Tategoi of Tateshita: wat is het verschil?

Je bekijkt nu Tategoi of Tateshita: wat is het verschil?
Tategoi of Tateshita, wat is het verschil

De beste van de beste onderscheiden, dat is vaak niet zo gemakkelijk als we denken. Welke Koi worden Tategoi en welke zijn de Tateshita? Voor kwekers is het belangrijk dat zij blijven selecteren. Alleen de echte beste Koi worden voor langere periodes gehouden op de kwekerij.

Kwekers investeren in de toekomst

De kwaliteit die kwekers selecteren is bepalend voor de toekomst van het bedrijf. Hoe hoger de kwaliteit, en hoe hoger de ‘standaard’ des te meer inkomen een Koi kweker kan generen. Het selectieproces van Koi is eigenlijk de belangrijkste aangelegenheid voor de wkeker.

Tategoi vijver Marudo Koi Farm
Tategoi vijver Marudo Koi Farm

Het selectieproces voor de beste start vanaf de eerste dag

Na de kweek en de eerste zomer in de mudpond, waarbij er al meermaals selecties zijn uitgevoerd, blijven alleen de betere Koi over. Voor de variëteit Sanke wordt in de eerste zomer vaak al 5 of 6 keer geselecteerd. Daardoor vallen er ontzettend veel Koi af, vaak is er op dit moment al zeker 80 tot 95% van alle Koi afgevallen. De overige zijn de betere Koi die overblijven, deze mogen in de winter vaak naar verwarmde binnenvijvers toe.

Baby Koi Showa Senbetsu
Baby Koi Showa Senbetsu

Kostbare ruimte en opgroei faciliteit voor Koi

Een kweker heeft een beperkte capaciteit waar Koi in gehouden kunnen worden, het liefste houdt hij alleen de allerbeste vissen over. Hoe minder vissen, hoe beter de resultaten die hij kan bepalen in zijn beperkte opgroei faciliteiten om ook in de winter goede groei en ontwikkeling door te maken. Deze potentievolle Koi, die een kweker overigens ook niet verkoopt, worden Tategoi genoemd.

Tategoi zijn beloftevolle Koi die de kweker verder wil opgroeien. Voor hem is het een investering voor de toekomst. Laat de kweker deze Koi groter groeien, dan is de kans aanzienlijk dat de waarde zal oplopen.

De selectie van de beste Koi

Deze beloftevolle Koi blijven echter doorgroeien en ontwikkelen. Richting het einde van de winter zijn deze Koi vaak z’n 20 tot 25 cm groot. Het dilemma voor ruimte doet zich opnieuw voor. Deze beloftevolle Koi moeten nog heel even langer in de binnenvijvers blijven, voordat ze naar buiten mogen in het voorjaar.

Dit is het moment om de beste van de aller beste te onderscheiden. Er is op dit moment weinig ruimte over voor twijfel, alleen de Koi waar de kweker echt wat in ziet mogen blijven. De overige vallen af en worden verkocht. Deze voorlaatste selectie van potentievolle Koi worden de Tateshita genoemd. De overgebleven zijn de ware toppers die nog een jaar langer op de kwekerij mogen blijven. Het zijn de allerbeste Koi van de kweker: de Tategoi. Tategoi kan vertaald worden naar ‘Koi van de toekomst

Hoge kwaliteit Sakai Koi
Hoge kwaliteit Sakai KoI

Per uitzondering een Tategoi aankopen?

Wie wil dat niet, één van de echte toppers aankopen van een kweker? Een droom van velen om dat te zien uitgroeien tot prachtexemplaar. Dit gaat echter zeer moeilijk worden, een kweker doet immers zijn beste Koi nou eenmaal niet graag weg. Waarom zou hij een Koi verkopen als Tosai (eenjarig) wanneer hij er over één of twee jaar veel meer geld voor kan vragen?

Op een enkele uitzondering na kan een Tategoi soms aangekocht worden. Meestal gaat dit om langdurende relaties tussen kwekers en dealers of agents. Daar komt natuurlijk bij dat je het fikse prijskaartje betaald, waarschijnlijk de prijs die de Koi over een jaar geschat zal opbrengen. Op deze wijze zien we ook dat enkele ‘Tategoi’ van de kweker verkocht worden per veiling, waar deze voor fikse bedragen (niet zelden voor duizenden euro’s) verkocht worden.

Sakai Male Sanke 10
Sakai Male Sanke 10

Wat is het verschil tussen Tategoi en Tateshita?

In deze video op ons YouTube kanaal leggen we in alle detail uit wat het verschil is tussen Tategoi en Tateshita en hoe een kweker omgaat met dit selectieproces. Je kunt de video hier bekijken.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie