Koi snel laten groeien: optimale omstandigheden en factoren

Je bekijkt nu Koi snel laten groeien: optimale omstandigheden en factoren
Koi snel laten groeien

Hoe beter de omstandigheden, hoe meer groei je kunt verwachten bij Koi. Het groeiproces bij Koi wordt door veel factoren beïnvloed, zoals waterkwaliteit, hoeveelheid voeding en de kwaliteit daarvan, bezetting en temperatuur. In dit artikel geven we je uitleg over hoe het voor iedereen mogelijk is om Koi snel te laten groeien onder de beste omstandigheden. De meeste Koi groeien uit tot zeker een lengte van 70 cm. De grootste Koi, zelfs in ons land, groeien uit tot bijna 110 cm in lengte. De meeste en snelste groei wordt behaald in de eerste drie levensjaren van een Koi. Vanaf het vierde jaar vertraagt de groei snel. In ongeveer 8 tot 10 jaar groeien Koi uit tot de maximale lengte. Daarna kun je weinig tot hooguit een enkele centimeter aan groei per jaar verwachten.

Hoe snel groeit een Koi en gemiddelde groei per seizoen

Wat is de gemiddelde groei die je bij Koi per maand mag verwachten? Bij jonge Tosai (Koi in eerste levensjaar) mag je een groei verwachten onder optimale omstandigheden van zeker 2 tot 3 cm per maand. Dit gaat dan om het eerste levensjaar. Koi zullen snel minderen met het groeitempo wanneer ze ouder worden. Vanaf het tweede en derde jaar is dit al goed merkbaar. Maar vooral vanaf het vierde jaar zal de groei snel teruglopen.

Voor groei bij Koi per jaar jaar mag je in het eerste jaar onder de beste omstandigheden een groei verwachten van 25 tot 30 cm. Een Tosai van 15 cm kan je in één jaar dus uitgroeien naar een Nisai van zeker 45 cm. In een vijver valt het niet mee om dit resultaat waar te maken, gezien de temperatuur daar meestal niet lang genoeg warm is.

Nog even doorgroeien...
Nog even doorgroeien…

Welke factoren beïnvloeden groei bij Koi?

Een groot aantal factoren heeft invloed op de snelheid van groei bij Koi. Alle genoemde factoren bespreken we later in dit artikel aandachtig.

  • Het gebruik van eiwitrijke voeding afgestemd op de behoefte van Koi.
  • Optimale hoeveelheid voeding en juiste verdeling over de dag.
  • Een hogere watertemperatuur.
  • De omvang van de vijver.
  • Water verversen en de TDS waarde.
  • Optimale waterkwaliteit.
  • Lage visbezetting bevordert groei.
  • Erfelijke en genetische factoren.

Gebruik eiwitrijke voeding, een goed groeivoer voor Koi

Goede voeding is essentieel om maximale groei te behalen. Per definitie is het belangrijk om goede voeding te gebruiken ook als groei niet je belangrijkste drijfveer is. Het is vooral essentieel om een voer te gebruiken wat als hoofdingrediënt dierlijke (lichaamseigen) eiwitten bevat. Het nummer 1 groeivoer op voedingswaarden en samenstelling en mijn eigen ervaring zoals ik ook verder lichting in dat artikel is Saki Hikari Growth. Wanneer je hier meer over wilt weten raad ik je aan om verder te lezen in het artikel specifiek over dit onderwerp: groeivoer voor Koi.

Voeren maar! Kweker Marusaka, Japan
Voeren maar! Kweker Marusaka, Japan

Optimale hoeveelheid en verdeling van voeding

Naast goede voeding is een gestructureerd en goed voerregime een basisonderdeel voor maximale groei. Allereerst is het belangrijk om de hoeveelheid voeding af te stemmen op de visbezetting. En deze hoeveelheid vervolgens te spreiden over meerdere voederbeurten gedurende de dag. Een optimale hoeveelheid ligt ongeveer tussen de 5 tot 8 keer voeren per dag. Een voerautomaat geeft een mooie ondersteuning om gedurende de dag op vaste tijdstippen te voeren. Om een betrouwbare voerautomaat te kiezen, bekijk dan onze vergelijking van de betere voerautomaten voor de vijver.

Voerautomaat bij kweker Marujyu, Japan
Voerautomaat bij kweker Marujyu, Japan

Jonge Koi mag je overigens meer voeren dan oudere Koi. Bij Jonge Koi is het niet erg om wel 2,5 tot 3% van het lichaamsgewicht aan voeding te geven. Voor oudere Koi vanaf 3 jaar en ouder raad ik aan om het te beperken tot maximaal 1,5 tot 2% voer van het eigen lichaamsgewicht.

Als voorbeeld, drie Koi van ongeveer 15 tot 20 cm wegen gemiddeld zo’n 100 gram per stuk (300 gram totaal). Dat betekent tot 9 gram voeding per dag bij 24 graden watertemperatuur. Drie Koi van 30 cm wegen al ongeveer 400 gram per stuk (1200 gram totaal). Dat betekent tot maximaal 36 gram voer per dag bij 24 graden watertemperatuur.

Hoge watertemperatuur voor betere voedselopname en groei

Een hogere watertemperatuur is bevorderend voor de activiteit en groei. Bij een temperatuur van 23 tot 24 graden is de voedselopname bij volwassen Koi optimaal. Voor baby Koi en Tosai mag dit zelfs nog best een graad of twee hoger zijn. In warmer water wordt het metabolisme verhoogt waardoor de activiteit verhoogt en er meer voedingsbehoefte ontstaat, dit resulteert dan ook weer in snellere groei. Idealiter verwarm je voor optimale groei de watertemperatuur naar ongeveer 24 graden. Bij een opgroeiproject in een opgroeibak met Tosai mag dit 25 of 26 graden zijn.

Watertemperatuur en voergedrag
Watertemperatuur en voergedrag

Koi groeit naar de grote van de vijver: feit of fabel?

Er wordt vaak gezegd dat Koi zich aanpassen aan de omgeving. Hoe groter de omgeving, hoe gemakkelijker het is om goede groei te realiseren. Zelf ben ik het hiermee oneens. Natuurlijk is goede groei realiseren in een grote vijver gemakkelijker, maar er zijn genoeg manieren groei bij Koi te bevorderen. Ook in een kleine vijver of zelfs een quarantainebak of opgroei bak. Dat begint bij het verdunnen van je water door constant water te verversen. Door water te verversen verdun je het aanwezige hormoon waardoor Koi sneller kunnen groeien. Kwekers in Japan passen deze truc ook toe bij binnen vijvers waar soms zeer hoge kwaliteit ook gedurende de zomer verblijven voor maximale groei.

Water verversen voor maximale groei en de TDS waarde

Ik gaf eerder al aan dat water verversen ervoor zorgt dat je Koi sneller kunt laten groeien. Puur door het verdunnen van hormoon. Daarnaast zorg je ervoor dat de waterkwaliteit verbetert, je verdunt afvalstoffen zoals fosfaten, nitraten, enzovoorts.

Ook verlaag je door het verversen van water de TDS waarde (Total Dissolved Solids), het totaal aantal opgeloste stoffen in vijverwater. Hoe lager de TDS waarde, hoe meer ruimte er is voor Koi om te groeien. En daar zit toch wel het probleem met Nederlands water. Ons water is vrij hard en ook de KH en GH waarde wordt opgeteld in de TDS waarde. Als je echt maximale groei wil, moet je deze waarden en de TDS waarde zo laag mogelijk zien te houden.

Optimale waterkwaliteit voor snelle groei

Een optimale waterkwaliteit is belangrijk voor stressvrije Koi en maximale groei. Ik bedoel hiermee voornamelijk de afvalstoffen ammoniak, nitriet en nitraat. Deze zijn het makkelijkste om laag te houden en zullen de meeste impact hebben op groei. Wanneer je waterkwaliteit al optimaal is en je verder wilt optimaliseren in de groei is de TDS waarde zeer belangrijk. Hoe lager je de TDS waarde weet te krijgen hoe meer groei je ook kunt verwachten. Daarbij zul je een reversed osmose installatie moeten gebruiken, wat in staat is om alle mineralen uit water te filteren. Persoonlijk denk ik overigens dat je beter op alle overige factoren kunt letten voordat je aan de TDS waarde gaat beginnen.

Lage visbezetting bevordert groei

Hoe meer Koi in de vijver, hoe sneller hormoon in de vijver oploopt en hoe sneller de TDS waarde zal verhogen. Logisch dan ook dat vooral een lage visbezetting bevorderend is voor snelle groei bij Koi. Dat neemt niet weg dat het niet mogelijk is om met een hoge visbezetting Koi snel te laten groeien, zolang je de omstandigheden maar optimaal weet te maken.

Iets teveel Koi van het goede...
Iets teveel Koi van het goede…

Verschil in groei door erfelijke en genetische factoren

Op een deel van de factoren van een Koi kun je geen invloed hebben, dat zijn de erfelijke en genetische factoren. Ook al krijgen Koi het beste voedsel, de meest gunstige waterkwaliteit en een hoge watertemperatuur, er blijft altijd één factor die van grote invloed is en de maximale groei bepaald. Genetisch is namelijk bepaald wat de maximale lengte van een Koi kan worden.

Tegenwoordig zit dat over het algemeen wel goed. Er zit overigens ook een groot verschil in Koi in de afgelopen 40 jaren. Rond 1985 waren Koi net palingen, zo smal. Een Koi van 70 cm werd toen al gezien als een gigantische Koi. Vandaag de dag zijn er zelfs in ons land Koi te bewonderen van over de meter.

Over het algemeen heb je de meeste kans op goede genen bij een eenkleurige Koi (Kawarimono) zoals de Chagoi en de Karashigoi. Die veelal sneller groeien dan de meeste gekleurde Koi en kunnen uitgroeien tot grotere exemplaren.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie