Wat is het beste kleurvoer voor Koi? Nut en noodzaak

Je bekijkt nu Wat is het beste kleurvoer voor Koi? Nut en noodzaak

Het in goede conditie houden van kleuren bij Koi is het belangrijkste wat er is om mooie Koi in je vijver te houden. Je zult namelijk niet de eerste zijn die merkt dat kleuren kunnen vervangen, minder intens worden of zelfs compleet kunnen verdwijnen (lees hier meer over het verdwijnen van kleuren bij Koi). Voeding is hier bij uitstek een cruciale factor om de kleur van je Koi in goede conditie te houden, ook Japanse kwekers en daarmee de echte experts zijn het hier over eens. Hier delen we de belangrijkste ingrediënten voor goed kleurvoer en delen we de beste soorten Koivoer op basis van onder andere deze ingrediënten.

Overzicht van beste soorten kleurvoer voor Koi

Onderzoekt toont aan dat de toevoeging spirulina een positief effect heeft op de rode kleur en pigmentatie te verbeteren en versterken. Daarnaast heeft spirulina ook een bewezen effect op de groei van Koi. Er is daarmee genoeg bewijs om aan te tonen dat het effect van kleurvoer niet onderschat dient te worden. Wij gingen op zoek naar kleurvoer met de hoogste concentraties hoogwaardige toevoegingen waaronder spirulina, krill en astaxanthine. We komen tot een samengestelde lijst van deze drie bewezen soorten kleurvoeding voor Koi.

  1. Saki Hikari Color
  2. Hikari Spirulina
  3. Hikari Gold
Beste kleurvoer Koi
Beste kleurvoer Koi

Welke ingrediënten verbeteren de kleur?

In koivoer zien we verschillende ingrediënten die toegevoegd worden om de kleur van Koi te verbeteren. De belangrijkste hierin zijn spirulina en astaxanthine. Daarnaast zien we ook veelvuldig krill, chlorella en zeaxathin toegevoegd worden. We leggen per kleurstof uit wat het is en wat voor effect het ingrediënt heeft.

Spirulina is een natuurlijke kleur verbeteraar

Spirulina is een zoutwateralg waarin grote concentraties zeaxanthin zitten. Dit product heeft een bewezen en aantoonbaar effect op het rood van Koi. In het wetenschappelijk artikel “Effects of spirulina powder in colouration and growth enhancement of an indigenous ornamental fish” wordt met onderzoek aangetoond dat spirulina de pigmentatie van Koi versterkt. Er wordt daarnaast bewezen dat de een significante impact is op de groei. Vraag je het aan ons dan bevestigen wij dat spirulina het beste effect heeft, simpelweg omdat er voor de meeste andere stoffen geen bewijs is. Spirulina komt voor in bijvoorbeeld Saki Hikari Color, Hikari Spirulina en Hikari Gold.

Spirulina kleurvoer
Spirulina kleurvoer

Astaxanthine beïnvloed rode kleur

Een sterke natuurlijke kleurverbeteraar is astaxanthine, hoewel de naam anders doet vermoeden is dit een natuurlijk product. Dit antioxidant komt voor in de algensoort Haematococcus Pluvialis, het heeft een ontstekingsremmende werking maar ook de eigenschap rood te beïnvloeden. Het komt voor in de natuur waar onder andere zalmen, forel, garnalen, kreeften en krabben het kunnen opnemen. Astaxanthine is ook de oorzaak waardoor de flamingo een rode kleur heeft

Astaxanthine kleurvoer
Astaxanthine kleurvoer

Krill heeft als bijeffect kleurversterking

Krill is niet alleen een ongewervelde garnaalachtige waar Koi dol op zijn. We zien het dan ook terug in diverse soorten koivoer. Krill leeft onder andere van de eerder genoemde algensoort Haemotococcus Pluvialis en zit daardoor boordevol met astaxanthine. Indirect voer je flinke hoeveelheden astaxanthine wanneer je krill, maar ook andere garnaalachtige, aan je Koi voert.

Krill
Krill

De zoetwateralg Chlorella

Ook Chlorella is een zoetwateralg waarvan beweerd wordt dat deze de kleur van Koi beïnvloed. Probites Chlorella is misschien wel het meest bekende Koivoer wat deze stof bevat. Er is geen wetenschappelijk onderzoek te vinden omtrent het effect van Chlorella op vissen of Koi. Voor deze reden raden wij niet aan om te kiezen voor een toevoeging van chlorella wanneer je de kleuren van je Koi wilt verbeteren.

Chlorella kleurvoer
Chlorella kleurvoer

Hoe Koi Kwekers in Japan kleurvoer toepassen

Hoewel wij vaak denken dat de ideale omstandigheden bij Japanse Koi kwekers ervoor zorgen dat de kleuren van nature optimaal ontwikkelen, is het in tegenstelling zo dat de belangrijkste rol voeding is. Al vanaf jongs af aan worden Koi met rode kleur gevoerd met flinke toevoegingen van kleurvoer, krill, spirulina en bijvoorbeeld garnalenmeel waarin van nature astaxanthine zit. Kleurvoer wordt door Japanse Koi kwekers gezien als essentieel om de kleuren optimaal te krijgen.

Bedenk dat kleurvoer over het algemeen duurder geprijsd is en dat kwekers ook op zoek zijn naar methoden om de kosten van Koi productie te reduceren. Wanneer kleurvoer alleen de kosten opdrijft zonder gewenst effect, zouden kwekers hier snel mee ophouden. Toch passen zij kleurvoer toe, waaronder het bekende Saki Hikari Color, exact dezelfde 15 kg verpakkingen als wij hier kennen. Maar ook voeding zonder label gebaseerd op krill en garnalen, rijk aan spirulina, zeaxanthin en astaxanthine. We zien dat kwekers in Japan tot wel 75% van het basisvoer vervangen voor kleurvoer gedurende de zomer. voor ons meer dan genoeg reden om voor een kleurvoer met spirulina te kiezen.

Kleurvoer bij kweker Marusaka, Japan
Kleurvoer bij kweker Marusaka, Japan

Top 3 beste soorten kleurvoer met spirulina

Het beste kleurvoer een grote hoeevelheid spirulina komt uit Saki Hikari, de toplijn van het Japanse voermerk Hikari. Saki Hikari Color wordt niet zonder reden veelvuldig gebruikt door Japanse kwekers op de beste Koi die zij bezitten.

Saki Hikari Color
Saki Hikari Color

Ook Hikari Spirulina heeft een zeer hoge dosering spirulina, zoals de naam al doet vermoeden. Het is vooral perfect wanneer je in de zomerperiode tijdelijk kleur wilt bijvoeren. Meng dit door je normale Koivoer met een verhouding van maximaal 1 deel op 2 delen koivoer.

Hikari Spirulina
Hikari Spirulina

Als laatste kun je ook Hikari Gold gebruiken om de rode kleur te verbeteren. Dit voer bevat de juiste verhoudingen waardoor je geen pauzes hoeft in te lassen bij het geven van kleurvoer. Ook is het niet nodig om een voerstop te hanteren, je kunt dit voer de gehele zomer puur voeren zonder het te mengen.

Hikari Gold
Hikari Gold

Hoeveel kleurvoer gebruiken?

Het is aan te bevelen om tot 50% van het dagelijkse hoeveelheid voer te vervangen voor kleurvoer wanneer je voor de gehele zomer kleurvoer wilt voeren. Een vuistregel is 1 deel kleurvoer op 2 delen basisvoer. Voor een Koishow mag je de hoeveelheid kleurvoer verhogen tot zelfs 100% wanneer je dit voor enkele weken doet. Houdt er rekening mee dat het verstandig is om enkele weken vooraf aan de Koishow al te stoppen om zo ook de witte kleur weer helderder wit te laten worden.

Kan kleurvoer negatieve bijwerkingen hebben op Koi?

Kleurvoer met bijvoorbeeld spirulina heeft positieve effecten op de kleur en significante impact op groei. Wel kan het zijn dat de witte huid van een Koi tijdelijk wat meer gelig of roze van kleur kan worden. Deze verkleuring verdwijnt wanneer er gestopt of verminderd wordt met het voeren van kleurvoer. De toevoegingen van natuurlijke kleurstoffen hebben geen extra impact op de waterkwaliteit ten opzichte van andere soorten koivoer.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie