Slib uit de vijver verwijderen en de bodem reinigen

Vijverslib ontstaat doordat er materiaal afzakt naar de bodem wat daar langzaam zal wegrotten. Denk aan bladeren, afgestorven waterplanten, takjes, organisch afval van vissen, enzovoorts. Dat bodemvuil en bodemslib in de vijver moet je tijdig verwijderen. Het liefste maak je de vijver jaarlijks schoon om slib uit de vijver te verwijderen.

Maak je te lang de vijver niet schoon, dan loop je het risico dat je tegen problemen aanloopt. Vooral wanneer er vissen in de vijver zwemmen, de kans op bacteriële problemen of parasieten is veel groter. Daarnaast is er meer kans op een troebele vijver.

Bodemslib vijver verwijderen met een vijverstofzuiger

Bodemslib en bezinksel uit de vijver verwijderen kun je heel effectief aanpakken met een vijverstofzuiger. Die zijn er hedendaags in allerlei prijsklassen, het mooiste is overigens dat goedkopere vijverstofzuigers ook prima kunnen presteren. Zeker voor incidenteel of één keer per jaar gebruik kun je beter voor een goedkoper model vijverstofzuiger kiezen.

Met een stofzuiger kun je vijverslib zo wegzuigen. Het is de snelste manier van schoonmaken voor je vijver. Het grote voordeel van het gebruik van een vijverstofzuiger is dat je geen gedoe hebt met de vijver leeghalen. Je kan het slib gemakkelijk tussen de waterplanten door opzuigen. Wacht liever niet te lang, en reinig liever de vijver een keertje extra in het jaar, bijvoorbeeld voorjaar en najaar.

Tip voor het stofzuiger is om de zuiger langzaam over de bodem te bewegen. Beweeg je te snel, dan zal het slib gaan dwarrelen. Gebeurt dat, dan wordt je water snel troebel en zal je zien dat je beter eerst een uurtje kan wachten voordat je weer verder gaat met stofzuigen. Langzaam bewegen dus en de zuigkracht het werk laten doen.

Onze aanbevelingen vijverstofzuiger

Onderstaand de beste en de beste keuze vijverstofzuiger uit onze review. Uitgebreide review lezen over ieder van deze vijverstofzuiger modellen? Lees de reviews in Beste vijverstofzuigers.

Oase Pondovac 4 vijverstofzuiger AquaForte vijverstofzuiger
Onze best geteste vijverstofzuiger.
– Continue gebruik mogelijk door dubbele kamer.
– Krachtige 1800 Watt motor
– 5000 liter per uur
– 4 jaar garantie
Beste keuze incidenteel gebruik, onder de € 100,-.
– Enkele kamer: 35 liter
– 1400 Watt motor
– 3000 liter per uur
– 2 jaar garantie
Oase vijverstofzuigerAquaForte vijverstofzuiger
Bekijk actuele prijsBekijk actuele prijs

Bodemvuil vijver verwijderen met een dompelpomp

Een andere methode is de vijver gewoon leegpompen met een dompelpomp. Heb je veel last van slib op de bodem, zorg dan wel dat je een degelijke dompelpomp gebruikt. Een zwakke (goedkope) dompelpomp wil nog wel eens vastlopen op algenresten, blad, enzovoorts.

Een sterke dompelpomp zal het vijverslib wegpompen, je koppelt er een slang aan en loost het water in de tuin. Het vijverwater wat je uit de vijver pompt met het deel vijver slib bevat goede voeding voor tussen de planten.

Met een zachte bezem kun je de bodem van de vijver reinigen en aanvegen. Het beste doe je dat wanneer er nog een klein laagje water in de vijver staat. Zo meng je het laatste deel vijverslib op de bodem door het water, en kun je het vijverslib beter oppompen. Een snellere manier om slib uit de vijver te verwijderen is er niet.

Je kunt het beste gebruik maken van een goede vlakzuiger. Een vlotter is niet speciaal nodig, want je bent zelf in de buurt van de dompelpomp mocht deze drooglopen tijdens het leegpompen van de vijver. Ondanks dat het overbodig is voor deze doeleinden, is er bij de meeste dompelpompen al gewoon een vlotter ingebouwd, alleen maar handig.

Sale (NL)Sale (NL)

Onze aanbevelingen dompelpomp om de vijver te reinigen

Wil je een ontzettend krachtige dompelpomp die je niet teleur zal stellen, zeker wanneer je deze minimaal eens in het jaar wil gaan gebruiken. Dan is de Einhell dompelpomp van 18.000 liter per uur geen verkeerde keuze. De pomp is zeer krachtig met een vermogen van 1000 Watt. Daarmee kun je vijver slib zo verwijderen, voor je het weet is de vijver leeggepompt.

Ga je uit van een eenmalige operatie dat je de vijver leegpompt en het slib gaat verwijderen, dan is de laatstgenoemde pomp van Einhell met 9.000 liter/uur ook geen verkeurde keuze. Op alle pompen kun je een stuk vijverslang koppelen. Een tuinslang gebruiken is overigens af te raden, dit is vrij smal en verlaagt de doorstroom en druk van de dompelpomp.

PowerPlus 7.500 l/hEinhell 18.000 l/hEinhell 9.000 l/h
Beste keuze dompelpomp voor incidenteel gebruik.
– 7.500 liter/uur
– 400 Watt
– INOX behuizing
– 2 jaar garantie
Beste keuze dompelpomp en meest krachtige dompelpomp.
– 18.000 liter/uur
– 1000 Watt
– Aluminium behuizing
– 2 jaar garantie
Beste budget dompelpomp voor incidenteel gebruik.
– 9.000 liter/uur
– 370 Watt
– Kunststof behuizing
– 2 jaar garantie
PowerPlus 7500 liter/uurEinhell 18000 liter/uurEinhell 9000 liter/uur
Bekijk prijsBekijk prijsBekijk prijs

Vijverslib verwijderen en de vijver reinigen, waarom eigenlijk?

Een klus is het wel, maar waarom is het verstandig om tijdig het vijverslib te verwijderen en je vijver goed te reinigen?

Vijverslib heeft negatieve gevolgen voor vissen en het algehele biologisch evenwicht in de vijver. Een te dikke laag slib op de bodem van de vijver kan resulteert erin dat zuurstof de laag niet meer kan doordringen. Hier leven bacteriën in die je niet graag wilt hebben, al helemaal niet in combinatie met vissen. Je loopt een grotere kans op wondjes en plekjes bij vissen en een grotere kans op parasieten.

Hoe meer slib in de vijver, hoe meer kans je hebt op een troebele vijver. Een bruine kleur in de vijver doordat vissen in de sliblaag wroeten. En meer kans op groen water, zweefalgen, door de aanwezige voeding in het slib.

Bacteriën en sludge away gebruiken om slib te verwijderen

Er zijn niet heel veel “sludge away, sludge busters, sludge verwijderaars, slib verwijderaars” producten die echt doen wat ze moeten doen. Ik ben zelfs van mening dat er eigenlijk maar één product en merk is wat wel effect heeft. En dat merk je overigens niet binnen een paar dagen, er gaat wel wat meer tijd overheen. Een paar weekjes en je kunt inderdaad resultaat zien. Dat testte ik in de plantenvijver – met een gekregen sample.

Daar moet ik dan wel bijzeggen dat ik niet alle producten in de markt getest heb die er bestaan voor dit doeleinde, want dat zijn er nogal wat.

Ik geef je graag mijn eerlijke mening. En om slib te verwijderen heb ik zelf het idee dat je beter kunt investeren in een goede vijverstofzuiger in plaats van steeds aan de gang te gaan met slib verwijderaars. Twee keer een product zoals deze gebruiken en je had een vijverstofzuiger kunnen kopen…

Toch aan de gang om slib te verwijderen met bacteriën? Het product waar ik over sprak is van Microbe. De startdosering is 100 ml per 1250 liter vijverwater om de week herhalen gedurende 4 weken.

Microbe Sludge Away 1 literMicrobe Sludge Away 4 liter
Microbe Sludge Away 1 literMicrobe Sludge Away 4 liter
Bekijk actuele prijsBekijk actuele prijs

Wanneer kun je slib het beste verwijderen?

De beste tijd om slib in de vijver te verwijderen is in het najaar. Het grote voordeel daarvan is dat je in het voorjaar de vijver ongeroerd kan laten, en je met een schone vijver het jaar start. Dat laat de vijver veel beter opstarten en een biologisch evenwicht creëren.

Ga je het in het voorjaar doen, dan stoor je het opstartproces toch wel een beetje. Ik wil niet zeggen dat het niet kan, maar het verstoort de biologie in de vijver meer dan in het najaar.

Als je in het najaar gaat schoonmaken, doe het dan het liefste wel nadat al het blad van de bomen is gevallen en de zuurstofplanten al zijn afgestorven. Knip en snoei bij voorkeur de waterplanten die er nog staan weg. Anders zal dit alleen maar nieuw bezinksel in de vijver vormen wat je later weer moet verwijderen en zal vormen tot vers vijverslib.

Veel succes met deze tips! Mocht je vragen hebben, laat het ons gerust even weten. We proberen graag met je mee te denken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *