Groeivoer voor Koi, welk Koivoer is het beste voor groei?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Koivoer
  • Bericht reacties:0 Reacties
  • Laatste wijziging in bericht:14 oktober 2023
  • Leestijd:17 minuten gelezen
Je bekijkt nu Groeivoer voor Koi, welk Koivoer is het beste voor groei?
Beste groeivoer voor Koi

Er zijn ontzettend veel soorten Koivoer verkrijgbaar wat speciaal bedoelt is voor de ontwikkeling en groei bij Koi. Niet voor niets noemen we dat dan ook groeivoer voor Koi. Groeivoer hoort als eigenschap te hebben dat het vooral bestaat uit een goede verhouding dosering hoogwaardige eiwitten. We zullen je in dit artikel vertellen waarom dat belangrijk, samen met de beste soorten groeivoer voor Koi.

Beste groeivoer
Beste groeivoer

Beste groeivoer voor Koi

Wij kennen eigenlijk ieder Koivoer wel. Wat onze mening betreft zijn dit de beste varianten groeivoer die je op dit moment kunt verkrijgen.

In dit artikel geven wij een uitgebreide analyse per Koivoer. Zodat je duidelijk kunt zien waarom wij het ene groeivoer boven de ander verkiezen.

  1. Saki Hikari Growth groeivoer
  2. ProBites Chlorella
  3. Top Koi 6mm Koivoer
  4. Kusuri Growth Koivoer
  5. Takazumi high Growth groeivoer

Werkt groeivoer om groei te bevorderen bij Koi?

Het eerste antwoord is ja, groeivoer werkt weldegelijk om groei bij Koi te bevorderen. Dat komt voornamelijk door de grote dosis eiwitten die aanwezig zijn in dat voer. Maar bedenk dat er naast groeivoer en eiwitten veel andere factoren zijn die de snelheid van groei bij Koi beïnvloeden. Zoals temperatuur, waterkwaliteit, opgeloste stoffen (TDS), zuurstof en visbezetting. En natuurlijk niet te vergeten genetisch bepaald DNA, daar heb je immers geen invloed op hoe goed de omstandigheden in jouw vijver ook zijn.

De belangrijkste bron voor groei: eiwitten

Het voornaamste ingrediënt voor goede groei bij Koi zijn eiwitten. En dan vooral eiwitten afkomstig van vis! Lichaamseigen eiwitten zijn namelijk het meest belangrijke ingrediënt voor Koi. Dit is afkomstig uit vismeel en vormt de basis voor een goed Koivoer. Eiwitten zijn cruciaal voor lichaamsopbouw en aanmaak van nieuwe cellen en weefsel. Overigens in ieder Koivoer, niet speciaal voor een goed groeivoer.

Belangrijk is ook de herkomst van eiwitten. Dat kan zowel plantaardig als dierlijk zijn. Zoals gezegd hebben Koi vooral behoefte aan dierlijke eiwitten voor opbouw van het lichaam. Goed groeivoer bestaat dan ook voor het grootste gedeelte uit dierlijke lichaamseigen eiwitten, gemaakt van vismeel dus!

Netto eiwit benutting in Koivoer

In eiwitten zitten verschillende gradaties van kwaliteit, je kunt dan kenmerken met de biologische waarde (BW) en de netto eiwit benutting (NEB). De NEB staat eigenlijk voor het percentage uit de eiwitten die opgenomen en verteerd kunnen worden door het lichaam. Hoe hoger dat gehalte is, des te meer een Koi uit de voeding haalt. Maar een hogere NEB betekent niet per definitie dat het Koivoer ook beter is! Voeding met een hogere NEB waarde heeft namelijk meer vetten, en teveel vetten zijn niet goed voor Koi.

Eiwitten met een hoge NEB waarde zijn over het algemeen afkomstig uit dierlijke producten. Terwijl een lage NEB waarde vooral komt uit plantaardige producten.

LT-vismeel en predigested vismeel

We kunnen nog wel wat toelichten over de twee voornaamste vismeel soorten: LT-vismeel en predigested vismeel. Om LT-vismeel te maken wordt vis op een lage temperatuur gekookt, LT staat voor ‘Low Temperature’. Hierbij blijven de beenderen van de vis in het vismeel achter. Bij predigested vismeel worden alle beenderen eerst verwijderd, voor die reden is het gehalte ruwe as in predigested vismeel lager. Predigested heeft daardoor normaliter een hogere NEB waarde, maar daardoor ook meer vetten.

Het wil dus niet speciaal zeggen dat koivoer met een hoge NEB waarde per definitie beter is. Jammer genoeg wordt er wel vaak gezegd dat dit zo is, ook door leveranciers en Koi merken. Voor jongere Koi is het in ieder geval wel beter, zeg tot een jaar of 3 tot 4. Daarna mag het gehalte best wat lager worden. Want teveel vetten opbouwen is natuurlijk ook niet goed.

Het beste groeivoer voor Koi

Nu we een achtergrond hebben over groeivoer, is het tijd om een vergelijking te doen van verschillende soorten koivoer en dan specifiek groeivoer. Welk koivoer is het beste om te voeren als groeivoer?

Niet al het Koivoer waar ‘growth’ of ‘groei’ op staat is overigens ook echt een geschikt groeivoer. Bij best wat voersoorten wordt de term puur als marketing truc gebruikt. Je doet er goed aan om altijd even de ingrediënten te controleren.

Ben je meer op zoek naar een algemeen goed Koivoer? Lees dan ons advies voor de Beste Koivoer top 5.

1: Saki Hikari Growth Groeivoer

Als het om goed Koivoer draait hoort Saki Hikari er altijd bij te staan. Dat voer is echt ontzettend goed en heeft zich allang bewezen. Je weet zeker dat je kwaliteit gebruikt, met een zeer hoog gehalte aan vitaminen, vergelijk maar eens met ander voer.

Saki Hikari Growth
Saki Hikari Growth

De tijd dat ik in Japan geweest heb ik heel wat zakken Saki Hikari van 15 kg, vooral color en growth, weggesleept op de Marudo Koi Farm. Alle beste groeivijvers worden daar gevoerd met Saki. Mij maak je niet wijs dat die kwekers een voer gebruiken wat niet goed zou zijn als zijn inkomsten er van afhankelijk zijn. Want hoe beter zijn Koi, hoe hoger de waarde per Koi.

Zelf voer ik standaard Saki Hikari, in de zomer ook altijd Growth erdoor gemengd. Samen met een flinke portie Color. Saki Hikari Color is trouwens een uitstekende vervangen voor Saki Hikari Growth. Vergelijk de waarden en ingrediënten maar eens. Zo goed als identiek hetzelfde, alleen worden de kleur bevorderende ingrediënten toegevoegd. Kleurvoer is trouwens geen onzin, spirulina bijvoorbeeld bevordert naast kleur ook groei, lees dit artikel maar eens.

2: Probites Chlorella

Probites Chlorella
Probites Chlorella

ProBites Chlorella heeft een hoog eiwitgehalte, van 41% (NEB van ongeveer 70%) het vetpercentage is 9%. Het is daarmee een prima voer wat ook goed gevoerd kan worden aan volwassen Koi. 41% eiwit is hoog en je kunt dan ook goede groei verwachten. Ik ken een Koidealer die enige jaren gebruik heeft gemaakt van dit Koivoer om vissen verder om te groeien. De resultaten waren erg netjes en het wit van de vissen bleef helder. Een unieke eigenschap van ProBites Chlorella is dat het voer, je raadt het al, voorzien is van chlorella. Die stof zorgt voor kleurbevordering.

Redenen om te kiezen voor ProBites Chlorella zijn dat het heel erg weinig vervuiling in je water geeft. Volgens mij is dat vooral de reden waarom ProBites een naam heeft opgebouwd. Want schone heldere vijvers willen we allemaal wel.

3: Top Koi 6mm Koivoer

Koivoer pellet
Koivoer pellet

Dit had je waarschijnlijk niet zien aankomen. Top Koi is eigenlijk een ‘labelloos’ Koivoer, vandaar dat de prijs stukken lager is dan de andere soorten Koivoer in deze lijst. Maar goed, een grote naam is natuurlijk niet alles. Het gaat uiteindelijk om wat het voer presteert. En dit voer is gewoon ontzettend goed als je het vergelijkt met de rest. Terecht dus dat deze in de lijst met beste groeivoer wordt opgenomen.

Dit voer heeft maar liefst 49% eiwit met een vet gehalte van 8%. Als dat gigantische percentage eiwit niet voor groei zorgt weten wij het ook niet meer. In het voer is zelfs probiotica toegevoegd en het vitamine gehalte is zeer hoog.

Dit koivoer staat trouwens ook op plek 1 in onze lijst met beste budget Koivoer. Daar gaven we al aan dat het eerder een premium koivoer is dan een budget voer.

4: Kusuri Growth Koivoer

Kusuri Growth
Kusuri Growth

Ook hier is het hoofdbestandsdeel natuurlijk vismeel. Uit de lijn van Kusuri is Growth vooral gefocust op een hoog eiwitgehalte, daar heb je nu eenmaal een flinke dosering vismeel voor nodig. En laat dat nou net goed zijn voor groei bij Koi. Met 45% eiwit is Kusuri Growth een prima groeivoer voor de zomer.

Kusuri Growth behoort tot de premium Koivoeren die je in Nederland en België kunt krijgen. Het is een volwaardig hoofdvoer zeer geschikt voor groei. Mijn advies is om dit voer niet onder de 18 graden Celsius te gebruiken (leverancier zelf geeft 20 graden aan).

5: Takazumi High Growth groeivoer

Takazumi High Growth
Takazumi High Growth

Takazumi High Growth is een prima voer met goede samenstelling. Als hoofdingrediënt vismeel, met in totaal 45% aan eiwitten. Voordat ik ben overgestapt naar Saki Hikari heb ik altijd Takazumi gevoerd. In de zomer voerde ik puur High Growth, en mijn Koi groeiden daar erg goed op. Ik kan me zelfs herinneren ooit eens een Kujaku te hebben opgekweekt met dit voer, van zo’n 18 cm naar 40 cm vanaf lente tot einde zomer.

Ik hoor af en toe wel wat over vervuiling met Takazumi. Maar eerlijk gezegd kan ik niet zeggen dat ik hier last van heb gehad. Maar dat heeft natuurlijk met meer factoren te maken dan alleen koivoer.

Takazumi High Growth heeft gewoon een erg nette prijs die je ervoor moet neerleggen. Dat in combinatie met een hoog eiwitgehalte maakt het een goede keuze als groeivoer.

Een stabiel voerritme is belangrijk voor snelle groei

Voedertijd mudpond in Japan
Voedertijd mudpond in Japan

De keren dat ik in Japan ben geweest valt één ding in ieder geval op. Er wordt altijd gewerkt met voerautomaten. Gedurende een flinke tijd ben ik in de zomer bij verschillende kwekers geweest, om mee te helpen en met eigen ogen mee te maken hoe het er aan toe gaat bij Koi kwekers. En dat geeft hele mooie inzichten. Het belangrijkste volgens de kwekers is om constante hoeveelheden te voeren, verspreid over de dag. Dus niet één of twee keer flinke emmers voer, maar kleine hoeveelheden.

Iets wat je precies kan afstemmen met een voerautomaat. Ik zelf ben voorstander om 5 tot maximaal 7 keer per dag te voeren. Zo ging het ook bij de kwekers waar ik geweest ben, en het is toch echt hun vak en bron van inkomsten. Waarom zou ik eigenwijs zijn en het anders willen doen? Een goede voerautomaat hoeft trouwens helemaal niet duur te zijn, kijk maar eens naar: de beste voerautomaten.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie