Hoeveel Koi in een vijver plaatsen? Tips en advies

Je bekijkt nu Hoeveel Koi in een vijver plaatsen? Tips en advies
Hoeveel Koi in een vijver?

Hoeveel Koi je in een vijver mag plaatsen is van verschillende factoren afhankelijk. De bepalende factor daarin is voornamelijk het filter van je vijver, al speelt natuurlijk ook de grootte en lengte van de Koi een rol. Met kleine Koi heb je immers minder snel last van overbezetting, maar vergeet niet dat ze snel groter zullen worden. Ook zijn er een aantal vuistregels voor een gezonde visbezetting in de vijver. Overigens is het heus niet altijd beter om meer Koi in de vijver te hebben, vaak levert een lage visbezetting je alleen maar voordelen op.

Hoeveel Koi in mijn vijver?

Als vuistregel kun je 1 Koi per 1000 liter water hanteren om in een Koivijver onder te brengen. Daar valt echter nog wel wat over te zeggen. Want één Koi van 15 cm is natuurlijk geen Koi van 85 cm. in plaats van 1 Koi per 1000 liter water kun je daarom ook rekenen met 70 cm Koi per 1000 liter water. Bedenk wel dat kleine Koi snel kunnen groeien en stop er daardoor niet al te veel vissen in.

De maximale hoeveelheid vissen in een vijver is afhankelijk van filtratie

Hoeveel vissen je in een vijver kan plaatsen is overigens afhankelijk van meerdere factoren. In een vijver zonder filtering kun je beter gewoon geen enkele Koi houden. Wanneer je een ruimte overcapaciteit hebt wat betreft filtering mag je best een Koi extra houden. Zolang de waterkwaliteit maar op orde blijft is er niets aan de hand.

Er zijn genoeg vijvers die een ontzettend hoge bezetting hebben en toch gaat alles er uitstekend. De waterwaarden zijn goed, de vijver blijft heleder en er is niet eens heel veel werk of onderhoud benodigd. Zo zijn er zelfs situaties met slechts 10.000 liter vijver waarin 25 Koi van formaat leven. Hier wordt gebruik gemaakt van uitgebreide filtratie die ruim maar dan ook ruim voldoende is voor de vijver. Bedenk dat in die genoemde situatie het filter zo krachtig is dat er gemakkelijk een vijver van 30.000 liter mee gefilterd kan worden, waardoor er eigenlijk een visbezetting van 30.000 liter gefilterd kan worden.

Waterkwaliteit en filtering is bepalend voor de maximale hoeveelheid Koi in een vijver. Zelfs 70 cm lengte aan Koi raadt ik niet aan per 1000 liter water wanneer er geen goede filtratie op de vijver aanwezig is. Investeer dan liever eerst in betere filtratie alvorens je nieuwe vissen in de vijver introduceert.

Koi karpers kweker in Japan
Bij kwekers in Japan worden grote aantallen Koi in kleine vijvers gehouden tijdens de winter. Er wordt echter weinig gevoerd, waardoor weinig afvalstoffen ontstaan.

Maar hoeveel Koi wil je eigenlijk in je vijver?

Bedenk ook of je eigenlijk wel zoveel Koi in de vijver wilt. Stel je hebt een vijver van 20.000 liter waarin je 40 kleine Koi hebt van 15 cm. Dat lijkt misschien nog niet veel, maar voor je het weet zijn al deze Koi 50 cm. Dan begint het een drukke bedoeling te worden die wellicht ook niet meer zo ontspannend is als je van tevoren bedacht had. Ook kun je daardoor niet meer de meest optimale omstandigheden bieden waardoor de Koi minder snel groeien en minder goed ontwikkelen. Meer Koi betekent namelijk meer hormonen in het water wat weer resulteert in een vertraagde groei.

10 Koi van ruim 70 cm op een vijver van 20.000 liter die langzaam langs het oppervlak zwemmen, de randen afstruinen scharrelend naar lekkers. Dat kan ontzettend mooi zijn ondanks dat de visbezetting zeer laag is.

Meer Koi betekent meer benodigde zuurstof

Hoe hoger de visbezetting is hoe meer zuurstof er in het water benodigd is. Immers wordt er ook meer zuurstof verbruikt. En hoe warmer het in de zomer is, hoe minder goed water in staat is om zuurstof vast te houden. Wanneer je de grens van het maximale aantal Koi in de vijver overschrijft is het belangrijk om gedurende de zomer meer dan voldoende te beluchten.

Goede voeding betekent minder afvalstoffen in het water

Bij een hoge visbezetting heb je al meer dan genoeg ontlasting. Bij voorkeur gebruik je een goed voer wat weinig afval produceert. De opname en benutting van die voeding is optimaal waardoor er zo min mogelijk afval in het water ontstaat. In deze analyse laten we op basis van ingrediënten en samenstelling de betere soorten voer zien. Daarnaast kun je ook al goed budget Koivoer vinden voor schappelijke prijzen

Conclusie: Hoeveel Koi per kuub in de vijver

  • Aan te beleven is 1 Koi per kuub (1000 liter) water.
  • Niet meer dan 70 cm lengte aan Koi per 1000 liter water.
  • Liever minder Koi dan de maximale limiet zodat de Koi beter kunnen ontwikkelen en groeien.
  • De hoeveelheid Koi in de vijver is afhankelijk van de waterkwaliteit en filtering.
  • Gebruik voldoende beluchting bij een hoge bezetting.
  • Goed Koivoer voorkomt onnodige afvalstoffen.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie