Vissterfte in de winter door lage zuurgraad

Je bekijkt nu Vissterfte in de winter door lage zuurgraad
Vissterfte vijver in de winter

Vissterfte in de vijver gedurende de winter is iets wat we vaak terug zien komen. Dat heeft vaak te maken met een te lage kH waarde waardoor de zuurgraad zal zakken. Overigens zijn er ook diverse andere oorzaken zoals buikwaterzucht of een te hoge ammoniak waarde. In dit aritkel leggen we uit hoe je deze verschillende oorzaken kunt herkennen en wat je er tegen kunt doen.

Mogelijke oorzaak een te lage kH waarde

Wat we vaak zien is dat een te lage kH waarde, wat voor de carbonaathardheid staat, de oorzaak is van vissterfte in de vijver. Dit probleem treedt vooral op wanneer de tempratuur redelijk hoog is. Vissen zijn dan nog actief en je kunt ze kleine beetjes blijven voeren waardoor afvalstoffen zoals ammoniak ook in de vijver achterblijven. Dat is op zich het probleem niet, want bacteriën in de vijver zorgen ervoor dat dit wordt omgezet. In dit laatste zit echter het probleem. Bacteriën hebben carbonaat nodig tijdens het omzettingsproces en dat betekent dat de kH waarde geleidelijk zal zakken.

Totdat de waarde zo laag is dat er onvoldoende buffer is om de zuurgraad (pH waarde) op niveau te houden. Als deze te laag wordt, onder de 6,5, dan resulteert dit in een pH crash wat bijna altijd vissterfte als gevolg heeft.

Dit is bijna altijd onze eigen schuld. In de winter zijn we minder actief bezig met de vijver en verversen we niet of nauwelijks meer water. We controleren de waterwaarden niet meer en we voegen al helemaal niets toe om de hardheid op niveau te brengen. Ook mede door zuur regenwater zakt de kH en de pH waarde geleidelijk. Je kunt dit oplossen door kH plus te gebruiken gedurende de winter. In dit artikel over de kH waarde leggen we je alle details over carbonaathardheid uit.

Controleer daarom altijd je waterwaarden

Bekijk niet alleen de ammoniak, nitriet en nitraat waarde maar sta vooral stil bij de kH waarde en de pH waarde gedurende de winter. Juist die waarden willen we nog wel eens vergeten.

Wanneer de kH waarde onder de 5 zakt is het belangrijk deze te verhogen. De pH waarde wil je het liefste tussen de 7 en 8 hebben. Onder 7 betekent het dat de vijver zuur wordt, waardoor microbiologie niet meer goed functioneert en er ook geen afvalstoffen meer worden omgezet. De kans op vissterfte vergroot naarmate de zuurgraad lager wordt.

Vissterfte in de vijver door te hoog ammoniak gehalte

De oorzaak van vissterfte in de vijver kan komen door een te hoog ammoniak gehalte. Ammoniak is een giftige stof en kan bij grote hoeveelheden de vissen doen vergiftigen. Je kunt dit eenvoudig testen met een simpele druppeltest set. In de winter is de kans klein dat je waarde hoog zal zijn doordat er minder gevoerd wordt. De voornaamste reden is dan ook een te lage carbonaathardheid en zuurgraad. Als gevolg hiervan sterven bacteriën en biologie af in de vijver, waardoor er geen omzetting van ammoniak plaatsvind. Langzaamaan vergiften de vissen zichzelf.

Ammoniak en ammonium wordt giftiger naarmate de zuurgraad hoger wordt. Verhoog je de kH waarde in de winter na een pH crash, dan ga je zien dat wanneer je een grote hoeveelheid ammoniak in het water hebt je vissen gaat vergiftigen. Het gehalte ammoniak en ammonium wordt plots zeer giftig.

Ververs grote hoeveelheden, dat mag best 25% zijn de eerste en de tweede dag. Verminder daarna met verversen, maar het liefste blijf je nog minimaal één à twee weken 10% van de vijver per dag verversen.

Opgezette vis met een dikke buik: buikwaterzucht

Je merkt het snel wanneer een vis last heeft van buikwaterzucht. Je kunt dat met het blote oog zien doordat de vis duidelijk steeds dikker wordt, openstaande schubben heeft als een dennenappel of uitpuilende ogen. Vaak gaat dit gepaard met dat de vis op de bodem stil gaat liggen en zich amper meer beweegt. Buikwaterzucht is overigens niet overdraagbaar op andere vissen en is helaas wel lastig te behandelen. Een behandeling met Cytofex wil nog wel eens helpen. Je kunt hier meer lezen over buikwaterzucht en de behandeling daarvan.

Vissterfte door onvoldoende zuurstof in de vijver

Ook zuurstoof kan de boosdoener zijn van vissterfte, hoewel de kans dat dit in de winterperiode gebeurt klein is. Dat komt doordat water in staat is om grote hoeveelheden zuurstof vast te houden bij lage temperaturen. Hoewel zuurstoftekort daardoor niet het eerste is waar je aan denkt in de winter, is het wel verstandig om te controleren of de luchtpomp, luchtschijf en vijverpomp goed functioneren.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie