Groeivoer voor Koi, welk Koivoer is het beste voor groei?

Je bekijkt nu Groeivoer voor Koi, welk Koivoer is het beste voor groei?
Beste groeivoer voor Koi

Er zijn schappen vol met verschillende soorten voer voor Koi, maar welk Koivoer is aantoonbaar het meest bevorderd voor groei? Schappen en online-winkel etalages staan vol met zogenaamd ‘groeivoer’ wat goed zou moeten zijn voor de ontwikkeling en groei bij Koi. Maar, hoe bepaal je eigenlijk wat de goede eigenschappen en samenstelling van een goed groeivoer is? We vergelijken soorten groeivoer, de hoeveelheid hoogwaardige eiwitten benodigd voor groei en gaan in op een gezond vetpercentage.

Beste groeivoer
Beste groeivoer

Het beste groeivoer voor Koi

Wij zijn niet nieuw in de wereld van Koi en Koivoer. Wij hebben haast alle soorten geprobeerd, weten wat Koi kwekers in Japan gebruiken en passen die kennis toe om jou advies te geven. Uit onze analyses per Koivoer komt naar voren dat deze soorten groeivoer kwalitatief van aard zijn en waarmaken wat ze beloven.

  1. Saki Hikari Growth groeivoer
  2. ProBites Chlorella
  3. Top Koi 6mm Koivoer
  4. Kusuri Growth Koivoer
  5. Takazumi high Growth groeivoer

Werkt groeivoer om groei te bevorderen bij Koi?

Het antwoord hierop is ja. Groeivoer heeft een effect op de groei van Koi. Dat komt voornamelijk doordat er een grote hoeveelheid eiwitten toegevoegd zijn. Dit wil niet direct zeggen dat we mogen spreken over goed Koivoer, dat ligt genuanceerder. Er is meer nodig dan alleen eiwitten om de groei van Koi te stimuleren. Denk aan watertemperatuur, waterkwaliteit, totale hoeveelheid opgeloste stoffen (TDS), zuurstof en visbezetting. Natuurlijk moet je niet vergeten dat genetisch bepaald DNA een significante rol speelt op groei, terwijl je daar geen invloed op kunt uitoefenen.

De belangrijkste bron voor groei in Koivoer

Eiwitten zijn het belangrijkste ingrediënt om de groei te stimuleren. Deze zijn het liefst afkomstig uit het toevoegen van vis en vismeel. Lichaamseigen eiwitten zijn namelijk het meest belangrijke ingrediënt voor Koi. Eiwitten zijn cruciaal voor lichaamsopbouw en aanmaken van nieuwe cellen en weefsel. Bedenk dat de eiwitten uit vismeel vaak vervangen worden voor goedkopere alternatieven, vooral uit plantaardige ingrediënten. Dat drukt de kosten van het voer omlaag, maar draagt niet bij aan de kwaliteit ervan. Wanneer je vergelijkt valt het op dat zelfs een aantal van de duurdere merken niet als hoofdingrediënt vismeel gebruiken. En dat terwijl goed groeivoer voor het grootste gedeelte dient te bestaan uit dierlijke lichaamseigen eiwitten.

Netto eiwit benutting van Koivoer

Hoe hoger de netto eiwit benutting (NEB), hoe hoger het percentage eiwitten die in de voeding zit opgenomen en verteerd zal worden door het lichaam. Op deze manier kun je gradaties in kwaliteit van eiwitten vaststellen. Hoe hoger dit gehalte is, hoe beter een Koi de eiwitten uit de voeding kan opnemen en benutten. Bedenk echter dat een hogere NEB waarde niet per definitie wil zeggen dat het Koivoer ook beter van kwaliteit is. Voeding met een hogere NEB waarde heeft namelijk ook meer vetten. En een overmaat aan vetten is niet goed voor Koi. Eiwitten die een hogere NEB waarde bezitten zijn over het algemeen afkomstig uit dierlijke producten. Terwijl een lage NEB waarde vooral komt uit plantaardige producten.

LT-vismeel en predigested vismeel

In Koivoer vinden we twee soorten vismeel terug, dat zijn LT- en predigested vismeel. LT-vismeel wordt geproduceerd door vis te koken op zeer lage temperatuur gedurende een lange tijd (LT = Low Temperature). Door dit een lage poos te doen wordt de gehele beenderstructuur en graat van de vis meegekookt waardoor het in het vismeel achterblijft. Bij predigested vismeel worden alle beenderen vooraf verwijderd waardoor het gedeelte ruwe as in dit type vismeel lager blijft. Predigested vismeel heeft daardoor een hogere NEB waarde, maar daardoor ook meer vetten per 100 gram.

Het wil niet zeggen dat koivoer met een hogere NEB waarde per definitie beter is. Jammer genoeg zien we dat dit vaak wel op die manier gezegd wordt, zelfs door leveranciers van voermerken. Voor jongere Koi is een hogere NEB waarde in ieder geval geen probleem, zeg tot een jaar of 3 tot 4. Daarna mag dit gehalte best wat lager worden aangezien teveel vetten opbouwen natuurlijk nooit goed is.

1. Saki Hikari Growth Groeivoer

Als het om goed Koivoer gaat hoort Saki Hikari er altijd bij te staan. Dat voer is echt ontzettend goed en heeft zich allang bewezen. Je weet zeker dat je kwaliteit gebruikt met een zeer hoog gehalte aan vitaminen,. Vergelijk het maar eens met een ander voer. De tijd dat ik in Japan geweest heb ik heel wat zakken Saki Hikari van 15 kg, vooral color en growth, weggesleept op de Marudo Koi Farm. Alle beste groeivijvers worden daar gevoerd met Saki. Mij maak je niet wijs dat die kwekers een voer gebruiken wat niet goed zou zijn als zijn inkomsten er van
afhankelijk zijn. Want hoe beter zijn Koi, hoe hoger de waarde per Koi.

Zelf voer ik standaard Saki Hikari, in de zomer ook altijd Growth erdoor gemengd samen met een flinke portie Color. Saki Hikari Color is trouwens een uitstekende vervangen voor Saki Hikari Growth, vergelijk de waarden en ingrediënten maar eens. Zo goed als identiek, alleen worden er kleur bevorderende ingrediënten toegevoegd. Kleurvoer is trouwens geen onzin aangezien spirulina naast kleur aantoonbaar de groei bevordert, lees dit artikel maar eens.

Saki Hikari Growth
Saki Hikari Growth

2. Probites Chlorella

ProBites Chlorella heeft een hoog eiwitgehalte, van 41% (NEB van ongeveer 70%) het vetpercentage is 9%. Het is daarmee een prima voer wat ook goed gevoerd kan worden aan volwassen Koi. 41% eiwit is hoog en je kunt dan ook goede groei verwachten. Ik ken een Koidealer die enige jaren gebruik heeft gemaakt van dit Koivoer om vissen verder om te groeien. De resultaten waren goed en het wit van de vissen bleef helder. Een unieke eigenschap van ProBites Chlorella is dat het voer, je raadt het al, voorzien is van chlorella. Die stof zorgt voor kleurbevordering.

Redenen om te kiezen voor ProBites Chlorella zijn dat het heel erg weinig vervuiling in je water geeft. Volgens mij is dat vooral de reden waarom ProBites een naam heeft opgebouwd. Want schone heldere vijvers willen we allemaal wel.

Probites Chlorella
Probites Chlorella

3. Top Koi 6mm Koivoer

Dit is eigenlijk een labelloos Koivoer, vandaar dat de prijs stukken lager is dan andere soorten Koivoer in deze lijst. Toch zegt een grote naam niet altijd alles. Het gaat uiteindelijk om wat het voer doet qua samenstelling en hoe het presteert. Dit voer is gewon ontzettend goed te noemen wanneer vergeleken met de rest. Terecht dus dat deze in de lijst met de betere soorten groeivoer wordt opgenomen.

Dit voer heeft maar liefst 49% eiwit met een vet gehalte van 8%. Als dat gigantische percentage eiwit niet voor groei zorgt weten wij het ook niet meer. In het voer is zelfs probiotica toegevoegd en het vitamine gehalte is zeer hoog. Dit koivoer staat trouwens ook op plek 1 in onze lijst met beste budget Koivoer. Daar gaven we al aan dat het eerder een premium koivoer is dan een budget voer.

Koivoer pellet
Koivoer pellet

4. Kusuri Growth Koivoer

Ook hier is het hoofdbestandsdeel natuurlijk vismeel. Uit de lijn van Kusuri is Growth vooral gefocust op een hoog eiwitgehalte, daar heb je nu eenmaal een flinke dosering vismeel voor nodig. En laat dat nou net goed zijn voor groei bij Koi. Met 45% eiwit is Kusuri Growth een prima groeivoer voor de zomer.

Kusuri Growth behoort tot de premium Koivoeren die je in Nederland en België kunt krijgen. Het is een volwaardig hoofdvoer zeer geschikt voor groei. Mijn advies is om dit voer niet onder de 18 graden Celsius te gebruiken (leverancier zelf geeft 20 graden aan).

Kusuri Growth
Kusuri Growth

5. Takazumi High Growth groeivoer

Takazumi High Growth is een prima voer met goede samenstelling. Als hoofdingrediënt vismeel met in totaal 45% aan eiwitten. Voordat ik ben overgestapt naar Saki Hikari heb ik altijd Takazumi gevoerd. In de zomer voerde ik puur High Growth en mijn Koi groeiden daar erg goed op. Ik kan mij zelfs herinneren ooit eens een Kujaku te hebben opgekweekt met dit voer, van 18 cm naar 40 cm vanaf lente tot einde zomer.

Ik hoor af en toe verhalen over vervuiling met Takazumi. Eerlijk gezegd kan ik niet zeggen dat ik hier last van heb gehad, echter heeft dat natuurlijk met meer factoren te maken dan alleen het voer zelf. Takazumi High Growth heeft een aantrekkelijke prijs in combinatie met het hoge eiwitgehalte maakt dit een goede keuze als groeivoer.

Takazumi High Growth
Takazumi High Growth

Een stabiel voerritme is belangrijk voor snelle groei

De keren dat ik in Japan ben geweest valt één ding in ieder geval op. Er wordt altijd gewerkt met voerautomaten. Gedurende een flinke tijd ben ik in de zomer bij verschillende kwekers geweest om mee te helpen en met eigen ogen mee te maken hoe het er aan toe gaat. Dat heeft hele mooie inzichten gegeven. Het belangrijkste volgens de kwekers is om constante hoeveelheden te voeren verspreid over de dag. Dus niet één of twee keer flinke emmers voer, maar juist kleine hoeveelheden.

Iets wat je precies kan afstemmen met een voerautomaat. Ik zelf ben voorstander om 5 tot maximaal 7 keer per dag te voeren. Zo ging het ook bij de kwekers waar ik geweest ben en het is toch echt hun vak en bron van inkomsten. Waarom zou ik eigenwijs zijn en het anders willen doen? Een goede voerautomaat hoeft trouwens helemaal niet duur te zijn wanneer je deze lijst bekijkt.

Voedertijd mudpond in Japan
Voedertijd mudpond in Japan

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie