn zonder secundair hi.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie