Waarom Koi minder intens of zelfs vaag van kleur worden

Je bekijkt nu Waarom Koi minder intens of zelfs vaag van kleur worden
Vervaging kleuren

Je hebt het idee dat je niets verkeerd hebt gedaan, maar hoe kan het dan toch dat de kleuren van je Koi lijken te vervagen of zelfs volledig verdwijnen? Helaas komt het vaker voor, soms gebeurt het dat Koi volledig wit worden! Veelal komt het voor bij Koi welke gekocht zijn als kleinere Tosai op een lengte van 10-20 centimeter. Het is niet gemakkelijk om toe te lichten waardoor de Koi van kleur veranderd, een groot aantal factoren kunnen de kleuren beïnvloeden.

Temperatuur en groei

Laten we beginnen met Sumi. De invloed van temperatuur is een eerste aspect welke een groot effect met zich kan meebrengen. Hoe warmer de watertemperaturen, hoe gemakkelijk Sumi doffer van kleur en minder intensief wordt. Dit staat parallel aan de groei van een Koi, bij warmere temperaturen groeien Koi sneller, waardoor de kleur als het ware wordt opgerekt. In koudere gedeelten van het jaar is het Sumi vaak intensiever.

Groei heeft niet alleen een invloed op de zwarte kleur, maar ook op de overige kleuren van de Koi. Rood, ook wel Hi of Beni, kan sterk worden beïnvloed wanneer een Koi snel groeit. Het lijkt alsof de kleur rood vager wordt en er kunnen zelfs witte randjes tussen de schubben ontstaan. In combinatie met voldoende zonlicht en eventueel een aanvullend kleurvoer kan het rood worden verbeterd. Alhoewel het daarnaast ook sterk afhankelijk is van de genetische eigenschappen.

Vaak treden deze problemen op wanneer een Koi voor een groeiprojectje binnen wordt gehouden in een opgroeibak of quarantainebak. Door de snelle groei, veelal in de zomerperiode, kan het zijn dat de pigmentatie van de Koi dit tempo niet kan bijhouden en hierdoor zelfs kan verdwijnen. Daarnaast zorgt te weinig zonlicht, wat juist zo hard benodigd is om het rood te onderhouden, dat de kleuren vervagen.

Stress en vervaging van kleuren

Vervaging kleuren
Vervaging Hi (rood)

Mocht je een Shiro Utsuri in een bowl of meetbak plaatsen, let dan eens op de lakzwarte kleur wanneer je deze zojuist hebt gevangen. In korte tijd zal de samenstelling veranderen, je kunt zien dat de lakzwarte glans verdwijnt van de Shiro Utsuri, puur door omstandigheden en vooral stress wat hierbij gepaard gaat. De pigmentatie wordt niet aangetast, het is gelukkig maar een tijdelijk effect wat onder goede omstandigheden in zeer korte tijd weer zal herstellen.

Stress is een belangrijke oorzaak, zorg ervoor dat je vissen rustig en kalm in de vijver kunnen zwemmen. Wat onder andere betekent dat je dient te zorgen voor goede omstandigheden, en dus sublieme waterkwaliteit.

Effect van voeding om de kleuren van Koi te verbeteren

Een belangrijke rol speelt de voeding die een Koi krijgt op zijn huid en kleureigenschappen. De verschillen in voer zijn groot, al helemaal het effect wat het voer op de kleuren van de Koi kan hebben. Sommige voertjes zijn verrijkt met bijvoorbeeld spirulina, chlorella of astaxanthine wat ervoor moet zorgen dat vooral het rood intensiever wordt. Hoewel niet ieder voer waarmaakt wat op de verpakking beweerd wordt, hebben de stoffen wel degelijk een groot effect. Astaxanthine is een kleurstof welke vooral terug te vinden is in waterdieren zoals garnalen, krabben en kreeften met een bevorderend effect van de rode kleur. Niet voor niets zijn deze waterdiertjes roodachtig van kleur. Garnalen voeren is dus helemaal zo gek nog niet!

Beste Koi kleurvoer bij kleurverlies

Kleurvoer kan een positief effect hebben om de kleuren van Koi te verbeteren, lees ook eens dit blog over het gebruik van kleurvoer om rood te verbeteren.

Ouderdom en kleurverlies bij Koi

In de loop der jaren zal de kleurintensiteit afnemen. In de eerste jaren neemt de kwaliteit toe, de Koi wordt alsmaar mooier. Tot een zeker moment, net als bij onszelf, komt er een moment dat de Koi over zijn top heen is. De huidkwaliteit en de kleuren beginnen langzaamaan af te breken. Een natuurlijk proces waar je verder geen invloed op kunt uitoefenen.

Of je kunt er gewoon echt helemaal niets aan doen

Je hebt het idee dat je alles hebt gedaan wat je kan doen, de omstandigheden zijn perfect, je waterwaarden zijn subliem en de voeding die je gebruikt is van topkwaliteit. Toch heb je een Koi waarvan de kleuren vervagen. Voor een groot gedeelte wordt de ontwikkeling van kleuren sterk beïnvloed door de genen van de Koi. Niet alleen voor de kleuren, maar ook voor het Sumi is dit het geval. Je kunt er helemaal niets aan doen, een pechgevalletje.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Dit bericht heeft 3 reacties

 1. Theo van de Coevering

  Een heel verhelderend artikel. Maar wel kleurvoer voor de koi is het beste?

  1. Aboutkoi

   Hoi Theo, lastig om een antwoord te geven op ‘het beste kleurvoer’. Dat begint al bij de basis. Ook de basis van het voer moet goed zijn, het liefst op basis van dierlijke eiwitten. Hoogwaardig kleurvoer bevat over het algemeen spirulina, dit bevat een hoog concentraat aan zeaxanthin. Ik raad je in ieder geval aan een kleurvoer te kiezen met deze stof.

   Ook wetenschappelijk wordt in een aantal verschillende onderzoeken/artikelen vastgelegd dat deze stoffen effect hebben (op o.a. kohaku, maar ook bijvoorbeeld op de regenboogforel). Mocht je hier interesse in hebben kun je een op Google zoeken naar “effect of zeaxanthin on koi” en “Spirulina and zeaxanthin on fish effects”.

   Wat dan het beste kleurvoer is, qua merk bijvoorbeeld, durf ik zo een-twee niet te noemen. Zelf zou ik kiezen voor een merk als Saki Hikari. Reden is dan heel simpel, wellicht wat kostbaarder, maar betrouwbaar en door een groot aantal kwekers in Japan in gebruik. En dat zullen ze zeker niet voor niets doen.

   Interessant om nog eens verder in de verschillen te duiken. En wellicht wat ervaringen van anderen op te vragen. Dit onderwerp gaat in ieder geval mee op de lijst om binnenkort een artikel over te publiceren.

Geef een reactie