Heb je vissen die happen aan de oppervlakte van het water? Dat is een teken van een tekort aan zuurstof. In de zomer zie je wel vaker dat vissen zwemmen aan het oppervlak van de vijver. Maar als je echt een zuurstoftekort hebt zie je duidelijk dat de vissen happen naar lucht. De vissen hangen dan aan het wateroppervlak, zijn inactief en happen sneller dan normaal.
Tekenen van te weinig zuurstof in je vijver
- Vissen hangen aan het wateroppervlak en zijn inactief.
- Vissen happen vluchtig naar lucht aan de oppervlakte.
- Je vissen hangen vooral in de buurt van een uitloop of waterval in de vijver, waar enige beweging is van water.
- De kieuwen gaan snel op en neer.
- Samen met bovenstaande factoren is er sprake van warm weer en een hoge watertemperatuur.
Zuurstoftekort bij warm weer
De grootste kans op een laag zuurstofgehalte is in de zomer bij warme dagen. De hoeveelheid zuurstof wat water kan dragen is afhankelijk van de watertemperatuur. Hoe warmer water is, hoe minder zuurstof het kan vasthouden. Terwijl vissen bij warm weer juist meer zuurstof vereisen aangezien ze actiever zijn. Water met een temperatuur van 30 graden Celsius kan grofweg 40% minder zuurstof vasthouden dan water met een temperatuur van 10 graden.
Vissterfte door zuurstoftekort
Wanneer je echt een zwaar zuurstoftekort hebt, dan ontstaat de kans op vissterfte. Aan vissen die gestorven zijn aan een zuurstoftekort zie je geen verschijnselen, ze zien er puntgaaf uit. Bij zuurstoftekort in de vijver gaan vaak de grootste vissen als eerste dood aangezien zij de meeste zuurstof vereisten. Ook steuren zijn zeer gevoelig voor zuurstof en kunnen bij een laag zuurstofgehalte in de problemen raken.
Zuurstof in water brengen
Er is één structurele goede oplossing om voldoende zuurstof in je water te brengen. Vooral bij warm weer is het belangrijk om je vijver te beluchten met een luchtpomp. Heb je geen bewegend water, dan ontkom je er niet aan om in combinatie met vissen te beluchten. In een andere blog gaan we in op welke luchtpomp je het beste kunt gebruiken in combinatie met jouw type, inhoud en omvang van de vijver. Lees meer: Advies luchtpomp voor ieder type en grootte vijver
Veel waterplanten en toch zuurstoftekort in de vijver
Zelfs wanneer je vijver vol met vijverplanten kan een zuurstoftekort optreden. Dat zal meestal zo zijn bij warm weer gedurende de zomer. Dit komt doordat waterplanten in de nacht zuurstof omzetten in koolstofdioxide. Het zuurstofgehalte in de nacht zal daardoor aanzienlijk lager zijn. In deze situaties treed vissterfte dan ook in de nacht of vroeg in de ochtend op, wanneer de waterplanten haast al het zuurstof omgezet hebben. Veel waterplanten bij warm weer zonder beluchting is risicovol in combinatie met vissen. Wij raden daarom ook altijd aan om te beluchten wanneer je vissen in de vijver hebt.
Hallo wat kan je hieraan doen aub? Wij hebben dit helaas voor in onze vijver 🙁
De antwoorden staan in het artikel… het belangrijkste: beluchten!