In de zomermaanden worden in Japan wekelijks Koiveilingen gehouden. We nemen een kijkje bij het veilinghuis wat nabij Ojiya gevestigd is. Daar wordt iedere week opnieuw een groot aantal lots geveild. Vaak gaat dit om hobbyisten die zelf Koi kweken en hiervan de mooiste exemplaren verkopen. Het gaat vaak om grote hoeveelheden kleinere Koi, vaak wel met 50 of zelfs 100 stuks in één zak. Maar er worden hier ook grotere Koi geveild tot zeker in de 60 centimeter. Rye Mano van Izumiya treed hier op als veilingmeester.
Op ons YouTube kanaal deelde we eerder al deze video. Hiermee krijg je een goede impressie hoe dat er precies aan toegaat.
Meer van onze video’s zien? Bekijk ons YouTube kanaal.
Het slim uitbedachte Koi veiling systeem
Een opvallend systeem is er bedacht om de veilingen zo efficiënt mogelijk te laten plaatsvinden. Het volledige veilinghuis staat in het water, speciaal om de Koi zo langs te laten drijven in boxen. Alle bieders kunnen daardoor de aangeboden koi goed bekijken en eventueel een bod uitbrengen. We zien hier dat er gebruik wordt gemaakt van de blauwe Koi baskets, die je ook in Europa kunt aankopen. In iedere bak zit ene viszak met daarop een geschreven nummer. De bakken drijven in het water en zijn aan elkaar gekoppeld met een touw. Op die manier kunnen ze als een trein vervoerd worden. Bij de ingang van het veilinghuis worden de bakken losgemaakt en daarmee doorgeschoven het veilinghuis in. Het veilinghuis zelf is opgebouwd als tribune waardoor kopers de Koi goed kunnen observeren.
Per lot wordt het hoogste bod genoteerd, hierna verlaat de bak al drijvende de andere zijde van het veilinghuis. Het systeem van de Japanners houd hier echter niet op. Er lopen mensen door het water welke de zakken met Koi verslepen en naar de juiste plaats begeleiden. Iedere koper heeft zijn eigen nummer aangegeven met een bordje, daar worden de aangekochte Koi bewaard tot de veiling is afgelopen.
Onbegrijpelijk lage prijzen voor Koi
Veelal zijn het Japanse handelaren en dierenwinkels welke hier voor een prikje Koi opkopen. Er gaan hier zakken met 50 stuks koi gelijktijdig weg voor bedragen waar je in Nederland soms maar een enkele kleine Koi kunt uitzoeken. Ook 65 cm grote Koi worden verkocht voor kleine bedragen. In eerste instantie onbegrijpelijk, gezien de prijzen in Europa namelijk het veelvoudige zijn van hier.
Anderzijds wanneer je bedenkt dat we hier veelal te maken hebben met geveilde Koi van hobbyisten, valt het ook wel weer mee. In Japan zie je dat hobbyisten in de omgeving van Ojiya zelf beschikken of één of zelfs meerdere vijvers. Ze kweken zelf en groeien de Koi vervolgens op, die daarna geveild worden op dit soort veilingen.
Inladen en op transport
Nadat de veiling is afgelopen worden de busjes van de kopers achteruit gereden en kan het inladen beginnen. Dat gaat overigens allemaal niet zo netjes zoals wij het hier doen. Er wordt wat afgesleept en gegooid. De Koi stuiteren letterlijk en en neer door de transportzakken.