Schuim op de vijver: oorzaken en schuim verwijderen

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Schuim
  • Bericht reacties:2 Reacties
  • Laatste wijziging in bericht:21 oktober 2023
Je bekijkt nu Schuim op de vijver: oorzaken en schuim verwijderen
Waterval met schuim op de vijver

Heb je last van schuim op de vijver? Alsof er een dikke laag wit schuim op het water drijft? Vaak zie je dat schuim zich ophoopt op één bepaald punt in de vijver, in de buurt van een waterval of ander punt waar veel beweging in het water is. Ook zie je vaak dat er vooral veel last van schuim is in de ochtend. We helpen je in dit artikel op weg om je alle informatie te geven over waardoor schuim op de vijver ontstaat, waarom je op bepaalde momenten van de dag meer of minder last van kunt hebben, wat je er tegen kunt doen en hoe je schuim op de vijver kunt verwijderen.

De belangrijkste oorzaken voor schuim op de vijver

Schuim ontstaat door verschillende redenen. In dit artikel leg ik je deze redenen volledig uit. Eerst een overzicht van de redenen waardoor schuim op de vijver ontstaat.

  1. Opgelost organische materialen
  2. Hevige stroming of borrelend water
  3. Hoge hoeveelheden eiwit in het water door voeding
  4. Een niet goed ingedraaid filter
  5. Er heeft paai plaatsgevonden in de vijver
  6. Vijver uit balans door medicatie of algenkuur

Oorzaak van schuim op de vijver

De voornaamste reden waardoor schuim op vijverwater ontstaat is door opgeloste organisch materiaal. En dan vooral wanneer dit er in overvloed is, oftewel te veel afvalstoffen aanwezig het vijverwater.

Bacteriën en micro-organismen aanwezig in de vijver kunnen niet alle overtollige afvalstoffen in het vijverwater afbreken. Dat zijn onder andere eiwitten die niet afgebroken worden en als schuim op het oppervlak gaan drijven.

Vooral op punten waar eiwitten worden opgeklopt. Bijvoorbeeld bij een waterval, beekloop, uitloop van een filter of op een plek waar een luchtschotel of beluchting in de vijver zit. Het water borrelt daar stevig en heeft veel contact met lucht, de ideale plek waar schuim kan ontstaan.

Doe maar eens een eierdooier in een kom, en zet de kraan daar vol open op aan. Je ziet dat direct grote witte schuimbellen ontstaan. Precies dat probleem kan zich voordoen in een vijver.

Ik durf wel te stellen dat voeding en eiwitten de nummer 1 oorzaak zijn voor schuim bij Koi vijvers. Onderstaand een toelichting hierover en daarnaast andere meest voorkomende factoren waardoor wit schuim op de vijver ontstaat:

Drijvende schuim vlokken op vijver
Drijvende schuim vlokken op vijver

Voeding en eiwitten op de vijver

De voornaamste reden waardoor schuim op vijverwater ontstaat is door het voergedrag in de vijver. Vooral Koivoer bevat een hoge concentratie eiwitten, in zomervoer en groeivoer kan dat oplopen tot ruim boven de 40%. Hoe meer eiwitten, hoe meer opgeloste organische materialen er in het vijverwater terecht komen. En dat betekent meer afvalstoffen, op haar beurt wanneer deze niet goed worden afgebroken resulteert in wit schuim op de vijver.

Onderschat het kwaliteitsverschil in voeding niet. Probeer eens een goed Koivoer te gebruiken wat net wat minder eiwitten bevat en voornamelijk uit dierlijke ingrediënten bestaat. Saki Hikari Balance en Probites behoren tot de beste kwaliteit Koivoer, waardoor ook minder schuimontwikkeling ontstaat.

Niet goed ingedraaid filter

Hoe groter de laag biofilm en bacteriën in het filtermedium van jouw filter, hoe beter een filter in staat is om eiwitten af te breken. Vooral bij niet goed ingedraaide filters is de kans op schuim daardoor groot. Of vlak nadat je het filter grondig hebt schoongemaakt. Of gewoon in het vroege voorjaar, wanneer je filter nog onvoldoende biofilm en bacteriën heeft opgebouwd.

Bezinksel in de vijver als oorzaak van schuim

Fijn slib en ontlasting op de bodem van de vijver zijn redenen waardoor veel opgelost organisch materiaal in de vijver aanwezig is. Dat zijn natuurlijke bronnen voor schuim op de vijver. Maar ook bladeren, afgestorven waterplanten en algenresten dragen hier aan bij. Oplossing is simpel, zorg voor een schone bodem.

Veel beluchting zorgt voor wit schuim op de vijver

Hoe meer je belucht, hoe meer beweging aan het oppervlak van je vijver. Eiwitten worden daardoor opgeklopt, het resultaat is schuim op je vijver. Nu is stoppen met beluchten niet de oplossing en ook zeker niet ons advies. Maar, het zal wel gaan helpen om minder schuim te produceren. Er zijn echter betere oplossingen waar we op in zullen gaan.

Overschot aan eiwit door paaigedrag in de vijver

Paaiende Koi en kuit in de vijver zorgen voor een gigantische hoeveelheid eiwitten en organisch materiaal in je vijver. Daarnaast heb je vaak een ammoniakpiek door de paai zelf. Een voordeel is dat deze vorm van eiwitten tijdelijk zijn, want je Koi paaien vaak maar één keer per jaar. Met flink verversen kun je het gehalte weer snel op peil brengen.

Vijver uit balans gebracht door medicatie of kuur

Heb je recent een kuur of medicatie tegen parasieten gebruikt in je vijver? Of misschien een (heftig) algenpoeder? En daarna is het vertonen van schuim op de vijver gestart? Dan is de kans groot dat je vijver biologisch uit balans is gebracht en hierdoor minder organisch materiaal wordt verwerkt door de overgebleven bacteriën in je vijver. De oplossing is hier lastiger, je moet opnieuw zorgen voor een stabiel systeem. Dit kan tijd kosten, het toevoegen van bacteriën is een goede stap om het proces te versnellen.

Last van schuim bij een Koi vijver

Vaak zien we dat vooral Koi vijvers last hebben van schuim. De reden is simpel, doordat er vaak met eiwitrijke voeding gevoerd wordt. Hoe meer eiwitten in voeding aanwezig, hoe groter de kans wordt op schuim. Vooral wanneer niet alle resten goed worden afgebroken door het biologisch filter.

Is schuim op de vijver slecht voor Koi?

Het schuim zelf op het wateroppervlak is compleet onschadelijk voor vissen en Koi. Zoals we al aangaven ontstaat schuim door opgeloste organische stoffen. Het is wel wijs om je water te controleren en testen wanneer je veel last van schuim hebt.

Schuim en dus veel organische afvalstoffen kan ook betekenen dat je ammoniak en nitriet gehalte hoog is. En in dat geval is het weldegelijk schadelijk voor je vissen!

Oplossing tegen schuim op de vijver

Het belangrijkste is het terugdringen van de hoeveelheid opgeloste organische materialen en eiwitten in de vijver om schuim te voorkomen. Er zijn een aantal methoden om rekening mee te houden wanneer je schuim op de vijver wilt verwijderen.

Stabiel ecosysteem en goed ingedraaid filter

Het belangrijkste is een stabiel en goed ingedraaid filter. Hoe dikker de laag biofilm en hoe meer bacteriën aanwezig in je vijver, hoe beter deze in staat is om organisch materiaal en eiwitten af te breken. Het belangrijkste is dan ook dat je een stabiel ecosysteem van je vijver maakt. Help je vijver en filter op weg door Microbe-Lift Clean & Clear toe te voegen. Er zijn niet veel bacteriën die goed werken, maar geloof maar dat je effect echt gaat zien.

Water verversen

Een goede manier om opgelost organisch materiaal te verdunnen in de vijver is door water te verversen. Als vuistregel minimaal 10% per week verversen, iets meer kan geen kwaad. Heb je veel last van schuim, dan kun je er voor kiezen om wat regelmatiger te verversen. Tijdelijk om de dag 10% kan geen kwaad.

Het te grondig schoonmaken van je filter

Grondig schoonmaken en reinigen van je filter is één van de redenen waardoor schuim ontstaat. Je beschadigd de laag biofilm van je filter, en juist dat deel is erg goed in staat om eiwitten en schuim af te breken.

Probeer je filter niet in eens schoon te maken. Maak één gedeelte per keer schoon, bij een meerkamerfilter idealiter één compartiment per schoonmaakbeurt. Heb je last van schuim, denk er dan ook eens over na om bacteriën toe te voegen na het spoelen. Lees hiervoor: Beste bacteriën voor de vijver, tips en advies.

Middelen tegen schuim op de vijver

Om snel van je schuim af te komen, zijn er ook verschillende middelen verkrijgbaar. Zo heb je bijvoorbeeld een middel van Kusuri. Waarvan je 100 ml per 5000 liter vijverwater nodig hebt. Je kunt Kusuri Defoamer bestellen via bol.com of A2KOI. Wil je echt snel van je schuim af, dan kun je dit gebruiken. Maar zorg vooral voor een stabiel ecosysteem van je vijver.

S ’morgens last van schuim op de vijver

Heb je vooral of alleen last van schuim in de ochtend? Dat kan wel kloppen, want in de ochtend heb je vaak het meeste last van schuim. Wanneer je vroeg bij de vijver bent, kun je hele schuimkragen hebben in de buurt van een waterval of uitloop van een filter. Wat later op de dag wanneer de zon op de vijver staat kan het soms compleet weg zijn. En de volgende morgen begin je weer met een dikke laag schuim. Het natuurlijke proces, waar je weinig aan kunt veranderen. Buiten de echte oorzaak van schuim aanpakken.

Eiwitafschuimer tegen schuim op de vijver

De beste manier om schuim op de vijver te verwijderen is door een eiwitafschuimer te gebruiken. Eiwitafschuimers zijn niets meer dan filtersystemen die zo ontworpen zijn zodat ze schuim scheiden van water. In de eiwitafschuimer probeer je de eiwitten op te kloppen, waardoor het als schuim gaat drijven op het water. Dat doe je door veel beluchting toe te passen of vallend water.

Kom alles te weten over goede eiwitafschuimers: Eiwitafschuimer voor de vijver, werking en voordelen.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. D'Haese Edwig

    Interessante info. Er is s’morgens wat schuim aanwezig maar niet zo veel. Ook in de beekloop gevuld met keien en granulaat. Nog zo vroeg op het jaar, maart en reeds groen. Zal mijn uv lamp moeten terug installeren. Geen koos maar wel enkele grote karpers en twee heel grote graskarper. Rietvoorn en enkele goedvinden. Natuurlijke grondvloer van 100.000. Liter.
    Ninove, Vlaanderen

    1. Aboutkoi

      Is het ondertussen verbeterd met de hoeveelheid schuim? Vroeg in het voorjaar, wanneer er weer wat meer gevoerd wordt, resulteert vaak in wat schuim wat zich langzaamaan weer afbouwt.

Geef een reactie