Klei in de vijver gebruiken, de één zweert erbij terwijl de ander er liever ver van weg blijft. Het gebruik van vijverklei roept gelijk een aantal vragen op omtrent de werking, want wat zijn eigenlijk de voordelen van klei toevoegen en is het effect merkbaar? Ook zijn er vragen over het gebruik van klei in combinatie met een trommelfilter.
Beste vijverklei in een overzicht
Op basis van samenstelling en prijs-kwaliteit verhouding zijn wij van menging dat de volgende soorten vijverklei de beste zijn van dit moment.
Het bindend vermogen van klei
Klei heeft een bindend en absorberend vermogen, wat ook precies de kracht is van klei. Het is in staat om water vast te houden wanneer de laag dik genoeg is. Zo ontstaan dan ook natuurlijke vijvers die water kunnen vasthouden door een laag van klei. Die absorberende eigenschap is waar het om draait, al is ons doel daar niet bij om een waterdichte laag te creëren. Juist klei is als geen ander in staat om stoffen naar zich toe te trekken en te absorberen. Daardoor is het een water zuiveraar eerste klas. Het is in staat om zware metalen en giftige stoffen tot zich te vinden die in het water kunnen komen door bijvoorbeeld een kuur met medicatie. Daarnaast is het ook goed in staat om organisch vuil te binden zoals eiwitten die door voer in het water komen. Uiteindelijk zal klei in het filter blijven hangen waardoor je het uit de vijver spoelt, daarmee spoel je ook de gebonden afvalstoffen weg wat een verbetering van de waterkwaliteit betekent.
Waaruit bestaat vijverklei?
Vijverklei is een natuurproduct bestaande uit grote hoeveelheden mineralen. Dat zijn onder andere montmorilloniet, bentoniet en calcium die ieder bevorderend zijn voor de waterkwaliteit met positieve effecten op je vissen.
Montmorilloniet klei, de meeste zuivere klei?
Bij vijverklei zien we veelal dat montmorilloniet het voornaamste basisproduct is die in de klei aanwezig is. Dat is niet voor niets. Montmorilloniet staat bekent om haar zuiverende werking en wordt daardoor toegepast in verschillende industrieën. Deze kleisoort is in de regio Montmorillon in Frankrijk ontdekt. De stuf staat aangeschreven voor haar zuiverheid en zeer fijne poedervorm. In grote lijnen heeft het echter dezelfde werking als bentoniet maar wordt montmorilloniet gezien als zuiverder.
Heeft vijverklei een positief effect op Koi?
Door gebruik van vijverklei zijn er een aantal effecten die je kunt merken. Het voornaamste effect is dat klei voornamelijk een verbetering van de waterkwaliteit zal opleveren. Het absorberend vermogen om giftige stoffen, metalen en organisch afval tot zich te vinden waardoor het gemakkelijk weg te filteren is.
Klei heeft daarnaast een positief effect op de glans van de huid en het bevorderende effect voor de slijmlaag van Koi. Bekijk eens Japanse Koi die net uit de mudpond komen na de groeiperiode in de zomer. De glanslaag die Koi op dat moment hebben is onwerkelijk. Natuurlijk heeft dat ook te maken met de zuiverheid van het water.
Ook zou klei moeten helpen bij de vertering en opname van voedsel. Zo zijn er zelfs fabrikanten van voer waarin montmorilloniet opgenomen is. Ik heb hier echter geen wetenschappelijke onderbouwing voor kunnen vinden. Ik zou dit laatste dan ook iets meer met een korreltje zout nemen.
Wat ik echter wel weet is dat zelfs de beste kwekers in Japan zweren bij het effect van klei en de beste Koi het liefste in mudponds onderbrengen om de huidkwaliteit en glans te verbeteren. Zo verteld Masahito Kataoka dat hij grootste waarde hecht aan zijn mudponds in de bergen, omdat daar de mineralen en klei het beste zijn. En bij de Sakai Fish Farm wordt de klei naar de binnenvijvers toegehaald, zij doseren met grote regelmaat klei in de binnenvijvers. Bedenk ook dat klei niet voor niets één van de belangrijkste reinigingsproducten is voor de huid van mensen.
Hoe regelmatig voeg je vijverklei toe?
Het is belangrijk om klei met grote regelmaat toe te voegen, liever kleine dosering per keer dan eenmalig een grote dosis. De klei heeft dan meer effect en je vijver blijft mooier. Voeg je een grote dosering in één keer toe, dan is de vijver vaak wat langer troebel. Ook zal de klei uiteindelijk in je filter terecht komen en je spoelt het dan direct weg, waardoor je beter regelmatig kleine beetjes kunt toevoegen. Persoonlijk kies ik voor minimaal een wekelijkse dosering, liever nog iets regelmatiger. Vijverklei kun je het beste in de avond toevoegen, vaak is het dan de volgende ochtend al niet meer zichtbaar in het water.
Vijverklei mengen door voer
Wanneer je korrels voer licht besprenkeld met water, daar vervolgens een aantal scheppen klei aan toevoegt en daarna alles goed door elkaar schud in een emmertje krijg je met klei gecoat voer. Op deze manier krijgen de Koi een deel van het klei direct binnen, wat zou moeten helpen bij de spijsvertering en inname van mineralen. Een groot deel van de klei komt natuurlijk ook direct in de vijver terecht. Houdt er wel rekening mee dat de houdbaarheid van het voer omlaag gaat, waardoor het aan te bevelen is om maar voor enkele dagen gelijktijdig te prepareren.
Beste vijverklei kopen op basis van samenstelling
Er zit geen groot verschil in de verschillende soorten vijverklei die verkocht wordt, de meeste soorten klei resulteren in hetzelfde effect. Wel zijn er een aantal zaken die opvallen wanneer je de klei probeert op te lossen in een emmer met water. In sommige producten zit namelijk een deel wat niet zal oplossen, terwijl de klei die zich volledig oplost juist de beste zuiverende klei is. Een deel wat niet zal oplossen is bijvoorbeeld zand. Hoe minder zuiver de klei is, hoe groter het deel wat niet oplost. Onderstaand een lijst met vijverklei merken die zuiver zijn en daardoor goed oplossen in water.
1. Breeders Secret klei, beste prijs/kwaliteit vijverklei
De meest zuivere klei is Breeders Secret zeker niet, maar wel een klei die prijstechnisch één van de meest interessante is. De wekelijkse dosering van 12 gram per 1000 liter vind ik persoonlijk teveel om in één keer te doseren. De vijver blijft dan zeker een dag troebel, waardoor je liever minder doseert maar regelmatiger.
Wil je een onwijs zuivere klei? Dan zou ik deze niet pakken, want in Breeders Secret heb ik het meegemaakt dat er toch een klein gedeelte wat grover of zand achtig is. Ik zelf heb daar totaal geen moeite mee. die paar grove korreltjes blijven de eerste de beste keer dat ze het filter passeren wel hangen. En ach, je maakt mij niet wijs dat die paar procent verschil in zuiverheid het verschil gaat maken. Ik voeg dan liever wat extra klei toe.
2. Bactoplus Ohmizu Clay
De vijverklei Bactoplus Ohmizu Clay hoef je maar heel even te mengen in een emmer met water, alles lost zich zeer gemakkelijk op. Een prima zuivere klei die ook niet al te duur is. Ook wanneer je het product hebt toegevoegd aan de vijver zal deze niet lang troebel blijven. Ook prijstechnisch is de Ohmizu Clay een goede keuze.
3. Takazumi Clay
Takazumi kennen we vooral van de bekende emmertjes voer, maar heeft ook een eigen vijverklei in de vorm van Takazumi Clay. De klei is redelijk zuiver en het oplossen in een emmer met water verloopt gemakkelijk. Ook blijft er zo goed als geen substantie over die niet goed op te lossen is in het water. Een prima klei die ook betaalbaar is.
4. Kusuri Klei
Kusuri heeft een erg zuivere montmorilloniet klei in het assortiment waarvan direct duidelijk is dat het een goede klei betreft. Deze klei lost erg goed op waardoor je direct een indicatie hebt dat dit om een zuiver kleiproduct gaat. Een wekelijkse dosering van maximaal 10 gram per 1000 liter water is meer dan voldoende om het effect in je waterkwaliteit te krijgen. Helaas betreft dit wel een duurder product waardoor dit prijs technisch minder interessant is om aan te kopen.
Klei gebruiken in combinatie met een trommelfilter
Het fijne aan een trommelfilter is dat het in staat is om vuil ontzettend snel uit de vijver te spoelen. Dat heeft ook als nadeel dat alle vijverklei die door de filterlijn gaat ook vrij snel dankzij de superfijne zeefpanelen uitgezeefd zal worden. Toch is dit eigenlijk juist exact wat je wil. De klei zal stoffen aan zich binden zoals zware metalen, gifstoffen en bijvoorbeeld eiwitten. Hoe sneller dat weer uit het water is, hoe beter dit voor de waterkwaliteit is. Wat je het beste kunt doen is de doseringen van vijverklei zo klein mogelijk maken en in plaats daarvan met nog meer regelmatig toevoegen. Het effect van vijverklei is zeker ook in combinatie met een trommelfilter merkbaar.
Conclusie: waarom je vijverklei gebruikt
Vijverklei is effectief om algehele waterkwaliteit te verbeteren. Het is in staat om zware metalen, giftige stoffen van bijvoorbeeld medicatie en organische stoffen zoals eiwitten te absorberen. Ook kan het organisch afval binden, waardoor het gemakkelijker weg te filteren is. Ook heeft klei een positief effect op Koi doordat het de glans van de huid en de slijmlaag kan verbeteren. Ook heeft het een bevorderend effect op de vertering en de opname van voedsel. De beste werking van vijverklei krijg je door kleine hoeveelheden te doseren met een grote regelmaat. Halveer bijvoorbeeld een wekelijkse dosering en voeg dit twee keer per week toe.
wat vind je van de Refresh klei , deze uit Japan zou naar verluid de beste en zuiverste op de markt zijn ( is wel de duurste) ?
mvg
Een hele fijne, zuivere klei die makkelijk oplost. Eenmaal geprobeerd, ondertussen alweer jaren geleden (ergens 2010-2015?). Mijn idee is eerlijk gezegd dat dit zijn prijs niet waard is. Dat beetje wat niet goed oplost in een minder zuivere klei, dwarrelt wel naar de bodem en filter je er snel weer uit (bijvoorbeeld zand). Je kunt dan net zo goed wat meer ‘goedkopere’ klei gebruiken dan meer ‘duurdere’. Maar natuurlijk blijft het uiteindelijk een persoonlijke keuze.