Het zou een prachtige combinatie zijn wanneer je een vijver gevuld met prachtige waterplanten kunt combineren met Koi. In praktijk is dit zeker mogelijk, maar er zijn wel een aantal zaken waar je aandacht aan moet besteden. Koi willen namelijk maar al te graag wat wroeten waardoor de kans groot is dat waterplanten losgetrokken of zelfs opgegeten worden. Daarnaast speelt de vervuiling die Koi creëren ook een belangrijke rol. We laten je in dit artikel zien waar je rekening mee dient te houden en hoe ook jij een combinatie kunt maken van een natuurlijke vijver met Koi.
Verschil tussen een natuurvijver en een Koivijver
Een natuurlijke vijver is veelal opgebouwd uit verschillende dieptes en lagen om daarmee een goed leefklimaat te bieden voor verschillende soorten waterplanten. Bij een natuurvijver probeer je een stabiel ecosysteem te creëren door waterplanten te gebruiken. De waterplanten zuiveren het water en nemen de afvalstoffen op die vissen produceren, daarmee onderhoud je een goede waterkwaliteit en voorkom je dat algen gaan groeien. De visbezetting in een natuurvijver is dan ook veelal relatief laag om daarmee de hoeveelheid afvalstoffen te beperken.
Bij een Koivijver is dat echter net even anders. Daarin staan geen waterplanten, puur doordat Koi graag de kans pakken om waterplanten compleet omver te woelen. Een echte Koivijver is dan ook veelal niet meer dan een kale bak met water. Bij dit type vijvers is het wel cruciaal om het water biologisch op orde te krijgen waardoor er op een andere manier gefilterd dient te worden. Dit gebeurt met vijverpompen, externe mechanische en biologische filters, UV lampen, enzovoorts.
Een natuurvijver combineren met Koi
Bij het houden van Koi gaat het vooral om de Koi karper zelf. Koi zijn de parels van de vijver, er is verder niets nodig om de vijver mooi en compleet te maken. In de ogen van een Koi liefhebber dan natuurlijk. Ze willen veelal gaan voor optimale groei en daarvoor de beste omstandigheden creëren. Terwijl het bij een natuurlijke vijver gaat om het geheel, de combinatie van water, waterplanten, vissen en dierlijk leven in en rondom de vijver. En juist daarom kan het prachtig zijn om ook een aantal Koi in een natuurvijver te plaatsen. Koi kunnen immers een stuk tammer worden dan andere vijvervissen, zijn mooier, laten zich gemakkelijk bekijken en zijn zelfs nieuwsgierig.
Is het af te raden om Koi in een natuurvijver te houden?
Om nu direct te zeggen dat het af te raden is om Koi in een natuurvijver te plaatsen gaat wat ver. Laten we zeggen dat het over het algemeen niet de beste keuze is. Hoewel het geheel afhangt van wat voor natuurvijver je hebt. Met kleine Koi loop je in eerste instantie weinig risico. Die zullen niet snel gaan wroeten tussen de vijverplanten en de waterkwaliteit sterk doen vervuilen. Bij grotere Koi kan dat echter wel anders zijn. Zeker wanneer je deze als grote Koi introduceert in de vijver.
Zijn er situaties waarbij Koi wel in een natuurvijver kunnen?
In praktijk is het prima mogelijk om Koi in een natuurvijver te onderhouden. Wel moet je zorgen dat de vijver voldoet aan een aantal randvoorwaarden en is het belangrijk om de waterkwaliteit op orde te houden. Een goede waterkwaliteit is namelijk de absolute basis voor het houden van Koi, wat voor type vijver je ook hebt. Zo ken ik een vijver van ruim 45.000 liter water met Koi erin van ruim over de 80 cm, die enkel gefilterd wordt door een gigantisch plantenfilter en een heel groot aantal waterplanten in de vijver. Dit gaat al jarenlang voorspoedig en zonder problemen.
Randvoorwaarden om Koi in een natuurlijke vijver te houden
- Vijverinhoud is minimaal 10.000 liter, liever groter.
- Zorg voor een lage visbezetting van niet meer dan 1 Koi per 2.000 liter water, zeker wanneer er geen extern filter en pomp is.
- Maak gebruik van een los gedeelte wat dient als plantenfilter waarover een constante stroom van water gepompt wordt uit de vijver.
- Koi in een natuurlijke vijver zonder extra pomp, plantenfilter of los filter is niet aan te beleven.
Wat kan er gebeuren met Koi in een natuurvijver?
Hoewel het prima mogelijk is om Koi te houden in een natuurvijver, zitten er wel een aantal risico’s aan die je in overweging moet nemen. Zo kan het zijn dat Koi gaan wroeten tussen de waterplanten, is het lastiger om de waterkwaliteit goed te houden en is er meer kans op parasieten en ziektes wanneer er teveel slibophoping ontstaat.
1. Los trekken en wroeten van waterplanten
Koi vinden het heerlijk om te wroeten en doen dat het liefste de gehele dag door. Tussen het substraat, vijveraarde en de manden met waterplanten. Bij kleine Koi valt dat allemaal mee, die zwemmen rustig tussen de planten door en zijn nog te klein om daar iets mee te kunnen doen. grotere Koi kunnen de waterplanten echter lostrekken, omwroeten en compleet verwoesten. Houdt er rekening mee dat er waterplanten sneuvelen wanneer je een grote Koi in een natuurvijver introduceert.
2. Lastiger om de waterkwaliteit goed te houden
Koi zijn flinke vervuilers van de waterkwaliteit. In de zomer wanneer de waterplanten volgroeid zijn zal er niet snel een probleem ontstaan, het probleem zit hem echter in de periode daarvoor en erna. In het vroege voorjaar vragen Koi al wel om voedsel, maar zijn de waterplanten nog maar klein en zorgen nauwelijks voor filtering van het water. Zonder extern of losstaand filter kan het daardoor lastiger zijn om de waterkwaliteit goed op orde te houden. Een oplossing is om een los biologisch filter te combineren met een natuurvijver.
De gevolgen van een slechte waterkwaliteit hebben een direct effect op de gezondheid van de Koi. Ze worden minder vitaal, zeker wanneer er sprake is van een hoog ammoniak of nitriet gehalte. De slijmlaag zal dan minder bescherming bieden en de huid wordt eerder aangetast. Koi worden daardoor vatbaarder voor parasieten en bacteriën.
3. Meer kans op parasieten en ziektes door bodemvuil en slib
Ziekteverwekkende bacteriën en parasieten hebben in een natuurvijver meer kansen gezien er meer slib en bodemvuil aanwezig is dan in een Koivijver. Tussen een laag slib kunnen ongewenste bacteriën en ziekteverwekkers nestelen. Zolang Koi een goede conditie hebben zal dit niet snel voor problemen zorgen. Enige vorm van verzwakking, wat vaak ontstaat door een slechte waterkwaliteit, kan ervoor zorgen dat zij keihard kunnen toeslaan. Onderhoud aan een natuurvijver in combinatie met Koi zal daardoor intensiever uitgevoerd moeten worden. Regelmatig bodemvuil en slib weghalen is daardoor zeer belangrijk.
En de vorst, koud.dus?