Velda Floating Fish Dome: werkt het en is het de moeite waard?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Koivijvers
  • Bericht reacties:0 Reacties
  • Laatste wijziging in bericht:15 oktober 2023
  • Leestijd:11 minuten gelezen
Je bekijkt nu Velda Floating Fish Dome: werkt het en is het de moeite waard?
Velda Floating Fish Dome
Velda Floating Fish Dome
Velda Floating Fish Dome

Wat maakt die Floating Fish Dome nou zo leuk? Geloof me dat wanneer jij deze bol in je vijver legt, iedereen die bij jou in de tuin komt hoor je erover! Alleen dat al is gewoon hartstikke leuk. Maar ook zelf heb je er wel echt wat aan. Vanaf het terras of zelfs vanaf binnen zie je geregeld vissen de bol in gaan. Volgens mij vinden vissen het ook gewoon leuk, zijn ze nieuwsgierig en kunnen ze er zelf ook mee naar ‘buiten’ kijken. Je vijver lijkt dus echt een beetje meer tot leven te komen!

De ‘bol’ in elkaar zetten en in het water plaatsen is zo gebeurt, dat hoeft in ieder geval geen reden te zijn om geen kennis te maken met de Fish Dome. In deze blog geven we wat ervaringen met de Fish Dome mee. Hopelijk helpen we jou daar ook mee!

Velda Floating Fish Dome monteren

Fish Dome
Fish Dome

Het product kun je heel gemakkelijk in elkaar zetten. Dat duurt niet langer dan een paar minuten om hem volledig klaar te maken voor gebruik. Het enige wat je eigenlijk hoeft te doen is vier schroeven aandraaien met een schroevendraaier, een kind kan de was doen. Daarna de hoes erom, aantrekken en klaar is de Fish Dome om te water gelaten te worden!

Floating Fish Dome in het water plaatsen

Goed, daar begint het ook wel. Want dit deel is wel ietsje onhandiger, hoewel het ook wel weer meevalt als je het trucje eenmaal door hebt. Het beste kun je deze stap aanpakken met twee personen. Alleen is eigenlijk gewoon onhandig doordat je dan niet genoeg controle hebt over de grote bol.

Het beste kun je de bol op zijn zij onder water duwen, en echt helemaal onder water. Je weet dan zeker dat heel de bol vol water zit. Vervolgens draai je hem rustig en laat je hem langzaam boven water uitkomen. Als alles nu goed is gegaan zit er geen lucht meer in de Fish Dome en drijft deze mooi aan het oppervlak.

Mocht er toch nog wat lucht in de bol zitten, dan kun je een slangetje of een stuk tuinslang gebruiken waarmee je de laatste lucht uit de bol zuigt. Een vijverstofzuiger is trouwens ook ideaal, dan kun je de bol gewoon laten drijven en de stofzuiger erin houden, zo gepiept.

Instructies te water laten
Instructies te water laten

Wel even wennen voor vissen, die Fish Dome

In eerste instantie zijn de vissen en Koi wel wat schuw na het plaatsen van die grote perspex bol. Maar goed, dat is eigenlijk altijd als er van alles veranderd is in de vijver. Kleine beetjes voeren de vissen komen al snel weer gewoon naar boven.

Al snel daarna is het al een heel ander gezicht overigens. Zeker wanneer je probeert om een paar korreltjes voer onder de bol te duwen. De vissen moeten dan echt omhoog om de korrels op te halen. En dat doen ze ook gewoon echt! De dagen erna zijn de vissen uit zichzelf al nieuwsgierig genoeg om gewoon de bol in te zwemmen, dat gaat veel sneller als gedacht.

Velda Floating Fish Dome modellen

Fish Dome modellen
Fish Dome modellen

Velda heeft twee modellen van de Fish Dome. In essentie is het twee keer dezelfde bol in net een ander formaat. Het materiaal wat gebruikt is voor de bollen is perspex, eigenlijk is dat een acryl variant. Perspex is erg hard en kan goed tegen weersomstandigheden, bijvoorbeeld door het snel opwarmen door de zon. Het enige waar je wel op moet letten is dat het relatief eenvoudig krast, dus even opletten bij het monteren, en vooral niet op de bestrating doen.

Floating Fish Dome L / large

Als je Koi hebt kun je sowieso beter voor deze variant gaan. De medium variant is eigenlijk aan de kleine kant voor grotere Koi. Het large model heeft een drijfring met een diameter van 70 cm. Totale hoogte is 36,6 cm en de bol zelf heeft een diameter van 46 cm. Je kunt de Velda Floating Fish Dome L bestellen bij Toppy.nl en Bol.com.

Floating Fish Dome M / medium

Bij de medium variant heeft de drijfring een diameter van 56 cm. Totale hoogte is 24 cm, de bol zelf heeft een diameter van 36 cm. Deze variant past eigenlijk wel in iedere vijver, alleen als je grote vissen hebt kun je beter de large variant kiezen. Je kunt de Velda Floating Fish Dome M bestellen bij A2KOI, Toppy.nl en Bol.com.

Velda Budget Fish Dome

De kleinste variant Fish Dome is de Velda Budget Fish Dome, deze heeft een diameter van 36 cm. De Budget variant is een stuk kleiner, maar biedt ook meer dan genoeg ruimte voor kleinere Koi en andere vijvervissen. Deze Fish Dome is verkrijgbaar bij A2KOI, Toppy.nl en Bol.com.

Beluchting in de vijver in combinatie met een Fish Dome

In de Fish Dome bol is het natuurlijk niet de bedoeling dat daar lucht in komt. Vaak in een vijver is er echter wel een luchtpomp aanwezig. Datzelfde effect krijg je van een borrelende uitloop van het filter, wat een soortgelijk probleem op kan leveren. In praktijk maakt het echter niet zoveel uit zolang je de Fish Dome maar uit de buurt van de beluchting houdt! Je kunt hem prima vastleggen ergens in de vijver met een paar sterke vislijnen, werkt perfect.

Fish Dome bol reinigen, hoe pak je dat aan?

Drijvende bol
Drijvende bol

Na enige tijd moet je wel een keer met een fijn sponsje door de bal heen. Dat is niet de aller makkelijkste opgave, maar je wordt er wel handiger in. Het beste kun je de bal langs de kant naar je toe trekken, en dan zelfs zo laag mogelijk onder de bol proberen te komen met je arm. Dat zal niet helemaal lukken zonder wat lucht in de bol te krijgen, maar goed die heb je er redelijk snel weer uit. Lucht uit de bol halen kun je met een stukje (tuin)slang doen, en eventjes aan zuigen. Of gewoon met een vijverstofzuiger.

In de winter de gehele bol gewoon even naar binnen halen

Mocht je de Fish Dome in de winter naar binnen willen halen, dan kun je hem nog eens extra goed schoonmaken met een spons. De hoes die om de rand zelf zit kun je zelfs uitwassen. Velda zelf raad aan om de bol uit het water te nemen wanneer de temperaturen onder 0 graden Celsius komen. Ik denk dat het sowieso niet wijs is om de drijvende bol in het water te laten liggen wanneer er kans is op ijs in je vijver.

Je vissen beter observeren

Velda Floating Fish Dome
Velda Floating Fish Dome

Het grappige van die bol is dat je de kans krijgt om je vissen ook net van een andere hoek te observeren. Niet allemaal laten ze dat even makkelijk toe trouwens. Het lijken wel steeds dezelfde vissen die in die Fish Dome blijven hangen. Andere kijken net met hun kop en zijn weer gevlogen. Maar wel krijg je bij dat aantal wat wel gewoon rustig in de bol gaat zwemmen de mogelijkheid om ze goed te bekijken, de zijkanten en de buik. Zie je kleine plekjes, ontstoken schubben of wat dan ook, dan weet je dat er wat gaande is. Laat dat niet de reden zijn trouwens waarom je deze bol zou aanschaffen, daar is hij veel te gaaf voor.

https://www.youtube.com/watch?v=2RKDbqZRKjU

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie