Tategoi of Tateshita

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Koi tips
 • Bericht reacties:4 Reacties
 • Laatste wijziging in bericht:15 oktober 2023
 • Leestijd:5 minuten gelezen
Je bekijkt nu Tategoi of Tateshita
Shigeyoshi Tanaka met enkele beloftevolle Tosai

De beste van de beste onderscheiden is een hele klus, welke Koi worden Tategoi en welke slechts Tateshita? Kwekers doen dit puur op ervaring, in een oogwenk herkennen ze welke vissen de beste zijn uit een selectie. Wat knap lastig kan zijn als je bedenkt dat hier enkel de betere Koi over zijn.

Na de kweek en de eerste zomer in de mudponds, waarbij meermaals selecties zijn uitgevoerd, blijven de beste Koi over. Alle Koi welke daarbij geselecteerd worden zijn voor de meeste kwekers niet eens goed genoeg om te verkopen en belanden dus als het ware in de vuilnisbak. En dat zijn er véél, haast altijd valt meer dan 95% van de Koi af. Zeker wanneer we praten over een variëteit zoals de Sanke is het uitvalpercentage zeer hoog, vaak meer dan 99%. Dat betekent dat minder dan één op de 100 Koi overblijven. De overblijvers, de Koi die volgens de kweker goed genoeg zijn om mee te mogen naar binnen, zijn dus de beste. Niet voor niets worden de Koi naar binnengehaald. De temperaturen worden flink opgestookt voor de jonge Koi, waardoor er nog extra groei gerealiseerd kan worden gedurende de winterperiode.

Kostbare ruimte

Tategoi vijver Marudo Koi Farm
Tategoi vijver Marudo Koi Farm

Nu enkel de goede Koi over zijn gebleven, is het de lastige taak aan de kweker om te bepalen welke vissen hij gaat meenemen naar zijn mudponds. De ruimte in zijn mudponds is kostbaar, vaak er maar plek voor een beperkt aantal Koi. Wat niet voor niets is, hoe meer vissen er namelijk in de mudpond gaan, hoe minder de ontwikkelingen zullen zijn. Ruimte is erg belangrijk voor de ontwikkeling en groei van koi. Vergeet ook het kostenplaatje voor een kweker niet. In het tweede jaar worden er enorme hoeveelheden voer gevoerd per Koi, de mudponds moeten gecontroleerd worden, er moeten netten gespannen worden, de waterkwaliteit moet gehandhaafd worden. Vergeet verder ook niet dat er ook nog eens een risico verbonden is aan het uitzetten van Koi in de mudpond.

De beste van de beste onderscheiden

Daarom is het voor de kweker de taak om te bepalen welke vissen nu daadwerkelijk potentie hebben om nog een jaar langer te mogen blijven op de Koi Farm. De beste moeten van de beste onderscheiden worden. Een kweker moet vrij zeker zijn van zijn zaak dat een Koi ook echt een goede toekomst heeft, waardoor het de moeite waard is om deze nog een jaartje langer te houden. Koi met lichte twijfel kunnen nog een kans maken, maar meer twijfel wordt niet geoorloofd. De Koi die mee mogen de mudpond is, zijn de echte beste, kunnen we bestempelen als “Tategoi”. De overblijvers, wat zeker geen slechte Koi zijn, zijn de Tateshita.

Tategoi kan vertaald worden naar “Koi voor de toekomst”. Bijvoorbeeld Koi welke nog niet volledig ontwikkeld zijn, maar volgens de kweker een glansrijke toekomst tegemoet gaan. Het gaat om Koi met een goede potentie om over een bepaalde periode, of zelfs jaren, een top exemplaar te worden.

Tategoi kopen

Zo groen als gras, bij Maruju
Zo groen als gras, bij Maruju

Wie wil dat nou niet, echte toppers van de beste kwekers in Japan in zijn eigen vijver. Ja, een droom van velen om dat te zien uitgroeien tot prachtexemplaren. Erg moeilijk gaat het wel worden, de beste Koi doet een kweker nou eenmaal niet graag weg. Waarom zou hij een Koi verkopen als Tosai (eenjarig) wanneer hij er over één of twee jaar veel en veel meer voor kan vragen? Alle Tosai die dan ook verkocht worden zijn over het algemeen de mindere vissen die overblijven uit de selecties.

De betere Tosai, welke pas laat in het voorjaar vrij komen (eind april, mei) zijn de overblijvers van de kweker, deze gaan niet mee de mudpond in: de Tateshita. Deze Koi kunnen we zien als de betere vissen die we kunnen aankopen. Het zijn Koi die volgens de kweker net niet goed genoeg zijn om verder op te laten groeien op zijn farm.

Een enkele uitzondering

Op enkele na dan, soms gebeurt het dat een kweker een Koidealer laat selecteren uit zijn beste Tosai. Meestal gaat het dan om langdurende relaties, waarvoor een kweker wel eens een uitzondering wil maken. Daarbij komt natuurlijk ook nog eens het fikse prijskaartje dat de dealer daarvoor mag neerleggen. Ook gebeurt het dat enkele van de beste Tosai worden verkocht op veilingen, waar ze vaak voor enorme bedragen (lees: duizenden) verkocht worden.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. John de leur

  Leuk stukje
  Helaas heeft het woord tategoi in de loop der jaren zijn kracht en ware identiteit verloren. Het woord tategoi is tegenwoordig alleen nog commercieel.Tategoi staat voor koi in ontwikkeling met hoge toekomst verwachting en dat zijn er niet veel. Moeilijkheid zit hem dat hoge kwaliteit voor de een een koi van 300 euro is voor de ander 1500. Terwijl de bedragen voor echte tategoi veel hoger liggen. En dat er wordt gezegt dat je tategoi heb in verschillende prijsklassen is ook commerciël.voor de kweker alleen tategoi in hoogste segment.

  1. Aboutkoi

   Hi John, leuk dat je een reactie achterlaat.
   Volledig met je eens dat Tategoi voornamelijk als commercieel begrip gebruikt wordt. Zoals je exact zegt zijn er inderdaad maar weinig echte Tategoi. En deze blijven gewoon in Japan (laten we zeggen minimaal 95%), bij de kweker om op een later tijdstip verkocht te worden – zodat ze voor de kweker vanzelfsprekend veel meer opbrengen.

 2. Bastiaan

  Interessant stukje (geldt overigens voor bijna al jouw artikelen).
  Keep up the good content!

  Groeten,

  Bastiaan

Geef een reactie