De meeste vijvers zijn voorzien van een vijverpomp die vijverwater vanaf de pomp naar het vijverfilter brengt, waardoor het gefilterd kan worden. Het filter zit vol met goede bacteriën die het water ontdoen van afvalstoffen van vissen zoals ammoniak en nitriet. Mag je een vijverpomp dan zomaar uitzetten? En is er een periode in het jaar wanneer de pomp gewoon uitgeschakeld mag worden? Zeker nu de energieprijzen gestegen zijn, valt steeds vaker de vraag of een vijverpomp uitgezet kan worden. Wij geven je een duidelijk onderbouwd advies wat je het beste met de vijverpomp kunt doen.
Moet een vijverpomp altijd aan staan? Mag een vijverpomp uit?
Je vijverpomp kun je zien als het kloppende hart van je vijver, het zorgt voor circulatie en zal je filtersysteem voeden met water om het te zuiveren. Stel je zet een vijverpomp uit, dan heeft dat directe impact op het filter en de bacteriën. Je wilt je vijverpomp daardoor niet voor langere tijd uit hebben staan, structureel moet een vijverpomp altijd aan staan. Natuurlijk mag je de vijverpomp wel tijdelijk even uitzetten om de vijverpomp en het vijverfilter re reinigen, dat gaat om periodes van een half uur of een uur. Om energie te besparen is het raadzaam om te controleren of er een vijverpomp verkrijgbaar is die minder energie verbruikt, vaak zijn deze vijverpomp al in een half jaar tot jaar tijd volledig terugverdiend.
Energie besparen door je vijverpomp ‘s-nachts uit te zetten
Hoewel in de nachtelijke uren de vijverpomp uitzetten klinkt als een prima oplossing om energie te besparen, is het dat niet. Bacteriën zullen in de nacht geen versie zuurstof en voeding aangeleverd krijgen met als gevolg dat het filter niet goed zal functioneren. Er wordt onvoldoende voeding en zuurstof aangeleverd bij de bacteriën in het filter, waardoor ze afsterven. Ook kan het als gevolg hebben dat de vissen in de vijver over onvoldoende zuurstof beschikken.
Gebruik je de vijverpomp alleen om een sierelement, waterval of fontein aan te sturen, dan mag deze in de nacht natuurlijk uitgezet worden. Wanneer dit de enige manier is om verse zuurstof in het water te brengen, raden wij het aan om in de zomer ook deze vijverpomp in de nacht aan te laten staan. Zeker wanneer er in de vijver veel beplanting en een hoge visbezetting is. Mocht je last hebben van het geluid en daardoor de vijverpomp willen uitzetten, dan is het verstandig om na te denken over een goede en stille luchtpomp om zuurstof mee aan te brengen.
De vijverpomp uitzetten in de winter
Zelfs in de winter is het verstandig om de vijverpomp en je vijverfilter gewoon aan te laten staan. Ondanks dat het water koud is zal het grootste gedeelte van de bacteriën in het vijverfilter die het water zuiveren blijven leven. Dit zorgt ervoor dat je in het voorjaar minder kans het op een slechte waterkwaliteit, denk daarbij aan minder kans op explosieve algengroei of groen water. Ook heb je minder kans op problemen met vissen.
Voor bevriezing hoef je niet bang te zijn, doordat de vijverpomp continu in beweging is bevriest dit water niet. Wel is het aan te beleven om je vijverfilter te isoleren met bijvoorbeeld bubbeltjesfolie op piepschuim, omdat het water daarin wat minder hard stroomt en gemakkelijker kan bevriezen. Een alternatief is om de vijver te verwarmen, zodat je bevriezing voorkomt.
Wanneer mag je de vijverpomp dan wel uitzetten?
Het is aan te bevelen om een vijverpomp nooit uit te zetten. De vijverpomp hoort 24 uur per dag 7 dagen in de week aan te staan. Uitzetten doe je hooguit om de pomp of het vijverfilter schoon te maken. Alleen bij extreme kou en wanneer zelfs het isoleren van de vijver niet meer voldoende is heb je geen andere keus om de vijverpomp uit te zetten.
Je vijverpomp uitzetten om energie te besparen is geen goed idee
Je vijverpomp is het hart van je vijver die je nooit wilt uitzetten. Om toch kosten te besparen in energieverbruik is het verstandig om te bekijken of je de huidige vijverpomp kunt vervangen voor een model wat energiezuiniger is. In dit overzicht verzamelen we de meest energiezuinige vijverpompen van dit moment.
Als ik mijn uv lamp eruit haal, veroorzaak in dan geen kortsluiting?
Dit omdat normaal gesproken het vijverwater langs de uv lamp gaat, en nu er geen lamp meer inzit er volgens mij het water makkelijk in de behuizing van de lamp kan komen, of ben ik nu erg blond?
Dat ligt er een beetje aan wat voor model filter je hebt. Normaal gesproken is het geen probleem om de UV lamp eruit te halen. De lamp zit zelf namelijk in een afgesloten glazen of kunststof buis die ervoor zorgt dat er geen water bij de elektrische apparatuur komt. Kun je de lamp niet gewoon met een losse stekker uitschakelen? Vaak heeft de lamp namelijk een eigen stekker. Let er wel op dat het voorjaar er weer aan begint te komen, de UV lamp aanzetten is dan vaak geen overbodige luxe om je water mooi helder te houden!
Hallo,
Ik heb een vijver van 5×4 met 3 koikarpers en een aantal kleine goudvissen.
Het is ‘ nachts aan het vriezen ( 1 tot 2 graden) en ik heb de filter en pomp nog lopen, maar nu gaat het dinsdag woensdag en donderdag 2,3 en 4 graden vriezen. Kan ik de pomp en filter toch nog aanlaten..
Wordt het dan niet te koud voor de vissen..
De vijverpomp mag je in de winter gewoon aan laten staan. Dit heeft zelfs de voorkeur, omdat je dan minder snel bevriezing hebt. Het belangrijkste is dat het filter zelf niet kan bevriezen, bij strenge nachtvorst is het wel verstandig om het filter een klein beetje te isoleren. Bijvoorbeeld met simpel bubbelfolie of vliesdoek. Het zal niet heel veel kouder worden afhankelijk of je pomp aan of uit staat. Dat laatste kan wel het geval zijn wanneer je het water bijvoorbeeld door een ondiepe beek laat stromen.
Hallo filter heb ik met noppenfolie beschermd en er zit nu een mooi sneeuwdekje overheen. De pomp draait nog door, maar de vijver lijkt wel langzaamaan aan het dichtvriezen. Nu zijn er mensen die zeggen pomp pas uitzetten bij volledig dichtvriezen zolang water nog stroomt niets aan doen. Maar wat als de pomp toch uit moet. Deksel vd filter lichten om bevriezing te voorkomen?
Hoogstwaarschijnlijk zal de noppenfolie en de sneeuwlaag ervoor zorgen dat het filter niet zal bevriezen. Houdt het wel dagelijks goed in de gaten, want met de temperaturen die we op dit moment hebben kan er wel ijsvorming ontstaan wanneer de stroming laag is. Is de uitloop van het filter ook geïsoleerd, zodat het water altijd vrij terug kan stromen naar de vijver? Ik zou er zelf niet snel voor kiezen om de vijverpomp uit te zetten. Je loopt het risico dat het stilstaande water in het filter gaat bevriezen. Je kunt het filter dan beter leeg laten lopen zodat het niet kapot kan vriezen.
Hallo de filter zit in de grond ingegraven. Alleen de deksel komt er nog bovenuit. Leidingen zitten ondergronds behoudens de stukjes slangen die op de filter zijn aangesloten die zie je nog een stukje. De pomp zelf draait nog maar die staat diep onder het hoornblad verstopt. De uitstroom van het water naar de vijver komt vanuit onder water. Begint nu een slush achtige laag op de vijver te ontstaan aan de andere kan van waar het water de vijver inkomt.
Onze tuinman gaf aan als de pomp uit moet de deksel loskoppelen van de filter voldoende zou zijn?
Ik zou zelf liever op zeker spelen, dit lijkt me nog steeds vrij risicovol gezien het hele pakket gemakkelijk kan bevriezen bij lage temperaturen.
Ik las net dat je in de winter de pomp uit moest zetten om de rust in de vijver te houden. En hier word gezegd de pomp wel mag laten lopen. Als ik de pomp uit zet kan ik de pomp beter in de vijver laten liggen.
Het beste is om de vijverpomp inderdaad aan te houden in de winter. Mocht je toch besluiten deze uit te zetten, is het inderdaad beter om de vijverpomp in het water te laten liggen. Mocht je hem er toch er uit halen, maak hem dan heel goed schoon, ook de binnenzijde bij de rotor (magnetisch gedeelte).