Een Koi veiling in Japan (met video)

Je bekijkt nu Een Koi veiling in Japan (met video)
Bovenaanzicht Koi veiling

In de zomermaanden, worden in Japan wekelijks Koiveilingen gehouden. We nemen een kijkje bij het veilinghuis wat nabij Ojiya gevestigd is, waar een groot aantal lots worden verkocht. Vaak gaat dit om hobbyisten, die zelf Koi kweken en die hiervan de mooiste exemplaren verkopen. Het gaat om groepen van kleinere Koi, vaak wel met 50 of zelfs 100 stuks in een verpakking, maar ook grotere Koi tot zeker in de 60 centimeter. Ryu Mano van Izumiya Koifarm treed op als veilingmeester, en dat ligt hem gegoten.

Op ons YouTube kanaal deelde we eerder al deze video. Hiermee krijg je een goede impressie hoe dat er precies aan toegaat.

Meer van onze video’s zien? Bekijk ons YouTube kanaal.

Het slim uitbedachte Koi veiling systeem

Veilinghuisje in het water
Veilinghuisje in het water

Een opvallend systeem is er bedacht om de veilingen zo efficiënt mogelijk te laten plaatsvinden. Het volledige veilinghuis staat in het water, speciaal om de Koi zo langs te laten drijven in boxen, waardoor alle bieders ze goed kunnen observeren en eventueel een bod kunnen uitbrengen. Wat we hier zien, is dat ze gebruik maken van de blauwe Koi baskets, die je ook in Europa kunt aankopen. In iedere bak zit een viszak met daarop een nummer geschreven,

Alle bakken drijven aan een touw door het water, op die manier worden ze als een trein vervoerd. Bij de ingang van het veilinghuis worden deze losgemaakt, en langzaam doorgeschoven het huis in. Dit huis is opgebouwd als een tribune, waardoor alle kopers de Koi goed kunnen observeren.

Per lot wordt het hoogste bod genoteerd, hierna verlaat de bak al drijvende de andere zijde van het huisje. Het systeem van de Japanners houd hier echter niet op. Er lopen mensen door het water welke de zakken met Koi verslepen en naar de juiste plaats begeleiden. Iedere koper heeft zijn eigen nummer aangegeven met een bordje, en daar worden de aangekochte Koi bewaard tot de veiling is afgelopen.

Ryu Mano als veilingmeester
Ryu Mano als veilingmeester

Onbegrijpelijk lage prijzen voor Koi

Wat ik begrijp, zijn het veelal Japanse handelaren en dierenwinkels welke voor een prikje Koi opkopen. Er gaan hier zakke met Koi weg, met zeker 50 stuks voor bedragen waar je in Nederland soms maar enkele kleine Koi kunt uitzoeken. Ook 65 cm grote Koi worden verkocht voor flutbedragen. In eerste instantie onbegrijpelijk, de prijzen in Europa zijn namelijk echt het veelvoudige van deze bedragen.

Begrijpelijk echter, wanneer je bedenkt dat het hier vooral gaat mo geveilde Koi van hobbyisten. In Japan zie je namelijk dat veel hobbyisten zelf Koi kweken en in de omgeving van Ojiya zelfs beschikken over één of meerdere mudponds. Want ja, wat moet je als hobbyist met honderden Koi?

Inladen en op transport…

Nadat de veiling is afgelopen, worden de busjes van de kopers achteruit gereden en kan het inladen beginnen. Dat gaat overigens allemaal niet zo netjes zoals wij het hier doen. Er wordt wat afgesleept en gegooid. De Koi stuiteren letterlijk en en neer door de transportzakken…

Voorzichtig is anders
Voorzichtig is anders

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie