Beste Koivoer in het voorjaar, de beste soorten voer op een rij

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Koivoer
 • Bericht reacties:0 Reacties
 • Laatste wijziging in bericht:14 oktober 2023
 • Leestijd:11 minuten gelezen
Je bekijkt nu Beste Koivoer in het voorjaar, de beste soorten voer op een rij
Assortiment Koivoer

De temperaturen beginnen op te lopen. De vissen en Koi in de vijver zijn weer met regelmaat in de bovenste waterlaag van het water aan te treffen. Dat is niet voor niets, de watertemperatuur kan daar zo een enkele graad oplopen wanneer de zon doorkomt. Niet verkeerd lijkt dat, dan kunnen we weer gaan voeren. Toch?

Klopt! Maar niet te snel. De temperatuur kan vroeg in het voorjaar zo weer terug zakken. Wij raden aan niet eerder te voeren dan minimaal 6 graden watertemperatuur. 6 graden Celsius is echt de absolute minimum. Veel beter is het om nog even te wachten, tot 8 graden of hoger. Dit is veel beter voor zowel Koi als het volledige ecosysteem van je vijver. Waarom?

 • De spijsvertering is bij 6 graden watertemperatuur minimaal actief bij Koi. Koi zijn koudbloedig.
 • Voeren betekent afvalstoffen. Bij 8 graden zijn bacteriën aanzienlijk actiever dan 6 graden. Oftewel, afval kan beter worden afgebroken.

Wat is het beste Koivoer voor het voorjaar?

Het beste Koivoer in het voorjaar is in onze ogen één van deze vier soorten Koivoer:

 1. Saki Hikari Multi Season
 2. ProBites Spring-Autumn
 3. Hikari Wheat Germ
 4. Takazumi Vital

Waar je op let bij het voeren van Koi in het voorjaar

Met deze 5 tips voorkom je problemen bij het Koi voeren in het voorjaar. Simpeler kan het eigenlijk niet zijn.

 • Gebruik licht verteerbare voeding, geschikt voor de winter of het voorjaar.
 • Start niet eerder met voeren dan bij voorkeur minimaal 8 graden Celsius
 • Lees de verpakking! Gebruik voer dat geschikt is voor deze watertemperaturen.
 • Voer kleine hoeveelheden. Niet meer dan één keer per dag in de periode onder de 10 graden Celsius.
 • Bouw rustig op, teveel voeding betekent verslechtering van de waterkwaliteit. En dat vergroot de kans op problemen aanzienlijk.

Welk Koivoer is geschikt voor het voorjaar?

Bij voorkeur begin je met een wintervoer, zoals een wheatgerm variant. Andere opties zijn all season voer en voeding met een laag vet- en eiwitgehalte. Je maakt het jezelf het gemakkelijkst door voeding te nemen die al jaren op de markt is. Een merk met bewezen trackrecord, daar kun je op vertrouwen. Dat bereik je niet zomaar als merk zijnde. Genoeg zijn er die komen en gaan in enkele jaren tijd.

Neem de verpakking even kort door. Daar wordt al snel genoemd bij welke temperaturen je de voeding kan gebruiken. Wat je in ieder geval met zekerheid niet moet voeren, is voeding voor groei, body en kleuropbouw. Ingrediënten die daarin gebruikt worden, zijn veelal niet geschikt voor de nog zeer langzaam werkende spijsvertering van een Koi bij temperaturen onder de 10 graden.

Wees vooral verstandig en neem goed in je gedachtegang op dat de Koi volledig afhankelijk zijn van jou. Jij bent verantwoordelijk om ervoor te zorgen dat jouw vissen de juiste voeding krijgen. Bedenk hierbij ook dat in de natuur de beschikbare voeding ook varieert tussen winter, voorjaar, zomer en herfst. Het is dan ook niet voor niets dat de spijsvertering van een Koi (karperachtige) hierop aangepast is. De voeding die jij geeft, moet de Koi het mee doen.

Beste Koivoer voorjaar 2021

Nu we dat alles weten, welk Koivoer is dan het meest geschikt om in het voorjaar te voeren?

#1 Saki Hikari Multi Season, zeer hoogwaardig allround voer

Saki Hikari Multi Season

Met Saki Hikari weet je dat je altijd goed zit. Multi Season staat echt met voorsprong op plek 1 in de lijst met beste Koivoer in het voorjaar. De voeding geproduceerd door Kyorin is zeer hoogwaardig. Multi Season is bij uitstek geschikt voor lage watertemperaturen en is waarschijnlijk het meest compleet verkrijgbare voer op de markt. Dit voer bevat 40% ruwe eiwitten, waarvan het grootste gehalte dierlijk eiwit is. Multi Season is licht verteerbaar en kan goed worden gebruikt in het vroege voorjaar. Wanneer je deze korrel gebruikt hoef je je in ieder geval geen zorgen om voeding te maken.

De prijs is misschien een nadeel, immers heeft kwaliteit een prijs. Maar een dure kuur in het voorjaar is altijd duurder. Boven de 10 graden Celsius kun je dit voer voor 50% mengen met Hikari Friend. Samen een perfecte basis, én betaalbaar!

#2 ProBites Spring-Autumn, voor 10 tot 15 graden Celsius

Probites Spring-Autumn

ProBites heeft voor ieder seizoen een passende voerkorrel ontwikkeld. Spring-Autumn is geschikt als voeding voor het voorjaar. Let wel op, dit voer is minder geschikt als “eerste” voeding in het vroege voorjaar. Deze voeding dient pas gegeven te worden vanaf watertemperaturen van 10 graden Celsius.

ProBites gebruikt kwalitatieve ingrediënten en gebruikt een groot deel aan dierlijke eiwitten. Die juist goed verteerbaar zijn bij lage temperaturen. Spring-Autumn wordt voor het grootste gedeelte opgenomen, waardoor vervuiling minimaal is.

#3 Hikari Wheat germ

Hikari Wheat Germ

Wheatgerm is het meest bekende voer voor lage temperaturen. Haast ieder merk heeft wel een wheatgerm variant in het assortiment. Om Hikari Wheat Germ kun je in dit geval niet heen. Goede kwaliteit, weinig vervuilend en met 35% eiwit en slechts 6% vet en een laag suikergehalte is dit een geschikte voeding bij lage temperaturen.

#4 Takazumi Vital

Takazumi Vital

Compleet en volwaardig, “uitgebalanceerd professioneel Koivoer”, dat is over het motto van Takazumi. En dat blijkt: prima verhouding van ingrediënten en geschikt voor het vroege voorjaar. Door het lage vet percentage kan Takazumi Vital ook goed gebruikt worden als wintervoer. Geleverd in een emmer, waardoor vers houden eenvoudig is. Takazumi Vital is de afsluiter van deze lijst met beste Koivoer in het voorjaar, dat komt doordat in Vital net wat minder dierlijke eiwitten gebruikt zijn. Echter is het voer prijstechnisch gezien aan te beleven! Weinig vervuiling, goede samenstelling en voldoende vitaminen voor het voorjaar.

Gedoseerd voeren!

Welke variant je ook kiest, nogmaals benadrukken we dat gedoseerd voeren van groot belang is. De spijsverwerking van een Koi moet nog op gang komen, en daarnaast heeft haast het volledige ecosysteem van de vijver stilgelegen gedurende de winter.

Beste Koivoer het jaar rond

Alles weten over goed Koivoer om het gehele jaar rond het beste aan je Koi te geven? Lees ook eens:

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie