Reigers begrijpen en maatregelen treffen

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Koivijvers
 • Bericht reacties:0 Reacties
 • Laatste wijziging in bericht:15 oktober 2023
 • Leestijd:7 minuten gelezen
Je bekijkt nu Reigers begrijpen en maatregelen treffen

Je hebt hem vast al een keer in de buurt van de tuin gezien, loerend naar jouw Koi in de vijver: de blauwe reiger. Voor veel mensen de grootste bedreiging voor Koi en andere vijverbewoners. Reigers zijn slim genoeg om allerlei maniertjes te bedenken om onopgemerkt in jouw tuin aan de slag te gaan. Ze komen al vroeg op de dag voordat je het in de gaten hebt. Meestal merk je het ook pas nadat je vissen mist.

Ideaal en een makkie

In de natuur moet een reiger veel meer moeite doen om zijn honger te stillen dan bij een vijver. Vaak is het water niet helder en gaat er veel moeite gepaard met het vangen van een prooi. In jouw vijver gaat dit veel gemakkelijker en vlotter. Vooral in de koudere maanden van het jaar heb je grote kans dat er een reiger op bezoek komt om een lekkere versnapering uit te kiezen. Als ze komen, komen ze vaak in de schemering of zelfs al eerder in de nacht. In ieder geval zo vroeger zodat wij ze nog niet in de gaten hebben en ze rustig hun gang kunnen gaan.

Voor reigers is het in de koudere maanden een makkie om een visje te vangen in jouw vijver. Bedenk maar eens dat de watertemperaturen ervoor zorgen dat het metabolisme van jouw Koi flink wordt vertraagd en hierdoor dus ook de snelheid waarmee ze zich door het water voortbewegen. Voeg hier aan toe dat jouw vijverwater natuurlijk glashelder is. De reiger kan ieder visje al vanaf hoog in de lucht tot op de bodem van de vijver zien zwemmen. Waarom zou hij moeilijk doen bij een groengekleurd water of een modderig slootje als de Koi bij jou voor het oprapen zijn?

Slimme jongen, die reiger

Reiger in natuur

Reigers zijn in staat om voor tot wel uren lang geduld te hebben op die ene voorbij zwemmende prooi, maar zijn slim genoeg om dit tot zover mogelijk te voorkomen. Ze proberen dan ook jouw vissen te lokken door wat braaksel op het wateroppervlak te laten vallen. Dat klinkt raar, maar is eigenlijk heel logisch. Het hoofdingrediënt van jouw Koivoer is namelijk vismeel, vanzelfsprekend doordat een reiger vis eet ruikt ook zijn braaksel naar vis.

Jouw vijver opgenomen op de route

Heeft die reiger je dan eenmaal gevonden, bedenk dan ook dat het zeker niet de laatste keer zal zijn dat hij terug komt. Vanaf nu is jouw vijver in het geheugen gegrift van die reiger en deze zal dan ook geregeld een kijkje komen nemen wanneer jouw vijver op de route ligt. Balen dus, wat nu?

Maatregelen treffen tegen reigers

Afdeknet voor de vijver
Afdeknet voor de vijver

Heb je last van een reiger, of ben je bang dat je vroeg of laat de dupe zult zijn? Hier een aantal manieren die je kunt gebruiken om te voorkomen dat jouw vissen worden weggevangen. Vergeet ook niet dat je zeker niet de eerste zult zijn die aangeeft nog nooit een reiger gezien te hebben, waarna binnen een korte tijdsperiode de eerste zich meldt.

 • Een imitatie reiger om andere reigers af te schrikken is meestal geen succes. Reigers deinzen er niet voor terug om in de buurt van een andere reiger te vissen. Daarnaast trekt het in bepaalde jaargetijden juist reigers aan!
 • Een bewegingssensor (motion sensor) met sproeisysteem is een prima manier om reigers te verjagen. Maar bedenk wel, de afstand die deze sproeiers halen is meestal niet ver. Zorg er dus wel voor dat ze het  gehele oppervlak van de vijver kunnen bereiken. Wat je wel vaak hoort over deze sensoren is dat reigers er na een tijdje niet meer op letten en alsnog terugkomen. Vergeet natuurlijk ook niet de sensor aan te zetten en controleren op batterijen.
 • Een schaduwdoek boven de vijver hangen voorkomt dat de reiger tijdens zijn vlucht jouw vijver in de smiezen krijgt. Maar daar blijft het ook bij, als de reiger eenmaal weet doet het schaduwdoek er verder weinig aan om te voorkomen dat jouw Koi worden weggekaapt.
 • Een net over de vijver is waarschijnlijk de beste manier om een reiger te voorkomen. Zorg er wel voor dat het net strak gespannen is en minimaal 25 centimeter boven het vijveroppervlak zweeft. Anders prikt de reiger door het afdeknet heen en blijft hierna bezig totdat hij de vis erdoorheen krijgt.
 • Schrikdraad als preventie is ook een van de betere methoden. Houdt er wel rekening mee dat één enkel schrikdraadje in praktijk niet voldoende blijkt te zijn. Minimaal 2, liever nog 3 draadjes boven elkaar gespannen langs de randen van je vijver volstaat beter.
 • Wil je geen last hebben van een net of een ander obstakel wat je zelf ziet? Dan is een reigerverjager op basis van geluid een goede optie. De verjager geeft felle lichtflitsen en een onhoorbaar ultrasoon geluid welke reigers en katten afschrikken.

Lees ook eens: Reiger verjagen bij de vijver: reigerverjagen zin en onzin.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie