Het verwarmen van je vijver kan nuttig zijn, maar brengt ook een kostenelement met zich mee. Het biedt grote voordelen, zoals het kunnen doorvoeren gedurende de winter, filtersystemen die gedurende de winter blijven werken, voorkomen van bevriezing maar ook vitale koi die zonder problemen de winter doorkomen. Kortom, genoeg reden om je te verdiepen in wat het verwarmen van de vijver kan betekenen.
De voordelen van je vijver verwarmen
De belangrijkste reden is dat je vissen en koi vitaler de winter doorkomen. Je kunt gedurende de winter doorvoeren, waardoor ze energieker blijven, daarmee is de kans dat je in het voorjaar tegen parasieten of bacteriële problemen aanloopt aanzienlijk kleiner. De belangrijkste voordelen van het verwarmen van je vijver zijn als volgt.
- Door een stabiele temperatuur blijven de vissen vitaler en energieker;
- Je kunt blijven doorvoeren, waardoor vissen komen vitaler de winter door;
- Weerstand is hoger, waardoor de kans op parasieten in het voorjaar kleiner is;
- Biologie en micro-organismen in de vijver en vijverfilter blijven in leven;
- Geen last van bevriezing van leidingen of filters;
- Geen ijs in het water waardoor zuurstofgebrek kan optreden.
Is het noodzakelijk om een koivijver te verwarmen?
Verwarmd de winter door heeft veel voordelen te bieden, maar een vereiste of noodzakelijk is het niet.
Zijn Koi kwetsbaar in de winter?
Koi kunnen veel verdragen, het zijn geen kwetsbare vissen. Zolang er geen lange vorstperiode is komen koi meestal zonder problemen de winter door. Het is belangrijk om aan te passen met het geven van voeding, kies voor het juiste wintervoer en verminder vooral met voeren. Onder de 4 graden stop je per definitie met voeren van je koi. Pas wanneer de temperaturen voor langere tijd onder de 4 graden blijven, kan dit voor problemen zorgen. Koi zullen stil gaan liggen en nauwelijks meer bewegen, ze kunnen zelfs plat vallen op de bodem. Dat zal niet direct voor acute problemen zorgen, maar de kans op problemen die later in het voorjaar zich voordoen is groot. De koi zijn verzwakt en vatbaar voor parasieten en bacteriën.
Nadelen van het verwarmen van de vijver
Door te verwarmen geef je zwakke vissen de kans om beter de winter door te komen. Dat is natuurlijk geen nadeel, maar wel wanneer het verwarmen plots niet meer lukt of wanneer je jarenlang verwarmt en dan besluit om te stoppen met verwarmen. Zo ken ik vijvers die jarenlang verwarmd werden, terwijl bij de eerste winter zonder verwarming meerdere koi zijn overleden. Waarschijnlijk doordat deze nog nooit kou meegemaakt hadden en hier op oudere leeftijd aan blootgesteld werden.
Kleine vijvers hebben meer temperatuurschommelingen, ook in de winter
Hoe kleiner de inhoud van de vijver, hoe groter de temperatuurschommelingen zijn die optreden. Dat geldt zowel voor de zomer als in de winter. Ze bevriezen eerder bij lichte nachtvorst, terwijl op een winterdag met een zachte temperatuur het water snel kan opwarmen. Schommelingen zijn moeilijk om aan te wennen voor koi, dit is een oorzaak voor stress en een verzwakte weerstand, met alle gevolgen vandien.
Welke vijververwarming is het meest geschikt?
De meest populaire vorm is de toepassing vane en elektrische vijververwarming. Deze zijn qua installatie te vergelijken met een UV-C lamp, in dit geval is de lamp echter vervangen voor een verwarmingselement aan de binnenzijde van de buis. Ze zijn makkelijker te installeren en hebben een effectieve manier van verwarmen. Echter brengen ze wel de nodige energiekosten met zich mee. Tot vijvers tot 30.000 liter inhoud kun je gebruik maken van de volgende elektrische vijververwarmers.
- Vijver tot 10.000 liter: XClear Profi heater van RVS 1KW
- Vijver tot 20.000 liter: XClear Profi heater van RVS 2 KW
- Vijver tot 30.000 liter: XClear Profi heater van RVS 3 KW
Bij een kleine vijver is het voldoende om te werken met deze ijsvrijhouder met ingebouwde heater. De heater heeft een vermogen van 150 Watt, wat ruim voldoende is om een wak in de vijver te houden.
Naar welke temperatuur kun je een vijver het beste verwarmen?
De ideale temperatuur om je vijver naar te verwarmen is er niet. Naar onze ervaring is het verstandig om de vijver boven de 4 graden te houden, maar de temperatuur niet te ver op te laten lopen. Blijf je boven de 4 graden, dan blijven de koi gedurende de gehele winter zwemmen en zullen ze niet gaan stilliggen op de bodem.
6 tot 8 graden
Dit is een ideale temperatuur voor de winter. Je koi krijgen hierbij een ongestoorde rustperiode waarbij je kleine beetjes wintervoer kunt blijven voeren, waardoor de koi met een hoge weerstand en hoge mate van vitaliteit de winter doorkomen. De verwarming zal bij zachte dagen niet aanspringen, wat ook kostenefficiënt is. Ook heb je een zeer groot voordeel met de activiteit van parasieten, de meeste parasieten zijn bij deze temperatuur namelijk weinig tot niet actief.
8 tot 12 graden
Bij deze temperatuur spreek je niet meer van een rustperiode. Koi hebben bij 8 tot 12 graden dagelijks voeding nodig en zijn actief aan het oppervlak. Parasieten zijn actiever bij deze temperatuur, al geeft dat je geen problemen wanneer je de gehele winter deze temperatuur aanhoud. Immers is de weerstand van koi zeer hoog en zijn ze vitaal door de continue stroom aan voeding. De parasieten gaan pas een probleem worden wanneer temperatuurschommelingen optreden, echter voorkom je die door te verwarmen.
14 tot 18 graden
Een prima temperatuur voor koi waarbij actief meermaals per dag gevoerd dient te worden. Er is geen rustperiode voor de Koi wanneer de temperatuur de gehele winter boven de 14 graden blijft. Wat ons betreft niet aan te beleven, gezien dit niet natuurlijk is voor karperachtigen.
18 graden of hoger
Een zeer aangename temperatuur voor koi, echter is er geen sprake meer van een aan te bevelen rustperiode die karperachtigen in de natuur hebben. Natuurlijk heeft het wel als voordeel dat de koi net zo snel groeien als in de zomerperiode, vooral ideaal voor jonge koi die je snel wilt laten opgroeien. Voor gezonde, vitale koi die oud worden is dit echter geen verstandige keuze. Ook zijn de energiekosten zeer hoog om in de winter naar deze temperatuur te verwarmen.
Kosten vijver verwarmen
Het verwarmen van een (koi)vijver is niet goedkoop. Wanneer je gaat verwarmen is het verstandig om altijd de vijver goed te overkappen. Polycarbonaat zijn daar een perfecte oplossing voor. De kosten kunnen flink oplopen wanneer je een verwarmingselement gebruikt. Wij beleven daardoor aan om de temperatuur laag te houden, zo rond 6 tot 8 graden. 10.000 liter water boven de 6 graden kan bij nachtvorst oplopen tot € 100 tot 200,- aan energiekosten per maand.
Minimaal verwarmen om temperatuurschommelingen tegen te gaan
Hoewel het compleet verwarmen van de vijver duur kan zijn, is het een ideale oplossing om bevriezing te voorkomen die relatief goedkoop is en daarmee veel ellende kan besparen. Daarnaast is het een ontzettend effectieve methode om temperatuurschommelingen op te vangen, vooral in het voorjaar. Je zorgt er dan voor dat de temperatuur zo geleidelijk mogelijk mee omhoog loopt. Je gebruikt de heater om bij koude nachten de temperatuur niet te ver terug te laten zakken. Je stelt de thermostaat steeds 1 of 2 graden lager in dan de vijvertemperatuur. Dit scheelt enorm in de opstartperiode van het voorjaar en zorgt ervoor dat je koi vitaler blijven met een kleinere kans op parasieten of bacteriële problemen.