De Marusaka Koi Farm

Je bekijkt nu De Marusaka Koi Farm
Teruyuki Hiroi aan het voeren

De Marusaka Koi farm is gevestigd in Ojiya. Een echt familiebedrijf, net als de meeste Japanse kwekers, waar iedereen de handen uit de mouwen steekt. Op de farm worden een groot aantal variëteiten geproduceerd, waaronder Kikusui, Kin Ki Utsuri, Kujaku, Midorigoi, Kikokuryu, Sanke en vele andere soorten.

De Marusaka Koi Farm is geen onbekende en heeft een historie over drie generaties. De eigenaar van de farm is Teruo Hiroi, de vader van Teruyuki Hiroi. Teruyuki speekt een klein woordje Engels, waardoor er toch met gebrekkig Japans en Engelse woorden door elkaar heen een gesprek gevoerd kan worden.

Kort overzicht Marusaka Koi Farm

Teruyuki verteld mij dat de farm bestaat uit ongeveer 40 á 50 mudponds. Over het oppervlak van de farm kan helaas geen uitspraak worden gedaan. Eén ding is zeker, het gaat hier om één van de meer bekende en grotere farms uit Niigata. Zeg nu zelf, als Koiliefhebber heb je de naam Marusaka vast al eens horen vallen? Ook beschikt de farm over meerdere Koihuizen, waaronder een speciaal huis waar Koi apart worden gehouden voor de verkoop.

Kweek van Sanke

Mudponds van Marusaka Koi Farm
Mudponds van Marusaka Koi Farm

Op jonge leeftijd heeft Teruo Hiroi ervoor gekozen om een Jinbei Sanke te kopen van de Izumiya Koi Farm, om zo betere kwaliteit Koi te gaan produceren. Izumiya stond in die tijd bekend als een van de betere kwekers uit het Niigata gebied. Helaas voor de familie bleek het kweken van Sanke de eerste jaren weinig succes te brengen. Hierdoor was Teruo genoodzaakt om op een andere manier te gaan kweken, waarbij ervoor gekozen werd om de Sanke te kruisen met een Kohaku. Dit resulteerde in een succesvolle Sanke kweek. De kweker heeft als gevolg hiervan zelf een prijs op de All Japan Show weten te bemachtigen, waarna de Koi Farm snel in populariteit is gestegen.

Kujaku kweek sinds 1990

In 1990 is ervoor gekozen om te starten met het kweken van Kujaku. Een vrouwelijke Kujaku werd aangekocht van Obuchi, een kweker gevestigd in Ohkuzure, welke bekend stond om goede kwaliteit Kujaku rond die tijd. Deze werd toegepast om een kweek op te zetten. De Kujaku afkomstig van deze farm staan bekend om goede huidkwaliteit met vooral een zeer sterke glans, ook op shows vallen de vissen regelmatig in de prijzen. Hedendaags worden er door Marusaka nog steeds Kujaku geproduceerd in grote aantallen.

De eerste geschubde Midorigoi

Doitsu(schubloze) Midorigoi werden door meerdere kwekers gekweekt, Marusaka slaagde erin om een volledig geschubde variant te kweken. Iets waar de farm trots op is naar eigen zeggen, wat natuurlijk goed te begrijpen is. Het is niet niets om een eigen variëteit te produceren. Omdat het niet mogelijk is om alle Midorigoi op te laten groeien welke worden gekweekt, worden de beste uitgeselecteerd en in de mudponds vrijgelaten. Dit gebeurt puur op basis van de intensiteit van de groene kleur. Hedendaags worden de geschubde Midorigoi nog steeds gekweekt door de farm.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie