Water verversen in de vijver: tips en advies

Je bekijkt nu Water verversen in de vijver: tips en advies

De echte basis voor een vijver met een gezond Koi-bestand is de waterkwaliteit. Je kunt de vijver hierbij goed helpen door simpelweg kleine beetjes water te verversen. In veel gevallen is water verversen veel effectiever dan het toevoegen van dure middeltjes of andere producten. Eigenlijk kun je stellen dat wanneer je netjes wekelijks water ververst, je je waterkwaliteit normaliter in balans zult houden.

Waarom vijverwater verversen?

Water verversen vijver
Water verversen vijver

De belangrijkste reden om te verversen is om je vijver en waterkwaliteit op pijl te houden. Doordat je een laagje oud water uit de vijver haalt en er vers water voor terug brengt, verdun je eigenlijk je water. En dat is goed, want in de meeste vijvers blijft er altijd een deel nitriet, nitraat, fosfaat dan wel ammonium/ammoniak over. Je verdunt ook de aanwezige hormonen. Dit zorgt ervoor dat de groei van Koi gestaagd door blijft gaan. Vers water zorgt er ook voor dat er steeds wat mineralen worden toegevoegd aan je water. Leidingwater in Nederland heeft op de meeste locaties een prima gehalte carbonaat (kH waarde), bijna altijd wel boven de 5. Hierdoor kun je de kH waarde in je vijver meestal goed op niveau houden. Met een te lage kH waarde ontstaat namelijk een te lage zuurgraad, waardoor micro-organisme zal sterven wat uiteindelijk funest is voor de balans van jouw vijver. In het ergste geval ontstaat zelfs een pH crash, met directe vissterfte als gevolg.

Samenvattend, waarom vijverwater verversen:

  • Waterkwaliteit op peil houden
  • Schadelijke stoffen verdunnen: ammoniak, nitriet, nitraat, fosfaten
  • De KH waarde verhogen, en daarmee ook de zuurgraad (pH) waarde stabiliseren

Japanse kwekers verversen ontzettend veel water

In Japan zien we dat Koi kwekers de binnenbassins altijd goed verversen. En niet zomaar een beetje, in Japan wordt er veel en dan ook echt véél meer water ververst als bij de gemiddelde hobbyist hier in Nederland of België. Bij sommige kwekers loopt dit op tot meer dan 100% van de vijverinhoud per week! Dat is wel 15% per dag. De meeste kwekers hebben een constante stroom aan vers water, denk aan bekende kwekers als Isa, Oya Koi Farm, Momotaro, Dainichi en Marudo. Bij de bassins van kweker Marudo zien we iedere ochtend dat het water wordt afgezakt tot zeker 20 cm onder de rand, en s ’avonds staan de vijvers alweer vol!

Water afkomstig uit natuurlijke bronnen

In ons land zijn talrijke hoeveelheden water te vinden. Denk aan meren, rivieren, regenwater en grondwater. Echter kunnen we dat niet gebruiken voor de vijver. Het water is verzadigd met grote hoeveelheden ijzer, fosfaten en nitraten, waardoor het eerst gezuiverd dient te worden. Als je het water bijvoorbeeld uit een bron toch wilt gebruiken, zorg er dan voor dat er een watermonster wordt genomen zodat je zeker bent van geschikte waterwaarden. Ik kan je alvast vertellen dat het in de meeste gevallen geen goed plan is en je beter kraanwater kunt gebruiken.

Kun je met regenwater verversen?

Er komen altijd genoeg vragen bij ons binnen van mensen die zich afvragen of ze de regenafvoer kunnen aansluiten op de vijver, waardoor er bij flinke plensbuien gelijk een laag vers water in de vijver bijkomt. Dit moet je dus precies niet doen. Regenwater is namelijk zuur en in de vijver willen we de pH juist altijd tussen de 7 en 8 houden. Regenwater heeft een lage pH waarde, soms wel 5 of lager. Eigenlijk is regenwater ook één van de redenen waarom we vijverwater in een Koivijver willen verversen. Die zuurgraad mag niet te laag worden.

De beste optie is verversen met leidingwater

Water verversen
Water verversen

Er blijft één laatste optie over welke je het beste kunt gebruiken om je vijver te verversen, en dat is vers leidingwater. Dit water is strikt gecontroleerd en beschikt over gezonde waterwaarden waarmee Koi prima om kunnen gaan. Vanzelfsprekend moet je geen leidingwater gebruiken waaraan chloor is toegevoegd. Gelukkig wordt er in Nederlands leidingwater standaard geen chloor toegevoegd. Dit mag alleen gebeuren bij hoge uitzondering wanneer er sprake is van vervuild water. Denk bijvoorbeeld aan bacteriële problemen of schimmels in het leidingwater.

Vuistregels wekelijks water verversen in de vijver

Kort maar krachtig dus: aan die kraan! In iedere Koivijver, onafhankelijk van de inhoud of diepte, dient minimaal 10% water per week ververst te worden. Heb je een forse visbezetting, kies dan liever voor wat meer. Zorg er wel voor dat je niet meer dan 10 á 15% water in één keer ververst, anders creëer je schommelingen in je watertemperatuur en waterwaarden.

Neem als vuistregel voor vijverwater verversen 10% per week.

Water testen voor extra zekerheid

Om nog meer zekerheid te hebben over de kwaliteit van je water, is het nuttig om regelmatig een watertest uit te voeren. Zelf gebruik ik daar druppelsets voor, die zijn redelijk betrouwbaar en dat testen is zo gepiept. Zelf let ik vooral op onderstaande waarden. Dat vind ik zelf de belangrijkste en zijn ook de reden waarom ik wekelijks water ververs. Dat testen geeft mij wat meer zekerheid om inzicht te krijgen over de stabiliteit van de waarden.

  • Ammoniak (NH3/4)
  • Nitriet (NO2)
  • Zuurgraad (PH)
  • Carbonaathardheid (KH)

Ik gebruik zelf deze testkoffer van Colombo, daar zit alles in wat je nodig hebt om je vijver te testen voor de belangrijkste waarden. Volgens mij zit er niet veel verschil in al die test sets, maar deze is prijstechnisch gewoon interessant en is betrouwbaar.

Colombo testlab
Colombo testlab

Automatisch water verversen in de vijver

Wanneer je het helemaal goed wilt doen, maak je gebruik van constante water verversing. Hierdoor heb je een constante stroom van vers water waardoor alle vormen van schommelingen in watertemperatuur en waterwaarden weggenomen kunnen worden. Je kunt de kraan heel zachtjes aan laten staan waardoor je een continue stroom van vers water hebt. Het enige wat je nodig hebt is een overloop in je vijver waardoor het overschot van water vanzelf wordt weggevoerd. Het aanvullen van water kan met een simpel PVC buisje of stuk tyleen vanaf de waterkraan die op een kiertje staat.

Gebruik maken van een watercomputer

Door een watercomputer te gebruiken kun je exact aansturen op welke tijdstippen er ververst zal worden. Een watercomputer is instelbaar tussen bijvoorbeeld 2 of 5 momenten per dag, waardoor je deze steeds een aantal minuten open kunt zetten. Belangrijk is hierbij dat je berekend hoeveel water er per keer toegevoegd wordt, zodat je exact de instellingen kunt goed zetten om ongeveer 10% per week te verversen.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Smits

    Al jaren wordt hier in de vijver ververst. Ieder weekend laat ik het water met 15 centimeter zakken op 1,5 meter diepte. Precies 10% dus. Al deze jaren geen problemen gehad en een sublieme waterkwaliteit. Gewoon doen dus!

  2. Zilly

    Ik hebt altijd dag en nacht mijn kraan open en van rond 1.00 t/m 8.00 s’morgens 2 kranen openstaan.
    En ik denk dat dit heel goed is, omdat de vissen krijgt altijd elke dag genoeg verse water en altijd op de zelfde tijdstip.

Geef een reactie