Natuurlijke voeding voor Koi

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Natuurvoer
  • Bericht reacties:0 Reacties
  • Laatste wijziging in bericht:14 oktober 2023
  • Leestijd:7 minuten gelezen
Je bekijkt nu Natuurlijke voeding voor Koi
Uitzicht over de Mudponds bij kweker Marujyu

Eigenlijk staan we er misschien wel te weinig bij stil dat Koi, of eigenlijk gewoon karpers, in de vrije natuur gewoon voeding kunnen vinden. Koi of karpers zijn omnivoor, oftewel ze leven zowel van plantaardige- als van dierlijke voeding. We hebben eigenlijk alle soorten voer voor Koi beschikbaar die we ons maar kunnen wensen. En eerlijk is eerlijk, dat voer is vaak ook gewoon van zeer goede kwaliteit en bevat de nodigde voedingsmiddelen waar een Koi om vraagt. Maar toch, zal het niet goed zijn om ook af en toe natuurvoer te geven?

Dierlijke voeding uit de natuur

Koivoer van goede kwaliteit bestaat voor een groot deel uit dierlijke producten, met als hoofdbestanddeel veelal vismeel wat rijk aan dierlijke eiwitten is. In de natuur is het maaltje vrij divers. Veelal bestaande uit minuscuul kleine larven en beestjes, zoals watervlooien, muggenlarven en eenoogkreeftjes. Verder speuren ze de bodem af op zoek naar zoetwatermosselen en fijne kreeftachtige, of zoeken ze tussen de bedden van lelies op zoek naar waterslakken en andere kleine beestjes die op de stengels en aan de onderkant van de bladeren leven. Precies dat zien we ook bij de kwekers in Japan, waar de vissen in mudponds opgroeien.

Mudponds voorbereiden in Japan en dierlijke voeding

Mudponds, het blijft iets fascinerends. Waarom lukt het kwekers om juist in die moddervijvers van die geweldige resultaten te boeken? Koibroed groeit binnen de kortste keren uit tot echte Koitjes, grotere exemplaren groeien snel en blijven daarnaast scherp van kleur. En de huid van net afgevangen Koi uit de mudpond glanst onwerkelijk. Je raadt het natuurlijk, natuurlijke voeding speelt hier, naast de omstandigheden, een grote rol.

Uitzicht over mudponds bij Marujyu
Uitzicht over de Mudponds bij kweker Marujyu

Het begint allemaal bij het voorbereiden van de mudponds, vóórdat het seizoen begint, en zelfs tussendoor in het seizoen. Dat voorbereiden van mudponds is echt niet voor niets. De kweker wil de condities zo optimaal mogelijk maken. Daarbij hoort het proces van voorbereiding, voordat jonge Koi worden uitgezet, om de mudpond zo rijk mogelijk van voeding te voorzien. Niet in korrelvorm, maar juist grote hoeveelheden natuurlijke dierlijke voeding. Dat prepareren wordt veelal gedaan met (kippen)mest, waardoor algen versneld ontstaan en tot bloei komen. Deze groene soep vormt de basis voor een gigantisch aanbod aan micro-organismen. Binnen korte tijd zijn grote hoeveelheden watervlooien zichtbaar. De ideale groeiomgeving voor Koibroed.

Wat voor natuurlijke voeding kan ik mijn Koi geven?

Hoewel dit alles lastig te simuleren is in een vijver, kunnen we wel proberen om Koi af en toe naast die standaard korrel ook wat extra’s te geven. En dan natuurlijk in de vorm van natuurlijke voeding. Niet alleen lekker, maar ook nog eens extra gezond.

Bij een gespecialiseerde aquarium- of Koi winkel kun je vaak diepvriesvoeding kopen. Die ‘doordruk’ blokjes zijn echt een leuke extra. Eigen ervaring is dat de muggenlarven hier echt bij uitstek op nummer één staan. Even laten ontdooien in een klein laagje met water en langzaam in de vijver gieten. Je Koi zijn er direct bij en woelen vervolgens nog urenlang de vijver door op zoek naar die laatste larve.

Gedroogde natuurlijke voeding om makkelijk tussendoor te voeren

Er is heel wat in de markt wat zo direct uit de hand gevoerd kan worden. Veel makkelijker als verse ingevroren voeding, en Koi zijn er haast net zo gek op. Onderstaand een lijst met de meest bekende soorten om te voeren.

Zijderupsen: Rijk aan eiwitten en vetten. Volgens mij zijn er geen Koi die dit niet lusten. Vrijwel iedereen (vooral de Koi natuurlijk) is hier echt laaiend enthousiast over.

(Gedroogde) garnalen: Rijk aan eiwitten (tot wel 60%). Het liefst verse of ingevroren garnalen, je Koi zullen hier echt van smullen. Garnalen zijn daarnaast ook nog eens kleur stimulerend! Lees ook eens: ‘Waarom je zeker garnalen aan Koi moet voeren!

Meelwormen: Gedroogde larven van de meeltor, Koi zijn hier echt razend op.

Vlokkreeftjes (Gammarus): Deze kleine kreeftachtige heeft iets weg van garnalen. Ze zijn echter kleiner en daardoor ook gemakkelijker te voeren aan nog kleinere Koi.

Larve van de zwarte soldaatvlieg: Vrij nieuw als voeding is de larve van de ‘Black Soldier Fly’, deze larve heeft een formaat van 2-3 cm en bevat een vrij hoge portie eiwitten (+/- 40%).

Natuurlijk Koivoer gemaakt van insectenmeel?

Langzaamaan zien we ook dat vismeel vervangen kan worden als basis ingrediënt voor Koivoer. Vismeelt wordt veelal toegevoegd voor een hoge concentratie eiwit. Midori is een voer waarbij het vismeel volledig is vervangen voor insectenmeel. Duurzaam, natuurlijker en daarnaast een prima concentratie eiwit voor de zomermaanden van 45%.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie