Sera Koivoer: test, kenmerken en alle soorten vergelijken in één overzicht

Je bekijkt nu Sera Koivoer: test, kenmerken en alle soorten vergelijken in één overzicht
Sera KOI Professional Koivoer vergelijking

Sera heeft een absoluut hoogwaardige voerlijn beschikbaar die zeker niet onder doet voor vele grote merken.In onze ogen is Sera misschien zelfs wel een ondergeschoven speler als het om Koivoer gaat. Al het voer uit de Sera KOI Professional bijvoorbeeld heeft zeer goede samenstelling met steeds als hoofdingrediënt vismeel, of het nu om wintervoer of zomervoer gaat. Met dit artikel laten we jou kennis maken met het beste soorten voer uit de Sera productlijn, die volgens een unieke wijze geproduceerd worden. Wat je bij geen enkel ander Koivoer zult terugvinden.

Een extra bijzondere eigenschap van dit Koivoer

Iets wat wij nog niet eerder hebben gezien bij Koivoer, is dat een aantal van de soorten Sera voer een unieke vorm hebben. De korrels zijn niet in vorm van balletjes, maar juist plat en bestaan uit een kern en daar een ring omheen. Sera gebruikt daar een uniek coextrusie proces voor, waardoor verschillend behandelde grondstoffen gecombineerd kunnen worden. Bij het kleurvoer bijvoorbeeld, bevat de ring de kleurbijdragende stoffen waaronder spirulina en astaxanthine. Sera is door deze wijze van productie in staat om bepaalde ingrediënten en stoffen zuiverder te houden, waardoor de voedingswaarden en vitaminen beter bewaard kunnen blijven. Wat ook geheel logisch is: niet alle ingrediënten kun je immers op dezelfde temperatuur optimaal bereiden. En dat heeft natuurlijk weer een positief effect op de gezondheid van onze Koi. Als laatste is dit Koivoer voorzien van een eigen probiotica formule, wat alleen in de middelste kern van de korrel verwerkt is

Sera Koivoer soorten

Het voer uit de Sera Koi Professional lijn is ontwikkeld door een onderzoeksteam op basis van de voedingsbehoefte van Koi. Waarbij rekening is gehouden met de afmetingen, temperatuur en jaargetijde. Voor lagere temperaturen bijvoorbeeld, is een voeder ontwikkeld wat minder koolhydraten bevat, gezien Koi bij lagere temperaturen dit lastiger verteren.

Sera Koi Professional watertemperaturen
Sera Koi Professional watertemperaturen
Sera Koivoer soortVanaf temperatuurGeschikt alsVerkrijgbaar bij
Sera zomervoeder17-18 gradenBasisvoer, groei, ontwikkeling bodyBol.com, A2KOI, vijverbenodigdheden
Sera wintervoeder5 tot 12 gradenWintervoer, witte kleur, lage temperaturenBol.com, A2KOI, vijverbenodigdheden
Sera Spirulina kleurvoeder8 gradenKleurvoer, ontwikkeling bodyBol.com, A2KOI, vijverbenodigdheden
Sera voorjaars-/herfstvoeder8 tot 17 gradenBasisvoer, lage temperaturenBol.com, A2KOI, vijverbenodigdheden
Sera All Seasons Probiotic8 gradenBasisvoerBol.com, A2KOI, vijverbenodigdheden

Sera KOI Professional Zomervoeder

Het zomervoeder van Sera is geschikt voor hogere watertemperaturen, vanaf ongeveer 17 tot 18 graden Celsius. Dit voer is uitgebalanceerd op proteïne en vetverhouding, met als doel om gezonde groei te kunnen realiseren met een hoge energievoorziening. Als we de samenstelling aflezen, zien we dat met 39% eiwit dit voer een vrij hoog eiwitgehalte bezit, wat prima is voor de zomerperiode.

Aan dit zomervoeder van Sera is een klein beetje spirulina is toegevoegd, wat een positieve bijdrage heeft op zowel kleur als groei van Koi. Wij zijn daar zelf enorm voorstander van, die kleine toevoeging van spirulina heeft een positief effect in de zomer. Echter zoekt Sera naar ons idee hier ook een klein risico op, gezien veel Koiliefhebbers geloven dat de kleur rood in de Koi moet zitten – en de intensiteit niet een gevolg is van spirulina. Er is overigens wetenschappelijk bewijs dat spirulina daadwerkelijk een positieve bijdrage heeft, zelfs op groei!

In Sera KOI Professional Zomervoeder zien we ook het bijzondere productieproces terug. De korrels zijn plat, hebben een kern en daar omheen een extra ring. De ring zou in dit voer voornamelijk proteïnes en vetten moeten bevatten, terwijl de kern voor de essentiële basis zorgt met daarin ook probiotica in vorm van de Sera ‘Vitaal-Immuun-Protect-formule’.

Belangrijkste samenstelling

 • Ruw eiwit 39%
 • Ruwe vetten 7,2%
 • Ruwe vezels 4,5%
 • Vocht 5,0%
 • Ruwe as 6,8%
 • Koolhydraten, niet vermeld
 • Fosfor, niet vermeld

Sera KOI Professional Zomervoeder is verkrijgbaar bij Bol.com, A2KOI, vijverbenodigdheden

Sera KOI Professional Zomervoeder
Sera KOI Professional Zomervoeder

Sera KOI Professional Wintervoeder

Hoe lager de watertemperatuur, hoe trager de stofwisseling van Koi is. Het darmkanaal zal minder functioneren naarmate de temperatuur van het water zakt. Eigenlijk is er maar één ding echt belangrijk wanneer het om de winterperiode gaat. En dat is wel dat er een voer gebruikt dient te worden wat licht verteerbaar is. Je denkt er misschien niet direct aan, maar in de winter is opnieuw vismeel een belangrijk ingrediënt. Dierlijke eiwitten kunnen namelijk vrij eenvoudig verteerd worden door Koi bij lage temperaturen, terwijl plantrijke voeding minder gemakkelijk verteerd. Eigenlijk ook wel logisch als je hierover nadenkt: hoeveel plantmateriaal is er nu in de onderwaterwereld gedurende de winter?

Het hoofdbestandsdeel van Sera KOI professional Wintervoeder is vismeel, het totaal eiwitgehalte is vrij hoog met 54%. Je denkt hierbij haast aan een groeivoer, maar nogmaals: die eiwitten kunnen licht verteerd worden. Het is een kwestie van weinig voeren. Dit Koivoer zou een zeer laag koolhydraatgehalte moeten hebben als je de ingrediënten en de vermelde samenstelling bekijkt. Een uitermate geschikt wintervoer, wat ook nog eens zinkend is!

Belangrijkste samenstelling

 • Ruw eiwit 54%
 • Ruwe vetten 10,5%
 • Ruwe vezels 3,8%
 • Vocht 5,0%
 • Ruwe as 6,5%
 • Koolhydraten, niet vermeld
 • Fosfor, niet vermeld

Sera KOI Professional Wintervoeder is verkrijgbaar bij Bol.com, A2KOI, vijverbenodigdheden

Sera KOI Professional Wintervoeder
Sera KOI Professional Wintervoeder

Sera KOI Professional Spirulina kleurvoeder

Eén ding waar wij direct blij van worden is dat het hoofdingrediënt van Sera KOI Professional Spirulina kleurvoeder op orde is, namelijk vismeel. Bij een kwalitatief hoogwaardig Koivoer hoort immers vismeel als belangrijkste ingrediënt voor de zomerperiode. Daarnaast vinden we onder andere spirulina-algen (6,3%) terug, en zien we ook toevoegingen van zeealgen. Spirulina zorgt voor verbetering van de rode kleur, en dragen daarnaast is het een stimulans van groei. En ja, dat laatste is een feit, het is zelfs wetenschappelijk onderbouwd. Wanneer je meer wilt weten, lees dan dit artikel over kleurvoer maar eens.

Uniek aan dit voer, is dat de korrel plat is en bestaat uit twee delen. De kern bevat de essentiële voedingswaarden en daarnaast probiotica die Sera de ‘Vitaal-Immuun-Protect-formule’ noemt. De buitenring kan geoptimaliseerd worden voor het jaargetijde en waarvoor het voer bedoelt is. Voor de Spirulina kleurvoer variant is deze voorzien van kleur verbeterende ingrediënten zoals astaxanthine en spirulina.

Belangrijkste samenstelling

 • Ruw eiwit 39%
 • Ruwe vetten 10%
 • Ruwe vezels 4,3%
 • Vocht 5,3%
 • Ruwe as 6,4%
 • Koolhydraten, niet vermeld
 • Fosfor, niet vermeld

Sera KOI Professional Spirulina kleurvoer is verkrijgbaar bij Bol.com, A2KOI, vijverbenodigdheden

Sera KOI Professional Spirulina-kleurvoeder
Sera KOI Professional Spirulina-kleurvoeder

Sera KOI Professional Voorjaars-/Herfstvoeder

Het KOI Professional Voorjaars-/Herfstvoeder van Sera is natuurlijk, zoals de naam al doet vermoeden, bedoelt voor het voor- en najaar. Wanneer de watertemperaturen het weer of nog toestaan om kleine beetjes te voeren. Sera schrijft voor om dit Koivoer te gebruiken tussen watertemperaturen van 8 en 17 graden Celsius. Wordt het warmer, kun je overgaan op het zomervoer, en bij koudere temperaturen stap je over op het wintervoer.

Ook in dit Koivoer zien wat dat Sera gebruik heeft gemaakt van vismeel als hoofdingrediënt, wat natuurlijk alleen maar positief is. Ook deze korrel is plat en bestaat uit een kern met daar omheen een ring. In dit geval bestaat de ring uit licht verteerbare grondstoffen, die het darmkanaal ontlasten.

Belangrijkste samenstelling

 • Ruw eiwit 41,3%
 • Ruwe vetten 8,0%
 • Ruwe vezels 4,8%
 • Vocht 4,8%
 • Ruwe as 6,5%
 • Koolhydraten, niet vermeld
 • Fosfor, niet vermeld

Sera KOI Professional Voorjaars-/Herfstvoeder is verkrijgbaar bij Bol.com, A2KOI, vijverbenodigdheden

Sera KOI Professional voorjaars-herfstvoeder
Sera KOI Professional voorjaars-herfstvoeder

Sera All Seasons Probiotic

Dit Koivoer heeft als doelstelling het verkrijgen van gezonde en sterke Koi, Sera wil dat bereiken dankzij de toevoeging van Bacillus subtilis. Dit probioticum zal het darmflora van de koi stabiliseren. Hiermee wordt de voederverwerking door het darmkanaal verbeterd en de gezondheid van de Koi bevorderd. Bacillus subtilis is goedgekeurd en toegelaten door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid sinds 2016, en zou een positief effect moeten hebben op de algehele gezondheid van de Koi.

Naast de toevoeging van dit probioticum, wordt ook Sera All Seasons Probiotic volgens de bijzondere productiewijze van Sera geproduceerd. De co-geextrudeerde korrel bevat natuurlijke ingrediënten waaronder betaglucane, haematococcus, spirulina en mos. Ook hier zien we dat de kern en de ring of huls daar omheen verschillend van kleur zijn en verschillende ingrediënten bevatten, die op verschillende temperaturen vervaardigd worden zodat de voedingswaarden en vitaminen zo optimaal mogelijk bewaard blijven.

Belangrijkste samenstelling

 • Ruw eiwit 39,7%
 • Ruwe vetten 8,7%
 • Ruwe vezels 4,6%
 • Vocht 5,7%
 • Ruwe as 6,7%
 • Koolhydraten, niet vermeld
 • Fosfor, niet vermeld

Sera All Seasons Probiotic is verkrijgbaar bij Bol.com, A2KOI, vijverbenodigdheden

Sera Koi All Seasons Probiotic
Sera Koi All Seasons Probiotic

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie