De Kaneko Koi Farm is een typische, vrij traditionele, Japanse kweker gevestigd in Nagaoka (Niigata). De gebouwen en schuren waarin de Koi zich bevinden stralen alles uit wat je verwacht als je aan een Japanse kweker denkt. Alles is hier klein, laag en je moet opletten je hoofd niet te stoten wanneer je naar binnen loopt. Maar, prachtige Koi kweken kan deze man als geen ander en dat is natuurlijk het aller belangrijkste. We nemen je mee in een digitale rondleiding over de Kaneko Koi Farm.
Faciliteiten van de Kaneko Koi Farm
Kaneko beschikt over meerdere Koihuizen verspreid over verschillende locaties. Dit is ontstaan mede door de samenwerking met andere kwekers, in de vorm van de Joint Venture “Nishikigoi Niigata Direct” welke is opgericht in oktober 2005. Andere kwekers welke hieraan deelnemen zijn onder andere de Oomo Koi Farm en Marusho Koi Farm. Nishikigoi Niigata Direct is opgericht met het doel om doormiddel van een samenwerkingsverband beter te kunnen groeien als organisatie. Dat was hard nodig na de aardbeving die plaatsgevonden heeft in 2004 en de nodige schade aangericht heeft. De kwekerijen delen elkaars bezittingen en middelen waardoor zij in staat zijn om als één groot bedrijf te kunnen operen.
Op zichzelf beschikt deze kwekerij over ruim 50 mudponds met een totaaloppervlak van een goede 30.000 vierkante meter. Een deel hiervan is in gebruik voor jonge pasgeboren Koi, waarvan de mudponds niet te vinden zijn in de bergen maar juist op vlak terrein. Deze vijvers hebben slechts een diepte van ongeveer 70 centimeter. Relatief ondiep en daardoor snel opgewarmd waardoor zij ideaal geschikt zijn voor pasgeborenen.
Een kijkje op de Kaneko Koi Farm
Met beelden vertellen we natuurlijk een stuk meer dan met woorden. We nemen je op een kleine tour door een aantal van de koihiuzen en zien hoe Kaneko Shiro Utsurimono selecteert.
Variëteiten van de Kaneko Koi Farm
Opvallend is dat je bij deze kweker niet veel bekende variëteiten tegenkomt zoals Showa, Sanke en Kohaku. Kaneko heeft ervoor gekozen om zich heel ergens anders in te specialiseren, wat heeft geholpen de farm te onderscheiden van andere kwekers. Je kunt hier maar moeilijk Showa, Sanke en Kohaku (Gosanke) vinden, terwijl haast iedere kweker in Japan deze ook wel in zijn assortiment heeft. Nee, bij Kaneko tref je wat dat betreft wat meer speciale variëteiten aan, zoals Kumonryu, Matsukawabake, Goromo, Kikokuryu en Goshiki. Zijn echt specialisme ligt echter bij Kujaku en Shiro Utsuri van zeer goede kwaliteit. Je kunt bij deze kweker altijd wel wat bijzondere exemplaren vinden. De laatste jaren is hij zeer actief geworden in het kweken van hoge kwaliteit Tancho Kujaku, met prachtige dieporanje stip.
De groei van de Koi afkomstig van Kaneko is over het algemeen niet enorm. Meestal stagneert deze helaas al op een lengte zo rond de 65 à 70 centimeter. De kans om grote exemplaren aan te treffen in Nederland is dan ook niet heel groot. Daarentegen heb je als goedmaker wel uitmuntende huidkwaliteit op zijn Shiro Utsuri. Eigenlijk kunnen veel van zijn Shiro de competitie gewoon aan met Omosako, die wordt gezien als de expert op deze variëteite.
Wat we bij Kaneko ook alsmaar vaker zien, is dat hij met goudvissen aan het kweken is. Geen standaard goudvis, maar prachtige Tamasaba met bijzondere patronen. Ze lijken als het ware op een Kohaku, maar dan
Engelstalig en zeer goed communiceren is goed mogelijk bij Kaneko
Deze kwekerij heeft geen personeel in dienst en voert alles zelf uit met de eigen familie. Yasuaki Kaneko zelf, zijn vader Komei Kaneko, zijn moeder en oudere zus zijn daarnaast gedurende de zomermaanden ook actief tijdens het selecteren en bijvoeren van de mudponds. Het fijne van deze kwekerij is dat hier goed gecommuniceerd kan worden in het Engels. Zowel Yasuaki Kaneko als zijn zus spreken dit haast vloeiend. Erg leuk om zo wat diepgaandere vragen te stellen over zijn Koi en het gesprek aan te gaan.