Steur voeren in de winter: tips en advies

Je bekijkt nu Steur voeren in de winter: tips en advies
Steur

Al het vijverleven lijkt in de winter wel stil te gaan liggen. Waterplanten verliezen blad en sterven langzaamaan af, riet verkleurd naar geel, zuurstofplanten lijken als pudding te verdwijnen, en de vijvervissen worden inactiever. Toch is er nog één die wel actief zal blijven, de steur blijft namelijk rustig doorzwemmen. Een steur past zich aan de watertemperatuur aan, maar zal actief blijven en heeft daardoor in de winter ook voeding nodig.

Steuren voer je zinkend, ook in de winter

Net zoals de rest van het jaar voer je een steur gedurende de winter met een zinkend voer. In tegenstelling tot andere vijvervissen kun je in gewoon hetzelfde soort steurvoer blijven gebruiken. Het hoeft niet aangepast te worden met een lager eiwit en vetpercentage. Wel pas je de hoeveelheid aan wanneer je merkt dat de steur minder actief wordt, dat is pas onder de 10 graden. Deze soorten steurvoer hebben een lager vetpercentage, waardoor het prima gevoerd kan worden in de winter.

SteurvoerEiwitVet
TKF steurvoer 6mm korrel (5 kg)34%15%
Coppens premium select 6mm (25 kg)34%15%
Excellent steurvoer (1,7 kg)42%17%

Een steur is in de winter nog actief

Zelfs wanneer de temperatuur onder de 10 graden komt, zal een steur actief zijn. Op zoek langs de wanden en bodem naar voedsel. Dat komt deels doordat steuren veel zuurstof nodig hebben. Een eigenschap van water is dat het meer zuurstof gaat vasthouden naarmate de temperatuur kouder wordt.

Hoeveel voer geef je in de winter?

Hoe lager de watertemperatuur, hoe minder voer je kunt geven. Vanaf 10 graden voer je nog twee kleine porties per dag. Je merkt vanzelf dat een steur wat minder hongerig wordt naarmate de temperatuur verder zakt, je kunt dan teruggaan naar één portie voer per dag. Zolang een steur actief zwemt, blijf je voeren. Immers betekent dat energieverbruik en dat dient aangevuld te worden.

Onder de 6 graden kun je verder afbouwen met de hoeveelheid voer. Het kan dan voldoende zijn om eens in de twee of zelfs drie dagen voer te geven. Bij jongere steuren is dagelijks voeren sterk aan te beleven.

Steur voeren in de winter
Steur voeren in de winter

Kleine of jonge steur in de winter

Heb je nog een kleinere steur of jonge steur die je in hetzelfde jaar hebt aangekocht? Dan moet je wel iets alerter zijn op voldoende voeding. Een jonge steur heeft ook in de winter met grote regelmaat voer nodig. Al helemaal jonge steurtjes die in sommige winkels wel ondervoed raken met een dikke kop en een ingevallen lijf. Het liefste voer je dit soort exemplaar iedere 2 tot 3 uur, in de winter ga je terug naar minimaal dagelijks. Pas als de steur aangeeft minder hongerig te zijn en deels zijn voer laat liggen kun je minderen in hoeveelheid en eventueel frequentie.

Steur laten eten zonder dat Koi of andere vissen mee-eten

Het liefste wil je je steuren zo voeren, zodat je Koi of andere vissen niet mee-eten. Waarom? Simpelweg omdat Koi en andere vijvervissen onder een watertemperatuur van 6 graden geen voeding meer nodig hebben. Het is zelfs slechts om die vissen te voeren gezien de spijsvertering zo goed als stil staat en deze vissen inactief worden.

Hoe pak je dat aan? Ons advies is om een PVC pijp te gebruiken. Zet deze op de bodem en doe daar de korrels steurvoer in, je tilt de buis pas op als je ziet dat de steur er vlakbij zwemt. Het beste kun je hem zetten op een witte schotel of bord op de bodem van de vijver. Je ziet dan ook goed of de steur de voeding opneemt.

Wil je meer weten over steuren in de vijver houden?

Lees verder in Steur in de vijver houden met tips, advies en informatie over voeding.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie