Natuurlijke voeding voor Koi

Je bekijkt nu Natuurlijke voeding voor Koi
Uitzicht over de Mudponds bij kweker Marujyu

We staan er vaak niet bij stil dat Koi eigenlijk gewoon karpers zijn die in de vrije natuur voedsel kunnen vinden. Koi en andere karperachtigen zijn omnivoor, oftewel ze leven van zowel plantaardige- als van dierlijke voeding. Hoewel er zeer goede soorten Koivoer verkrijgbaar zijn, moeten we natuurlijk niet vergeten dat natuurlijke voeding een goede toevoeging is om aan het dieet van Koi toe te voegen.

Dierlijke voeding uit de natuur

Voeding die karperachtigen in de natuur opeten is zeer divers. Veelal bestaat het uit minuscuul kleine larven en beestjes, zoals watervlooien, muggenlarven en eenoogkreeftjes. Verder speuren karperachtigen de bodem af op zoek naar zoetwatermosselen, fijne kreeftachtige en doorzoeken ze de velden lelies op zoek naar waterslakken en andere kleine beestjes die op de stengels en aan de onderkant van de bladeren leven. En dat terwijl Koivoer van goede kwaliteit voornamelijk bestaat uit het hoofdbestandsdeel vismeel, wat rijk is aan dierlijke eiwitten.

Welke natuurlijke voeding aan Koi geven?

Het is meer dan prima om Koi wat extra te geven naast de standaard voeding, het is zelfs een hele goede toevoeging en Koi vinden het erg lekker. De volgende soorten natuurvoer kun je heel goed voeren aan Koi.

1. Zijderupsen

Rijk aan eiwitten en vetten en er zijn werkelijk geen Koi die zijderupsen niet lusten. Iedereen die dit eens heeft geprobeerd is direct enthousiast. Bovendien zijn zijderupsen een werkelijke eiwitbron, met een eiwitpercentage oplopend tot ruim 50%. Dit kan een verbluffende verbetering geven in de body-vorming. Het is aan te beleven om meelwormen pas te voeren vanaf een minimumtemperatuur van 18 graden. We hebben over zijderupsen een uitgebreid artikel geweid.

Zijderupsen Koi voeren
Zijderupsen Koi voeren

2. (Gedroogde) garnalen

Met een eiwitpercentage wat oploopt tot wel 60% zijn garnalen één van de meest eiwitrijke vormen van natuurlijke voeding. Garnalen stimuleren daarnaast ook nog de kleur doordat deze van nature astaxanthine bevatten, die de rode kleur beïnvloeden. Je kunt garnalen in gedroogde vorm, vers of ingevroren voeren aan je Koi. Het maakt daarbij niet uit of ze gepeld of ongepeld zijn, Koi weten wel raad met de harde schil. Garnalen kunnen het gehele jaar rond gevoerd worden, dus ook in de winter. Je kunt hier meer lezen over het effect van garnalen.

Verse garnalen
Verse garnalen

3. (Gedroogde) meelwormen

Meelwormen zijn een ware snack voor Koi, die boordevol zit met eiwitten oplopend tot ruim 50%. Zie het als een snoepje voor Koi, want ze zijn er echt razend op. Meelwormen kunnen het beste gevoerd worden bij een temperatuur boven de 15 graden.

Meelwormen
Meelwormen

4. Vlokkreefjes of Gammarus

Deze kleine kreeftachtige heeft iets weg van garnalen, ze zijn echter kleiner en daardoor ook gemakkelijker om te voeren aan kleinere Koi. Gammarus wordt in veel soorten visvoer toegepast, alsmede voor schilpadden en zelfs vogels. Het eiwitpercentage is ongeveer 48% en daarnaast bevatten ze astaxanthine, wat goed is voor de rode kleur.

5. Larve van de zwarte soldaatvlieg

Deze larve heeft wat weg van meelwormen, maar is met 2 tot 3 cm een stapje kleiner en de larven zijn voller van formaat. De larven bevatten ongeveer 40 tot 45% eiwit, waardoor ze ook een stimulans geven aan de groei van een Koi.

Larve Zwarte Soldaatvlieg
Larve Zwarte Soldaatvlieg

6. Diepvriesvoeding in vorm van rode of zwarte muggenlarven

Muggenlarven staan bui uitstek op nummer één als het gaat om diepvriesvoeding voor aquariumvissen die je bij aquarium- of Koi winkels kunt aankopen. Je laat ze even ontdooien in een klein laagje met water en vervolgens giet je ze in de vijver. Koi zijn hier dol op en woelen vervolgens nog urenlang de vijver door op zoek naar de laatste larve.

7. Midori pellets op basis van insectenmeel

We zien langzaamaan ook een trend ontstaan waarbij vismeel vervangen wordt als basisingrediënt voor Koivoer. In Midori pellets wordt vismeel volledig vervangen voor insectenmeel, waardoor je alsnog hoge concentraties eiwitten in de zomermaanden kunt voeren van 45% of hoger.

Midori pellets
Midori pellets

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie