Hirasawa Koi Farm, massa kweker uit Niigata

Je bekijkt nu Hirasawa Koi Farm, massa kweker uit Niigata
Hirasawa Koi Farm

Wellicht een van de meest imposante Koi farms uit het Niigata gebied, de Hirasawa Koi Farm. Deze farm staat ook wel bekend als de Marusei Koi Farm, maar wordt veelal afgekort naar Hirasawa.

De naam van deze kweker heb je vast al eens eerder horen vallen. De kweker staat bekend om zijn groot formaat eenkleurige Koi. Vissen van over de meter aantreffen bij deze kweker is dan ook zeker geen uitzondering.

Hoe alles in 1960 begon is

Seitaro Hirasawa heeft de farm gestart, waarna de farm snel is uitgegroeid tot de grootste van de omgeving. Seitaro kweekte in de eerste jaren vooral Ogon variëteiten, waarin hij zeer geïnteresseerd was en was ook zijn interesse voor het kweken gewekt heeft. Later zijn samen met zijn twee zoons doelen gesteld om niet alleen de grootste kweker van de regio te worden, maar daarnaast iedere variëteit waar vraag naar was te kunnen leveren.

De grootste koifarm in de regio worden

En dat alles was niet zonder succes. Hedendaags bezit de farm minimaal 6 Koihuizen en meer dan 300 mudponds zorgen voor het mogelijk maken van massale productie en opgroeicapaciteit. Hoewel de naam door hobbyisten niet direct wordt verbonden aan kwaliteit, kun je hier ontzettend veel moois vinden. De kwaliteit nisai, sansai en yonsai die je hier kunt aantreffen, is zeker niet alledaags.

De grootste mudpond van de farm is ruim 16 hectare. In totaal hebben de mudponds bij elkaar opgeteld een oppervlak van ruim 100.000 vierkante meter. Marusei bezit daarnaast 125 fry ponds, ondiepere vijvers speciaal voor het pasgeboren jongbroed. De hoeveelheid Koi die hier jaarlijks wordt geproduceerd is immens. Het lijkt wel of er geen einde komt aan de aantallen Koi die hier rondzwemmen.

Overbezetting kent Hirasawa niet

Stapelen bij kweker Hirasawa
Stapelen bij kweker Hirasawa

Eén ding valt bij deze kweker direct op. Wat een ongelooflijk aantal nisai of zelfs oudere vissen zwemt in zijn bakken! Deze kweker kent geen overbezetting, dat mag duidelijk zijn. Toch blijkt deze kweker alles netjes onder controle te hebben zover het oog kan zien. Alles zwemt actief en lijkt in goede conditie te zijn.

Variëteiten van de Hirasawa Koi Farm

Een echte specialiteit is er bij deze kweker niet te vinden. Een veelvoud aan variëteiten wordt hier gekweekt. Ook niet vreemd, wanneer we de afmetingen van de farm en het aantal mudponds in beschouwing nemen.

Een aantal van de variëteiten zijn Kohaku, Sanke en Showa. Maar je kunt hier ook goed terecht voor eenkleurige snelle groeiers, zoals Chagoi, Soragoi, Karashigoi en Benigoi. Andere variëteiten die hier veelvoudig voorbij komen zwemmen zijn Kujaku, Hi Utsuri, Shusui, Mizuho Ogon en Asagi.

Eigenlijk kun je hier haast alles wel aantreffen. De kweker maakt gebruik van een breed scala ouderdieren, waarvan hij ze haast wel in iedere variëteit heeft rondzwemmen.

Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie