Snijden in een Tancho Kohaku, perfectie?

Je bekijkt nu Snijden in een Tancho Kohaku, perfectie?
Tancho Kohaku Perfectie?

Schoonheidsbehandelingen bij Koi vinden plaats, bij veel mensen zal dit al bekend zijn, maar bij een nog veel grotere groep totaal niet. Genoeg kwekers in Japan gaan met het mesje in de weer in bepaalde perioden van het jaar om de Koi net een slag beter te doen lijken. Alles draait om perfectie.

Een echte Tancho Kohaku

Tancho Kohaku Tosai
Tancho Kohaku Tosai

Zijn er eigenlijk wel echte Tancho Kohaku? Ja, die zijn er gelukkig wel. Maar het zijn er heel, heel erg weinig! Slechts een heel klein deel Tancho Kohaku is niet bijgewerkt, dit zijn de echte toppers van de kweker. Wanneer de huidkwaliteit en body van deze Koi daarnaast prima in orde is, zal de kweker deze niet graag verkopen en liever nog een aantal jaren zelf laten opgroeien. Een perfecte Tancho Kohaku met een glanzende huidkwaliteit, wie wil dat nou niet? Helaas moet er gezegd worden dat een groot deel van de Tancho op enige manier zijn bijgewerkt, de stip is bijna nooit perfect rond van nature.

Cosmetische ingreep… Hoe werkt dat?

Laten we even in Japan blijven, aangezien wij hierop geen invloed kunnen uitoefenen, hoe gaat dit precies in zijn werk? Een niet van nature ronde stip tussen de ogen van een Tancho kan worden bijgesneden. De stip wordt simpelweg mooier rond gemaakt, het overtollige Hi wordt weggesneden. Op de plekken waar geen schubben zitten kan redelijk diep worden gesneden, wat op de kop het geval is. Als er niet diep genoeg wordt gesneden is de kans groot dat het Hi terug omhoog komt. Dit gebeurt helaas maar al te vaak, waardoor de volledige cosmetische ingreep voor niets is geweest. Au.

Vanzelfsprekend gebeurt dit niet gedurende de zomerperiode, de bacteriedruk is in deze tijd te hoog en de kans op ontstekingen wordt hierdoor vergroot. De beste periode is in de winter, waar de Koi tijdens de koudere perioden overwinteren. Hier maken verschillende kwekers dan ook veelvuldig gebruik van.

Snijden in Koi, gaat dit niet veel te ver?

Sakai Tancho Kohaku 45
Sakai Tancho Kohaku 45

Zoals gezegd zijn veel Tancho Kohaku al in Japan bijgewerkt, waardoor je er weinig invloed op kunt uitoefenen. De vraag is, is het wel echt de bedoeling dat er gesneden wordt in Koi? Meningen hierover zullen verschillend zijn, wat ook goed te begrijpen is. Om het ideale schoonheidsplaatje te behalen is er geen weg terug, je zult haast wel moeten om Koi perfect te maken, zo ook bij de Tancho Kohaku. Of het echt nodig is? Nee, dat is een ander verhaal.

De hier gebruikte foto van de Sakai Fish Farm is hier een goed voorbeeld van. 66 cm, 3 jaar oud en afkomstig uit de Queen Gaga lijn. Deze Tancho Kohaku kunnen we eigenlijk geen Tancho meer noemen. Het patroon in de vorm van een hart is niet op natuurlijke wijze ontstaan. Dit lijkt een stap te ver te gaan.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie