Hoeveel Koi in een vijver plaatsen? Tips en advies

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Koi tips
 • Bericht reacties:0 Reacties
 • Laatste wijziging in bericht:15 oktober 2023
 • Leestijd:7 minuten gelezen
Je bekijkt nu Hoeveel Koi in een vijver plaatsen? Tips en advies
Hoeveel Koi in een vijver?

Een prachtige vijver of zelfs Koivijver aangelegd? Dan is het tijd voor nieuwe Koi in de vijver! Maar hoeveel Koi kun je in de vijver plaatsen, zonder problemen te krijgen?

Hoeveel vissen je in een vijver mag plaatsen is van verschillende factoren afhankelijk. De bepalende factor daarin is voornamelijk het filter van je vijver. De grootte en lengte van Koi speelt natuurlijk ook een rol. Met kleine Koi heb je wat minder snel last van een overbezetting, maar vergeet niet dat ze snel kunnen groeien.

Het is heus niet altijd hoe meer Koi hoe beter…

Hoeveel Koi in mijn vijver?

Als vuistregel kun je 1 Koi per kuub water hanteren voor het aantal Koi dat je in de vijver kunt onderbrengen. Dan vraag je je misschien af wat een kuub is, hoeveel liter water is dat precies? Dat is 1 Koi per 1.000 liter water.

Daar valt echter nog wel wat over te zeggen. Want 1 Koi van 15 cm is natuurlijk geen Koi van 95 cm. Naast het aantal drukken we daarom als vuistregel vaak uit dat je in een Koivijver niet verder moet gaan dan zo’n 70 cm Koi per 1000 liter water.

En denk daarbij alvast een beetje vooruit. Kleine Koi kunnen snel groeien in de vijver.

De maximale hoeveelheid vissen in een vijver is afhankelijk van filtratie

Hoeveel vissen je in een vijver kan plaatsen is overigens afhankelijk van meerdere factoren. In een vijver zonder filtering kun je beter gewoon géén Koi plaatsen.

Heb je ruime overcapaciteit op de vijver wat betreft filtering, dan mag je best een Koi extra in de vijver plaatsen. Zolang je de waterkwaliteit goed kunt houden is er niets aan de hand.

Ik ken genoeg vijvers die echt een ontzettende overbezetting hebben, en toch gaat alles er uitstekend. De waterwaarden zijn goed, de vijver blijft helder, enzovoorts. En er wordt niet eens veel werk of onderhoud in gestopt. Het enige wat er gebeurt is een uitgebreide filtratie. De vijver is maar een kuub of 10, en er leven zeker 25 Koi in. Waarvan een aantal van formaat!

Weinig problemen, geen last van parasieten, het kan dus gewoon. Bedenk wel dat het filter zo krachtig is, dat het zeker een vijver met een soortgelijk visbezetting voor een 30.000 liter vijver kan filteren. Er staat een trommelfilter op, bewegend bed filter van 500 liter en een trickle filter. Meer filtering dan de gemiddelde vijver bezitter van een dubbel zo’n grote vijver niet eens over beschikt!

Waterkwaliteit en filtering is bepalend voor de maximale hoeveelheid Koi in een vijver.

Zelfs 70 cm lengte aan Koi raadt ik niet aan per 1000 liter water wanneer er geen goede filtratie op de vijver aanwezig is. Investeer dan liever eerst in betere filtratie, alvorens je nieuwe vissen in de vijver introduceert.

Koi karpers kweker in Japan
Bij kwekers in Japan worden grote aantallen Koi in kleine vijvers gehouden tijdens de winter. Er wordt echter weinig gevoerd, waardoor weinig afvalstoffen ontstaan.

Maar hoeveel Koi wil je eigenlijk in je vijver?

Bedenk ook of je eigenlijk wel zoveel Koi in de vijver wilt? Stel je hebt een vijver van 20.000 liter, waarin je 40 kleine Koi hebt van 15 cm. Dat lijkt misschien nog niet veel Koi, maar voor je het weet groeien ze door in lengte. Als ze allemaal naar de 50 cm gegroeid zijn, heb je ondertussen best wat Koi in de vijver!

Is het niet veel rustgevender als je in diezelfde vijver van 20.000 liter maar 10 Koi hebt zwemmen? Je Koi hebben veel meer ruimte om op te groeien. Dat zal met zekerheid de groei bevorderen. Minder Koi betekent minder hormonen in het water. En minder aanwezige hormonen betekent snellere en betere groei.

10 Koi van 70+ cm op een vijver van 20.000 liter die langzaam langs het oppervlak zwemmen, de randen afstruinen scharrelend naar lekkers. Geloof mij maar dat je daar wel blij van gaat worden. Ondanks dat het aantal Koi in je vijver laag is

Meer Koi betekent meer benodigde zuurstof

Bij een hoge visbezetting moet je ook denken aan de hoeveelheid opgeloste zuurstof in het water. Hoe meer Koi, hoe meer zuurstof er verbruikt gaat worden.

Hoe warmer water is in de zomer, hoe minder goed het in staat is om zuurstof vast te houden. Wanneer je de grens van het maximale aantal Koi in de vijver overschrijdt is het belangrijk om gedurende de zomer meer dan voldoende te beluchten.

Lees meer: alles over beluchting.

Goede voeding betekent minder afvalstoffen in het water

Bij een hoge visbezetting heb je al meer dan genoeg ontlasting. Bij voorkeur gebruik je een goed voer wat weinig afval produceert. De opname en benutting van die voeding is optimaal, waardoor er zo min mogelijk afval in het water ontstaat. In Beste Koivoer top 5 geef ik uitleg over voer informatie en ingrediënten en geef ik advies over de beste soorten voer. Goed Koivoer op budget, kijk dan eens naar het Beste budget Koivoer.

Conclusie: Hoeveel Koi per kuub in de vijver

 • 1 Koi per kuub of 1 Koi per 1000 liter water.
 • Niet meer dan 70 cm lengte aan Koi in de vijver houden.
 • Liever minder Koi dan de maximale limiet voor maximale groei.
 • Waterkwaliteit is de belangrijkste factor. De hoeveelheid Koi in de vijver is afhankelijk van de waterkwaliteit en filtering.
 • Gebruik voldoende beluchting bij een hoge bezetting.
 • Goed Koivoer voorkomt onnodige afvalstoffen.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie