Beste Koivoer in het voorjaar, de beste soorten voer op een rij

Je bekijkt nu Beste Koivoer in het voorjaar, de beste soorten voer op een rij
Assortiment Koivoer

De temperaturen beginnen alweer op te lopen. De vissen en Koi in de vijver worden actiever en zijn met regelmaat in de bovenste waterlaag aan te treffen. Dat is niet voor niets, de watertemperatuur kan daar zo een enkele graad oplopen wanneer de zon doorkomt. Oftewel, we kunnen langzaamaan weer wat gaan voeren.

Dat klopt als een bus! Maar, start niet te snel met voeren. De temperatuur kan vroeg in het voorjaar zo weer terugzakken. Wij raden aan om niet eerder te voeren dan wanneer er een minimale watertemperatuur is van 6 graden. Dat is de absolute minimum, het is zelfs nog beter om te wachten tot minimaal 8 graden of hoger. Dit is veel beter voor zowel de Koi als het ecosysteem van je vijver. Waarom dat is?

 • De spijsvertering is bij 6 graden watertemperatuur minimaal actief bij Koi. Koi zijn koudbloedig.
 • Voeren betekent afvalstoffen. Bij 8 graden zijn bacteriën aanzienlijk actiever dan 6 graden. Oftewel, afvalstoffen kunnen beter worden afgebroken.
Vijver in het voorjaar
Vijver in het voorjaar

Wat is het beste Koivoer voor het voorjaar?

Op basis van ingrediënten en onze eigen jarenlange expertise, vinden wij dit de beste soorten Koivoer voor in het voorjaar.

 1. Saki Hikari Multi Season
 2. ProBites Spring-Autumn
 3. Hikari Wheat Germ
 4. Takazumi Vital

Waar je op let bij het voeren van Koi in het voorjaar

Gebruik deze 5 tips om problemen bij het voeren van Koi in het voorjaar te voorkomen.

 • Gebruik licht verteerbare voeding, geschikt voor de winter of het voorjaar.
 • Start niet eerder met voeren dan bij voorkeur minimaal 8 graden Celsius
 • Lees de verpakking! Gebruik voer dat geschikt is voor lage watertemperaturen.
 • Voer kleine hoeveelheden. Niet meer dan één keer per dag in de periode onder de 10 graden Celsius.
 • Bouw rustig op, teveel voeding betekent verslechtering van de waterkwaliteit. En dat vergroot de kans op problemen aanzienlijk.

Welk Koivoer is geschikt voor het voorjaar?

Bij voorkeur begin je aan het begin van het vijverseizoen met een wintervoer, zoals een wheatgerm variant. Belangrijk is om vooral te kiezen voor voeding met een laag vet- en eiwitgehalte. Het is verstandig te kiezen voor voeding met een bewezen trackrecord, waar je op kunt vertrouwen. Dat bereik je niet zomaar als merk zijnde, er zijn er genoeg die komen en gaan in de afgelopen jaren.

Neem de verpakking kort door, je komt er snel genoeg achter bij welke temperaturen je de voeding kan gebruiken. Wat je in ieder geval met zekerheid niet moet voeren in het vroege voorjaar in voeding voor groei, body en kleuropbouw. Ingrediënten die daarin gebruikt worden zijn veelal niet geschikt voor de nog zeer langzaam werkende spijsvertering van een Koi bij temperaturen onder de 10 graden.

Wees vooral verstandig en neem goed in je gedachtegang op dat Koi afhankelijk zijn van de voeding die jij ze geeft. Jij bent verantwoordelijk om ervoor te zorgen dat jouw Koi de juiste voeding binnenkrijgen. Bedenk hierbij dat in de natuur de beschikbare voeding per seizoen ook varieert. Het is dan ook niet voor niets dat de spijsvertering van een Koi (karperachtige) hierop aangepast is.

Het beste Koivoer voorjaar 2024

Nu we dat alles weten, welk Koivoer is dan het meest geschikt om in het voorjaar te voeren?

#1 Saki Hikari Multi Season, zeer hoogwaardig allround voer

Met Saki Hikari weet je dat je altijd goed zit. Multi Season staat echt met voorsprong op plek 1 in de lijst met beste Koivoer in het voorjaar. De voeding geproduceerd door Kyorin is zeer hoogwaardig. Multi Season is bij uitstek geschikt voor lage watertemperaturen en is waarschijnlijk het meest compleet verkrijgbare voer op de markt. Dit voer bevat 40% ruwe eiwitten, waarvan het grootste gehalte dierlijk eiwit is. Multi Season is licht verteerbaar en kan goed worden gebruikt in het vroege voorjaar. Wanneer je deze korrel gebruikt hoef je je in ieder geval geen zorgen om voeding te maken.

De prijs is misschien een nadeel, immers heeft kwaliteit een prijs. Maar een dure kuur in het voorjaar is altijd duurder. Boven de 10 graden Celsius kun je dit voer voor 50% mengen met Hikari Friend. Samen een perfecte basis, én betaalbaar!

Saki Hikari Multi Season

#2 ProBites Spring-Autumn, voor 10 tot 15 graden Celsius

ProBites heeft voor ieder seizoen een passende voerkorrel ontwikkeld. Spring-Autumn is geschikt als voeding voor het voorjaar. Let wel op, dit voer is minder geschikt als eerste voeding in het vroege voorjaar. Deze voeding dient pas gegeven te worden vanaf watertemperaturen van 10 graden Celsius. Gebruik hiervoor een wat lichter voer, zoals een wheatgerm of ander wintervoer.

ProBites gebruikt kwalitatieve ingrediënten en gebruikt een groot deel aan dierlijke eiwitten. Deze zijn juist goed verteerbaar bij lage temperaturen. Het fijne van Spring-Autumn is dat het grootste gedeelte van de voeding volledig wordt opgenomen, waardoor de vervuiling in je water minimaal is.

Probites Spring-Autumn

#3 Hikari Wheat germ

Wheatgerm is het meest bekende voer voor lage temperaturen. Haast ieder merk heeft wel een wheatgerm variant in het assortiment. Om Hikari Wheat Germ kun je in dit geval niet heen. Goede kwaliteit, weinig vervuilend en met 35% eiwit en slechts 6% vet en een laag suikergehalte is dit een geschikte voeding bij lage temperaturen. Hikari is een Japans merk wat daarnaast ook het bestverkopende Koivoer in Japan is. De kwaliteit is ongeëvenaard en al jaren een begrip.

Hikari Wheat Germ

#4 Takazumi Vital

Compleet en volwaardig, “uitgebalanceerd professioneel Koivoer”, dat is over het motto van Takazumi. In praktijk blijkt dit prima uit te pakken. De verhouding van ingrediënten is in orde, veel gebruik van vismeel en geschikt voor het vroege voorjaar. Door het lage vetpercentage kan Takazumi Vital ook goed gebruikt worden als wintervoer. Geleverd in een emmer, waardoor vers houden eenvoudig is. Takazumi Vital is de laatste als aanbeveling in deze lijst met beste Koivoer voor het voorjaar, wat komt doordat in Vital net wat minder dierlijke eiwitten gebruikt worden. Echter is het voer prijstechnisch gezien aan te beleven. Weinig vervuilend, goede samenstelling en voldoende vitaminen voor het voorjaar.

Takazumi Vital

Vooral in het voorjaar gedoseerd voeren!

Welke variant je ook kiest, we benadrukken nogmaals dat gedoseerd voeren in deze periode van het jaar belangrijk is. De spijsvertering van een Koi moet nog op gang komen en daarnaast heeft het ecosysteem van je vijver in de winter ook op een zeer laag pitje gedraaid. Om te voorkomen dat er problemen ontstaan met je waterkwaliteit, dien je rustig op te bouwen.

Beste Koivoer per seizoen

Alles weten over goed Koivoer om tijdens ieder seizoen het beste voer aan je Koi te geven? Lees dan ook:

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie