Melkzuurbacteriën voor in de Koi vijver: soorten en advies

Melkzuurbacteriën voor de vijver, daar heb je vast al eens van gehoord. Het wordt alleen maar interessanter wanneer je de vraag stelt of melkzuurbacteriën nuttig zijn om in de vijver te gebruiken. Geloof me maar dat je verschillende antwoorden krijgt, maar net aan wie je de vraagt stelt. Ik ken Koi liefhebbers die het preventief gebruiken, andere geloven er niet in, weer anderen gebruiken het als opstartbacteriën, en de volgende gebruikt het om sneller plekjes en wonden te herstellen. Kortom, meer dan genoeg onduidelijkheden en vragen waar we antwoord op geven.

Wat zijn melkzuurbacteriën?

Melkzuurbacteriën is een verzameling van verschillende organismen, zoals de Lactobaccilus, Leuconostoc, Pedicoccus, Lactococcus, Vagococcus, Tetragenococcus, enzovoorts. Ze behoren tot de orde Lactobaccillales. We blijven hier echter de verzamelnaam ‘melkzuurbacteriën’ hanteren.

Dit type bacteriën kan goed leven in omstandigheden met een lage zuurgraad. Het is één van de belangrijkste micro-organismen die toegepast worden in de voedselmiddelen industrie. Denk daarbij aan de productie van kaas of yoghurt producten. Ook bij drank, en zelfs in de productie processen van bier of wijn kunnen lactobacillus gebruikt worden.

De meeste melkzuurbacteriën voor de vijver bestaan uit Lactobaccillus, bedoelt voor probiotica doeleinden. Dit wordt zowel gebruikt voor mensen en dieren voor behandeling en preventie van diverse darmziekten en diarree.

Melkzuurbacteriën zetten suikers (of glucose) om in melkzuur. Eigenlijk kun je de bacteriën dus ook zien als afvalverwerkers in de vijver. Dat is de reden waarom aangegeven wordt dat de waterkwaliteit hiermee verbetert kan worden.

Wil je alle detail weten over melkzuurbacteriën of ‘Lactic acid bacteria (LAB)’, kun je hier (Wikipedia) verder lezen. Let op: geen eenvoudige materie en Engelstalig.

Als je net een fles openmaakt kan ik me voorstellen dat je in eerste instantie jezelf afvraagt of het product niet bedorven is. De lucht is niet al te fris, er drijven losse vellen in het goedje en op de bodem is een laag bezinksel neergedwarreld. Precies zoals melkzuurbacteriën horen te zijn, gewoon goed schudden en ze zijn klaar voor gebruiken.

Melkzuurbacteriën als probiotica voor de vijver

Vooral voor verbetering en het aanmaken van vers slijm is waar melkzuurbacteriën in uitblinken. De slijmlaag is de belangrijkste eerste beschermlaag van Koi. Een gezonde slijmlaag is in staat op bacteriën en parasieten in bedwang te houden.

Je kunt melkzuurbacteriën voor de vijver dan ook het beste beschouwen als probiotica producten wat je gebruikt voor herstel, het verlagen van bacteriedruk, en deels als preventie om problemen te voorkomen of te laten escaleren.

Plekjes en wondjes bij Koi herstellen

Bovendien zullen Koi beter herstellen van wondjes, plekjes en aantasting wanneer de slijmlaag snel herstelt en in goede conditie is. Dat voorkomt verdere ontsteking of bacteriële infecties. Denk daarbij aan situaties met beschadigde schubben en openstaande schubben. Maar ook wondjes en beschadiging nadat Koi tekeer zijn gegaan in de paaitijd.

Welke melkzuurbacteriën zijn aan te raden?

Wat zijn de beste melkzuurbacteriën om in de vijver te gebruiken? We delen onze ervaring met bekende merken en geven ons advies.

Anarex Bio Logic 4

Spreek je over melkzuurbacteriën, dan is Anarex Bio waarschijnlijk het eerstvolgende wat uitgesproken wordt. Al jaren verkrijgbaar en bij veel hobbyisten en professionals geen onbekend product. Zelf heb ik de beste ervaringen met Anarex Bio Logic 4 als melkzuurbacteriën voor de vijver.

Anarex Bio Logic 4
Anarex Bio Logic 4

Waarom? Omdat ik merkbaar verschil ondervind op de slijmlaag van mijn Koi. Een wondje of plekje wordt als het ware afgeseald binnen enkele dagen na het toevoegen van Anarex. Het product is al jaren stabiel, de inhoud veranderd niet, het ruikt altijd hetzelfde, enzovoorts.

  • 1 liter Anarex Bio (20.000 liter) verkrijgbaar bij bol.com en A2KOI
  • 2,5 liter Anarex Bio (50.000 liter) verkrijgbaar bij bol.com en A2KOI
  • 5 liter Anarex Bio (100.000 liter) verkrijgbaar bij bol.com en A2KOI
  • 10 liter Anarex Bio (200.000 liter) verkrijgbaar bij bol.com en A2KOI

Voor de Anarex Bio gebruiksaanwijzing raadt ik je aan om verder naar onder in dit artikel te lezen over hoe je melkzuurbacteriën het beste kunt toevoegen.

Alternatieven voor Anarex als melkzuurbacterie

Wil je toch liever voor een alternatief gaan? Je zou dan kunnen kijken naar onderstaande producten. Mijn ervaring is echter om niet af te wijken van Anarex Bio, doet als geen ander wat het moet doen en is vaak ook nog eens één van de meeste voordelige melkzuurbacteriën.

Melkzuurbacteriën toevoegen, wat is de beste manier?

Bij het toevoegen aan de vijver kun je het beste eerst de melkzuurbacteriën aanmengen met een deel lauwwarm water en een deel vijverwater. Gebruik een ruimte emmer, het liefst met een inhoud van minimaal 10 liter. Vul deze half met lauwwarm kraanwater en de andere helft vijverwater.

Zorg dat de temperatuur in de emmer ongeveer 20 tot 25 graden is. Voeg daar de benodigde hoeveelheid melkzuurbacteriën aan toe. En laat het geheel minimaal een kwartier rusten. Laat het afkoelen totdat de temperatuur gelijk is aan de watertemperatuur en doseer het over de vijver.

Zorg ervoor dat je je UV lamp, ozonapparatuur en eventuele eiwitafschuimer uitgeschakeld hebt voor 48 uur.

Kan een overdosering kwaad?

Melkzuurbacteriën kunnen geen kwaad om toe te voegen aan de vijver. Zelfs een flinke overdosering, bijvoorbeeld het dubbele of de driedubbele dosering kan geen kwaad. Aan te beleven is het overigens niet, het effect zal nihil meerwaarde hebben ten opzichte van een normale dosering.

Na toevoeging van melkzuurbacteriën kan de vijver wat troebeler ogen, dat komt puur door de oplossing die je toegevoegd hebt. Binnen 24 uur is die vertroebeling weer verdwenen.

Minimale temperatuur om melkzuurbacteriën te gebruiken

Op de meeste verpakkingen van melkzuurbacteriën staat ofwel geen temperatuur aangegeven, of vaak een vrij lage temperatuur zoals 6 of 8 graden Celsius. Zelf raad ik aan om melkzuurbacteriën pas toe te voegen bij watertemperaturen boven de 10 graden.

Het verschil in temperatuur probeer je minimaal te houden. Voeg melkzuurbacteriën die bewaard zijn bij 20 graden niet rechtstreeks in een vijver van 10 graden toe. Laat de melkzuurbacteriën liever eerst buiten staan waardoor de temperatuur kan dalen, voeg na enkele uren toe.

Melkzuurbacteriën als opstartbacterie gebruiken

Er zijn mensen die zweren bij melkzuurbacteriën als bacteriën voor afbraak van ammoniak en nitriet in de vijver. Ik ben daar geen voorstander van, de functie van melkzuurbacteriën is daar niet voor bedoelt zoals ik omschreef in dit artikel.

Wil je een goede bacteriën gebruiken om de vijver op te starten of te onderhouden? Lees dan eens Beste bacteriën voor de vijver: tips en advies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *