Kaneko Koi Farm, de Kujaku en Shiro Utsuri specialist

Je bekijkt nu Kaneko Koi Farm, de Kujaku en Shiro Utsuri specialist
Koihuis Kaneko Koi Farm

De Kaneko Koi Farm is een echte typische Japanse kweker gevestigd in Nagaoka (Niigata). De gebouwen en schuren van de kwekerij zijn relatief klein. De deurtjes en ingangen zijn laag waardoor je moet oppassen om je hoofd niet te stoten wanneer je naar binnen loopt.

Faciliteiten van de Kaneko Koi Farm

Kaneko Selecting Kujaku
Kaneko Selecting Kujaku

Kaneko beschikt over meerdere Koihuizen welke verspreid zijn over verschillende locaties. Dit komt mede door de samenwerking met andere kwekers, in de vorm van de Joint Venture “Nishikigoi Niigata Direct” welke is opgericht in oktober 2005. Andere kwekers welke hieraan deelnemen zijn onder andere de Oomo Koi Farm en Marusho Koi Farm. Nishikigoi Niigata Direct is opgericht met het doel om doormiddel van een samenwerkingsverband beter te kunnen groeien als organisatie zijnde. Dit was hard nodig na de aardbeving welke heeft plaatsgevonden in 2004 en de nodige schade heeft aangericht. De farms stellen elkaars bezettingen en middelen beschikbaar en delen deze met elkaar om zo als één groot bedrijf te kunnen opereren.

De Kaneko Koi Farm op zichzelf beschikt over meer dan 50 mudponds en een totaaloppervlak van ongeveer 30,000 vierkante meter aan groeifaciliteiten voor Koi. Waarvan een groot deel in gebruik is voor de opkweek van jonge pasgeboren Koi. Een deel van zijn mudponds zijn niet te vinden in de bergen, maar juist op vlak terrein. Deze vijvers zijn met een diepte van plusminus 70 centimeter relatief ondiep, wat ze uitermate geschikt maakt voor pasgeboren Koi.

Communiceren is goed mogelijk bij Kaneko

De farm heeft geen personeel in dienst en voert alles zelf uit met de eigen familie: Yasuaki Kaneko, zijn vader Komei Kaneko, zijn moeder en oudere zus. Het leuke aan de Kaneko Koi Farm is dat er goed Engels wordt gesproken door Yasuaki Kaneko en zijn zus, waardoor het mogelijk is om te communiceren als bezoeker van de farm. Bij de meeste kwekers is het nodig om een persoon bij te hebben welke een goed woordje Japans spreekt, anders is het niet mogelijk om te communiceren. Dat is hier dus wel even anders, wat erg leuk is.

Variëteiten van de Kaneko Koi Farm

Kaneko Shiro Utsuri
Hoge kwaliteit Shiro Utsuri van kweker Kaneko

Opvallend is dat je bij Kaneko niet veel bekende variëteiten tegenkomt zoals Showa, Sanke en Kohaku. Kaneko heeft ervoor gekozen om zich heel ergens anders in te specialiseren, wat heeft geholpen de farm te onderscheiden van de overige kwekers. Waarschijnlijk een hele goede zet, want Showa, Sanke en Kohaku (gosanke) kwekers zijn er in grote aantallen, om daarin uit te blinken moet je van goeden huize komen. De farm is wereldwijd bekend met haar Kujaku en Shiro Utsuri welke beide van hoge kwaliteit zijn. Deze soorten worden door veel minder college kwekers geproduceerd in Japan. Naast Kujaku en Shiro Utsuri kun je bij Kaneko ook variëteiten aantreffen zoals Goshiki, Goromo, Kikokuryu en bijvoorbeeld Doitsu Showa. Als laatste worden er ook goudvissen gekweekt, de soort Tamasava.

Kaneko Tamabasa goudvissen
Tamabasa goudvissen van kweker Kaneko

De groei van de Koi welke afkomstig zijn van de kwekerij zijn niet enorm. Meestal stagneert deze helaas al op een lengte zo rond de 65 centimeter. De kans om grote exemplaren aan te treffen in Nederland is dan ook niet heel groot. Daarentegen, als goedmaker, is de huidkwaliteit van zijn betere Shiro Utsuri uitmuntend te noemen. Zijn Shiro Utsuri kunnen haast de competitie aan met Omosako, welke gezien wordt als ware Shiro Utsuri expert.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie