Steur voeren in de winter: tips en advies

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Visvoer
  • Bericht reacties:0 Reacties
  • Laatste wijziging in bericht:15 oktober 2023
  • Leestijd:5 minuten gelezen
Je bekijkt nu Steur voeren in de winter: tips en advies
Steur

Al het vijverleven lijkt in de winter wel stil te gaan liggen. Waterplanten verliezen blad en sterven langzaamaan af, riet verkleurd naar geel, zuurstofplanten lijken als pudding te verdwijnen, en de vijvervissen worden inactiever. Steuren zijn een heel andere verhaal, steuren blijven gewoon rustig door zwemmen. Een steur in de winter past zich iets aan de watertemperatuur, maar blijft actief en heeft in de winter ook voer nodig.

Steuren voer je zinkend, ook in de winter

Net als in de winter voer je steuren ook in de winter gewoon met een zinkende steurkorrel. In tegenstelling tot andere vijvervissen kun je in de winter gewoon hetzelfde soort steurvoer gebruiken. Het hoeft niet aangepast te worden met een lager eiwit en vetpercentage. Lekker makkelijk. Alleen de hoeveelheid pas je wat aan wanneer je merkt dat de steur minder actief wordt. Pas onder de 10 graden Celsius ga je merken dat een steur minder eet dan in de zomer.

Lees ook: Het beste steurvoer.

Een steur is in de winter nog actief

Steuren zijn in de winter nog gewoon actief. Je zult merken dat ze onder de 10 graden Celsius nog als een razende door de vijver gaan, langs de wanden en bodem op zoek naar voedsel. Dat komt deels doordat steuren veel zuurstof nodig hebben. Een eigenschap van water is dat het meer zuurstof gaat vasthouden naarmate de temperatuur kouder wordt. Voor die reden is het al helemaal geen overbodige luxe om een goede luchtpomp te hebben voor tijdens de warmere periode van het jaar.

Steur voeren in de winter
Steur voeren in de winter

Hoeveel steurvoer in de winter geven?

We gaven al aan dat je pas onder de 10 graden Celsius gaat merken dat een steur wat minder gaat eten. Bij 10 graden Celsius moet je zeker nog steeds dagelijks voeren, maak alleen de porties voeding wat kleiner. Of stap van meerdere voederbeurten per dag terug naar 1 á 2 keer voeren per dag.

Je zal merken dat een steur zelf wel gaat aangegeven wanneer hij minder hongerig is. Een steur zal wat langzamer worden als het kouder is, maar zal wel gewoon blijven zwemmen. Alleen al voor die reden moet je dus ook bij lagere temperaturen door blijven voeren. Zwemmen betekent energie verbruiken, en dat moet aangevuld worden.

Onder de 6 graden Celsius kun je wel verder gaan afbouwen. Het is dan niet meer nodig om minimaal dagelijks voeding te geven. Ik hoor van veel mensen dat ze eens per week wat steurvoer geven, en in de meeste gevallen gaat dat gewoon hartstikke goed.

Kleine of jonge steur in de winter

Heb je nog een kleinere steur of jonge steur die je in hetzelfde jaar hebt aangekocht? Dan moet je wel iets alerter zijn op voldoende voeding. Kleine steurtjes hebben in de zomer echt met grote regelmaat voeding nodig. Al helemaal die jonge steurtjes die in sommige winkels wel ondervoed raken, vaak een dikke kop en dan een ingevallen lijfje. Het liefste voer je die gewoon iedere 2-3 uur. In de winter ga je terug naar minimaal dagelijks bij een kleine steur. Pas als het steurtje zelf aangeeft minder hongerig te zijn, al hij zijn voer deels laat liggen, ga je minderen met het geven van voer.

Steur laten eten zonder dat Koi of andere vissen mee-eten

Het liefste wil je je steuren zo voeren, zodat je Koi of andere vissen niet mee-eten. Waarom? Simpelweg omdat Koi en andere vijvervissen onder een watertemperatuur van 6 graden geen voeding meer nodig hebben. Het is zelfs slechts om die vissen te voeren, gezien de spijsvertering zo goed als stil staat en deze vissen inactief worden.

Hoe pak je dat aan? Ons advies is om een PVC pijpje te gebruiken. Die zet je op de bodem en daar doe je de korrels steurvoer in, je tilt de buis pas op als je ziet dat de steur er vlakbij zwemt. Het beste kun je hem zetten op een witte schotel of bord op de bodem van de vijver. Je ziet dan ook goed of de steur de voeding opneemt.

Meer informatie over steuren?

Wil je meer weten over een steur in de vijver? En welke voordelen of nadelen een steur in je vijver bijvoorbeeld heeft?

Lees eens: Steur in vijver: voordelen, nadelen en het beste steurvoer

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie