Koi voeren in de winter of niet?

Temperaturen onder de 10 graden Celsius zorgen ervoor dat Koi steeds minder actief worden. Het is belangrijk rekening te houden met een aantal punten bij het voeren in de winter. Eigenlijk geven Koi dit zelf al aan, ze tonen veel minder eetlust. Dit laatste is eigenlijk best logisch, de koude watertemperatuur zorgt ervoor dat er minder energie wordt verbruikt dan in de zomer.

winter vijver

Spijsvertering in koude periodes

Koi zijn koudbloedige vissen welke geen maag hebben, maar slechts beschikken over een darmkanaal. De spijsvertering van het darmkanaal reageert op de temperatuur van het water. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de vertering verloopt. Hierdoor kan er in de zomer dus fors worden gevoerd! Bij koude temperaturen is dit geheel omgedraaid, de spijsvertering is dan erg traag.

Inlassen van een voerstop

Koivoer winter

Nog steeds voert een groot deel van de vijverbezitters de hele winter door met “speciaal” zinkend wintervoer, meestal zogenaamde wheatgerm. Vaak worden argument gebruikt als dan komen ze goed en wel de winter door. De vraag is of dit daadwerkelijk zo bevorderend is, kwekers in Japan hoor je hier namelijk niet snel over. Zij voeren bij temperaturen onder de 6 of zelfs onder de 8 graden Celsius allang niet meer!

Doorvoeren bij hele lage temperaturen levert eerder problemen op, dan dat het daadwerkelijk iets toevoegt. Het voer kan niet meer goed worden verteerd en verbrand door het lichaam van de Koi, wat voor nadelige gevolgen kan zorgen. Kies er dan ook voor om bij een watertemperatuur onder de 6 graden Celsius definitief te stoppen met voeren!

Maar wat kan ik dan wel voeren in de winter?

Zorg bij temperaturen onder de 12 graden Celsius voor aangepast voer. Kies voor voeding welke gemakkelijk verteert. Haast ieder merk voer heeft een speciale variant voor lage temperaturen. Let bij jouw keuze voor het voer ook eens op de afkomst van de eiwitten. Wist je namelijk dat dierlijke eiwitten van schaaldieren het gemakkelijkst worden verteerd bij koudere temperaturen? Dat zijn dan bijvoorbeeld garnaaltjes, mosselen maar ook lichaamseigen eiwitten. Als we nadenken is dit best logisch, in de natuur groeien bij lage temperaturen immers geen waterplanten in de aqua-wereld. Schaaldiertjes en andere kleine beestjes zijn daarentegen nog wel beschikbaar om op te peuzelen voor karperachtigen.

Een goede optie om in de winter te voeren zijn verse garnaaltjes. Vol met dierlijke eiwitten welke een uitstekende keuze zijn om in de winter te gebruiken en daarnaast ook nog eens een lekkernij zijn voor Koi! Lees hier waarom garnalen ideaal zijn voor de winterperiode. Pas vanzelfsprekend ook het voergedrag aan en voer met mate.

Geschikt wintervoer voor Koi

Wintervoer is dus echt anders dan zomervoer. Er zijn nogal wat soorten. Heel moeilijk is het echter niet om een goede keuze wintervoer te maken. Meestal zit je goed met “Wheatgerm” varianten. Zoals bijvoorbeeld Hikari Wheat Germ, wat ik zelf een heel geschikt voertje vind voor de winter. Een drijvend licht voertje wat goed te verteren is. Mocht je juist zinkend voer willen zou ik zelf kiezen voor ProBites Winter Care. Vervuilt enorm weinig en een grote hoeveelheid dierlijk eiwit. Van die twee gebruik ik zelf al jaren de Wheat Germ van Hikari als de watertemperatuur onder de 10 graden komt.

Lees ook eens deze blog: Beste wintervoer voor Koi.

Vuistregels voor het voeren in de winter

Om alles samen te vatten dien je rekening te houden met de volgende punten. Kies wanneer het najaar eraan komt alvast voor een voer welke wat lichter te verteren is. Schakel onder de 12 graden Celsius over op voeding welke speciaal bedoelt is voor de winter en zorg ervoor dat je onder de 6 graden Celsius een voerstop inlast.

2 reacties op “Koi voeren in de winter of niet?

  1. Ik verwarm mijn vijver 9-10 graden nu, maar kan nergens vinden hoeveel ik mag/kan voeren, deed het elke dag een klein beetje maar heb nu een voerstop, graag uw mening, het Peter

    1. Hi Peter, bij een watertemperatuur van rond de 9 á 10 graden kan er nog prima doorgevoerd worden. Zeker wanneer je weet dat de temperatuur niet verder zal zaken, wat in dit geval aan de hand lijkt de zijn doordat er verwarming aanwezig is. Wel kun je het beste voorzichtig voeren, met kleine beetjes. De vissen (Koi?) zullen niet veel energie verbruiken bij deze temperatuur.
      Bij een temperatuur van 9 á 10 graden hoeft niet veel gevoerd te worden, een percentage van 0,25% van het lichaamsgewicht of zelfs wat minder volstaat al. Dit komt overeen met +/- 50 gram voeding bij 10 kilo aan Koi. Wel is het lastig hier een antwoord op te geven. Zie dit percentage als een ruime vuistregel bij deze temperatuur. Er spelen een groot aantal factoren een rol. Zo kun je bijvoorbeeld ook de leeftijd in beschouwing nemen.
      Grote kans dat wij aan dit onderwerp binnenkort wat aandacht schenken, in de vorm van een artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *