Hikari Koivoer: soorten, kenmerken en prijzen vergelijken in één overzicht

Je bekijkt nu Hikari Koivoer: soorten, kenmerken en prijzen vergelijken in één overzicht
Hikari Koivoer informatie en soorten

Wanneer je een liefhebber van Koi bent, ken je ongetwijfeld het Japanse voermerk Hikari. Hikari is wat betreft merknaam het meest bekende en daarnaast het grootste merk Koivoer wat wereldwijd verkrijgbaar is. Het bedrijf achter het bekende merk, Kyorin Food Industries Co Ltd is opgericht in 1979. In dit artikel geven we uitleg over alle soorten Hikari Koivoer en laten we de meest opvallende verschillen zien. Zo kun je zelf een goede afweging maken welk Koivoer voor jouw Koi het meest geschikt is.

Ben je benieuwd naar de toplijn Koivoer van Hikari? Lees dan verder in ons artikel waar wij alle varianten van Saki Hikari bespreken en toelichten.

Hikari Koivoer soorten

Hikari heeft een breed scala aan soorten Koivoer beschikbaar. Per variant zullen wij een analyse met jou delen. Plus we geven jou een indicatie wanneer je dat Koivoer het beste kunt gebruiken. Wij delen deze ervaringen op basis van eigen gebruik, kennis en kunde.

Hikari soortVanaf temperatuurGeschikt alsVerkrijgbaar bij
Hikari Staple12 gradenBasisvoerbol.com, A2KOI, vijverbenodigdheden, Peekoi, Petsplace
Hikari Friend12 gradenBasisvoerbol.com, A2KOI, vijverbenodigdheden, MajaKoi, Peekoi, Petsplace
Hikari Gold15 gradenBasisvoer en kleurvoerbol.com, A2KOI, vijverbenodigdheden, Peekoi, Petsplace
Hikari Excel15 gradenWitte kleur en glans, kleurvoerbol.com, A2KOI, vijverbenodigdheden, Peekoi
Hikari Spirulina18 gradenKleurvoer en ontwikkeling body postuurbol.com, A2KOI, vijverbenodigdheden, Peekoi
Hikari Silkworm Selects18 gradenOntwikkeling body postuur en  groeibol.com, A2KOI, vijverbenodigdheden, Peekoi
Hikari Wheat-Germ5 gradenWintervoer en witte kleurbol.com, A2KOI, vijverbenodigdheden, Peekoi, Petsplace
Hikari PlanktonBaby Koi voerbol.com, A2KOI, vijverbenodigdheden, Peekoi

Hikari Staple

Hikari Staple
Hikari Staple

De Staple van Hikari kun je zien als een basisvoer met alle benodigde ingrediënten voor een gebalanceerd dieet. Een prima voer wat je vanaf ongeveer 12 graden watertemperatuur kunt gebruiken vanaf redelijk vroeg in het voorjaar tot laat in het najaar. 

Hikari Staple een ideaal gebalanceerd voer voor een gemengd visbestand van Koi. Zie het als een basisvoeding die je kunt voeren aan jonge tot oudere Koi. Hierbij moet je overigens geen hoge verwachting hebben voor wat betreft groei, met een minimaal eiwit gehalte van 35% is er meer dan voldoende eiwit aanwezig voor gezonde groei. Maar, dit gehalte is toch relatief laag.

Belangrijkste samenstelling

  • Ruw eiwit minimaal 35%
  • Ruw vet minimaal 3%
  • Ruw as maximaal 12%
  • Koolhydraten, niet vermeld
  • Ruwe celstof niet vermeld
  • Fosfor, niet vermeld

Hikari Staple is een betaalbaar allround visvoer wat haast het gehele jaar rond gevoerd kan worden. Een prima visvoer met voldoende dierlijke eiwitten (vismeel) om groei en ontwikkeling van de body te stimuleren. Het eiwit en vismeel gehalte is echter te laag voor flinke groei. Zie het als ‘dagelijkse kost’ voor jouw Koi.

Hikari Staple is verkrijgbaar bij bol.com, A2KOI, vijverbenodigdheden, Peekoi, Petsplace

Hikari Friend

Hikari Friend
Hikari Friend

Hikari Friend is eigenlijk een prima voer, het is het budget Koivoer uit de reeks voer van Hikari. Wat betreft ingrediënten is het zeker niet de beste, we zien namelijk voornamelijk tarwe, maar dat mogen we natuurlijk ook verwachten voor deze prijs. Het liefste zien we daar wat meer dierlijke eiwitten, door gebruik van vismeel.

Dat zou de prijs voor dit voer echter teveel opdrijven. Zoek je een prima alledaags voer, voor niet teveel geld, waar je niet teveel van verwacht. Dan is Hikari Friend een prima keuze. Je kunt het voer echter niet vergelijken qua ingrediënten met de andere voertjes in deze lijst.

Belangrijkste samenstelling

  • Ruw eiwit 31%
  • Ruw vet 5%
  • Ruw as 7%
  • Koolhydraten, niet vermeld
  • Ruwe celstof 3,3%
  • Fosfor 0,7%

Hikari Friend is een prima voer voor een budget prijs. Met alle eerlijkheid, Hikari Friend is geen voer wat wij zelf voeren. Uit gesprekken met Koi hobbyisten weten wij echter wel dat veel van dit voer vaak resulteert in wat theekleurig water. Heb je geen zeer hoge kwaliteit Koi en ben je op zoek naar een aantrekkelijk geprijsd voer, dan is Hikari Friend een te overwegen Koivoer.

Hikari Friend is verkrijgbaar bij bol.com, A2KOI, vijverbenodigdheden, MajaKoi, Peekoi, Petsplace

Hikari Gold

Hikari Gold
Hikari Gold

Hikari Gold heeft een hoog gehalte aan stoffen die zorgen voor een versterking van de rode pigmentatie. In de vernieuwde samenstelling van Hikari Gold zit nog meer spirulina en daarnaast krill. Beide zorgen deze voor een versterking van de rode kleur.

Hikari Gold is een dagelijks visvoer, wat bedoeld voor de warmere maanden van het jaar. De aanbevolen minimale temperatuur is 15 graden Celsius watertemperatuur. Het is ook beter om kleurvoer alleen gedurende de wat warmere perioden te gebruiken. Idealiter grofweg tussen juni en september.

Belangrijkste samenstelling

  • Ruw eiwit minimaal 35%
  • Ruw vet minimaal 3%
  • Ruw as maximaal 13%
  • Koolhydraten, niet vermeld
  • Ruwe celstof 5%
  • Fosfor, minimaal 1%

Hikari Gold is een prima visvoer voor een goede prijs. Ons advies is om dit voer te vermengen gedurende de warmste periode van het jaar met een basisvoer. Je kunt een verhouding gebruiken van grofweg 1 deel Hikari Gold op 1 tot 2 delen basisvoer (bijvoorbeeld Hikari Staple).

Hikari Gold is verkrijgbaar bij bol.com, A2KOI, vijverbenodigdheden, Peekoi, Petsplace

Hikari Excel

Hikari Excel
Hikari Excel

Hikari Excel is het topvoer uit de reeks van Hikari voer, dat maakt het voer echter ook wel wat prijzig om als dagelijks hoofdvoer te gebruiken. Het voer gebruikte het binnenste gedeelte van tarwekiem korrels en daarnaast een hoge concentratie spirulina.

Door het gebruik van het middelste gedeelte van tarwekiem, is na korte tijd al merkbaar dat het wit op jouw Koi zich zal verbeteren. Het wordt helderder wit met meer glans, waardoor automatisch ook de andere kleuren mooier ogen. Hikari Excel is geschikt voor een watertemperatuur vanaf 15 graden Celsius. 

Belangrijkste samenstelling

  • Ruw eiwit 38%
  • Ruw vet 6%
  • Ruw as 11,6%
  • Koolhydraten, niet vermeld
  • Ruwe celstof 2,5%
  • Fosfor 1%

Hikari Excel is vooral bedoeld voor de ontwikkeling van heldere kleuren op een sneeuwwitte huid. Een goed voer om zo’n 1,5 tot 2 maanden vooraf aan een Koishow te voeren. Ontwikkeling van kleur, een witte heldere huid en daarnaast een mooie glans.

Hikari Excel is verkrijgbaar bij bol.com, A2KOI, vijverbenodigdheden, Peekoi

Hikari Spirulina

Hikari Spirulina
Hikari Spirulina

Kleurvoer wordt vaak gezien als iets wat niet goed is. Vaak wordt als argument gegeven dat de kleur op een Koi moet zitten, en dat kleurvoer eigenlijk een averechts effect zou hebben. Daar zijn wij het zelf volkomen mee oneens: spirulina is voor ons in de zomermaanden een basisingrediënt. Hikari Spirulina is wat dat betreft een prima voer wat rijk is aan spirulina, als toevoeging door je Koivoer.

Wist je dat Spirulina zelfs een aangetoonde significante impact heeft op groei? Dus niet alleen kleur (voornamelijk rood), maar ook de groei wordt verbeterd. Hikari Spirulina heeft een aanbevolen minimum watertemperatuur van 18 graden, waardoor het voer alleen in de zomermaanden gegeven kan worden. Zelf gebruiken wij wel 30 tot 50% Koivoer met spirulina in de zomermaanden (in ons geval Saki Hikari Color).

Belangrijkste samenstelling

  • Ruw eiwit 40%
  • Ruw vet 3%
  • Ruw as maximaal 16%
  • Koolhydraten, niet vermeld
  • Ruwe celstof, niet vermeld
  • Fosfor 1%

Hikari Spirulina is een krachtig kleurvoer met een hoge concentratie spirulina. Helaas is er geen duidelijke informatie over hoeveel spirulina er exact in dit Koivoer zit. Met zekerheid durven wij echter wel te zeggen dat Hikari Spirulina een zeer goede toevoeging is voor de warmste maanden van het jaar, zowel voor kleurontwikkeling als bevordering van groei.

Hikari Spirulina is verkrijgbaar bij bol.com, A2KOI, vijverbenodigdheden, Peekoi

Hikari Silkworm selects

Hikari Silkworm Selects
Hikari Silkworm Selects

Body op je Koi ontwikkelen? Dan moet je bij zijderupsen zijn. Een echt power food volgens Japanse kweker Marudo als het gaat om ontwikkeling van een krachtig postuur bij Koi. Marudo vertelde het zelfs zo, dat hij zijn mudponds voorheen dagelijks af ging om met zijderupsen te voeren. Dat zegt toch wel wat, vindt je niet? Helaas is dat tegenwoordig te arbeidsintensief en kostenintensief. Hikari Silkworm selects bundelt de voordelen van zijderupsen verwerkt in een korrelformaat Koivoer.

Hikari Silkworm selects is een voer wat zeer rijk is aan lipiden en proteïnen. Het is een voer wat echt zal bijdragen aan een traditionele krachtige bouw en grootste groei. En nog fijner, Koi zijn razend op zijderupsen. Net zoals ze dol zijn op deze tot pelletvorm verwerkte zijderupsen van Hikari.

Belangrijkste samenstelling

  • Ruw eiwit minimaal 31%
  • Ruw vet minimaal 16%
  • Ruw as maximaal 9%
  • Koolhydraten, niet vermeld
  • Ruwe celstof Maximaal 3%
  • Fosfor, minimaal 0,3%

Hikari Silkworm selects is een prachtige korrel om te vermengen door je Koivoer, of om als extra te geven naast de normale portie Koivoer. Het voordeel is dat je op deze manier ook je voerautomaat kunt vullen met zijderupsen in korrelformaat. Voor ontwikkeling van body postuur is dit een aanrader.

Hikari Silkworm Selects is verkrijgbaar bij bol.com, A2KOI, vijverbenodigdheden, Peekoi

Hikari Wheat-Germ

Hikari Wheat-Germ
Hikari Wheat-Germ

Hikari Wheat-Germ is een speciaal bedoeld voor de koudere maanden gedurende het jaar. Het voer is gemakkelijk verteerbaar, waardoor het al gevoerd kan worden vanaf zo’n 5 graden watertemperatuur. Wellicht onbekend, maar Hikari Wheat-Germ werkt ook ontzettend goed om een helder witte kleur op je Koi te krijgen. Voer een tijdje Hikari Wheat-Germ, zelfs in de zomerperiode, en je zult ervaren dat je Koi veel stralender wit van kleur worden. Er zijn zo mensen, die dit toepassen bijvoorbeeld voor een Koishow.

Hikari Wheat-Germ is in onze ogen geschikt voor ieder Koi bestand, gedurende de koudere periode van het jaar. Met een eiwitpercentage van 35% is dit zeker geen uitschieter, maar daar is het voer ook immers niet voor bedoeld. Het vetpercentage van 6% is laag, En daarmee ook prima geschikt voor de wintermaanden.

Belangrijkste samenstelling

  • Ruw eiwit 35%
  • Ruw vet 6%
  • Ruw as 10,7%
  • Koolhydraten, niet vermeld
  • Ruwe celstof 3,3%
  • Fosfor 0,9%

Hikari Wheat-Germ is voor velen geen onbekende. Niet voor niets ook, het voer is ideaal voor de wintermaanden of om in het voorjaar weer te starten met voeren. Het voer is licht verteerbaar, goede ingrediënten en van hoge kwaliteit. Het voer is daarnaast verkrijgbaar in drijvende en zinkende variant.

Hikari Wheat-Germ is verkrijgbaar bij bol.com, A2KOI, vijverbenodigdheden, Peekoi, Petsplace

Hikari Plankton

Hikari Plankton
Hikari Plankton

Hikari Plankton is een voeder wat gebruikt kan worden bij de opkweek van baby Koi. Het voer is opgedeeld in drie varianten, geschikt voor de verschillende levensfasen van baby Koi die net uit het ei komen tot aan ongeveer 30 mm lengte. Hikari Plankton is vanzelfsprekend een eiwitrijk voer om groei te stimuleren in de eerste levensfase.

Hikari Plankton Early kan gebruikt worden voor Koi met een lengte van 4 tot 10 mm

Hikari Plankton Middle kan gebruikt worden vanaf de de Koi ongeveer 10 mm groot zijn, tot aan 20 mm. De laatste, Hikari Plankton Later, is al echt een klein korreltje, wat gevoerd kan worden bij een lengte van zo’n 16 tot 30 mm.

Belangrijkste samenstelling

  • Ruw eiwit 48%
  • Ruw vet 3%
  • Ruw as 16%
  • Koolhydraten, niet vermeld
  • Ruwe celstof 0,3%
  • Fosfor, niet vermeld

Hikari Plankton is absoluut een aanrader wanneer je jongbroed wilt opkweken vanaf een zeer vroeg stadium. Het voer is weliswaar redelijk prijzig, maar anderzijds heb je ook maar zeer weinig nodig gezien Koi van dit formaat niet veel zullen eten.

Hikari Plankton is verkrijgbaar bij bol.com, A2KOI, vijverbenodigdheden, Peekoi

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie