Beste Koivoer top 5, voer informatie en ingrediënten

Er zijn zo ontzettend veel soorten voer, je ziet gewoon de bomen door het bos niet meer. Welk koivoer is nu echt goed, en waarom zou je voor een bepaald Koivoer kiezen? Kiezen voor een goed Koivoer is overigens ontzettend belangrijk. Naast een goede waterkwaliteit is dit essentieel om je vissen gezond te houden en de maximale ontwikkelingen te laten doormaken. We helpen je met informatie over ingrediënten en geven je onze top 5 beste Koivoer.

Beste Koivoer
Beste Koivoer

Top 5 beste Koivoer

Op basis van ingrediënten, samenstelling en voedingswaarden komen wij met deze top 5 beste Koivoer van dit moment. In dit artikel kun je per voer een verdere analyse vinden.

  1. Saki Hikari Growth
  2. Probites Summer
  3. SaniKoi Gold Protein Plus
  4. Kusuri Premium
  5. Takazumi Mix

Goed Koivoer is de basis voor een gezond Koibestand

Een feit is dat goede voeding ervoor zorgt dat je veel minder problemen zal hebben met je Koi. Al die ingrediënten zijn nodig voor een goede opbouw van het lichaam. Eiwitten bijvoorbeeld zorgen voor gezond weefsel, terwijl vitamine E bijvoorbeeld nodig is voor een goede werking van de lever.

Dat goed een verschil kan maken heb ik ondertussen wel door. Dat is ook goed te zien in mijn eigen omgeving, de meeste mede hobbyisten die ik ken gebruiken een hoogwaardig voer. Bijna nooit zijn er ergens problemen met de gezondheid van vissen of bijvoorbeeld parasieten. Goed, nu weet ik dat een goed Koivoer een eigen prijskaartje heeft, maar heb je wel eens gedacht wat het kost wanneer je één keer een behandeling moet doen tegen parasieten? Juist, dat is 1; een hoop gedoe, 2; je weet niet eens of al je Koi het wel gaan overleven en 3; uiteindelijk gewoon even duur als gewoon direct beter Koivoer gebruiken.

Waar moet een goed Koivoer aan voldoen

Een goed Koivoer moet vooral goede ingrediënten bevatten waar je Koi ook echt iets aan heeft. Het zou weinig verkleuring moeten aanbrengen in het water. En als laatste vooral moeten bestaan uit een basis van vismeel met voldoende eiwitten voor opbouw van weefsel en een gezond lichaam.

Goede ingrediënten als basis voor goed Koivoer

Het begint echt allemaal in de basis, goed Koivoer bestaat uit de juiste ingrediënten. Onderstaand een mini cursus ingrediënten voor Koivoer.

Voldoende lichaamseigen eiwitten, voor groei en nieuw weefsel

De belangrijkste bron van Koivoer, eiwitten. Ze zijn van groot belang voor een goede opbouw van het lichaam, groei en aanmaak van nieuw weefsel. Een hoogwaardig voer bevat zoveel mogelijk dierlijke eiwitten, dat afkomstig is van lichaamseigen eiwitten: vissen dus! Of bijvoorbeeld onderwaterdieren zoals kreeftachtige en garnalen.

Koivoer kan ook eiwitten bevatten die uit plantaardige ingrediënten komen. Dat is echter een stuk minder goed in staat om lichaamsopbouw te ondersteunen. Dat komt door het lagere profiel van aminozuren wat in planten aanwezig is.

Eiwitten vormen de duurste grondstof van Koivoer. Er wordt dan ook veel mee gespeeld door fabrikanten om de prijzen van hun Koivoer zo laag mogelijk te krijgen. Dat doen die fabrikanten door plantaardige eiwitten te gebruiken, niet speciaal bevorderend voor de kwaliteit van het voer… Dat is dan ook de voornaamste reden waarom die grote 10 kilo bulkverpakkingen zo spotgoedkoop zijn.

Koolhydraten, bindmiddel of noodzaak?

Zie koolhydraten als opvulling van het Koivoer. Dat klinkt raar, maar is toch echt zo. Ze worden vooral gebruikt voor binding van overige ingrediënten, we willen nu eenmaal een mooi korreltje. In de natuurlijke omgeving van vissen zijn koolhydraten lastig te vinden. Tarwe, soja of mais bijvoorbeeld vind je onder water normaal gesproken niet. In goedkopere voertjes zijn ze vaak rijkelijk aanwezig, denk aan tarwemeel, sojameel of maismeel.

Een Koi heeft een koolhydraten weinig om zijn lichaam verder op te bouwen, alleen als een bron voor energie. Koolhydraten zorgen voor suikers, je wil het liefste die suikers die heel traag aan het lichaam worden afgegeven over een lange periode. Plus je wil er zo min mogelijk van hebben. Teveel koolhydraten heeft geen positief effect op je Koi, ze zullen dan eerder vet aanzetten.

Een energiebron voor het lichaam, oliën en vetten

Oliën en vetten vormen een belangrijke bron van energie voor het lichaam van een Koi. De betere vetten worden koud geperst, terwijl goedkopere vetten vaak warm worden vervaardigd. Koud verwerken zorgt voor de meest zuivere vetzuren, die ook het gezondst zijn.

Maar hoe kom je er achter of Koivoer koud geperste vetten bevat? Dat staat vaak niet op de zak aangegeven, op een enkele uitzondering na. Maar of het dan echt zo is? Nog belangrijker is dat je vooral ervoor zorgt dat je voer vers is. Vetten die te lang staan worden ranzig en worden slecht verteerd.

Ruwe as, alles wat je Koi niet zal opnemen en verbruiken

Een vreemde term, maar eigenlijk geeft dit aan wat er overblijft na verbranding. Dat zijn de mineralen, er zit dus niet echt as in voer. Ruwe as geeft ongeveer aan hoeveel mineralen er in voer zitten, het is echter meer een indicatie dan een exact gegeven. Er wordt vaak gezegd dat het gehalte aan ruwe as zo laag mogelijk moet zijn. Dat is echter onjuist en kun je niet zeggen. Als het namelijk te laag is, betekent dat weinig mineralen. En juist dat heeft een Koi ook gewoon nodig. Denk bijvoorbeeld een fosfor en calcium.

Essentiële vitaminen voor alle standaard functies van het lichaam

In de meest betere Koivoeren zit het wel goed met de hoeveelheid vitaminen. Veel fabrikanten voegen los vitaminen toe, dat doen ze tijdens de productie van het voer, ofwel het wordt als een coating over het voer heen gespoten. Vanzelfsprekend zijn vitaminen nodig voor een gezond lichaam en voldoende weerstand. Onderstaand een klein overzicht van de verschillende vitaminen:

Vitamine A: belangrijk voor de huid en zicht.

Vitamine B-complex: zenuwfunctie, spijsvertering, kleur, zuurstofopname van het bloed, een tekort verslechtert de groei, werking van het metabolisme en aanmaken van nieuwe bloedcellen.

Vitamine C: structuur en opbouw van kraakbeen en collageen (bindweefsel)

Vitamine E: een antioxidant, algemeen voor het lichaam. Een tekort is slecht voor het skelet en minder goede werking van de lever.

Vitamine K: een tekort kan leiden tot bloedarmoede.

Vitaminen worden langzaamaan afgebroken, zorg dus dat je Koivoer nooit te oud is. Liever zorg je er in de herfst voor dat je niet meer teveel voer koopt. En start je in het vroege voorjaar gewoon met vers voer! Dat heeft twee voordelen: de vetten kunnen niet ranzig worden, en de maximale hoeveelheid vitaminen.

1: Saki Hikari Growth

Minimaal 40% eiwit, 9% vet, en maximaal 17% ruwe as.

Saki Hikari Growth
Saki Hikari Growth

De top uit de Koiwereld groei op met Saki Hikari. We kunnen dan ook moeilijk om Saki Hikari heen. Alles in Saki Hikari is gebaseerd op lichaamseigen eiwitten. Heel veel hoogwaardig vismeel dus, precies wat Koi nodig hebben om goed op te groeien. Wil je zeker zijn van kwaliteit, dan is Saki Hikari de beste keuze. Hoewel het prijstechnisch misschien niet de meest interessante is. Maar kwaliteit heeft een prijs, niet?

Zelf voer ik al 7 of 8 jaar Saki Hikari, een mengsel van Growth en Color en soms ook wat Balance in de zomer, en Multi Season in het voorjaar en najaar. Dat bevalt mij ontzettend goed. Goede groei, glans van de huid, brede body en in die jaren nog geen enkele keer problemen gehad met mijn Koi, ook geen kuur tegen parasieten. De reden dat ik meng is puur doordat ik kleurvoer erg belangrijk vind om toe te voegen.

2: ProBites Summer

44% eiwit, 10% vet, 12% ruwe as

ProBites Summer
ProBites Summer

ProBites Summer heeft een hele, hele goede tweede plaatst. Het hoofdbestandsdeel hiervan is vismeel, precies wat we erg op prijs stellen. ProBites Summer is een erg clean voer, je hebt haast geen verkleuring of vervuiling in je water door dit voer. Dat zie je ook echt direct aan je waterkwaliteit, als je van een slechter kwaliteit voertje overstapt naar ProBites Summer, merk je gewoon dat het in een week tijd al helderder wordt en er bijna geen verkleuring meer in het water zit.

3: SaniKoi Gold Protein plus

Erg veel eiwit, maar liefst 52%, 8% vet en 9,6% ruwe as.

SaniKoi Gold Protein Plus
SaniKoi Gold Protein Plus

Gold Protein heeft een erg hoog gehalte aan vitamine A (280001 IE/kg) en eiwitten. Dit is echt de beste uit de lijn van SaniKoi, de overige vinden wij wat minder goed. Dat komt omdat Gold Protein Plus de enige is waarbij vismeel het hoofdbestandsdeel is. Bij de overige is dat tarwe, wat zeker niet onze voorkeur heeft en ook met zekerheid niet die van jouw Koi.

4: Kusuri Premium

37% eiwit, 7% vet en 10,7% ruwe as

Kusuri premium
Kusuri premium

Gewoon een heel mooi visvoer met weinig vervuiling en bestaande uit de juiste ingrediënten, met als hoofdbestandsdeel vismeel. Goed ook dat aan dit voer direct spirulina toegevoegd is. Niet alleen goed voor de rode kleur, maar ook bevorderend voor de groei. Kusuri Premium is een drijvend voertje met een korrelgrootte van ongeveer 6mm.

5: Takazumi Mix

40% eiwit, 9,5% vet en 6,5% ruwe as.

Takazumi Mix
Takazumi Mix

Als hoofdbestandsdeel vismeel, wat het meest essentiële is. Jammer dat Takazumi wel redelijk veel koolhydraten gebruikt (ruim 31% in dit voer, waardoor dit voer op de laatste plek van onze top 5 komt te staan.

Prijstechnisch is Takazumi Mix erg interessant. Vandaar dat deze ook in onze top 5 valt. Een betaalbaar voer, maar wel de juiste eigenschappen voor een gezond lichaam , opbouw van het skelet en goede groei.

Belangrijkste eigenschappen voor goed Koivoer

Aan welke richtlijnen moet je je houden om een goed Koivoer te kiezen? In het kort:

  • Het eerste ingrediënt op de verpakking is vismeel! (Het eerst vermelde ingrediënt is het rijkst aanwezig in een voer).
  • Eiwitgehalte rond de 35%, het gebruikte eiwit is zoveel mogelijk van lichaamseigen eiwitten (vis, garnalen en kreeftachtige).
  • Ruwe as percentage zo laag mogelijk.
  • Zo min mogelijk koolhydraten aanwezig, en juist wat meer ruwe vetten.
  • Toegevoegde vitaminen, dit staat duidelijk los vermeld op de verpakking.

In de winter hebben je vissen een andere voedingsbehoefte

Het voer voor Koi wat we hier omschreven hebben is vooral geschikt voor het voorjaar, zomer en het najaar. In de winter is de voedingsbehoefte net even anders. Lees Beste keuze wintervoer voor Koi eens.

Kleurvoer, is dat goed voor Koi?

Altijd veel discussie over dit onderwerp. Dingen als ‘het moet in de vis zitten!’ zijn vaak suggesties om geen kleurvoer te gebruiken. Maar wist je dat er gewoon aangetoond is met onderzoek dat kleurstoffen zoals spirulina een positief effect hebben groei en kleur?

We Daarom een uitgebreid informatie geschreven, inclusief onderbouwing, over kleurvoer. Dat kun je hier lezen: Alles over kleurvoer en het beste kleurvoer voor Koi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *