Aqua Master Koivoer: ervaring, test en kenmerken

Je bekijkt nu Aqua Master Koivoer: ervaring, test en kenmerken
Aqua Master Koivoer

Aqua Master Koivoer heeft voor ieder jaargetijde een passend voer, van High Growth in de zomer tot aan Wheat Germ voer voor in de winter. In deze analyse scheppen we duidelijkheid over de ingrediënten, samenstelling, toepassing en kwaliteit van de verschillende producten in het assortiment.

Achtergrond Aqua Master Koivoer

Aqua Master hanteert een Make To Order concept, waarbij zij pas produceren wanneer ze een order daadwerkelijk binnenkrijgen. Dat betekent dat er geen voer op voorraad is en alles op bestelling gaat, resulterend in de maximale houdbaarheidsdatum. Aqua Master heeft een zeer lange historie in visvoer. Al sinds 1967 produceert het Taiwanese bedrijf Uni-President Group voeding voor aquacultuur en siervissen maar ook bijvoorbeeld forel- en palingvoer voor de viskweek.

Aqua Master Koivoer
Aqua Master Koivoer

5 soorten Aqua Master Koivoer

Color Enhancer

Color Enhancer

Wheat Germ

Wheat Germ

Growth

Growth

Staple

Staple

High Growth

High Growth

Aqua Master Color Enhancer

Kleurvoer kan een zeer sterke bijdrage hebben voor de ontwikkeling van de rode kleur, maar hoewel je dit niet verwacht ook groei. Dat komt door de toevoeging van spirulina, spirulina heeft een bewezen effect op zowel de kleur als groei. Daarnaast is ook Astaxanthine toegevoegd, een natuurlijke kleurversterker, die naast het pigment ook het immuunsysteem bevordert als afweersysteem.

Het voer bevat meer dan 40% eiwit waarvan het grootste gedeelte als komaf vismeel heeft (en daarnaast krill). Precies waar een hoogwaardig visvoer uit moet bestaan. Het ruwe vet gehalte is relatief laag, met 3 à 4%, maar is wel verrijkt met natuurlijk visoliën. Door het lage vet gehalte is dit voer vooral geschikt voor volwassen Koi. Voor jonge Tosai kun je het beter aanmengen met bijvoorbeeld Aqua Master Growth zodat je meer vetten toevoegt. Het belangrijkste om te weten over dit voer is dat in ieder geval het grootste gedeelte van dierlijke komaf is. Precies zoals we dat willen bij een goed Koivoer.

Het gehalte aan vitamine is redelijk hoog en ruim voldoende. Er zijn echter verschillende voeren die een hoger gehalte aan vitaminen bevatten. Ter vergelijking, Color Enhancer bevat Vitamine A in 11.000 IE/kg, terwijl er diverse andere voer zijn met 20.000 tot bijna 30.000 IE/kg. De pellet wordt redelijk snel zacht, sommige zullen dit misschien een nadeel vinden. Aan de andere kant voer je dan wellicht teveel in één keer? Liever iets vaker spreiden over de dag in kleinere porties.

Belangrijkste samenstelling

 • Ruw eiwit 40%
 • Ruw vet 3%
 • Ruw as 13%
 • Koolhydraten: niet vermeld (+/- 26% als we optellen?)
 • Ruwe vezels 3%
 • Vocht minder dan 10%

Aqua Master Color Enhancer een prima voer als we afgaan op de samenstelling. Het bevat een hoge dosering eiwitten van dierlijke komaf en het ruwe vetpercentage is vrij laag. Qua vitaminen lijkt het in orde, maar is het geen uitschieter wat betreft hoeveelheden. Het lijkt daarmee vooral een voer gericht op volwassen Koi, en wat minder op jonge Tosai.

Verkrijgbaar bij bol.com.

Color Enhancer
Color Enhancer

Aqua Master Growth

Aqua Master Growth bestaat voor minimaal 40% uit eiwit en ook deze korrel bestaat voor het grootste gedeelte uit vismeel. Misschien opvallend voor sommigen is dat de samenstelling en procenten daarvan zo goed als gelijk zijn aan de Color Enhancer hierboven. Enige verschil is wat het ontbreken van Spirulina en minder Astaxanthine. Groot voordeel echter dat hier opnieuw astaxanthine is toegevoegd, dit een natuurlijke stof die de kleur bevordert. Hoewel dit slechts 10 mg per kilo is zit het er wel in, bij veel andere merken is dit niet het geval.

Belangrijkste samenstelling

 • Ruw eiwit minimaal 40%
 • Ruw vet 3%
 • Ruw as 13%
 • Koolhydraten: niet vermeld (+/- 25% als we optellen?)
 • Ruwe vezels 5%
 • Vocht minder dan 10%

Wanneer je wilt kiezen tussen Aqua Master Growth of Color Enhancer, dan zou ik persoonlijk kiezen voor de Color Enhancer door de toegevoegde spirulina voor een bewezen effect op groei en daarnaast een verbetering van pigment.

Verkrijgbaar bij bol.com.

Growth
Growth

Aqua Master High Growth

Aqua Master heeft naast Growth ook de High Growth. Je kunt merken aan de samenstelling dat hier de ingrediënten iets aangepast zijn. Het eiwitgehalte is omhoog gegaan evenals de hoeveelheid ruwe as. Dit doet ons vermoeden dat er een grotere hoeveelheid LT-vismeel gebruikt is. Daarin zitten ook de beenderen van de vis waardoor het ruwe as verder omhoog gaat. Dat is helemaal niet zo erg, want dat resulteert er echter wel in dat het vetpercentage laag blijft.

Belangrijkste samenstelling

 • Ruw eiwit minimaal 42%
 • Ruw vet 4%
 • Ruw as 16%
 • Koolhydraten: niet vermeld
 • Ruwe vezels 5%
 • Vocht minder dan 10%

Dit voer heeft een laag vetpercentage waardoor het ook goed gevoerd kan worden op volwassen Koi. Er lijkt voornamelijk veel LT-vismeel gebruikt in plaats van predigested vismeel. De netto eiwit benutting is daardoor waarschijnlijk wat lager. Maar, evenals blijft hierdoor het vetpercentage lager. Puur kijkend naar de ingrediënten is dit met zekerheid geen verkeerd voer. Wat betreft ingrediënten is het geen verkeerd voer op het eerste oog.

Verkrijgbaar bij bol.com.

High Growth
High Growth

Aqua Master Wheat Germ

Deze Wheat Germ variant bevat 38% eiwitten wat op het eerste oog voor een wintervoer redelijk veel is. Maar, juist in de winter is het belangrijk om door te voeren met dierlijke eiwitten die lichaamseigen zijn. Oftewel belangrijk om vismeel te gebruiken, wat we hier ook als primaire ingrediënt terugzien. Daarnaast ook gebruik van krill en wheatgerm (granen) wat het een goede samenstelling maakt.

Ook dit voer is opnieuw verrijkt met astaxanthine wat een natuurlijke kleurversterker is. In de winter is dit minder belangrijk, anderzijds is er minder zonlicht waardoor het niet erg is om op deze manier de rode kleur wat beter te kunnen ondersteunen. Ook is er biergist toegevoegd wat voor stimulans van de spijsvertering en het immuunsysteem zorgt. Ten slotte bevat dit voer 9.000 ie/KG aan vitaminen.

Belangrijkste samenstelling

 • Ruw eiwit minimaal 38%
 • Ruw vet 4%
 • Ruw as 13%
 • Koolhydraten: niet vermeld
 • Ruwe vezels 5%
 • Vocht minder dan 10%

Verkrijgbaar bij bol.com.

Wheat Germ
Wheat Germ

Aqua Master Staple

“Formule voor uitgebalanceerde nutritie” geeft Aqua Master zelf aan voor het Staple voer. Dit voer moet je zien als het basisvoer uit de reeks wat geschikt is om het gehele jaar rond te voeren zolang de watertemperatuur boven de 10 graden is. Opnieuw is het hier interessant dat er astaxanthine is toegevoegd om de kleur te verbeteren. Ook dit voer is gebaseerd op het belangrijkste ingrediënt wat benodigd is voor een goed Koivoer en dat is vismeel.

Belangrijkste samenstelling

 • Ruw eiwit minimaal 36%
 • Ruw vet 3%
 • Ruw as 14%
 • Koolhydraten: niet vermeld
 • Ruwe vezels 5%
 • Vocht minder dan 10%

Staple is wat betreft voedingswaarden de minste uit de reeks van Aqua Master, maar het voer is tenslotte ook het voordeligst geprijsd. Het valt hier op dat de hoeveelheid vitaminen per kilo voer aan de lage kant is met 3.000 IE/kg. Er is zelfs budget Koivoer te vinden voors fors lagere prijzen met een een betere samenstelling. Wat dat betreft kiezen wij in plaats van voor staple liever voor Growth en nog liever Color Enhancer.

Verkrijgbaar bij bol.com.

Staple
Staple

Aqua Master voer in het algemeen

Prijstenisch is Aqua Master een interessant voer wanneer je vergelijkt op ingrediënten en prijs met andere merken. Het voer bestaat uit goede ingrediënten en alle varianten hebben als hoofdingrediënt vismeel. Onderstaand geef ik nog een aantal conclusies over onder andere vismeel, vitaminen en andere eigenschappen van het voer.

Aqua Master Koivoer
Aqua Master Koivoer

1. Vismeel

Alle soorten Koivoer van Aqua Master bevatten als hoofdingrediënt vismeel. Dat is zeer goed en de belangrijkste bron van lichaamseigen eiwitten, die helpen voor groei en opbouw van weefsel.

2. Vitaminen

Wat betreft vitaminen in Aqua Master geen uitschieten,, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het geen goed voer is. Ter vergelijking heeft Aqua Master Color Enhancer de hoogste dosering met 11.000 IE/kg. Terwijl het best geteste budget Koivoer zelfs al 28.000 IE/kg bevat.

3. Formaat korrelvoer

Opvallend is dat Aqua Master geen medium korrel heeft maar alleen een small en een large korrel. Wellicht gebeurt dat om de prijzen te drukken door minder variatie. De small korrel is 3,8 tot 4,2 mm groot en de large korrel 7,3 tot 7,7 mm.

4. Drijvend Koivoer

Dit voer is alleen verkrijgbaar in drijvende vorm, de korrels worden redelijk snel zacht in het water. Wanneer je kleine porties voert verspreid over de dag, wat optimaal is voor voedingsopname en groei, is dit geen probleem.

5. Zink(sulfaat) en koper(sulfaat)

Wat wellicht op zal vallen is dat er in alle varianten Aqua Master Koivoer 5 mg/kg kopersulfaat en 50mg/kg zinksulfaat in het voer zit. Niet iets om je direct zorgen om te maken overigens. Deze concentraties zijn zo laag dat geen vis hier last van heeft. Bovendien zijn de doseringen in andere merken Koivoer vergelijkbaar of soms zelfs nog hoger. Daarnaast ververs je als het goed is wekelijk zo’n 10% water, waarmee je de niveaus dus ook weer laat zakken. Interessant is wellicht om dit stukje te lezen (Engelstalig) over het gebruik van kopersulfaat in aquacultuur: rapport University of Florida.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie