Kohaku eigenschappen en patronen

De Kohaku behoort tot de oudste en meest bekende Koi variëteiten in omloop en zijn nog steeds enorm populair. De soort maak deel uit van de “Gosanke” groep. De kleurstellingen van de soort zijn vrij eenvoudig, en bestaat slechts uit twee verschillende kleuren. Een Kohaku heeft een volledig witte kleur als basis en heeft hierop dieprode getekende vlekken.

Kohaku soorten

Kenmerken van het Shiroji

Een Kohaku heeft een volledig witte basiskleur. Het is daardoor zeer belangrijk dat het Shiroji (wit) van de Kohaku van goede kwaliteit is. Bij voorkeur dient het sneeuwwit te zijn. Helaas zien we bij veel Kohaku dat het wit meer naar het gelige neigt te gaan.

Kenmerken van het Hi

De tweede kleur van de Kohaku is rood, in het Japans Hi. Belangrijk is dat het Hi over de gehele Kohaku dik en egaal verdeeld is. Het Hi moet hierbij overal dezelfde dikte en dezelfde kleur hebben. Voldoende dikte is belangrijk, het moet er niet uitzien dat wanneer je met je nagel langs het Hi gaat, dat het er afgekrabd wordt. Ook zijn oneffenheden en onregelmatigheden in het Hi een storende factor welke zorgen voor een minder elegante vertoning

Patroon van de Hi platen

Het Hi patroon van de Kohaku bepaald voor veel mensen of ze de Koi wel of niet mooi vinden. Al is de smaak van patronen voor iedereen verschillend, zijn er wel een aantal vuistregels.

De Hi platen, ofwel het patroon, dienen zich in een goede balans te vertonen. Niet teveel Hi en vooral ook niet te weinig. Het moet goed verdeeld zijn over het lichaam, met zowel aan de rechterzijde als aan de linkerzijde van de rugvin een goede balans. Belangrijk is ook een scherpe aftekening aan de achterzijde van de Hi vlekken, wat Kiwa wordt genoemd.

Bij voorkeur ligt het Hi van de Kohaku niet onder de laterale lijn. Bij grote Kohaku is de schoonheid hiervan goed te zien, het Hi loopt tot de laterale lijn aan de zijkant van de vis. Daaronder is verder geen rood te bekennen, maar enkel een sneeuwwitte huid. Iets wat hierbij wel in het achterhoofd gehouden moet worden is dat het patroon van de buik naar de rug wordt “gedrukt” op latere leeftijd. Bij jonge Kohaku is het hierdoor niet erg dat het patroon nog over de laterale lijn stekt.

Losse Hi spots welke geen deel uitmaken van het patroon zijn niet gewenst. Ook bij voorkeur geen rood in de vinnen (dus ook de rugvin) en staart van de Kohaku. Eén grote Hi plaat direct op de schouder kan ervoor zorgen dat de Kohaku groter en imposanter oogt.

Nidan Kohaku

Bij een Nidan Kohaku is het patroon verdeeld doormiddel van twee vlekken. Ni staat voor twee in het Japans.

Nidan Kohaku
Nidan Kohaku

Sandan Kohaku

Een Sandan Kohaku heeft een patroon wat verdeeld is in drie vlekken. San staat voor drie in het Japans.

Sandan Kohaku
Sandan Kohaku

Yondan Kohaku

Een Kohaku met een patroon bestaande uit vier Hi platen. Yon staat voor vier in het Japans.

Yondan Kohaku
Yondan Kohaku

Godan Kohaku

Een Godan Kohaku vinden van goede kwaliteit is een lastige opgave, die zijn er simpelweg niet veel. Een Godan Kohaku heeft een patroon van maar liefst vijf Hi platen. Go staat voor vijf in het Japans.

Godan Kohaku
Godan Kohaku

Inazuma Kohaku

Het Hi van de Kohaku strekt zich over het gehele lichaam zonder onderbreking. Het patroon bestaat hierdoor dus uit slechts één Hi plaat. Daarnaast moet het patroon als een zigzag over het lichaam aanwezig zijn. Vaak wordt het patroon dan ook wel zigzag- of bliksemschichtpatroon genoemd. Een Inazuma Kohaku van goede kwaliteit komt erg speciaal over.

Inazuma Kohaku
Inazuma Kohaku

Ippon Hi of Straight Hi Kohaku

Het Hi van de Kohaku strekt zich van voor tot achter aan het lichaam, van de kop tot aan de staart, zonder onderbrekingen van het Hi. Het Hi patroon bestaat dus maar uit één grote langgerekte vlek. Veel mensen houden hier niet van, al kan door deze tekening de body imposant(er) ogen.

Ippon Hi Kohaku
Ippon Hi Kohaku

Menkaburi Kohaku

Een Menkaburi patroon bevindt zich op de kop van de Kohaku. Het lijkt alsof de Koi een hoed op heeft of een rode zak over zijn hoofd heeft getrokken. Dit type patroon wordt niet erg gewaardeerd volgens Japanse richtlijnen. Het patroon begint altijd direct vanaf de neus.

Menkaburi Kohaku
Menkaburi Kohaku

Kuchibeni

Kuchibeni staat voor lippenstift, de lippen van de Koi zijn dan ook rood van kleur. Dit kan niet worden gezien als een patroon op zichzelf. Het kan namelijk zijn dat bijvoorbeeld een Sandan Kohaku óók over Kuchibeni beschikt.

Tancho Kohaku

Meestal wordt deze soort kortweg “Tancho” genoemd. Het Hi bevindt zich alleen op de kop van de Kohaku, de rest van het lichaam is volledig wit. Bij voorkeur ligt de rode kleur tussen de ogen van de Koi in, in de vorm van een mooie ronde stip.

Tancho Kohaku
Tancho Kohaku

Maruten Kohaku

Deze soort kan gezien worden als een Tancho Kohaku welke óók Hi patronen heeft op de rest van het lichaam. Het is belangrijk dat het patroon op de kop van de Kohaku een rode ronde stip is.

Maruten Kohaku
Maruten Kohaku

De ideale Kohaku in het kort

Laten we eerlijk zijn, de perfecte Kohaku bestaat niet. Daarnaast is de keuze voor een bepaalde Kohaku voor iedereen anders. De belangrijkste eigenschappen welke een goede Kohaku dient te bezitten zijn als volg:

  • Geen rood op de vinnen, ook niet in de rugvin of de staart
  • Het uiteinde van het de staartaanzet is wit
  • Scherpe aftekeningen van de rode patronen
  • Geen Hi over de ogen heen. Het rode patroon op de kop ligt tussen de ogen in.
  • Heldere, dikke en egale kleur Hi
  • Geen vertoningen van andere kleuren buiten wit en rood
  • Hi bevindt zich alleen boven de laterale lijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *