Melkzuurbacteriën voor in de Koi vijver: soorten en advies

Je bekijkt nu Melkzuurbacteriën voor in de Koi vijver: soorten en advies
Koi in vijver

Melkzuurbacteriën worden veelvuldig toegepast in Koivijvers voor verschillende redenen, waaronder het sneller herstellen van wondjes en het aanmaken van vers slijm. Het kan preventief gebruikt worden en heeft ook een toegevoegde waarde voor de bacteriecultuur in de vijver. We geven antwoord op vragen over het nut en effect van melkzuurbacteriën en laten de toepassingen zien.

Wat zijn melkzuurbacteriën?

Melkzuurbacteriën is een verzameling van verschillende organismen, zoals de Lactobaccilus, Leuconostoc, Pedicoccus, Lactococcus, Vagococcus, Tetragenococcus, enzovoorts. Ze behoren tot de orde Lactobaccillales, wij blijven hier echter de verzamelnaam melkzuurbacteriën gebruiken. Dit type bacteriën kan goed leven in omstandigheden met een lage zuurgraad. Het is één van de belangrijkste micro-organismen die toegepast worden in de voedselmiddelenindustrie. Denk daarbij aan de productie van kaas of yoghurt producten. Ook bij drank en zelfs in de productie processen van bier of wijn kunnen ze gebruikt worden.

De meeste melkzuurbacteriën voor de vijver bestaan uit Lactobaccillus bedoelt voor probiotica doeleinden. Dit wordt zowel gebruikt voor mensen en dieren voor behandeling en preventie van diverse darmziekten en diarree. Melkzuurbacteriën zetten suikers (of glucose) om in melkzuur, eigenlijk kun je de bacteriën dus ook zien als afvalverwerkers van de vijver. Dat is de reden waarom aangegeven wordt dat de waterkwaliteit hiermee verbetert kan worden. Wil je alle detail weten over melkzuurbacteriën of ‘Lactic acid bacteria (LAB)’, kun je hier (Wikipedia) verder lezen.

Als je net een fles openmaakt kan ik me voorstellen dat je in eerste instantie jezelf afvraagt of het product niet bedorven is. De lucht is niet al te fris er drijven losse vellen in de substantie. Precies zoals melkzuurbacteriën horen te zijn, gewoon goed schudden en ze zijn klaar voor gebruik.

Melkzuurbacteriën als probiotica voor de vijver

Vooral voor verbetering en het aanmaken van vers slijm op de Koi is waar melkzuurbacteriën in uitblinken. De slijmlaag is de eerste beschermlaag van Koi en is wanneer gezond in stat om bacteriën en parasieten in bedwang te houden. Je kunt melkzuurbacteriën voor de vijver beschouwen als probiotica producten wat je gebruikt voor herstel, het verlagen van bacteriedruk en deels als preventie om problemen te voorkomen of te laten escaleren.

Bovendien zullen Koi beter herstellen van wondjes, plekjes en aantasting wanneer de slijmlaag snel herstelt en in goede conditie is. Dat voorkomt verdere ontsteking of bacteriële infecties. Denk daarbij aan situaties met beschadigde of openstaande schubben. Maar ook wondjes bijvoorbeeld na de paai.

Welke melkzuurbacteriën zijn aan te raden?

Er zijn diverse bacteriën in omloop die gebruikt kunnen worden. We delen onze ervaring met de bekende merken en geven op basis daarvan advies.

Anarex Bio Logic 4

Spreek je over melkzuurbacteriën, dan is Anarex Bio het eerstvolgende wat uitgesproken wordt. Al jaren verkrijgbaar en bij veel hobbyisten en professionals geen onbekend product. Zelf heb ik goede ervaringen met Anarex Bio Logic 4 als melkzuurbacteriën voor de vijver. Waarom? Omdat ik merkbaar verschil ondervind op de slijmlaag van mijn Koi. Een wondje of plekje wordt als het ware afgeseald binnen enkele dagen na het toevoegen van Anarex. Het product is al jaren stabiel, de inhoud veranderd niet, het ruikt altijd hetzelfde, enzovoorts.

  • 1 liter Anarex Bio (voor 20.000 liter) verkrijgbaar bij bol.com en A2KOI
  • 2,5 liter Anarex Bio (voor 50.000 liter) verkrijgbaar bij bol.com en A2KOI
  • 5 liter Anarex Bio (voor 100.000 liter) verkrijgbaar bij bol.com en A2KOI
  • 10 liter Anarex Bio (voor 200.000 liter) verkrijgbaar bij bol.com en A2KOI
Anarex Bio Logic 4
Anarex Bio Logic 4

Alternatieven voor Anarex als melkzuurbacterie

Voor een alternatief kun je één van de volgende producten kiezen. Persoonlijk heeft het niet mijn voorkeur, ook vooral omdat Anarex Bio ook zeker niet duurder geprijsd is dan de andere melkzuurbacteriën.

Hoe voeg je melkzuurbacteriën toe?

Bij het toevoegen aan de vijver is het zinvol om de bacteriën eerst te mengen met de helft lauwwarm water en de andere helft vijverwater. Gebruik daarvoor een ruime emmer met een inhoud van minstens 10 liter. Zorg dat de temperatuur van het water ongeveer 25 graden is en voeg daar de benodigde hoeveelheid bacteriën aan toe. Laat het minimaal een kwartier rusten en voeg het pas toe aan de vijver wanneer de temperatuur gelijk is geworden aan dat van de vijver. Verspreid vervolgens over de vijver en zorg ervoor dat de UV lamp, ozonapparatuur en eventuele eiwitafschuimer uitgeschakeld zijn voor de komende 48 uur.

Kan een overdosering kwaad?

Het kan geen kwaad om melkzuurbacteriën over te doseren. Zelfs een flinke dosering met de dubbele of de driedubbele dosering is geen enkel probleem. Het is overigens niet aan te beleven gezien het effect ten opzichte van een normale dosering niet merkbaar is. Na toevoeging zal de vijver wat troebeler ogen, hoe meer je doseert hoe troebeler vanzelfsprekend. Bij een normale dosering is de vertroebeling binnen 24 uur weer verdwenen.

Minimale temperatuur om melkzuurbacteriën te gebruiken

Meestal heeft melkzuur geen minimale temperatuur om toegevoegd te worden. In praktijk is het echter beter om de bacteriën pas toe te voegen wanneer de watertemperatuur boven de 10 graden is. Voeg je ze daaronder toe dan is de kans groot dat een groot deel direct afsterft. Ook wil je het temperatuurverschil zo klein mogelijk houden op moment van toevoegen. Zorg daardoor dat de melkzuurbacteriën eerst even buiten staan waardoor de temperatuur kan dalen. Voeg pas toe wanneer de substantie dezelfde temperatuur heeft als de vijver.

Melkzuurbacteriën als opstartbacterie gebruiken

Er zijn mensen die zweren bij melkzuurbacteriën als bacteriën voor afbraak van ammoniak en nitriet in de vijver. Persoonlijk ben ik hier geen voorstander van, immers is de functie van melkzuurbacteriën niet bedoelt voor het creëren van een bacteriecultuur om afvalstoffen om te zetten zoals ammoniak en nitriet. Wil je daar goede bacteriën voor gebruik dan kun je beter gebruik maken van goede opstartbacteriën.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie