Piepschuim of tempex platen hebben een zeer hoge isolatiewaarde en zijn daarmee een ideaal hulpmiddel om de vijver ijsvrij te houden. Vooral kleinere vijvers kunnen profiteren van deze betaalbare manier van afdekken. Een klein stuk piepschuim kan al zorgen voor een wak in de vijver, terwijl grotere platen kunnen zorgen voor een complete overkapping en daarmee voorkomen ze bevriezing.
Piepschuim ‘hoed’ als vijver ijsvrijhouder
Zelfs wanneer er al ijs op de vijver ligt, kan een piepschuim plaat wonderen verrichten om verdere bevriezing te voorkomen. Je kunt bijvoorbeeld houtjes latjes gebruikt die je over de rand van de vijver legt waarop je een aantal piepschuimplaten neerlegt. Op deze manier kun je zorgen dat verdere bevriezing voorkomen wordt, maar ook om bijvoorbeeld een skimmer te beschermen tegen verdere bevriezing.
Het voordeel van piepschuim is dat het blijft drijven op het water, mocht een plaat in het water belanden blijft deze als een vlot ronddrijven. En ook in dat geval zorgt het voor isolatie, er zal op die manier altijd een wak blijven in je vijver. De vijver zal daardoor altijd kunnen ontluchten waardoor schadelijke stoffen zoals ammonium en ammoniak kunnen ontsnappen. Nog verstandiger is om met een klein luchtpompje wat extra te beluchten in de vijver, de beweging die dit in de vijver geeft voorkomt verdere bevriezing.
Piepschuim ijsvrijhouders
Je hebt ook kant en klare drijvende modules die gebruikt kunnen worden voor kleinere vijvers als ijsvrijhouder. Deze ijsvrijhouder blijft in de vijver drijven en is inwendig voorzien van een 150 Watt verwarmingselement, wat meer dan genoeg is om een wak in de vijver te houden. Je hoeft alleen de stekker erin te doen wanneer het echt berenkoud is en vriest. Hier geven we alternatieven voor goede ijsvrijhouders.
Deze piepschuim platen kun je gebruiken
Alle tempex, piepschuim of EPS platen bieden een prima isolatiewaarde om de vijver mee ijsvrij te houden. Kies wel voor voldoende dikke platen van minimaal 4 cm, deze zijn wat minder gevoelig om te breken in tegenstelling tot de nog dunnere platen. Je wilt voorkomen dat de platen breken of doorzakken wanneer er sneeuw valt. Deze platen met een dikte van 5 cm zijn uitstekend geschikt, het liefste neem je platen van minimaal 50 bij 50 of 100 bij 50 cm.
- Piepschuim platen 50 bij 50 bij 5 cm (dik, kunnen goed tegen een stootje)
- Piepschuim platen 50 bij 50 bij 4 cm (voldoende dik, heel stuk goedkoper)
Na de winter laat je de platen goed drogen, waardoor je ze veilig kunt opstapelen en bewaren voor de volgende koude winter die zal komen.
Nadelen van afdekken met piepschuim
Eigenlijk is er maar één belangrijk nadeel om te vermelden. Piepschuim laat namelijk geen licht door, waardoor het verstandig is om bij zonnige dagen enkele platen van de vijver af te halen, zodat er toch geregeld wat lichtinval is. Een alternatief hiervoor is één plaat in het midden van de vijver vervangen voor een stuk noppenfolie, het liefst dubbel of zelfs driedubbel zodat er meer stilstaande lucht tussen blijft zitten en daarmee een hogere isolatiewaarde. Verstevig onder het noppenfolie met latjes of een stuk gaas.
Conclusie: je vijver ijsvrij houden met piepschuim
- Piepschuim platen hebben een goede isolatiewaarde, en zijn in staat een vijver ijsvrij te houden. Wij raden deze platen aan: Tempex 50x50x5 cm of Tempex 50x50x4 cm.
- Maak een simpele constructies van houten latten waarop de platen rusten.
- Zorg wel voor voldoende licht in de vijver. Volledig afgedekt met templex platen zorgt voor onvoldoende belichting. Vervang enkele platen voor een stuk noppenfolie om licht door te laten.
- Gebruik minimaal een ijsvrijhouder wanneer je niet van plan bent de vijver af te dekken.