Wat is het beste kleurvoer voor Koi

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Koivoer
  • Bericht reacties:0 Reacties
  • Laatste wijziging in bericht:14 oktober 2023
  • Leestijd:16 minuten gelezen
Je bekijkt nu Wat is het beste kleurvoer voor Koi

Al meerdere keren zijn er vragen gesteld over voeding en vooral voeding en het effect hiervan op kleuren van Koi. Ook recent kwam deze vraag naar voren op blog Waarom Koi minder intens of zelfs vaag van kleur worden. Hoogste tijd om hier enige aandacht aan te geven.

De eeuwige discussie, wel of geen kleurvoer?

Later we allereerst melden dat kleurvoer wel vaker naar voren komt en ter discussie wordt gesteld. Want hoe ben je er nu zeker van dat deze toevoegingen ook echt positieve bijwerkingen hebben op de kleur en dan vooral het rood, het Hi, van Koi. Vraag het aan de een, en je krijgt een reactie vol lof over het effect van kleurvoer. En juist je raad het al, de ander zal geen effect zien of misschien zelfs een negatieve ervaring hebben.

Daar lijken we in eerste instantie dus weinig mee op te schieten. Laten we verder gaan en een aantal basiselementen op een rij zetten over kleurvoer en de ervaringen die we hebben met jullie delen.

Beste kleurvoer voor Koi

In dit artikel leggen we verder uit waarom kleurvoer voor Koi een belangrijke bijdrage te bieden heeft en waarom wij deze drie soorten als beste uit de bus beoordelen.

  1. Saki Hikari Color
  2. Hikari Spirulina
  3. Hikari Gold

Welke soorten kleurvoer zijn er?

In commerciële voeren zien we een aantal kleurverbeteraars veelvuldig terugkomen. Dit zijn chlorella, spirulina, zeaxanthin, krill en astaxanthine. Ingewikkelde namen, maar wat zijn deze stoffen dan eigenlijk?

Spirulina

Spirulina poeder
Spirulina poeder

Spirulina is ook een algenproduct, en wordt veelvuldig gebruikt in kleurversterkend koivoer. Deze stof, die grote concentraties zeaxanthin bevat, heeft aantoonbaar effect op het rood van Koi. Spirulina is een zoutwateralg en is een volkomen natuurlijk product.

In het artikel “Effects of spirulina powder in colouration and growth enhancement of an indigenous ornamental fish” wordt met onderzoek aangetoond dat spirulina een zeer goed potentieel heeft om pigmentatie van vissen en Koi te versterken. Daarnaast wordt aangetoond dat er in positieve zin significante impact is op groei.

Als je het ons vraagt is dit daarom ook de beste stof om voor te kiezen. Simpelweg omdat er over de meeste andere stoffen geen bewijs is! Spirulina komt voor in bijvoorbeeld Saki Hikari Color, Hikari Spirulina en Hikari Gold.

Krill

Krill meel
Krill meel

Krill wordt ook gebruikt met als bijeffect kleurversterking. Krill is een verzamelnaam voor kleine ongewervelde garnaalachtige. Deze kleine garnaaltjes bevatten hoge concentraties astaxanthine, een natuurlijke kleurverbeteraar. Astaxanthine wordt aangetroffen in een bepaalde algensoort, de Haematococcus Pluvialis, en wordt zo geconsumeerd door deze garnaaltjes, maar ook door andere krab- en kreeftachtige.

Indirect krijgen zo andere dieren astaxanthine binnen, zoals de zalm. En wat dacht je van de flamingo? Het is geen toeval dat deze vogel zo mooi van kleur is. Hoewel de naam anders doet vermoeden, is het een volledig natuurlijke en uitstekende kleurbevorderaar.

Chlorella

Probites Chlorella
Probites Chlorella

Chlorella is een zoetwateralg, een soort waarvan er zeker zo’n 30 bestaan. Chlorella staat in de boeken niet bekend als een intensieve bevorderaar, er zijn geen of in ieder geval weinig wetenschappelijke artikelen of onderzoeken te vinden over het effect op vissen en of Koi.

Probites Chlorella is misschien wel het bekendste voer wat deze stof bevat. Een prima voer met weinig vervuiling. Dit kun je zo in zijn geheel zonder verder aanmengen geven aan je Koi. Wil je echter tijdelijk mengen voor een kleurversterkend effect, kies dan voor een kleurvoer met een zwaardere concentratie.

Kwekers in Japan en kleurvoer, geloven zij daar eigenlijk in?

Uit eigen ervaring weet ik dat we ons hier op verkijken. We denken vaak dat de omstandigheden in Japan optimaal zijn, en juist dát zorgt voor die ontzettend sterke kleuren. Geloof mij, niets blijkt minder waar. Natuurlijk zorgt een mudpond voor goede omstandigheden die kleur bevorderend zijn in de basis, zweefalgen en de grote hoeveelheid insecten en larven alleen al. Maar, kleurvoer is toch echt essentieel voor kwekers!

Kleurvoer bij kweker Marusaka, Japan
Kleurvoer bij kweker Marusaka, Japan

Op jonge Koi wordt een groot gedeelte van het voer aangemengd met kleurvoer of korrels op basis van garnalen. Dit kan oplopen tot meer dan de helft van het voer in de zomer! En de voederautomaat geeft deze samenstelling een aantal keren per dag. Dit gebeurt dan voornamelijk op Koi van één en twee jarige leeftijd. Bij oudere vissen wordt er wat rustiger aan gedaan.

Tsjah, lang hoef je dan niet na te denken. Een kweker zal dat niet voor niets doen toch? Zeker als je bedenkt dat kleurvoeding en kleurstof de productie van zijn vissen duurder maakt. Blijkbaar heeft het een goed effect en verhoogt het zijn opbrengst!

Dit was niet bij een kweker, maar bij een veelvoud. Een groot deel gebruikt daar Saki Hikari Color, gewoon exact dezelfde 15 kg verpakkingen zoals wij deze hier kennen. Daarnaast werd vaak ook een deel korrels aangemengd uit een zak zonder label. Donker van kleur, waarschijnlijk rijk aan spirulina, zeaxanthin of astaxanthine.

Kan kleurvoer negatieve bijwerkingen hebben op Koi?

Zoals in een eerdere paragraaf aangegeven heeft het toepassen van spirulina niet alleen effect op kleur, maar ook significante impact op groei. Gelukkig niet negatief, maar wel een bijeffect naast verbetering van kleur.

Echter moet je er rekening mee houden dat wanneer er te hoge concentraties kleurstof gevoerd worden, de witte huid (het Shiroji) aangetast kan worden. Niet in z’n mate dat de huid daadwerkelijk wordt aangetast, maar verkleuring. Wit blijft dan niet wit, maar zal een gelige tot zelfs bruinige gloed krijgen. En dat willen we liever niet, hoe witter de vis immers is, hoe mooier de andere kleuren overkomen!

Gelukkig is dit een tijdelijke bijwerking, die bij afbouwen van de te hoge concentratie kleurstof weer zal herstellen en wit zal worden. Let er wel op dat dit vaak niet een kwestie van een paar dagen is. Maar waar met zekerheid weken overheen kunnen gaan. Geef daardoor nooit teveel. Een dosering van 0,6% spirulina is meer dan genoeg voor het gewenste effect.

Wat is het beste kleurvoer voor Koi?

Kom maar op met dat antwoord. Zo simpel blijkt dat niet te zijn. Zeker als je bovenstaande blog volledig hebt gelezen, heb je ongetwijfeld nog steeds een aantal vragen. We moeten dan ook eerlijk zijn en vaststellen dat dit lastig is. We kunnen alleen afgaan op het onderzoek wat bestaat, ervaringen en een kijkje nemen bij onze Japanse kwekers vrienden.

Met onderzoek is aangetoond dat spirulina een positief effect heeft op de rode kleur. Daarnaast ook nog eens op groei. Voor ons genoeg reden om spirulina te verkiezen boven alle andere kleurverbeteraars. Er is voor die andere stimulerende stoffen immers geen bewijs in combinatie met Koi.

Kijken we ook naar Japan, dan zien we dat daar grote hoeveelheid kleurvoer gebruikt worden. Dat zal per definitie niet zonder reden zijn, het drijft immers ook de kostprijs voor de kwekers omhoog. Er zijn daar ongetwijfeld goede ervaringen. Die vermoeden worden ook bevestigd in gesprekken met kwekers, dat het positief effect heeft op het Hiban, de rode vlekken.

In Japan zien we voornamelijk twee dingen. Zakken met garnalen en krill achtig voer verwerkt tot pellets, en daarnaast veel Saki Hikari Color. Tot wel 50% van het totale hoeveelheid basisvoer in de zomerperiode. Dat laatst genoemde voer, bevat voornamelijk spirulina als kleurverbeteraar. Dat plus de combinatie met gebruik in Japan zal vast geen toeval zijn. Voor ons meer dan genoeg reden om voor voer met spirulina te kiezen.

Onze top 3 Koivoer met spirulina

Nr 1. Saki Hikari Color. Hier kunnen we gewoonweg niet omheen. Simpelweg omdat het de juiste dosis spirulina bevat en de toplijn van Hikari is. Het zal daarnaast ook niet zonder reden zijn dat dit voer in Japan veelvuldig gevoerd wordt.

Saki Hikari Color
Saki Hikari Color

Nr 2. Hikari Spirulina. Dit voer heeft een hoge dosering spirulina. Hikari Spirulina is vooral perfect als je in de zomerperiode tijdelijk kleurvoer wil bijvoeren.
Meng dit voer met je normale koivoer. Gebruik als verhouding maximaal 1 deel op 2 delen koivoer.

Hikari Spirulina
Hikari Spirulina

Nr 3. Hikari Gold. Perfect als alledaags visvoer. Bevat de juiste verhoudingen waardoor je geen pauzes hoeft in te lassen met het geven van kleurvoer. Een compleet voer wat zowel groei als kleur zal bevorderen.

Hikari Gold
Hikari Gold

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie