Stierenvechten in Japan: een traditie

Je bekijkt nu Stierenvechten in Japan: een traditie
Stierengevechten in Ojiya

Stierenvechten en stierengevechten zijn een tradities in Japan die al velen jaren plaatsvinden. Eén van die gebieden waar dit plaatsvind is in de Niigata Prefecture. Dit zijn de bekende gebieden waar Koi kwekers gevestigd zijn. Wat we daar zien, is dat veel van deze familiebedrijven een eigen stier hebben waarmee zij deelnemen aan de stierengevechten.

Een bijzondere Japanse traditie: Tsunotsuki

Japanse stiergevechten zijn al honderden jaren oud. Op het Japanse platteland is het een traditionele sport die nog steeds actief wordt uitgeoefend. De Japanse kwekers, die mij meegenomen hebben naar deze stierengevechten die plaatsvinden nabij het Japanse dorp Ojiya, geven aan dat er hedendaags nog maar een paar honderd, oplopend tot zo’n 500 toeschouwers worden getrokken. En dat terwijl halverwege de 20e eeuw er op deze evenementen ruim 10.000 toeschouwers werden getrokken.

Geen Spaanse praktijken

Opvallend is dat de stierengevechten in Japan zonder bloedvergieten plaatsvind. In Spanje bijvoorbeeld, worden stieren bevochten totdat deze er letterlijk bij neervallen. Spaanse stieren, overleven de gevechten dan vaak ook niet.

In Japan is dat anders, heel anders zelfs. De gevechten kunnen niet worden vergeleken, en lijken haast op een competitie sumo worstelen. Een vredelievend gevecht, waar de kracht tussen de stieren gemeten wordt. De koppen van de stieren worden door de Japanners naar elkaar toegebracht, waarna de reusachtige beesten elkaar proberen weg te duwen. Een bijzondere belevenis, waarbij het sterkste stier zal winnen.

Dit wordt een aantal keren uitgevoerd, totdat er een duidelijke winnaar is. De stieren worden dan direct weer uit elkaar gehaald.

De gigantische Japanse stieren

Hoewel Spaanse stieren vaak de 500 kilo nog niet weten aan te tikken, weegt een gemiddeld stier in Japan meer dan een ton. Gemiddeld zelfs zo ongeveer 1100 kilogram. Daar passen ruim twee Spaanse stieren in!

Om de wedstrijden eerlijk te laten verlopen, worden de stieren ingedeeld in categorieën afhankelijk van het gewicht en de ervaring.

Japanse stierenvechters in wording

Ryu Mano en Masahito Kataoka, twee Japanse Koikwekers, geven mij aan dat het regelmatig gebeurt dat een volwassen en ervaren stier gebruikt wordt tegen een kleiner jong stiertje. Dit wordt puur gedaan om de jonge stieren te laten kennismaken met de competitie. Masahito Kataoka geeft aan, dat de ervaren stieren dit goed aanvoelen. Ze houden zich dan ook in, zodat het jonge dier een kans maakt.

Opvallend is dat de Japanners duidelijk liefde voor de eigen stieren, vaak eigendom van de familie.

Schoppende achterpoten in hevige strijd

Eén van de jongste uit de Kataoka familie
Eén van de jongste uit de Kataoka familie

Voor het gevecht begint worden de stieren de arena ingelaten, dit gebeurt onder begeleiding door één van de begeleiders. De stieren worden gewoon door het publiek heen, naar de arena begeleid. Het lijkt allemaal niet zo gevaarlijk te zijn. De stieren volgen ook rustig de begeleider.

Voordat het gevecht begint, wordt er eerst een rondje gelopen met beide stieren, wat gepaard gaat met schoppende achterpoten door het zand en luid gesnuif. Ook hier zien we dat zelfs de jongste deelnemers uit de familie een stier al in de ring mogen brengen. De Japanse stieren zijn duidelijk goed afgerichte dieren.

De start van een Japans stierengevecht

Na het rondje worden de stieren tegenover elkaar geplaatst en worden de koppen tegen elkaar gedrukt, waarbij de hoorns als het waren in elkaar vastgeklikt worden. De stieren dienen elkaar weg te duwen en te vermoeien, wat gemiddeld een minuut of 5 duurt, soms zelfs wat langer. Tijdens dit gevecht worden de stieren met luide kreten aangemoedigd door de Japanners, welke om de stieren heenlopen. Het gevecht wordt constant goed begeleidt om ervoor te zorgen dat de koppen van de stieren tegen elkaar blijven. Hiermee wordt er zorg gedragen dat de hoorns geen schade kunnen aanrichten bij het andere stier.

De wedstrijd wordt bepaald wanneer één van de stieren meer energie over heeft als de andere en hierdoor de andere stier kan wegduwen. Degene die opgeeft en weggeduwd wordt is vanzelfsprekend de verliezer. Direct op het moment dat dit duidelijk is wordt er actie ondernomen om de stieren uit elkaar te houden. De begeleiders pakken de stieren bij de hoorns en zorgen ervoor dat de koppen van elkaar weggedraaid worden. Ook wordt er een touw bevestigd aan één van de achterpoten waaraan een aantal man hangen om de stieren uit elkaar te houden, wat soms best wat kracht kan kosten zoals goed te zien is.

Japans bijgeloof en doping

De Japanse cultuur laat duidelijk alles toe. De eigenaren van de stieren doen er alles aan om een gevecht te kunnen winnen. Zo zijn er begeleiders welke voor het gevecht wat thee geven aan de stieren wat voor een positieve boost zou moeten zorgen. De cafeïne die in thee zit zou moeten dienen als stimuleermiddel. Al lijkt mij dat het effect van enkele milliliters aan thee, weinig effect hebben op een stier van wel 1100 kilogram.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie