De Tancho Kohaku: perfectie of cosmetische ingreep?

Je bekijkt nu De Tancho Kohaku: perfectie of cosmetische ingreep?
Tancho Kohaku Perfectie?

Een Tancho Kohaku is een zeer gewilde variëteit van Koi die gekenmerkt wordt door een prachtige rode stip tussen de ogen. Door velen wordt de Tancho ook wel een Japanse vlag genoemd. Voor veel hobbyisten een droom om een prachtige Tancho voor in de vijver te bemachtigen. Echter, die wereld van Tancho Kohaku is niet altijd even mooi als dat deze lijkt. Er zijn namelijk genoeg kwekers in Japan waar dat perfectie zo ver gaat, dat hier cosmetische chirurgie aan te pas moet komen. Hoewel dit bij veel mensen onbekend zal zijn, is dit helaas voor veel van deze Koi de realiteit.

Wat is een Tancho en welke variëteiten zijn er?

De Tancho op zichzelf is geen eigen variëteit. De variëteit waar de meeste personen an refereren is de Tancho Kohaku. Eigenlijk een Kohaku, wat een witte vis is met daarop rode vlekken, die alleen een ronde stip heeft precies op het midden van de kop tussen de ogen. Tancho staat alleen voor het patroon, het betekent eigenlijk dat de Koi een rond koppatroon heeft en er verder geen rood zit op de rest van het lichaam. Je hebt daardoor ook meerdere variëteiten waarbij de Tancho voorkomt. De meest bekende zijn de volgende.

  • Tancho Kohaku
  • Tancho Sanke
  • Tancho Showa
  • Tancho Goshiki
  • Tancho Kujaku
Tancho Showa, 28 cm, GX1
Tancho Showa, 28 cm, GX1

Zijn er natuurlijke Tancho Kohaku?

Gelukkig zijn er echte Tancho’s, zonder dat daar een menselijke ingreep bij van pas komt. Die aantallen zijn laag, zeer laag. En daarmee ook direct de echte toppers van de kweker, waarvoor je diep in de buidel moet tasten. We nemen hier als voorbeeld de Tancho Kohaku, maar dit gaat evenals op voor de andere variëteiten waarbij Tancho voorkomt.

De meeste Tancho hebben dan wel verder geen rood op het lichaam, maar de stip die op de Koi voorkomt is maar zelden precies mooi rond. Die afwijkingen worden door bepaalde kwekers licht bijgewerkt, immers wil de consument graag ronde stippen waardoor de kweker daaraan meer kan verdienen.

Tancho Kohaku Tosai
Tancho Kohaku Tosai

Hoe werkt die cosmetische ingreep?

Een van nature niet mooi ronde stip zal door sommige kwekers worden bijgewerkt. Kwekers gebruiken hiervoor verdoving en vervolgens zal met een scalpel de toplaag van de huid lichtjes bijgewerkt worden. Het overtollige rood zal worden weg geschraapt en gesneden. Op plekken waar geen schubben zitten, kan dit redelijk eenvoudig worden gedaan zonder dat zit zichtbaar wordt. Waar wel schubben zitten, is het wat lastiger om de bijwerking te maken.

Dit proces vindt vooral plaats bij jonge Koi gedurende de eerste winter wanneer deze grofweg 20 tot 30 cm groot zijn. Toch bestaat het risico dat de rode kleur weer terug zal keren, waardoor de stip niet helemaal rond zal blijven. Vaak worden deze Koi door de kweker al snel nadat dit gebeurt is verkocht, gezien het risco te groot is om de ingreep nogmaals plaats te laten vinden dat het rood opnieuw terugkeert.

Gaan deze cosmetische ingrepen niet een stap te ver?

Is het eigenlijk wel de bedoeling dat Koi op deze manier cosmetische worden bijgewerkt in Japan? De meningen hierover zullen verdeeld zijn, wat goed te begrijpen is. Om het ideale schoonheidsplaatje te behalen wordt zeer ver gegaan en perfectie is een streven wat in Japan veelvuldig aanwezig is in alle lagen van de bevolking. Wat ons betreft zijn die ingrepen niet nodig en moeten we genoegen nemen met een wat minder perfect ronde stip.

De hier gebruikte foto van de Sakai Fish Farm is een goed voorbeeld van een cosmetische ingreep die een stap te ver gaat. Eigenlijk kunnen we dit geen Tancho meer noemen, dit patroon is met geen mogelijkheid op natuurlijke wijze ontstaan en dat is ook duidelijk zichtbaar.

Sakai Tancho Kohaku 45
Sakai Tancho Kohaku 45

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie