Ijsvrijhouder vijver beste keuze of zelf maken

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Winter
 • Bericht reacties:0 Reacties
 • Laatste wijziging in bericht:14 oktober 2023
 • Leestijd:7 minuten gelezen
Je bekijkt nu Ijsvrijhouder vijver beste keuze of zelf maken
Ijsvrijhouders vijver

in de winter is het belangrijk om een wak in je vijver te houden. Dit heb je nodig zodat schadelijke dampen de vijver kunnen ontsnappen. Ligt er een dikke laag ijs op en is er geen mogelijkheid voor ontluchting, heb je kans op verstikking van de vissen. Een effectieve manier om een wak te houden is door gebruik te maken van een ijsvrijhouder in de vijver. Deze zijn er in verschillende soorten en maten. Zo zijn er ijsvrijhouders met verwarmingselement en ijsvrijhouders met luchtpomp. In deze blog lichten we toe welke keuze je het beste kunt maken om de winter zonder problemen door te komen.

Ijsvrijhouder met luchtpomp gebruiken

De meeste ijsvrijhouders voor de vijver werken op basis van beluchting. Dat heeft twee voordelen. De belangrijkste, daar gebruik je hem immers voor, het houden van een wak in je vijver. Puur door de opstijgende belletjes die langs de drijver omhoog gedrukt worden is er beweging in het water, dat vriest veel minder snel dicht. Als tweede voordeel heb je direct verse zuurstof in de vijver, die stijgende luchtbellen nemen ook direct schadelijke gassen mee naar boven.

Ijsvrijhouder met beluchting
Ijsvrijhouder met beluchting

De beste keuze ijsvrijhouder met luchtpomp is wat ons betreft deze van Velda (bol.com), een prima alternatief is deze ijsvrijhouder (bol.com). Houdt er wel rekening mee dat de luchtpompjes bij ijsvrijhouders vrij klein zijn, en alleen bedoelt voor wat opstijgende belletjes rondom de drijfring. Daarvoor is niet heel veel lucht capaciteit nodig.

Simpelste ijsvrijhouder, zonder beluchting of verwarming

Basis ijsvrijhouder
Basis ijsvrijhouder

De meest basis ijsvrijhouder is gewoon een standaard drijfring van een isolerend materiaal. De meeste zijn gemaakte van tempex of soortgelijk materiaal. Als ik zelf moet kiezen zou ik hier nooit voor gaan. Goed, bij lichte vorst zullen ze het wel even volhouden. Maar als het een aantal dagen op rij ver onder nul is, vraag ik me sterk af of ze niet gewoon invriezen! Een voorbeeld is deze basis ijsvrijhouder, maar gezien de prijs kun je veel beter voor een ijsvrijhouder met beluchting of verwarming kiezen!

Ijsvrijhouder voor vijver met verwarming

Een ijsvrijhouder met verwarming werkt erg goed. Kleinere vijvers zullen niet eens bevriezen bij lichte vorst wanneer je hiervoor kiest. Mocht er echt heel strenge vorst komen, dan zijn ze goed in staat om een wak te houden. Zelfs als de vijver al dichtgevroren is weten ze er zo een wak in te smelten.

De beste ijsvrijhouder met verwarmingselement vinden wij deze van Superfish, daar zit een ingebouwde RVS heater in. Blijft drijven, is niet duur en is echt plug-en-play. Stekker erin en hij zal gaan verwarmen. De heater zelf is 150 Watt, dat is meer dan genoeg om een wak te houden. Je hoeft deze verwarmer alleen aan te zetten wanneer het ook echt onder nul is – dat scheelt je ook nog eens aan stroomkosten.

Ijsvrijhouder vijver zelf maken

Ook al zijn ze niet heel prijzig, kun je er ook voor kiezen om een ijsvrijhouder zelf te maken. Dat is namelijk heel erg simpel, een vereiste is wel dat je al een luchtpomp hebt. Onderstaand de instructies om zelf een ijsvrijhouder te maken.

Het systeem werkt doordat de ijsvrijhouder constant in beweging is door de opborrelende belletjes. De belletjes stijgen tegen de kubus aan, waardoor deze lichtjes blijft dansen op het wateroppervlak. Door die bewegingen en de bulletjes die omhoog borrelen houdt je altijd een wak.

Wat heb je allemaal nodig?

 • Een luchtpomp of zuurstofpomp
 • Bruissteen of bruisballetjes
 • Een stuk luchtslang
 • Een drijvend stuk piepschuim, het makkelijkste is een kubus zoals deze het middengedeelte kun je uitsnijden voor een perfecte drijver

Heb je geen blok piepschuim wat blijft drijven? Dan kun je ook twee of drie platen aan elkaar vast maken met een dikte van 5 cm. Dat heeft meer dan genoeg drijfvermogen. Het makkelijkste is echter een blok wat reeds al wanden heeft, zoals een oude verpakking van een elektrisch product.

Ijsvrijhouder vijver zelf maken
Ijsvrijhouder vijver zelf maken

Hoe ga je te werk?

 1. Snijd het middengedeelte van de kubus open met een scherp mes. Ga niet dieper dan de helft van de kubus (zie groene lijn in afbeelding).
 2. Maak een gaatje aan de bovenzijde van de kubus (groene stip).
 3. Breng de luchtslang vanaf de luchtpomp door het gat naar onderen
 4. Bevestig de luchtbal, ongeveer 15 tot 20 cm onder water. Een paar cm onder de piepschuim kubus uit.
 5. Bevestig het slangetje met een klemmetje of touwtje (of vislijn) aan de kubus, zodat de luchtbal niet verder kan zakken.
 6. En klaar! De kubus laat je in de vijver drijven, luchtpomp aan en klaar!

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie