Draadalgen bestrijden: nooit meer last van draadalgen

Vroeg of laat krijgen we er allemaal wel een keer mee te maken, draadalgen! En die kunnen ontzettend verveld zijn, daar kom je snel genoeg achter als je ze hebt. Wij proberen je op weg te helpen en je uitleg te geven waarom draadalgen ontstaan en vooral ook wat je er tegen kunt doen!

Heb je ze eenmaal, wil je er zo snel mogelijk weer vanaf

Draadalgen kunnen ontzettend snel groeien en zich daadwerkelijk overal aan hechten. Niet alleen aan je vijverwanden, maar nog veel erger ook aan je waterplanten. En dat laatste is niet best, want vaak zorgen juist draadalgen ervoor dat zuurstofplanten worden overwoekerd. Juist dan bestaat de kans dat het evenwicht in je vijver verloren gaat. Terwijl waterplanten juist de natuurlijke vorm van bestrijding zijn voor algen.

Het kan zelfs zo uit de hand lopen, dat je drijvende plakken krijgt die aan het wateroppervlak komen. Draadalgen zijn net wieren, lange draden die over de gehele lengte van de vijver kunnen groeien. Wanneer je op een punt begint te trekken, lijkt alles in de vijver wel tot beweging te komen. Je trekt complete plakkaten en slierten van algen mee. Eén ding is zeker, je wilt hier zo snel mogelijk vanaf!

Hoe ontstaan draadalgen?

Draadalgen beginnen heel onschuldig als kleine sliertjes van een enkele centimeters aan je vijverwanden. Het begint als het ware als een bed van fijne haartjes. En dat is helemaal niet erg, sterker nog, op dit moment is het zelfs uitstekend voor je vijver. De algen helpen de vijver om een stabiel systeem te zijn, algen zijn namelijk ook gewoon een zuiverende soort planten.

Het wordt pas erger wanneer de draadalgen echt gaan groeien. Ze kunnen dan andere waterplanten tegenwerken in de groei en compleet bellemeren. Vooral waterplanten die onder water blijven, zoals zuurstofplanten die heel goed zijn voor je vijver, worden geremd. Het zal niet de eerste keer zijn dat door algen zuurstofplantjes compleet verstikken. Juist dit willen we proberen te voorkomen door de draadalgen tegen te werken of zelfs te bestrijden.

De voornaamste oorzaken waarom draadalgen in de vijver ontstaan

Heel simpel gezegd zijn draadalgen en algen een alternatief voor gewone vijverplanten en zuurstofplanten. Zijn er in een vijver niet genoeg planten aanwezig om alle voeding uit het water te halen, dan zullen algen verschijnen. Zo simpel is het wel eigenlijk.

Maar dan nog kan het voorkomen dat er in vijvers met ontzettend veel waterplanten algen gaan groeien. Hoe komt dat toch, dat ondanks die grote hoeveelheid waterplanten de draadalgen een kans krijgen? Dit is precies het jammere van waterplanten, ze hebben net iets betere omstandigheden nodig om goed te groeien dan draadalgen vereisen. Veel waterplanten hebben een net iets hogere temperatuur nodig en vereisen net iets meer mineralen in het water.

Eigenlijk is het gewoon het onkruid van je tuin, maar dan onder water. Draadalgen groeien bijvoorbeeld prima in zacht water met een lage hardheid. En in het voorjaar slaan ze al sneller aan, want ze kunnen prima tegen de lagere temperaturen. Ditzelfde gaat op in het najaar, ook dan groeien de algen langer door.

Juist doordat in het voorjaar alles weer tot leven komt, en er weer meer voeding in het water beschikbaar komt, gaan draadalgen al vroeg in het jaar groeien. En zijn ze jouw waterplanten voor!

Wat kun je doen om te voorkomen dat draadalgen gaan groeien?

Per definitie is het beter om draadalgen te voorkomen, dan ze te verwijderen of zelfs te bestrijden. Als laatste redmiddel bestrijd je natuurlijk de algen. Maar het is nog veel beter om rekening te houden met deze maatregelen, zodat je wellicht komende jaren veel minder of zelfs geen algen hebt! Dat geeft toch een veel mooier vooruitzicht?

Zorg voor voldoende zuurstofplanten en andere waterplanten

Planten zijn concurrent van draadalgen. Dit is zeker weten het beste redmiddel om algen voor te zijn. Het is ook slim om een aantal waterplanten in je vijver te zetten die tegen lagere temperaturen kunnen. Zo zorg je ervoor dat een deel van je waterplanten al vroeg in het voorjaar beschikbaar zijn om de voedingsstoffen waar algen op groeien uit het water te ontnemen.

Een hogere hardheid van je water voorkomt algengroei

Hoe lager de hardheid is, hoe meer kans algen krijgen om te groeien. Waterplanten daarentegen hebben een hogere hardheid nodig, anders zullen ze niet snel groeien. Vooral in het voorjaar is het belangrijk de hardheid te controleren en deze aan te vullen. Een KH en GH waarde van boven de 10 is voor een vijver met planten helemaal niet verkeerd! Sterker nog, je zorgt er daarmee voor dat je draadalgen bijna geen kans meer hebben. Je kunt heel makkelijk met deze teststrips werken om de hardheid te meten. Eén seconde onderwater houden, daarna 60 seconden wachten en aflezen.

Blijkt de waarde ver onder de 10? Dan kun je beter verhogen, dat gaat heel makkelijk. Je kunt hiervoor KH plus en GH plus gebruiken. Dit zijn volledig veilige producten voor je vissen, en zijn ontzettend goed voor je waterplanten! Je kunt ook een combinatie van beide gebruiken, hiervoor bestaat Balantex, deze combinatie is heel goed voor je waterplanten in het voorjaar.

Zo min mogelijk blad en organisch afval in je vijver toelaten

Sowieso wil je zo min mogelijk afval in je vijver krijgen. Al het blad wat in de vijver komt, gaat binnen beperkte tijd verrotten, dit proces zorgt voor nieuwe voedingsstoffen in het water. Je raad het al, juist daarop groeien algen als een trein. Met een afdeknet voorkom je het grootste gedeelte van het blad. Aan te raden is om al vroeg in het voorjaar het blad wat in de vijver terecht is gekomen te verwijderen. Dat kan met een fijnmazig schepnetje of een eenvoudige waterstofzuiger.

De draadalgen die beginnen te groeien, zo snel mogelijk verwijderen!

Je voorkomt dan dat de algen uitgroeien en je planten overwoekerd worden. Dit kun je op het begin prima met de hand doen.

Vissen zijn ontzettend leuk, maar beperk het aantal!

Hoe meer vissen, hoe meer afval er ook in de vijver terecht komt. Dat afval is pure voeding voor draadalgen. Hoewel het natuurlijk leuk is om een mooi koppeltje vissen te hebben, moet je je wel enigszins inhouden.

Wacht niet te lang, en voorkom een draadalgen explosie

Heb je eenmaal een aardige plaag van draadalgen in je vijver, dan valt er niet meer tegenaan te concurreren met waterplanten. De enige optie die over blijft om te weg te krijgen is door draadalgen te bestrijden.

Vaak geeft het alleen met de hand verwijderen van draadalgen niet het gewenste resultaat. Er zullen altijd wel algen achterblijven die snel weer uitgroeien tot grote slierten. Het gevolg is dat je om de paar dagen met een stok of net algen aan het weghalen bent.

Het is dan hoogste tijd om écht in te grijpen en de algen te verwijderen. Doe je dat niet, loop je het risico dat de draadalgen echt de overhand gaan krijgen en je zuurstofplanten geen kans meer hebben.

Op de juiste manier draadalgen bestrijden

Draadalgen bestrijden wil je op een manier doen zonder schade aan te richten voor je waterplanten. Je wil een zo veilig mogelijk middel gebruiken, wat geen of zo min mogelijk schade aanricht aan je waterplanten en vijvervissen. Wat belangrijk is om te onthouden, is dat bestrijdingsmiddelen zeker niet de oplossing zijn voor draadalgen. Het is een hulpmiddel om er vanaf te komen. Er is altijd een reden waardoor de draadalgen oorspronkelijk gegroeid zijn, juist die reden wil je aanpakken. Je wilt daarnaast vooral voorkomen dat de draadalgen opnieuw terugkomen en doorgroeien. Juist daarom moet je er voor zorgen dat de omstandigheden voor algen verslechteren en de omstandigheden voor waterplanten verbeteren.

Voor het bestrijden van draadalgen kun je het beste de volgende stappen gebruiken.

  1. Begin met het verwijderen van de ergste draadalgen, met de hand.
  2. Gebruik een veilige alg bestrijder. Ons artikel ‘De beste poeders om algen te bestrijden’ geeft een duidelijk overzicht.
  3. Zorg voor een goede waterkwaliteit, zodat algen minder makkelijker terugkomen. Verhoog de hardheid, door KH poeder en GH poeder te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat juist je waterplanten beter gaan groeien en de concurrentie aangaan met algen.

Het juiste middel gebruiken om effectief en snel van draadalgen af te zijn?

Er zijn ontzettend veel verschillende middelen om draadalgen te verwijderen. Helaas niet allemaal even effectief. In De beste poeders om algen te bestrijden hebben we een lijst met verschillende algenpoeders die allemaal écht algen verwijderen. Je weet dan zeker dat je een middel hebt wat ook echt werkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *