Groeivoer voor Koi, welk Koivoer is het beste voor groei?

Je bekijkt nu Groeivoer voor Koi, welk Koivoer is het beste voor groei?
Beste groeivoer voor Koi

Zie je weg maar eens te vinden in de gigantische hoeveelheden met beloftes die voerproducten je geven. Schappen en online-winkel etalages staan vol met zogenaamd ‘groeivoer’ wat goed zou moeten zijn voor de ontwikkeling en groei bij Koi. Maar hoe zit het nu eigenlijk precies? In dit artikel nemen we je mee in de eigenschappen van goed groeivoer. Wanneer voldoet een Koivoer aan de juiste hoeveelheden hoogwaardige eiwitten, een gezond vetpercentage en wat zijn dan uiteindelijk de beste soorten groeivoer die voor Koi verkrijgbaar zijn?

Beste groeivoer
Beste groeivoer

Beste groeivoer voor Koi

Wij zijn niet nieuw in de wereld van Koi en Koivoer. Wij hebben haast alle soorten geprobeerd, weten wat Koi kwekers gebruiken en passen dei kennis toe om jou advies te geven. Uit onze analyses per Koivoer komt naar voren dat deze soorten groeivoer kwalitatief van aard zijn en waarmaken wat de merken beloven.

  1. Saki Hikari Growth groeivoer
  2. ProBites Chlorella
  3. Top Koi 6mm Koivoer
  4. Kusuri Growth Koivoer
  5. Takazumi high Growth groeivoer

Werkt groeivoer om groei te bevorderen bij Koi?

Het antwoord hierop is ja. Groeivoer werkt weldegelijk om groei bij Koi te bevorderen. Dit komt voornamelijk doordat er een grote hoeveelheid eiwitten toegevoegd is aan deze voersoorten. Bedenkt echter wel dat dit genuanceerder ligt. Er is namelijk meer nodig dan alleen eiwitten om de groei van Koi te stimuleren. Denk aan watertemperatuur, waterkwaliteit, opgelost stoffen (TDS), zuurstof en visbezetting. Natuurlijk moet je niet vergeten dat genetisch bepaald DNA, waar je immers geen invloed op hebt, een significante rol speelt, terwijl je daar geen invloed op kunt uitoefenen.

De belangrijkste bron voor groei in Koivoer

Het belangrijkste ingrediënt om groei te stimuleren zijn de eiwitten. Deze moeten vooral afkomstig zijn uit het toevoegen van vis en vismeel. Lichaamseigen eiwitten zijn namelijk het meest belangrijke ingrediënt voor Koi. Eiwitten zijn cruciaal voor lichaamsopbouw en aanmaken van nieuwe cellen en weefsel. Bedenk dat de eiwitten uit vismeel vaak vervangen worden voor goedkopere alternatieven, vooral uit plantaardige ingrediënten. Dat drukt de kosten omlaag van voer omlaag, maar daardoor niet de kwaliteit. Als je vergelijkt, zul je zien dat zelfs een aantal duurdere, meer ‘premium’ merken niet als hoofdingrediënt vismeel gebruiken. Goed groeivoer bestaat voor het grootste gedeelte uit dierlijke, lichaamseigen, eiwitten.

Netto eiwit benutting in Koivoer

Hoe hoger de netto eiwit benutting (NEB), hoe hoger het percentage eiwitten in de voeding opgenomen en verteerd kunnen worden door het lichaam. Op deze manier kun je gradaties in kwaliteit van eiwitten vaststellen. Hoe hoger dit gehalte is, hoe beter een Koi de eiwitten uit de voeding kan opnemen en benutten. Bedenk echter dat een hogere NEB waarde niet per definitie wil zeggen dat het Koivoer ook beter van kwaliteit is! Voeding met een hogere NEB waarde heeft namelijk ook meer vetten. En een overmaat aan vetten is niet goed voor Koi. Eiwitten die een hogere NEB waarde bezitten zijn over het algemeen afkomstig uit dierlijke producten. Terwijl een lage NEB waarde vooral komt uit plantaardige producten.

LT-vismeel en predigested vismeel

In Koivoer vinden we twee soorten vismeel terug: LT-vismeel en predigested vismeel. LT-vismeel wordt geproduceerd door vis te koken op een zeer lage temperatuur voor een lange tijd (LT = Low Temperature). Door dit een lage poos te doen, wordt de gehele beenderstructuur en graat van de vis meegekookt waardoor het in het vismeel achterblijft. Bij predigested vismeel worden alle beenderen vooraf verwijderd, waardoor het gedeelte ruwe as in dit type vismeel lager blijft. Predigested vismeel heeft daardoor een hogere NEB waarde, maar daardoor ook meer vetten per 100 gram.

Het wil niet zeggen dat koivoer met een hogere NEB waarde per definitie beter is. Jammer genoeg zien we dat dit vaak wel op die manier gezegd wordt, ook door leveranciers van voermerken. Voor jongere Koi is een hogere NEB waarde in ieder geval geen probleem, zeg tot een jaar of 3 tot 4. Daarna mag dit gehalte best wat lager worden, want teveel vetten opbouwen is natuurlijk nooit goed.

Wat is het beste groeivoer voor Koi

Nu je een achtergrond hebt over goed groeivoer en ingrediënten hiervan, geven we je een vergelijking van verschillende soorten groeivoer. Niet al het Koivoer waar ‘growth’ of ‘groei’ op vermeld staat is overigens direct geschikt als een groeivoer. Bij best wat voersoorten wordt de term puur als marketingtruc toegepast. Je doet er daardoor goed aan om altijd eerst de ingrediënten te controleren. Het belangrijkste waar je op let, is dat vismeel als eerste ingrediënt genoemd wordt.

Ben je meer op zoek naar een algemeen goed Koivoer? Lees dan ons advies voor de Beste Koivoer top 5.

1: Saki Hikari Growth Groeivoer

Als het om goed Koivoer draait hoort Saki Hikari er altijd bij te staan. Dat voer is echt ontzettend goed en heeft zich allang bewezen. Je weet zeker dat je kwaliteit gebruikt, met een zeer hoog gehalte aan vitaminen, vergelijk maar eens met ander voer.

Saki Hikari Growth
Saki Hikari Growth

De tijd dat ik in Japan geweest heb ik heel wat zakken Saki Hikari van 15 kg, vooral color en growth, weggesleept op de Marudo Koi Farm. Alle beste groeivijvers worden daar gevoerd met Saki. Mij maak je niet wijs dat die kwekers een voer gebruiken wat niet goed zou zijn als zijn inkomsten er van afhankelijk zijn. Want hoe beter zijn Koi, hoe hoger de waarde per Koi.

Zelf voer ik standaard Saki Hikari, in de zomer ook altijd Growth erdoor gemengd. Samen met een flinke portie Color. Saki Hikari Color is trouwens een uitstekende vervangen voor Saki Hikari Growth. Vergelijk de waarden en ingrediënten maar eens. Zo goed als identiek hetzelfde, alleen worden de kleur bevorderende ingrediënten toegevoegd. Kleurvoer is trouwens geen onzin, spirulina bijvoorbeeld bevordert naast kleur ook groei, lees dit artikel maar eens.

2: Probites Chlorella

Probites Chlorella
Probites Chlorella

ProBites Chlorella heeft een hoog eiwitgehalte, van 41% (NEB van ongeveer 70%) het vetpercentage is 9%. Het is daarmee een prima voer wat ook goed gevoerd kan worden aan volwassen Koi. 41% eiwit is hoog en je kunt dan ook goede groei verwachten. Ik ken een Koidealer die enige jaren gebruik heeft gemaakt van dit Koivoer om vissen verder om te groeien. De resultaten waren erg netjes en het wit van de vissen bleef helder. Een unieke eigenschap van ProBites Chlorella is dat het voer, je raadt het al, voorzien is van chlorella. Die stof zorgt voor kleurbevordering.

Redenen om te kiezen voor ProBites Chlorella zijn dat het heel erg weinig vervuiling in je water geeft. Volgens mij is dat vooral de reden waarom ProBites een naam heeft opgebouwd. Want schone heldere vijvers willen we allemaal wel.

3: Top Koi 6mm Koivoer

Koivoer pellet
Koivoer pellet

Dit had je waarschijnlijk niet zien aankomen. Top Koi is eigenlijk een ‘labelloos’ Koivoer, vandaar dat de prijs stukken lager is dan de andere soorten Koivoer in deze lijst. Maar goed, een grote naam is natuurlijk niet alles. Het gaat uiteindelijk om wat het voer presteert. En dit voer is gewoon ontzettend goed als je het vergelijkt met de rest. Terecht dus dat deze in de lijst met beste groeivoer wordt opgenomen.

Dit voer heeft maar liefst 49% eiwit met een vet gehalte van 8%. Als dat gigantische percentage eiwit niet voor groei zorgt weten wij het ook niet meer. In het voer is zelfs probiotica toegevoegd en het vitamine gehalte is zeer hoog.

Dit koivoer staat trouwens ook op plek 1 in onze lijst met beste budget Koivoer. Daar gaven we al aan dat het eerder een premium koivoer is dan een budget voer.

4: Kusuri Growth Koivoer

Kusuri Growth
Kusuri Growth

Ook hier is het hoofdbestandsdeel natuurlijk vismeel. Uit de lijn van Kusuri is Growth vooral gefocust op een hoog eiwitgehalte, daar heb je nu eenmaal een flinke dosering vismeel voor nodig. En laat dat nou net goed zijn voor groei bij Koi. Met 45% eiwit is Kusuri Growth een prima groeivoer voor de zomer.

Kusuri Growth behoort tot de premium Koivoeren die je in Nederland en België kunt krijgen. Het is een volwaardig hoofdvoer zeer geschikt voor groei. Mijn advies is om dit voer niet onder de 18 graden Celsius te gebruiken (leverancier zelf geeft 20 graden aan).

5: Takazumi High Growth groeivoer

Takazumi High Growth
Takazumi High Growth

Takazumi High Growth is een prima voer met goede samenstelling. Als hoofdingrediënt vismeel, met in totaal 45% aan eiwitten. Voordat ik ben overgestapt naar Saki Hikari heb ik altijd Takazumi gevoerd. In de zomer voerde ik puur High Growth, en mijn Koi groeiden daar erg goed op. Ik kan me zelfs herinneren ooit eens een Kujaku te hebben opgekweekt met dit voer, van zo’n 18 cm naar 40 cm vanaf lente tot einde zomer.

Ik hoor af en toe wel wat over vervuiling met Takazumi. Maar eerlijk gezegd kan ik niet zeggen dat ik hier last van heb gehad. Maar dat heeft natuurlijk met meer factoren te maken dan alleen koivoer.

Takazumi High Growth heeft gewoon een erg nette prijs die je ervoor moet neerleggen. Dat in combinatie met een hoog eiwitgehalte maakt het een goede keuze als groeivoer.

Een stabiel voerritme is belangrijk voor snelle groei

Voedertijd mudpond in Japan
Voedertijd mudpond in Japan

De keren dat ik in Japan ben geweest valt één ding in ieder geval op. Er wordt altijd gewerkt met voerautomaten. Gedurende een flinke tijd ben ik in de zomer bij verschillende kwekers geweest, om mee te helpen en met eigen ogen mee te maken hoe het er aan toe gaat bij Koi kwekers. En dat geeft hele mooie inzichten. Het belangrijkste volgens de kwekers is om constante hoeveelheden te voeren, verspreid over de dag. Dus niet één of twee keer flinke emmers voer, maar kleine hoeveelheden.

Iets wat je precies kan afstemmen met een voerautomaat. Ik zelf ben voorstander om 5 tot maximaal 7 keer per dag te voeren. Zo ging het ook bij de kwekers waar ik geweest ben, en het is toch echt hun vak en bron van inkomsten. Waarom zou ik eigenwijs zijn en het anders willen doen? Een goede voerautomaat hoeft trouwens helemaal niet duur te zijn, kijk maar eens naar: de beste voerautomaten.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie