Bij de keuze voor een goede luchtpomp sta je niet direct stil bij de geluidsproductie ervan. En dat terwijl het geen overbodige stap is om juist rekening te houden met het kiezen van een stille luchtpomp die je niet hoort wanneer je in de tuin bent. Wat als er iets irritant kan zijn aan een luchtpomp dan is het wel het brommende geluid wat ze produceren. In deze analyse delen we de meest stille luchtpompen die voor de vijver toegepast kunnen worden op basis van praktijkervaring.
1. FujiMac Eco luchtpomp: de stilte luchtpomp
Wanneer je zo min mogelijk geluid wilt zijn de FujiMac Eco luchtpompen een zeer goede keuze. Deze luchtpompen zijn zeer efficiënt en verbruiken daardoor weinig energie ten opzichte van de hoeveelheid lucht die ze kunnen verplaatsen. Deze luchtpompen produceren weinig warmte, maar ook weinig trilling waardoor er ook haast geen geluid ontstaat. Vooral met een klein beetje tegendruk hoor je ze haast niet meer. Geruisloos is een luchtpomp natuurlijk nooit, maar dit komt zeer dicht in de buurt. Op deze luchtpompen zit ook maar liefst 3 jaar garantie en dat in tegenstelling tot heel veel andere luchtpompen die daarnaast nog eens duurder geprijsd kunnen zijn voor dezelfde luchtopbrengst.
FujiMac 40
FujiMac 60
FujiMac 100
2. Nitto Piston: zeer stille luchtpompen zonder membraan
Dit zijn zogenaamde Piston pompen, luchtpompen die gebruik maken van een zuiger. Stiller dan membraanpompen, fluisterstil waar je met zekerheid geen last van geluidsoverlast gaat krijgen. Ideaal als de luchtpomp onder de vlonder staat waar in de zomer je zitje staat. Of last hebt van klagende buren… Een luchtpomp die stiller is dan een Nitto met dezelfde capaciteit moet nog uitgevonden worden.
Met een Nitto haal je een enorm stille luchtpomp voor de vijver in huis, die daarnaast energiezuinig zijn in vergelijking met veel andere luchtpompen. Geloof me maar dat deze luchtpomp zo stil is datje jezelf nog wel eens gaat betrappen een controle uit te voeren of deze wel aan staat!
Naast zo goed als geruisloos heb je het voordeel dat een Nitto Piston luchtpomp tegen een beetje water kan. Ik ken een gevalletje waarbij de pomp zelfs gezopen is in de filterput, na twee daagjes drogen deed de pomp het weer uitstekend.
Nitto LA-45 – 50 liter/min – 3.000 liter/uur – 47 Watt – 2 meter druk | Nitto LA-60 – 60 liter/min – 3.600 liter/uur – 48 Watt – 2 meter druk | Nitto LA-80 – 80 liter/min – 4.800 liter/uur – 72 Watt – 2 meter druk |
Bestel bij: bol.com, A2KOI en Toppy | Bestel bij: bol.com en A2KOI | Bestel bij: bol.com, A2KOI en Toppy |
3. HiBlow HP luchtpomp: zeer stille luchtpomp
HiBlow (of Hi Blow) staat eigenlijk zo ongeveer gelijk aan een Secoh luchtpomp. Voor membraan luchtpompen zijn HiBlow’s echt ontzettend stil. Garant voor jarenlang probleemloos en geruisloos plezier van je luchtpomp zonder het vervangen van membranen. Over jarenlang gesproken, een HiBlow luchtpomp kan zomaar eens minimaal 5 jaar meegaan op de originele membranen. Voor behoud van de luchtpomp en zo min mogelijk geluid is het wel wenselijk ze wat regelmatiger te vervangen. Jaarlijks zoals leveranciers aangeven vind ik zelf toch wel wat overdreven.
Onderschat de kracht van een relatief laag model uit de serie niet, zoals bijvoorbeeld een HiBlow HP-40, levert namelijk al gewoon een druk voldoende voor 2 meter diepte. En daarbij 40 liter per minuut, wat neer komt op 2.400 liter lucht per uur. Voor de gemiddelde Koivijver is dit al ruim voldoende, tot ongeveer 10.000 liter water.
Het zwaarste model, de HiBlow HP 200 geeft 13.800 liter lucht per uur. En ja, je hebt dan wel iets meer geluid als bij een licht model. Maar nog steeds een ongekend stille luchtpomp vergeleken met andere merken.
HiBlow HP-40 – 40 liter/min – 2.400 liter/uur – 38 Watt – 2 meter druk | HiBlow HP-60 – 60 liter/min – 3.600 liter/uur – 40 Watt – 2 meter druk | HiBlow HP-80 – 80 liter/min – 4.800 liter/uur – 71 Watt – 2 meter druk |
Bestel bij: bol.com, A2KOI en Toppy | Bestel bij: bol.com, A2KOI en Toppy | Bestel bij: bol.com, A2KOI en Toppy |
4. Secoh JDK luchtpomp
Niet zo stil als een Nitto luchtpomp, maar de Secoh JDK luchtpompen behoren tot de top qua energiezuinige en stille luchtpompen. Secoh JDK zijn trouwens de nieuwste luchtpompen van Secoh, ze vervangen de Secoh SSL.
De reden waarvoor ik de Secoh JDK luchtpomp onder de HiBlow heb geplaatst, is niet zozeer het geluidsniveau. Dit is om het even, er is weinig verschil waar te nemen. Maar ik zou persoonlijk kiezen voor een HiBlow, puur omdat ik ervaren heb dat een Secoh wat problemen gaf. Niet bij mij zelf overigens, en het kan ook gewoon toeval geweest zijn. Neemt niet weg dat de luchtpompen zeer energiezuinig zijn en een hele goede keuze.
Wat betreft geluidsproductie is het zeer laag voor een membraanpomp, dat is als het goed is ook waar je naar op zoek bent: een stille luchtpomp voor de vijver. Secoh’s zijn verder nog uitgerust met een indicatielampje, deze gaat branden bij problemen. Dat kan zijn bij een vervuild luchtfilter, of wanneer de membranen vervangen moeten worden. Je zal dat lampje overigens niet vaak zien branden (of misschien zelfs wel nooit!).
Secoh JDK-30 – 58 liter/min – 3.480 liter/uur 25 Watt – 2 meter druk | Secoh JDK-40 – 65 liter/min – 3.900 liter/uur 25 Watt – 2 meter druk | Secoh JDK-60 – 120 liter/min – 7.200 liter/uur 27 Watt – 2 meter druk |
Bestel bij: bol.com of A2KOI | Bestel bij: bol.com of A2KOI | Bestel bij: bol.com of A2KOI |
5. SuperFish Air Blow 50 en 100 (voorheen Koi pro)
Het geluidsniveau gaat vanaf nu, plek 4 wel duidelijk omhoog. Het verschil tussen een HiBlow en Secoh (plek 2 en 3) en een SuperFish Air Blow (plek 4) luchtpomp is zeer goed te merken. De echte meest stille luchtpomp voor de vijver moet je dus vinden op plek 1, 2 en 3.
Desalniettemin is een SuperFish Air Blow luchtpomp een interessante keuze. Dat komt dan vooral door de prijs in vergelijking met de nummers 1, 2 en 3. Nog steeds relatief weinig geluid, een hoorbare brom, maar een goed betaalbaar alternatief. Kwaliteit technisch is het prima, levert veel druk en is daardoor geschikt voor diepere vijvers. De Superfish Air Blow 100 kan zelfs tot 3 meter diepte, nu heb ik dat zelf in praktijk nog nooit gezien.
SuperFish Air Blow 50 – 50 liter/min – 3.000 liter/uur – 30 Watt – 3 meter druk | SuperFish Air Blow 100 – 100 liter/min. – 6.000 liter/uur – 88 Watt – 3 meter druk |
Bestel bij: bol.com | Bestel bij: bol.com |
6. AquaForte AP stille luchtpomp voor de vijver
De AquaForte AP luchtpompen hebben wel wat meer bromgeluid in zich dan bovenstaande andere luchtpompen. Het verschil met de meest stille luchtpomp voor de vijver is aanzienlijk. Toch is dit een luchtpomp die nog relatief stil is en een vijfde plek op de lijst met stille luchtpompen behaald.
Ik moet er overigens wel bij zeggen dat de kleinste AquaForte AP luchtpompen minder geluid maken dan de zwaardere modellen. Een AquaForte AP 35 en AquaForte AP 45 zijn zeker stil te noemen. Een AquaForte AP 100 maakt duidelijk meer geluid. Zwaardere modellen heb ik in praktijk zelf nog nooit aangehoord, of een AquaForte AP 200 veel meer geluid maakt dan de AP 100 kan ik dus helaas niet zeggen.
AquaForte AP-35 – 30 liter/min – 1.800 liter/uur – 20 Watt – 2 meter druk | AquaForte AP-45 – 46.67 liter/min – 2.800 liter/uur – 25 Watt – 2 meter druk | AquaForte AP-60 – 73 liter/min – 4.380 liter/uur – 38 Watt – 2 meter druk |
Bestel bij: bol.com, A2KOI en Toppy | Bestel bij: bol.com, A2KOI en Toppy | Bestel bij: bol.com, A2KOI en Toppy |
Isoleren en trillingen opvangen voor een stille luchtpomp
Naast het bromgeluid van een luchtpomp is de hoofdreden dat er geluid ontstaat de trilling die doorgegeven wordt via de omgeving. Zet je een luchtpomp op een houten plankje of plastic ondergrond, dan weet je zeker dat je geluid gaat horen. Het is niet verstandig om een luchtpomp volledig te isoleren. Dat resulteert namelijk alleen maar in problemen met de temperatuur. De pomp moet goed kunnen ademen en zijn warmte kwijt kunnen. Het is daardoor verstandig om de trilling te dempen met een goede ondergrond zoals een rubberen mat of een stuk isolatiemateriaal.
Het toepassen van elastieken is bijzonder effectief, maar vraagt wat meer werk. Daarbij zorg je ervoor dat ze luchtpomp vrij komt van de grond door deze op te hangen in elastieken. Op die manier is het geluid van de trilling volledig weggenomen en hoor je alleen nog het bromgeluid wat een luchtpomp zelf produceert.
Ik ben op zoek naar een luchtpomp voor een airlift. De stijgbuis van de airlift is 105 mm. binnendiameter.
Ik heb rondom 3 rijen gaatjes geboord van 1 mm. diameter. Ik heb dat gezien op you tube bij de ” De Koivrienden.” Mijn vijver heeft een inhoud van 50.000 liter en ik gebruik een plantenfilter met ongeveer 100 gele lissen. Mijn vijverpomp is een Oase 16.000 l/h. Ik denk ook nog een zeeffilter als mechanische voorfilter voor mijn plantenfilter te kopen Ook moet ik nog eventueel een UV-lamp aanschaffen, maar welke wattage ???????
Je zou kunnen kijken naar een dompel lamp, in dit artikel wordt meer aandacht besteed aan dit type UV lamp: Dompel amalgaam UV lamp voor de vijver: beste keuze. Grote voordeel daarvan is dat ze in verhouding veel krachtiger zijn dan normale UV lampen, je bespaard daardoor dus Wattage uit.
Niet alleen de pomp moet stil zijn maar de gehele methode van beluchting koivijver. (Ca 3,2 x2,1m diep1,5m)
Het geluid van de “waterval” wat onderdeel is van de beluchting zorgt voor geluidsoverlast. Het watergeluid is 24 uur per dag te horen en in de omgeving erg storend.
Ik zoek een alternatief voor de “waterval”/fontein.
Dat kan inderdaad erg storend zijn voor de omgeving. Je zou kunnen proberen om gebruik te maken van Japanse luchtslang. Wanneer je kwalitatieve slang hebt (échte Japanse i.p.v. goedkope imitatie variant) geeft dat zeer kleine belletjes die je haast niet meer hoort. Hoe langer het stuk Japanse luchtslang, hoe rustiger het water zal blijven.