Aqua Master Koivoer: ervaring, test en kenmerken

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Koivoer
 • Bericht reacties:0 Reacties
 • Laatste wijziging in bericht:14 oktober 2023
 • Leestijd:23 minuten gelezen
Je bekijkt nu Aqua Master Koivoer: ervaring, test en kenmerken
Aqua Master Koivoer

Aqua Master Koivoer bestaat ondertussen al enige jaren. Opvallend is dat in de afgelopen paar jaar het voer stevig aan de weg lijkt te timmeren. In steeds meer Nederlandse en Belgische winkels zien we het voer dan ook terug. Ondertussen heb ik ook wat vragen gehad van hobbyisten, is Aqua Master Koivoer een waardig alternatief voor andere merken?

De prijs is in ieder geval interessant genoeg om ons verder te verdiepen in het merk en dit Koivoer. Met dit artikel proberen we wat meer duidelijkheid te scheppen over het merk, het Koivoer en de kwaliteit ervan. Deze analyse zegt natuurlijk niet alles, maar deelt wel de belangrijkste bevindingen en ervaringen over Aqua Master Koivoer.

Heb je zelf ervaring met dit Koivoer? Voel je dan vrij om een reactie achter te laten en je mening te delen.

Per Aqua master Koivoer soort geven we in dit artikel aan analyse.

Aqua Master Koivoer
Aqua Master Koivoer

Een stukje historie over Aqua Master Koivoer

Wij kennen Aqua Master als Aqua Master, maar eigenlijk is het echte merk “Unif” of de Uni-President Group. Een bedrijf uit Taiwan wat bestaat sinds 1967. Van klein bedrijf doorgegroeid tot internationale onderneming. Het bedrijf richt zich op aquacultuur, siervissen en Koi.

Van forel- en palingvoer tot Koivoer dus. Met ervaring sinds 1967 mogen we wel verwachten dat ze rijke kennis hebben over voeding voor de aquacultuur. Sinds 1995 zijn ze gestart met Zhongshan President Enterprises Co. Ltd, een investering van bijna 50 miljoen US dollar, wat een van de grootste producenten van visvoer zou moeten zijn.

Het concept wat Aqua Master hanteert is Make To Order, ze produceren pas wanneer ze een order binnenkrijgen. Oftewel er is totaal geen voer op voorraad, alles gaat op bestelling. Dat betekent dat je altijd profiteert van de maximale houdbaarheidsdatum. Mits natuurlijk je Koi dealer (of de groothandel ertussen) het voer op tijd verkocht heeft en niet teveel in eens inkoopt.

In 2018 konden we de Unif Group aantreffen op de beurs Interzoo in Duitsland. Waar ze met een mooie stand het Aqua Master Koi Food verder aan het promoten waren.

Aqua Master Koivoer soorten

Aqua Master heeft 5 soorten voer voor Koi beschikbaar. Per voersoort geven we een analyse en onze mening.

Color EnhancerGrowthHigh Growth
Color EnhancerGrowthHigh Growth
Wheat GermStaple
Wheat GermStaple

Aqua Master Color Enhancer

Color Enhancer
Color Enhancer

Het is erg jammer dat we in de Nederlandse en Belgische markt kleurvoer direct bestempelen als iets wat ‘overbodig’ is. Dit is geheel tegenstrijdig met hoe er in kwekerijen in Japan omgegaan wordt met Koi. Daar is kleurvoer een echte basisbehoefte. Ik heb meerdere kwekers op de Koi Farm meegeholpen in de zomerperiode, en met eigen ogen gezien en uitgevraagd hoeveel delen kleurvoer er gebruikt worden. Dat loopt in situaties op tot ruim 70%.

Hoe komt dat? Omdat kleurvoer gewoon hetzelfde is als ander Koivoer: alleen bevat het een extra dosering kleurstof. Het bevat gewoon dezelfde nutriënten, vetten, eiwitten, vitaminen, enzovoorts als een ander Koivoer. Wil je hier meer over te weten komen, raad ik je aan om mijn artikel te lezen over kleurvoer.

Dit is iets wat we ook terug zien in Aqua Master Color Enhancer. Het bevat twee toevoegingen die de kleuren bevorderen, spirulina en astaxanthine. Astaxanthine is een stof die naast het pigment ook het immuunsysteem bevordert als afweersysteem.

Het voer bevat meer dan 40% eiwit waarvan het grootste gedeelte als komaf vismeel heeft (en daarnaast krill). Precies waar een hoogwaardig visvoer uit moet bestaan. Het ruwe vet gehalte is relatief laag, met 3 à 4%, maar is wel verrijkt met natuurlijk vis oliën. Door dat lage vet gehalte is het vooral een voer wat geschikt is voor volwassen Koi. Voor jonge Tosai kun je het beter aanmengen met bijvoorbeeld Aqua Master Growth, zodat je wat meer vetten toevoegt.

Het belangrijkste om te weten over dit voer is dat in ieder geval het grootste gedeelte van dierlijke komaf is. Precies zoals we dat willen bij een goed Koivoer. Dat lees je af aan het etiket aan de had van het eerstgenoemde ingrediënt, een verplichte vermelding.

Gehalte vitamine is redelijk hoog en voldoende. Er zijn echter verschillende voeren die een hoger gehalte aan vitaminen bevatten. Ter vergelijking, Color Enhancer bevat Vitamine A in 11.000 IE/kg, er zijn diverse andere voertjes met 20.000 tot bijna 30.000 IE/kg.

De pellet wordt redelijk snel zacht, sommige zullen dit misschien een nadeel vinden. Aan de andere kant voer je dan wellicht teveel in één keer? Liever iets vaker spreiden over de dag in kleinere porties.

Belangrijkste samenstelling:

 • Ruw eiwit 40%
 • Ruw vet 3%
 • Ruw as 13%
 • Koolhydraten: niet vermeld (+/- 26% als we optellen?)
 • Ruwe vezels 3%
 • Vocht minder dan 10%

Overall is Aqua Master Color Enhancer een prima voer als we afgaan op de samenstelling. Het bevat een hoge dosering eiwitten van dierlijke komaf en het ruwe vetpercentage is vrij laag. Qua vitaminen lijkt het in orde, maar is het geen uitschieter wat betreft hoeveelheden. Het lijkt daarmee vooral een voer gericht op volwassen Koi, en wat minder op jonge Tosai.

Verkrijgbaar bij bol.com of A2KOI

Aqua Master Growth

Growth
Growth

Aqua Master Growth bestaat voor minimaal 40% uit eiwit, en ook deze korrel bestaat voor het grootste gedeelte uit vismeel. Misschien opvallend voor sommigen is dat de samenstelling en procenten daarvan zo goed als gelijk zijn aan de Color Enhancer hierboven. Enige verschil is wat het ontbreken van Spirulina en wat minder Astaxanthine.

Maar wat ik wel mooi vindt is dat er hier ook gewoon weer astaxanthine toegevoegd is. Een stof die de kleur stimuleert. De dosering is slechts 10 mg/kg in de Growth variant, maar het zit er in ieder geval wel in. Veel andere merken doen dat niet eens.

Belangrijkste samenstelling:

 • Ruw eiwit minimaal 40%
 • Ruw vet 3%
 • Ruw as 13%
 • Koolhydraten: niet vermeld (+/- 25% als we optellen?)
 • Ruwe vezels 5%
 • Vocht minder dan 10%

Moet je kiezen tussen Aqua Master Growth of Color Enhancer? Ik zou zelf per definitie voor Color Enhancer kiezen. Spirulina is naast kleurversterkend ook een stimulans voor groei, ik zie geen reden waarom. Growth voor deze zakt voelt voor mij puur commercieel, je kunt niet speciaal meer groei verwachten door dit voer te gebruiken in plaats van de Color Enhancer.

Verkrijgbaar bij bol.com en A2KOI.

Aqua Master High Growth (of Hi-Growth)

High Growth
High Growth

Aqua Master heeft naast het Growth voer ook nog de High Growth. Je kunt merken aan de samenstelling dat hier iets getweakt is aan de ingrediënten van ‘Growth’. Het eiwitgehalte is iets omhoog gegaan evenals de hoeveelheid ruw as.

Logisch dat ze een zo hoog mogelijk eiwitgehalte in dit voer stoppen, eiwit is dan ook het belangrijkste ingrediënt voor groei bij Koi. Aangezien de hoeveelheid ruw as vrij hoog is, verwacht ik dat een groot deel van het gebruikte vismeel LT-vismeel is. Daarin zitten ook de beenderen van de vis, waardoor het ruwe as verder omhoog gaat. Zelf vindt ik dat helemaal niet zo erg, want vismeel zonder beenderen resulteert in een hoger vetpercentage. En dat weet Aqua Master laag te houden in dit voer.

Belangrijkste samenstelling:

 • Ruw eiwit minimaal 42%
 • Ruw vet 4%
 • Ruw as 16%
 • Koolhydraten: niet vermeld
 • Ruwe vezels 5%
 • Vocht minder dan 10%

Laag vetpercentage, waardoor het ook goed gevoerd kan worden op volwassen Koi. Er lijkt voornamelijk veel LT-vismeel gebruikt in plaats van predigested vismeel. De netto eiwit benutting is daardoor waarschijnlijk wat lager. Maar evenals blijft hierdoor het vetpercentage lager. Wat betreft ingrediënten is het geen verkeerd voer op het eerste oog.

Verkrijgbaar bij bol.com en A2KOI.

Aqua Master Wheat Germ

Wheat Germ
Wheat Germ

Aqua Master Wheat Germ bevat 38% eiwitten. Voor een wintervoer denk je misschien dat dit redelijk veel is. Maar juist in de winter is het belangrijk om door te voeren met dierlijke eiwitten, van lichaamseigen afkomst: dus vismeel! Aqua Master Wheat Germ bevat vooral uit vismeel, krill en wheatgerm (granen), een prima wintervoer.

Het voer is verrijkt met astaxanthine, een natuurlijke kleurversterker met effect. Hoewel dit misschien in de winter minder belangrijk is, kun je ook bedenken dat er sowieso al minder zonlicht is om de rode kleur beter op peil te houden. Een natuurlijke versterker voor het rood is dus zo gek nog niet. Het voer bevat daarnaast biergist, wat een natuurlijke stimulans vormt voor spijsvertering en het immuunsysteem.

Belangrijkste samenstelling:

 • Ruw eiwit minimaal 38%
 • Ruw vet 4%
 • Ruw as 13%
 • Koolhydraten: niet vermeld
 • Ruwe vezels 5%
 • Vocht minder dan 10%

Verkrijgbaar bij bol.com en A2KOI.

Aqua Master Staple

Staple
Staple

“Formule voor uitgebalanceerde nutritie” geeft Aqua Master zelf aan voor het Staple voer. Je moet de Staple dan ook zien als het basisvoer uit de reeks die ze uitgeven. Het voer is geschikt voor het gehele jaar, zolang de temperatuur boven de watertemperatuur boven de 10 graden blijft.

Wat wel weer interessant is, is dat ook dit voer weer verrijkt is met astaxanthine. En verder is het belangrijkste over dit voer dat het gebaseerd is op vismeel.

Belangrijkste samenstelling:

 • Ruw eiwit minimaal 36%
 • Ruw vet 3%
 • Ruw as 14%
 • Koolhydraten: niet vermeld
 • Ruwe vezels 5%
 • Vocht minder dan 10%

Eerlijk gezegd vind ik op basis van mijn analyse de Staple de minste uit de reeks. In plaats van Staple zou ik liever voor de Growth kiezen, maar liever nog Color Enhancer. Wat mij bijvoorbeeld opvalt is dat het gehalte vitamine in Staple vrij laag is. De hoeveelheden per kilo aan verschillende vitaminen zijn vrij laag. In mijn blog over het beste budget Koivoer staan goedkopere alternatieven met betere samenstellingen: Hier lees je er meer over.

Verkrijgbaar bij bol.com en A2KOI.

Aqua Master voer in het algemeen

Aqua Master Koivoer
Aqua Master Koivoer

Wanneer je de prijs van Aqua Master vergelijkt met andere merken, is het best een interessant voer. Het voer bestaat uit goede ingrediënten, alle soorten hebben als hoofdingrediënt vismeel. En dat is sowieso iets waar je bij een goedkoper merk wel blij van wordt.

Aan de andere kant kunnen Koi merken het zich steeds moeilijker veroorloven om een ‘slecht’ voer op de markt te brengen, aangezien het snel afgestraft zal worden. Wat dat betreft ligt het ook wel weer in lijn met verwachting.

Met Aqua Master Koivoer haal je in ieder geval geen miskoop in huis. Het voer is goed geprijsd en bevat de nodige ingrediënten. Onderstaand geef ik nog een aantal conclusies over onder andere vismeel, vitaminen en andere eigenschappen van het voer.

Voornamelijk vismeel: dat is goed!

Al het Koivoer van Aqua Master, de Wheat Germ, Staple, Growth, High Growth en Color Enhancer, bestaan alleen voor het merendeel uit het ingrediënt vismeel. Een goed Koivoer is samengesteld uit vismeel als belangrijkste bron. Lichaamseigen eiwitten zijn essentieel. Daarvan uitgaande is Aqua Master in de basis zeker een goed Koivoer.

(Toegevoegde) vitaminen

Wat betreft vitaminen in Aqua Master geen uitschieter. Daarmee wil ik overigens niet stellen dat het voer slecht is. Er zijn meer dan genoeg voertjes die zelfs nog minder bevatten. Maar het voer behoort zeker niet tot de ‘top’ met hoeveelheden vitamine.

Neem als vergelijking vitamine A. Aqua Master Color Enhancer bevat de hoogste dosering met 11.000 IE/kg. Terwijl het best geteste budget Koivoer zelfs 28.000 IE/kg bevat. (zie hier de lijst met beste budget Koivoer).

 • Color Enhancer bevat 11.000 IE/kg
 • Wheat Germ, Growth en High Growth bevatten 9.000 IE/kg
 • Staple bevat 3.000 IE/kg

De korrelmaat van Aqua Master Koivoer

Opvallend is dat Aqua Master geen medium korrel heeft. Ik ben er niet helemaal uit of dit een bewuste keuze is. Wellicht om de prijzen te drukken? Dat betekent immers minder variatie, minder kans op bederf in specifieke korrelgroottes, etc. Wel is het zo dat de small korrel aan de grote kant is, wellicht vangen ze het daarmee bewust op?

 • Small korrel 3,8 tot 4,2 mm
 • Large korrel 7,3 tot 7,7 mm

Mijn voorkeur gaat zelf uit naar de small korrel. Met 3,8 tot 4,2 mm is dat prima voor zowel jonge als volwassen Koi.

Verkrijgbare verpakkingen

Het voer is verkrijgbaar in verpakkingen van 1, 5 en 10 kg.

Al het Aqua Master voer drijft

Het voer van Aqua Master is alleen verkrijgbaar in drijvende vorm, de korrels worden redelijk snel zacht in het water. Op zich geen probleem, want je probeer wanneer je het optimale aan je Koi wil geven sowieso de porties zo klein mogelijk te houden. En dan verspreid over meerdere doseringen per dag.

Zink(sulfaat) en koper(sulfaat)

Wat wellicht op zal vallen is dat er in alle varianten Aqua Master Koivoer 5 mg/kg kopersulfaat en 50mg/kg zinksulfaat in het voer zit. Niet iets om je direct zorgen om te maken overigens. Deze concentraties zijn zo laag dat geen vis hier last van heeft.

Bovendien zitten er vergelijkbare doseringen, soms zelfs hoger, in andere merken Koivoer (ook zeer bekende en ‘grote’ namen). Stap je lokale Koidealer maar eens binnen en controleer een aantal etiketten van verschillende merken voer.

Daarnaast ververs je als het goed is wekelijk zo’n 10% water, waarmee je de niveaus dus ook weer laat zakken. Interessant is wellicht om dit stukje te lezen (Engelstalig) over het gebruik van kopersulfaat in aquacultuur: rapport University of Florida.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie