Tategoi of Tateshita: wat is het verschil?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Koi tips
  • Bericht reacties:0 Reacties
  • Laatste wijziging in bericht:14 oktober 2023
  • Leestijd:4 minuten gelezen
Je bekijkt nu Tategoi of Tateshita: wat is het verschil?
Tategoi of Tateshita, wat is het verschil

De beste van de beste onderscheiden, dat is vaak niet zo gemakkelijk als we denken. Welke Koi worden Tategoi en welke zijn de Tateshita? Voor kwekers is het belangrijk dat zij blijven selecteren. Alleen de echte beste Koi worden voor langere periodes gehouden op de kwekerij.

Investeren in de toekomst

Voor kwekers wordt het gezien als een investering voor de toekomst. Immers bepaald de kwaliteit die zij selecteren hoe de Koi kwekerij voor de komende jaren zal draaien. Hoe hoger de kwaliteit, en hoe hoger de ‘standaard’ des te meer inkomen een kwekerij kan genereren. Waardoor het selectieproces van Koi eigenlijk de belangrijkste aangelegenheid wordt van een kweker.

Wat is het verschil tussen Tategoi en Tateshita?

In deze video op ons YouTube kanaal leggen we in alle detail uit wat het verschil is tussen Tategoi en Tateshita en hoe een kweker omgaat met dit selectieproces. Je kunt de video hier bekijken.

De eerste zomer wordt er al volop geselecteerd

Zoals je wellicht al begrepen hebt wordt er al vanaf het eerste moment dat de Koi geboren wordt geselecteerd. Kleine Showa bijvoorbeeld, zwarte Koi met witte en rode vlekken, worden al in de eerste paar dagen geselecteerd. Alleen de zwarte visjes mogen door, alle witte vissen worden uitgeselecteerd.

Dit proces blijft zich de gehele zomer herhalen, maar dan wordt er vanzelfsprekend op andere aspecten gelet. Na de zomer worden de Koi naar binnen gehaald, waar ze onder betere omstandigheden mogen opgroeien gedurende de winter.

In de winter wordt er vaak door de kweker nog geselecteerd. Zijn Koi met de meeste potentie worden vaak in een verwarmde omgeving gehouden zodat de meeste groei wordt behaald op deze vissen.

Het moment waarbij de kweker bepaald wat zijn Tategoi zijn

Na die winter, mogen de Koi weer naar buiten om verder op te groeien in de groeivijvers, de mudponds. Voor een kweker is het op dat moment essentieel dat hij alleen zijn echte beste koi onderscheid van zijn net wat mindere Koi.

Want eigenlijk zijn alle Koi die de kweker na de winter over heeft van zeer hoge kwaliteit. Maar gezien de beperkte capaciteit van een kweker kan hij niet alle Koi meenemen om buiten nogmaals een volledige zomer verder op te groeien. De kweker kiest dus alleen echt de beste Koi uit en de rest wordt verkocht aan Koi agenten, Koi dealers en winkels over de gehele wereld.

De Koi die de kweker zal bewaren om een seizoen verder op te groeien, zijn de Tategoi van de kweker. De kweker gelooft dat die vissen de meeste potentie hebben en zal die Koi dan vanzelfsprekend niet verkopen. Want, wanneer hij die Koi nog een jaar verder opgroeit, dan kan de kweker meer geld vragen voor dezelfde vissen. Tategoi kan letterlijk vertaald worden naar ‘Koi van de toekomst’.

De Koi die hier door de kweker niet geselecteerd worden, zijn de Tateshita. Natuurlijk zijn dit nog steeds zeer hoge kwaliteit Koi, want het zijn de laatste ‘overblijvers’ die nog niet zijn verkocht. Dat moment gaat nu wel komen, maar voor een hogere prijs dan de meeste Koi die hij reeds heeft verkocht.

Tateshita zijn eigenlijk ‘gewezen Tategoi’, immers behoorde ze net wat eerder in de winter nog tot de favorieten van de kweker.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie