Koi karper informatie – alles over Koikarpers

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Koi tips
 • Bericht reacties:2 Reacties
 • Laatste wijziging in bericht:15 oktober 2023
 • Leestijd:9 minuten gelezen
Je bekijkt nu Koi karper informatie – alles over Koikarpers
Koi karper

Koi karpers, Koi, Nishikigoi of Japanse Koi: allemaal benaming die gebruikt worden voor de mooiste vijver siervis die we kennen. Koikarpers worden gezien als zwemmende juwelen, wat geen toeval is overigens. Dat wordt vertaald vanuit het Japanse “Nishiki”, wat voor mooi of elegant staat.

Sinds de 20e eeuw heeft de Koi bekendheid gekregen in Europa, wat historisch gezien een afstamming is van de gewone karper (Cyprinus carpio). In dit artikel geven we je de belangrijkste informatie die je moet weten over Koikarpers. Van de juiste benaming en historie tot soorten en varianten, de juiste voeding en Koi karpers kopen.

De juiste benaming, Koi karper of Koi?

Iets waar een serieuze Koi hobbyist aan kan storen, is de benoeming “Koi karper”, aangezien het woord Koi vanuit het Japans vertaald kan worden naar karper. In essentie spreek je door “Koi karper” te zeggen eigenlijk “karper karper” uit. Een betere manier om het uit te spreken is simpelweg “Koi”.

Ook in Japan zelf wordt de Koi vis vooral uitgesproken als “Koi”. Terwijl ook Nishikigoi een juiste Japanse benaming is voor de gekleurde karper variëteit.

Geschiedenis over de Koi karper

Karpers zijn vissen die voorkomen in voornamelijk Europa en Azië. Bij kweek van deze vissoort was dit in eerste instantie alleen te doen voor consumptie. De eerste plek waar karpers gekweekt werden puur voor de kleur is meer dan duizend jaar geleden in China, zo is de goudvis ontstaan.

Rond 1820 zijn de eerste gekleurde Koi karpers gekweekt in Japan, in het dorpje Ojiya. Een plaats waar nu nog steeds het enige Koi museum (lees meer: Koi museum in Ojiya) ter wereld zich bevind. Het dorpje is hedendaags nog steeds de belangrijkste bron waar Koi karpers vandaan komen. Vele Nederlandse winkels reizen af naar deze regio om daar de mooiste Koi te selecteren die naar Nederland getransporteerd worden voor de verkoop.

Grappig om te weten is dat pas in 1914 bekendheid kwam voor de Japanse Koi, door een tentoonstelling in Tokio. Vandaag de dag is dat wereldwijd.

Koi karpers kweker in Japan
Koi karpers kweker in Japan

Algemene gegevens over Koikarpers

Benaming: Koi karper, Japanse Koi, Koi of Nishikigoi

Lengte: tot +/- 110 cm

Uiterlijk: Gevarieerde gekleurde patronen, afhankelijk van de variëteit

Leeftijd: Koi kunnen 20 tot wel 40 jaar oud worden

Voer: Lees meer over goed Koivoer voor Koi karpers

Koi karper soorten en varianten

Er zijn ontzettend veel verschillende Koi karper soorten, zeker meet dan 100 verschillende Koi varianten.

De bekendste Japanse Koi soorten zijn voornamelijk de tweekleur Kohaku en de driekleuren Showa en Sanke. Daarnaast zijn vooral ook tamme Koi populair, zoals de Chagoi en Karashigoi. Die laatste categorie zijn zeer tamme Koi varianten en eenkleurig. Voor sommige wat saai, voor anderen juist een plaatje.

De Kohaku

Kohaku
Kohaku

De Kohaku behoort tot de meest bekende variëteiten in omloop. De Kohaku heeft een wit lichaam waarop dieprood getekende vlekken liggen.

Lees meer in: Kohaku eigenschappen en patronen.

De Showa

Showa
Showa

Een Showa heeft een zwart lichaam als basiskleur. Op dat zwarte lichaam liggen rode en witte vlekken getekend.

De Sanke

Sanke
Sanke

Net als de Kohaku heeft een Sanke een wit lichaam met rode vlekken. Echter heeft deze Koi soort daarnaast zwarte kleinere vlekken op het lichaam.

Tamme Koi soorten: de Chagoi en Karashigoi

De meeste tamme Koi soorten zijn eenkleurig. De meest bekende tamme Koi is de Chagoi. Oorspronkelijk bruin van kleur, maar tegenwoordig is de soort in allerlei kleurtinten te vinden richting geel, grijs en haast groen achtig van kleur.

Veel hobbyisten kiezen ervoor om één of twee tamme Koi soorten in de vijver te plaatsen, zodat de vissen gemakkelijker uit de hand gevoerd kunnen worden en de rest van de kleur meegetrokken worden.

Chagoi en Karashigoi
Chagoi (links) en Karashigoi (rechts)

Koi karper kopen

Denk er wel aan voordat je aan Koi begint, dat het houden van Koi op zichzelf niet zo ingewikkeld is. En Koi karper kopen al helemaal niet, vandaag de dag is er in een straal van zo’n 30 kilometer altijd wel een Koi verkooppunt te vinden in Nederland en België. Maar het lastigste is het beheren van een goede waterkwaliteit.

Watermanagement en gezond vijverwater

In plaats van Koi karpers houden, spreken we in de Koi hobby juist vaak over het houden van water. De filtratie moet optimaal zijn, er moet voldoende zuurstof in de vijver aanwezig zijn, voldoende stroming en beweging, enzovoorts.

In vijvers met een lage visbezetting is het prima mogelijk om water te filteren doormiddel van waterplanten. In combinatie met Koi gaat dit echter lastig, gezien zij waterplanten reuze interessant vinden en alles wat los of vast staat in de vijver loswroeten. Er zal dus gekozen moeten worden voor een los plantenfilter, een overstroom gedeelte van de vijver waarin de waterplanten staan en de Koi niet bij kunnen. Of een filtersysteem waarmee het vijver mechanisch en biologisch gereinigd kan worden.

Een Koi karper vijver

Om Koi goed te kunnen onderhouden is het belangrijk om een vijver te hebben die voldoende groot van formaat is. Koi kunnen namelijk snel groeien. Een eenjarige Koi karper die je aankoopt op 15 cm kan in ongeveer 3 jaar uitgroeien tot een Koi van al zeker 50 cm in lengte.

Idealiter heeft een Koi vijver een inhoud van 10.000 liter water en een minimale diepte van 1 meter.

Koi voeren en de juiste voeding

Om Koi gezond en in een goede conditie te houden is goed Koivoer van belang. Een Koi is koudbloedig, en past daardoor zijn verteringsproces aan op de watertemperatuur. Hoe hoger de temperatuur is, hoe gemakkelijker ingrediënten verteerd en opgenomen worden door het lichaam. Bij zeer lage temperaturen onder de 6 graden, staat het darmkanaal zo goed als stil.

Dat betekent dat de voeding op de temperatuur afgestemd moet worden. Daarnaast is het van belang een stabiel voerritme te hanteren. Het liefst meermaals per dag in kleine porties.

De voeding moet vooral bestaan uit een samenstelling met voldoende lichaamseigen eiwitten, oliën en vetten als energiebron en de juiste vitaminen.

Meer lezen over Koivoer? Lees dit artikel over voer informatie, ingrediënten en goed Koivoer.

Heb je vragen over Koi karpers?

Heb je dit artikel gelezen en heb je toch nog vragen die je graag beantwoord wil hebben over Koi karpers? Voel je dan vrij om een reactie achter te laten. Dan zal ik proberen je verder te helpen!

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Melda Topaloglu

  Beste

  Wij zijn verhuisd naar een huis met een vijver met Koi’s. Graag willen we weten welke soorten dit zijn. Kunt u ons hierbij verder helpen? Alvast bedankt

  Met vriendelijke groeten

  Melda Topaloglu

  1. Aboutkoi

   Helaas is dat wat lastig zonder foto’s en verdere informatie. Bekijk deze video eens. Waarin uitleg gegeven wordt over 30 verschillende Koi soorten en hoe deze gemakkelijk te herkennen.

Geef een reactie