Koi karper informatie – alles over Koikarpers

Je bekijkt nu Koi karper informatie – alles over Koikarpers
Koi karper

Koi karpers, Koi, Nishikigoi of Japanse Koi, het zijn allemaal benamingen die gebruikt worden voor de mooiste vijver siervis die we kennen. Koikarpers worden gezien als zwemmende juwelen en dat is geen toeval, aangezien Nishiki in het Japans staat voor mooi of elegant. Sinds de 20e eeuw heeft de Koi bekendheid gekregen in Europa. Eigenlijk is deze vissoort een afstamming van de gewone karper (Cyprinus carpio). In dit artikel geven we je de belangrijkste informatie die je moet weten over Koikarpers. Van de juiste benaming en historie tot soorten en varianten, de juiste voeding en het aankopen van Koi karpers.

De juiste benaming: Koi karper of Koi?

Hoewel velen denken dat je ‘Koi karper’ hoort te zeggen, hoort dit eigenlijk ‘Koi’ te zijn. Koi is de Japanse benaming voor karper. In essentie spreek je door ‘Koi karper’ te zeggen eigenlijk ‘karper karper’ uit. Ook in Japan wordt de vissoort veelal Koi genoemd in plaats van de officiële benaming Nishikigoi.

Geschiedenis over de Koi

Karpers zijn vissen die voorkomen in voornamelijk Europa en Azië. Bij kweek van deze vissoort was dit in eerste instantie alleen te doen voor consumptie. De eerste plek waar karpers gekweekt werden puur voor de kleur is meer dan duizend jaar geleden in China, zo is de goudvis ontstaan. Rond 1820 zijn de eerste gekleurde Koi karpers gekweekt in Japan in het dorpje Ojiya. Een plaats waar nu nog steeds het enige Koi museum ter wereld zich bevind. Het dorpje is hedendaags nog steeds de belangrijkste bron waar Koi vandaan komen. Vele Nederlandse winkeliers reizen af naar deze regio om daar de mooiste Koi te selecteren die naar Nederland getransporteerd worden voor de verkoop. Grappig om te weten is dat pas in 1914 bekendheid kwam voor de Japanse Koi door een tentoonstelling in Tokio. Vandaag de dag heeft die bekendheid zich tot wereldwijd verplaatst is het één van de meest populaire vijvervissen.

Koi karpers kweker in Japan
Koi karpers kweker in Japan

Algemene gegevens over Koikarpers

Benaming: Koi karper, Japanse Koi, Koi of Nishikigoi.
Lengte: Tot +/- 110 cm.
Uiterlijk: Gevarieerde gekleurde patronen, afhankelijk van de variëteit.
Leeftijd: Koi kunnen 20 tot wel 40 jaar oud worden.
Voer: Zowel plantaardige als dierlijke voeding, lees meer over goed Koivoer en de belangrijkste ingrediënten.

Koi karper soorten en varianten

Er zijn meer dan 100 variëteiten aan Koi. De bekendste Japanse Koi soorten zijn voornamelijk de tweekleurige Kohaku en de driekleurige Showa en Sanke. Daarnaast zijn vooral ook tamme Koi populair zoals de Chagoi en Karashigoi. Die laatste categorie zijn zeer tamme Koi varianten en eenkleurig. Voor sommige wat saai, voor anderen juist een plaatje.

De Kohaku

De Kohaku behoort tot de meest bekende variëteiten in omloop. De Kohaku heeft een wit lichaam waarop dieprood getekende vlekken liggen. Lees meer in: Kohaku eigenschappen en patronen.

Kohaku
Kohaku

De Showa

Een Showa heeft een zwart lichaam als basiskleur. Op dat zwarte lichaam liggen rode en witte vlekken getekend.

Showa
Showa

De Sanke

Net als de Kohaku heeft een Sanke een wit lichaam met rode vlekken. Echter heeft deze Koisoort daarnaast zwarte kleinere vlekken op het lichaam.

Sanke
Sanke

Tamme Koi soorten: de Chagoi en Karashigoi

De meeste tamme Koisoorten zijn eenkleurig. De meeste bekende tamme soort is de Chagoi, oorspronkleijk is deze bruin van kleur maar tegenwoordig in allerlei kleurtinten te vinden richting geel, grijs en haast groen. Veel hobbyisten kiezen ervoor om één of twee tamme Koi soorten in de vijver te plaatsen zodat de vissen gemakkelijker uit de hand gevoerd kunnen worden en de rest van de kleur meegetrokken worden.

Chagoi en Karashigoi
Chagoi (links) en Karashigoi (rechts)

Koi karper kopen

Voordat je begint aan Koi is het goed om te beseffen waaraan je eigenlijk begint. Het aankopen van een Koi zal in ieder geval niet moeilijk zijn. In een straal van 30 kilometer is er altijd wel een Koi verkooppunt te vinden in Nederland en België. Het lastige is echter om de vijver en de waterkwaliteit op orde te brengen en vooral houden.

Watermanagement en gezond vijverwater

Eigenlijk wanneer je Koi gaat houden kun je beter zeggen dat je water gaat houden. De filtratie moet namelijk optimaal zijn en er moet altijd voldoende zuurstof in de vijver aanwezig zijn. In een vijver met een lage visbezetting is het goed mogelijk om de waterkwaliteit op orde te houden in combinatie met waterplanten. Echter in combinatie met Koi gaat dat een stuk lastiger, gezien zij waterplanten reuze interessant vinden om in te wroeten. Er zal dus gekozen moeten worden voor een los plantenfilter of ander filtersysteem waarmee de vijver mechanisch en biologisch gezuiverd kan worden.

Een Koi vijver

Om Koi goed te kunnen onderhouden is het belangrijk om een vijver te hebben die voldoende groot is. Koi kunnen namelijk snel groeien. Een eenjarige Koi die je aankoopt op 15 cm kan in ongeveer 3 jaar tijd uitgroeien tot een Koi van al zeker 50 cm in lengte. Idealiter heeft een Koivijver een inhoud van 10.000 liter en een minimale diepte van 1 meter.

Koi voeren en de juiste voeding

Om Koi gezond en in een goede conditie te houden is goed Koivoer van belang. Een Koi is koudbloedig en past daardoor zijn verteringsproces aan op de watertemperatuur. Hoe hoger de temperatuur, hoe gemakkelijker ingrediënten verteerd en opgenomen worden door het lichaam. Het voer dient dus goed afgestemd te worden op de watertemperatuur en daarmee is het ook belangrijk om regelamtiger te voeren naarmate de temperatuur stijgt. In de zomer voer je het liefst meermaals per dag in kleine porties. Terwijl bij zeer lage temperaturen onder de 6 graden staat het darmkanaal zo goed als stil staat en daardoor kan er ook gestopt worden met voeren. Goede kwaliteit voeding bestaat uit een samenstelling van lichaamseigen eiwitten, oliën en vetten als energiebron en de juiste vitaminen.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Melda Topaloglu

  Beste

  Wij zijn verhuisd naar een huis met een vijver met Koi’s. Graag willen we weten welke soorten dit zijn. Kunt u ons hierbij verder helpen? Alvast bedankt

  Met vriendelijke groeten

  Melda Topaloglu

  1. Aboutkoi

   Helaas is dat wat lastig zonder foto’s en verdere informatie. Bekijk deze video eens. Waarin uitleg gegeven wordt over 30 verschillende Koi soorten en hoe deze gemakkelijk te herkennen.

Geef een reactie