Waarom Koi kleur verliezen of vaag van kleur worden

Je bekijkt nu Waarom Koi kleur verliezen of vaag van kleur worden
Vervaging kleuren

Hoe kan het eigenlijk dat de kleuren van Koi lijken te vervagen of zelfs volledig verdwijnen? Voor je gevoel doe je eigenlijk alles goed, wat vaak ook het geval is. Helaas komt dit vaker voor dan we willen, soms gebeurt het zelfs dat een Koi volledig wit wordt. Veelal gebeurt dit bij Koi die aangekocht zijn als Tosai, meestal met een lengte van 10-20 centimeter. Het is lastig om exact op te geven waardoor de kleuren vervangen of verdwijnen, omdat verschillende factoren hierop van invloed kunnen zijn.

Temperatuur en groei

Laten we beginnen met het Sumi, de zwarte markeringen op een Koi. De temperatuur heeft hierop een grote invloed. Hoe warmer de watertemperatuur, hoe gemakkelijker Sumi doffer van kleur en minder intens kan worden. Dit hangt ook samen met de groei van de Koi. Bij hogere temperaturen groeien Koi sneller, wat kan leiden tot een uitrekking van de kleuren. In koudere seizoenen kan het Sumi juist intenser worden, vaak op zijn mooist.

Groei heeft niet alleen invloed op de zwarte kleur, maar ook op de overige kleuren van de Koi. Rood, ook wel Hi of Beni genaamd, kan sterk worden beïnvloed wanneer een Koi snel groeit. Het lijkt alsof de kleur rood vager wordt en er kunnen zelfs witte randjes tussen de schubben ontstaan. De rode kleur kan worden verbeterd met voldoende zonlicht en speciale voeding, hoewel dit ook afhankelijk is van genetische factoren.

Vervaging kleuren
Vervaging Hi (rood)

Stress en vervaging van kleuren

Stress is een belangrijke factor die kan leiden tot het vervangen van de kleuren bij Koi. wanneer Koi worden blootgesteld aan stress, zoals bijvoorbeeld in een meetbak of bowl, kan dit resulteren in een tijdelijke verandering van kleuren. Vooral bij een Shiro Utsuri kun je dit heel goed merken. In korte tijd na het vangen zal de samenstelling veranderen. Je zult zien dat de lak-zwarte glans verdwijnt, puur door de omstandigheden waarbij stress gepaard gaat. De pigmentatie wordt echter niet aangetast, dit is een tijdelijk effect wat onder goede omstandigheden in korte tijd zal herstellen.

Effect van voeding om de kleuren van Koi te verbeteren

De voeding die Koi krijgen speelt een cruciale rol voor het behouden en verbeteren van de kleuren. Verschillen in voeding zijn zeer groot, al zal dit niet allen het gewenste effect opleveren. Voeding kan verrijkt zijn met bijvoorbeeld spirulina, chlorella of astaxanthine wat ervoor moet zorgen dat het rood intensiever van kleur wordt. Niet ieder voer zal waarmaken wat het op de verpakking beweerd, wel hebben deze stoffen een bewezen effect op de intensiteit van de rode kleuren. Astaxanthine is een kleurstof welke terug te vinden is in waterdieren zoals garnalen, krabben en kreeften, waardoor deze waterdieren ook roodachtig van kleur zijn garnalen voeren is dus helemaal zo gek nog niet!

Voerautomaat bij kweker Marujyu, Japan
Voerautomaat bij kweker Marujyu, Japan

Beste kleurvoer om te gebruiken bij bij kleurverlies

In dit overzicht geven we je tips en suggesties op basis van ingrediënten en toegevoegde supplementen over het beste kleurvoer wat je kunt gebruiken bij Koi.

Kleurverlies door ouderdom of genetica

In de eerste jaren zal een goede kwaliteit Koi zich verbeteren in kleurintensiteit, terwijl op de lange termijn de intensiteit zal afnemen. Dit is een natuurlijk proces waar je weinig aan kunt doen. Ook genetica speelt een grote rol bij de kleurontwikkeling van Koi. Soms is dit pech hebben waardoor je er weinig aan kunt doen, hoewel ook de omstandigheden en voeding een grote rol spelen.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Dit bericht heeft 3 reacties

 1. Theo van de Coevering

  Een heel verhelderend artikel. Maar wel kleurvoer voor de koi is het beste?

  1. Aboutkoi

   Hoi Theo, lastig om een antwoord te geven op ‘het beste kleurvoer’. Dat begint al bij de basis. Ook de basis van het voer moet goed zijn, het liefst op basis van dierlijke eiwitten. Hoogwaardig kleurvoer bevat over het algemeen spirulina, dit bevat een hoog concentraat aan zeaxanthin. Ik raad je in ieder geval aan een kleurvoer te kiezen met deze stof.

   Ook wetenschappelijk wordt in een aantal verschillende onderzoeken/artikelen vastgelegd dat deze stoffen effect hebben (op o.a. kohaku, maar ook bijvoorbeeld op de regenboogforel). Mocht je hier interesse in hebben kun je een op Google zoeken naar “effect of zeaxanthin on koi” en “Spirulina and zeaxanthin on fish effects”.

   Wat dan het beste kleurvoer is, qua merk bijvoorbeeld, durf ik zo een-twee niet te noemen. Zelf zou ik kiezen voor een merk als Saki Hikari. Reden is dan heel simpel, wellicht wat kostbaarder, maar betrouwbaar en door een groot aantal kwekers in Japan in gebruik. En dat zullen ze zeker niet voor niets doen.

   Interessant om nog eens verder in de verschillen te duiken. En wellicht wat ervaringen van anderen op te vragen. Dit onderwerp gaat in ieder geval mee op de lijst om binnenkort een artikel over te publiceren.

Geef een reactie