Reiger verjagen bij de vijver: reigerverjager zin en onzin

Heeft een reiger eenmaal door dat er wat te halen valt in jouw vijver, dan zal hij bezig blijven totdat alles is leeggevist. Je bent niet de eerste die maatregelen wil nemen om te starten met reiger verjagen! En dat is ook goed mogelijk, er zijn ontzettend veel manieren om een reiger te verjagen. Maar of al die methoden even goed zijn? Nou, in onze ogen niet! We proberen je daarom tips en methoden te geven die de reiger wel echt verjagen. Zie het als een spoedcursus reiger verjagen!

Reiger verjagen
Reiger verjagen

Reigers verjagen en de meest effectieve methoden

Geluidseffecten, bewegingssensoren, waterstralen, imitatie reigers, noem het maar op. Er is echt van alles te vinden om te reiger tegen het lijf te gaan. Op basis van onze ervaring en ervaringen van anderen, komt samen tot een lijst van methoden om de reiger uit je tuin en weg van jouw vijver te houden. We geven per oplossing aan of het nou wel of niet zinvol is voor deze methode te kiezen. Je ziet dat niet alles even nuttig is…

Mooie vogels, die reigers (zucht…)

Reiger verjagen
Reiger verjagen

Precies, prachtig om te zien in de natuur. Maar ho, stop… kom alstublieft niet bij mijn vijver in de buurt! Heb je een vijver, dan staat het als een huis dat deze vogels een ware plaag zijn voor je vissen. De reiger trekt zich maar weinig aan van de bewoonde wereld. Hij weet maar al te goed waar hij zijn dagelijkse hapje kan vinden, juist in die makkelijke tuinvijvers. Reigers kunnen heel goed onthouden waar ze ooit een stukje water hebben gezien. We kunnen bijna zeggen: eenmaal een reiger, altijd een reiger. Tijd voor maatregelen!

Lukt reigers verjagen nou wel of niet met deze maatregelen?

Je kan het zo gek niet bedenken of het bestaat. Maar schrikt een reiger nu eigenlijk echt van al deze maatregelen? We geven jou een overzicht van oplossingen die WEL werken of juist NIET werken tegen reigers. We lichten deze methodes toe op basis van onze eigen ervaring:

 • Imitatie reigers
 • Schrikdraad tegen de reiger
 • Bewegingssensoren met slimmigheden
 • Drijvende rasters
 • Objecten met spiegelingen en lichtschitteringen
 • Netten en afdeknette
 • Voldoende beschutting voor natuurvijvers
 • Visdraden of vislijnen spannen

Imitatie reiger om de echte reiger te verjagen

Ubbink imitatie reiger
Ubbink imitatie reiger

Reigers verjagen met een imitatie reiger, werkt dat echt? Nou, ja en nee zeg maar. Dat is niet het antwoord waar jij op hoopte. Maar ik ken genoeg verhalen van mensen die een imitatiereiger hebben waar gewoon gezellig een echte reiger naast komt zitten. Dus of dit nou echt zo’n goede oplossing is…?

Alhoewel er genoeg mensen zijn die zeggen dat het vooralsnog werkt, lees maar mee in de recensies van deze imitatiereiger: Ubbink imitatie reiger 87 cm.

Schrikdraad spannen tegen de reiger

Velda Pond Protector
Velda Pond Protector

Een goede oplossing die ook echt werkt is schrikdraad. Misschien niet de meest fraaie, maar je hebt in ieder geval geen last van een reiger. Wel is het noodzaak dat je minimaal dubbel lijnen met schrikdraad spant, anders prikt hij er gewoon tussendoor of overheen. De schrikdraadset Velda Pond Protector is veilig voor zowel de reiger, huisdieren als jijzelf. Met 40 meter schrikdraad moet je redelijk ver komen. Is dat niet genoeg is er de Velda Garden Protector, met 80 meter schrikdraad.

Reigerverjager met bewegingssensor, waterstralen, lichtflitsen en geluiden

Deze dingen zijn er in overvloed. Maar even goed zijn ze echt allemaal niet. De ene bewegingsmelder is de andere niet mag duidelijk zijn. Er zijn er maar weinig die ook echt doen wat ze beloven. Als je er een koop, lees dan in ieder geval heel goed de recensies of doe het op basis van de ervaring van een ander. Wat ons betreft niet de meest doeltreffende methode om de reiger te verjagen, maar mocht je een poging wagen kijk dan eens naar de Velda Laser Guard.

Deze reigerverjager slaat al alarm bij detectie van beweging in een bereik van 12 meter. En hij doet wat dat betreft wat hij belooft. Springt direct aan, een lamp gaat aan met een afwisselende lichtsterkte, groene laserstralen en (harde!) geluiden. Waaronder het geluid van blaffende honden. De ervaring hierover zijn toch wat verdeeld, in veel gevallen doet hij zijn werk wel. Maar er zijn toch ook wel gevallen waarbij hij de jager niet verjaagd krijgt. Dit apparaat produceert in ieder geval wel heel wat herrie. Wellicht vergeten mensen waarbij het niet werkt dit aan te zetten?

Drijvende rasters tegen reigers

Vaak is een fysiek object zoals een net, hek of rooster toch wel het meest effectief tegen reigers. Redelijk nieuw zijn de drijvende rasters tegen reigers. Dit zijn drijvende roosters van 31 bij 27 cm, die je met kleine clipjes aan elkaar kunt verbinden. Zo kun je het volledige wateroppervlak bedekken. Je kunt deze drijvende rasters kopen via bol.com.

Drijvende rasters
Drijvende rasters

Reiger verjagen met spiegelingen en lichtschitteringen

Reigers houden niet van lichtschitteringen en spiegelingen. Een beetje hetzelfde idee zoals een boer op zijn akkers vogels probeert te verjagen. Voorbeelden zijn glanzende ballen in de vijver, zoals bijvoorbeeld deze Heron stop Reflector van Velda. Ook dit blijkt echter niet heel goed te werken. Waarschijnlijk komt dat omdat dit soort producten als nadeel heeft dat ze steeds op dezelfde plek staan of liggen. Een reiger raakt er al snel aan gewend en waagt alsnog zijn poging. Het zou waarschijnlijk wel beter werken als je de glinsterende objecten boven je vijver hangt. Maar de vraag is dan of je dat wel zo fraai vind?

Je zou tijdelijk iets kunnen proberen met oude CD-roms, DVD’s of gebroken stukken spiegel die je aan touwtjes ophangt vlak naast of boven de vijver. Een goede om op te hangen, waar we nog wel enigszins vertrouwen in hebben is de Heron Stop Spinner, die draait een beetje mee op de wind.

Afdeknet over de vijver spannen

Zeker weten de beste oplossing tegen reigers: netten, afdeknetten of vijvernetten. Zorg er altijd voor dat je net niet vlak over het water laat lopen. Een reiger is slim genoeg om er dan gewoon doorheen te prikken en net zolang te moren tot hij het visje door het net weet te trekken. Zorg voor pinnen of een constructie waardoor het 30 centimeter boven je vijver zweeft.

Dit afdeknet van Velda is 10 bij 6 meter, een sterk genoeg net van nylon. Redelijk fijnmazig waardoor blad wordt tegengehouden. Als je dit net heel strak spant is het net niet eens zo zichtbaar als je van tevoren zal denken. Een groot voordeel van een afdeknet is dat je ook direct blad uit je vijver weet te houden, dat scheelt weer wat organisch afval wat je er anders zelf moet uitscheppen.

Voldoende beplanting als schuilplaatsen voor vissen

Heb je een grote natuurvijver? Dan is het niet te doen om een net tegen de reiger te spannen of schrikdraad uit te zetten. Je kunt dan proberen om doormiddel van beplanting de reiger tegen te werken. Voor kleine vissen zorgt dat voor schuilplaatsen, waardoor de reiger moeilijker alles weg vangt. Je zal dan niet voorkomen dat er af en toe een visje weggekaapt wordt door de reiger, maar het in ieder geval wel lastiger maken.

Visdraden of vislijnen spannen tegen de reiger

Visdraden spannen kan erg goed werken tegen de reiger. Maar span dan niet alleen over de vijver, maar juist je hele tuin! Bijvoorbeeld tussen je huis en de schuttingen. Span de lijnen niet te ver uit elkaar, liever iets te dicht op elkaar als te ver. Ongeveer 30 centimeter tussenruimte is met zekerheid goed. Een nadeel is wel wanneer de visdraden goed strak gespannen hangen, dat de wind voor een fluitend geluid kan zorgen.

Ik raad zelf aan om voor zwaar visdraad te kiezen. Op zijn minst 30/100 (0,30 mm) maar liever een nog zwaardere variant. Zoals vislijn voor zee van 50/100 (0,50 mm) zoals deze Spyder Sealine.

Conclusie: niet alle oplossing zijn goed als reiger verjager

Precies wat we aan het begin al aangaven, lees je dat niet alles even effectief werkt. De beste manieren zijn het gebruiken van schrikdraad, een afdeknet of het spannen van vislijnen tegen de reiger. Niet de meest fraaie opties, maar wel bijzonder effectief.

Hopelijk hebben we op deze manier jou geholpen door de wirwar aan mogelijkheden. Heb je zelf een goede manier om de reiger tegen te gaan, of juist een ervaring dat iets niet goed werkt, dan horen wij dat graag in een reactie!

6 reacties op “Reiger verjagen bij de vijver: reigerverjager zin en onzin

 1. Hallo,

  Zeer zinvolle, eerlijke, informatie.
  Ook ik ken het probleem. Twee grote vijvers bij mijn huis, één voor één achter.
  Van alles geprobeerd, behalve netten, niet mooi en te onhandig in mijn geval.
  Bewegingssencor met geluid en lichtflitsen, cd’s, nepreiger, dik nylon draad enz enz.
  Rest nog schrikdraad, maar ik ben bang dat de reiger daarover heen springt, hij kan immers ook zwemmen, dus ook over de vijver spannen?

  1. Het schrikdraad kun je het beste langs de randen spannen, en dan meerdere lijnen boven elkaar. Minimaal 2, liever nog 3. Op die manier kan de reiger er onmogelijk langsheen komen. Bijvoorbeeld eerste lijn op 20 cm hoogte, 35 cm hoogte en 60 cm hoogte.

 2. om mijn vijver heb ik het schrikdraad van velda, helaas is mijn aarding niet voldoende. dus heb ik de draden zonder stroom laten staan. ik had laatst een reiger die toch probeerde de vijver in te komen (ik heb een camera op de vijver gericht) en ze zijn verdomde slim. toch werd hij zo gehinderd dat hij kopje onderging in de vijver, door de schrikreactie probeerde hij eruit te komen, wat gelukkig lukte met moeite en vloog meteen weg.
  ik heb dezelfde reiger nooit meer gezien. als ze maar genoeg schrik hebben, zoeken ze wel een ander plekje.

 3. Bedankt voor de info. Je kunt hier zeker iets mee.
  Wij hebben een rechthoekige vijver met marmer randen, en een vijverdiepte van 1.00 meter. Sinds enkele dagen bezoek van een reiger en ook de nodige vissen eruit. Nu hebben we in de vijver ook planten op drijfplateau’s. Kunnen reigers daar makkelijk op staan? Wij gaan waarschijnlijk over op schrikdraad boven het marmer, maar het is wel zonde van het uitzicht. We zijn echter wel benieuwd hoe het met de drijfplateau’s moet. Deze liggen in de hoeken van de vijver en een grote met 4 bakjes in het midden.

  1. Normaal gesproken moet het met de drijfplateau’s wel meevallen. Zijn het een soort van drijvende plantenmanden, van bijvoorbeeld 30 x 30 cm? Daar zal een reiger zijn evenwicht niet op kunnen bewaren, het plateau zal kantelen. Als het een groter plateau is, bijvoorbeeld 1 bij 1 meter, dan heb je er inderdaad een risco bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *