Baby Koi snel laten groeien: opkweken van baby Koi

Baby Koi wil je snel laten groeien onder de beste omstandigheden. Met minimale uitval en met de kans om een zo groot mogelijk aantal voorspoedig te laten opgroeien. Daar komt wel wat bij kijken, je moet dan denken aan de juiste temperatuur, het liefste toch wel wat verwarmen en de juiste voeding per levensfase. Van net uit het ei, tot volwaardige baby Koi die de vijver in kunnen.

Onder baby Koi verstaan we Koi die pas geboren zijn en in de eerste maanden opgekweekt worden, vaak in een aparte bak. Bijvoorbeeld nadat jouw Koi gepaaid hebben, en je het kuit bewaard hebt om zelf baby Koi op te kweken en snel te laten opgroeien.

Baby Koi Sanke voedertijd, 5 weken oud
Baby Koi Sanke voedertijd, 5 weken oud

Waar kun je baby Koi het beste in opkweken?

Baby Koi kun je het beste opkweken in een afgesloten systeem, bijvoorbeeld een quarantainebak, opgroeibak of zelfs in een aquarium is het goed mogelijk. Het belangrijkste is dat het een bak is waar je afgezonderd van je volwassen Koi je baby Koi kunt laten opgroeien. Een systeem wat op zichzelf draait met een eigen pomp en filtersysteem.

Baby Koi opkweken in een aquarium

Ik zelf heb een aantal jaren geleden een poging gedaan om baby Koi op te kweken in het aquarium. Dat is ontzettend voorspoedig verlopen, buiten dat je er veel werk aan hebt. Je moet gewoon regelmatig verversen en de waterkwaliteit op orde houden, als dat lukt is het eigenlijk kinderspel.

Ik gebruikte een pompje dat 600 liter water per uur verplaatst (deze Sicce Micra-plus). Geplaatst in een vijvermandje, daar omheen vervolgens een stuk vliegendeur. Super fijnmazig zodat ik zeker wist dat kleine baby Koitjes er niet doorheen gezogen werden.

Filtering en waterkwaliteit op orde houden

Eén ding is zeker, je moet ook bij baby Koi de kwaliteit van je water zo goed mogelijk op orde houden. Je ontkomt er niet aan om water te verpompen door een biologisch filter. Als je een stabiel systeem wilt hebben moet je niet voor een klein aquarium filter kiezen, je gaat echt wel iets groters nodig hebben voor die gigantische visbezetting. Stel je hebt 200 baby Koi die in één week 0,5 mm groeien, dat is al 1 meter vis aan groei wat je erbij krijgt in slechts één week!

Filteren, filteren en nog eens filteren dus! Zelf gebruik ik een zelfgemaakt filter wat de helft van de inhoud heeft van het aquarium. Voor het grootste gedeelte gevuld met Japanse matten, de rest met Siporax.

Bij welke temperatuur kun je baby Koi het beste opkweken

Baby Koi net uit het ei
Baby Koi net uit het ei

De ideale temperatuur om baby Koi op te kweken ligt boven de 20 graden Celsius. In Japan heb ik mij bij de Marudo Koi Farm laten vertellen dat dit best 26 graden mag zijn voor optimale groei.

Het is belangrijk om bij baby Koi de temperatuur zo stabiel mogelijk te houden. Het liefste gebruik je een heater of verwarmingselement om de temperatuur constant op 24 tot 26 graden te houden in je kweekbak of aquarium. Je gaat daar echt profijt van hebben en zal merken dat je de baby Koi sneller kunt opkweken. De Smart Heaters van Superfish zijn daar handig voor, voordelig en doen wat ze moeten doen. Qua stroomverbruik valt dit alles mee, aangezien het in de zomer is slaat de heater niet constant door aan.

Tijdens het opkweken regelmatig water verversen

Zorg dat je tijdens het opkweken van jouw baby Koi regelmatig water ververst. Zelf laat ik het liefste de kraan druppelend open staan zodat er continu verversing plaats vindt. Ik probeer dan af te stemmen dat ik niet meer dan 5 tot 10% water per dag toevoeg.

Sale (NL)Sale (NL)

Wat ik doe is het waterpeil gewoon iets laten zakken, en deze vult dan gedurende de dag en nacht langzaam weer tot de rand aan toe vol. Vervolgens laat je er weer een gedeelte uit lopen, enzovoorts. Je hebt hierdoor de minste schommelingen qua waterwaarden en temperatuur in je kweekbak.

Welk voer geef je aan baby Koi?

Voor optimale groei kun je het beste een voer gebruiken wat goed afgestemd is op de behoefte van kleine baby Koi.

Daphnia of watervlooien voeren aan baby Koi

In de eerste levensfase heb ik gevoerd met levende voeding. Voornamelijk daphnia (watervlooien) die ik zelf kweek in bakken met water. In de mudponds waar kwekers in Japan Koibroed in opgroeien gaat dit op precies dezelfde wijze. Ze zorgen voor groen water en zweefalgen in de mudponds, daar leeft zoöplankton op, waar vervolgens weer fijn organisme op af komt. Watervlooien zijn er daar één van en zijn perfecte voeding voor kleine babykoi. Dit kun je eigenlijk blijven voeren vanaf klein tot groot.

Daphnia kun je ook in diepvriesvariant kopen bij aquaria of dierenspeciaalzaken. 100 tot 200 gram kost gemiddeld zo’n € 2 tot 3 euro.

Hikari Plankton als baby Koi voeding

Hikari Plankton voer
Hikari Plankton voer

Direct uit verpakking kun je ook Hikari Plankton voeren. Dit voer is een zeer fijne korrel, bijna poeder, speciaal bedoelt voor jonkbroed. Let wel op dat dit voer bestaat uit drie variant, je hebt de Hikari Plankton Early, Middle en Late.

  • Early is geschikt in de eerste twee weken, persoonlijk gebruik ik deze nooit.
  • Middle is geschikt vanaf 10 mm, deze korrel is perfect om te voeren wanneer de Koi net een paar weekjes oud zijn.
  • Late kan prima gebruikt worden vanaf dat de baby Koi zo’n 2,5 tot 3 cm zijn.

Fijngestampt eiwitrijk korrelvoer

Een alternatief op watervlooien of Hikari Plankton is fijngestampt korrelvoer. Het beste kun je een groeivoer pakken, zoals Saki Hikari Growth wat je fijn maalt.

Zelf ben ik hier niet zo’n voorstander van wanneer de baby Koi erg klein zijn. Het nadeel hiervan is dat de jonge baby Koi het voer vrij traag opeten. Zeker in de eerste weken. Je loopt een groot risico dat een deel van het tot stof gemalen korrelvoer naar de bodem zinkt en daar gaat rotten. Datzelfde gebeurt overigens met fijngemalen eigeel. Ook daar ben ik geen grote voorstander van in de eerste weken.

Baby Koi korrels wanneer groter dan 3 cm

Als het goed is groeien je Koi lekker door. Een keurig groeitempo is wanneer je babykoi na ongeveer 6 weken allemaal boven de 2,5 cm zijn. Vaak zitten er dan ook al wat grotere baby Koi tussen, die al richting de 4 of zelfs 5 cm gaan.

Vanaf nu kun je prima beginnen met zeer fijn korrelvoer zoals Takazumi Junior. Dat voer is enorm rijk aan eiwitten, maar liefst 63%. Wel kun je het beste blijven combineren met het voer wat je vandaag de dag geeft, bijvoorbeeld Hikari Plankton Late. Dan weet je zeker dat ook de kleinste Koi nog voer binnenkrijgen.

Moet je baby Koi ook selecteren?

Wanneer je een geode kweek hebt, kan het zomaar zijn dat je duizenden kleine baby Koi hebt. Het is dan best wel noodzakelijk om te selecteren. Of zoals ze dat in Japan noemen ‘Senbetsu’.

Baby Koi Showa Senbetsu
Baby Koi Showa Senbetsu

Waarom selecteren? Dat is heel simpel, er is simpelweg niet genoeg ruimte om alle baby Koi op te laten groeien tot volwaardige Koi. Plus er is gewoon een gigantisch groot deel wat niet zo bijzonder is. Je wil dus de ruimte zo optimaal mogelijk benutten voor je beste Koi.

In Japan vindt de eerste selectie (Senbetsu) al plaats na slechts 4 weken bij de meeste variëteiten. Maar heb je geen idee wat je aan het doen bent, dan kun je beter nog twee weken langer wachten. De visjes zijn dan een stukje groter en het patroon is wat beter te herkennen.

Baby Koi Sanke Senbetsu, 6 weken oud
Baby Koi Sanke Senbetsu, 6 weken oud

Wanneer kunnen baby Koi in de vijver?

Worden je Koi wat groter, dan ga je meer ruimte nodig hebben. Misschien kun je een deel verkopen of weggeven aan andere Koi hobbyisten? Hoe dan ook zal er een deel zijn wat je zelf wilt houden.

Je kunt baby Koi al vrij vroeg in de vijver zetten. Zijn ze zo’n 6 cm is het prima om er een aantal in de vijver uit te zetten. Eerder kan overigens ook, maar groei in de vijver gaat een stuk trager. Zeker wanneer het lastig is om ze goed bij te voeren.

Wil je maximale groei uit je baby Koi halen, dan kun je ze beter in een kweekbak houden gedurende de winter, en pas het jaar erna uitzetten in de vijver.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *