Goudvissen voeren: hoeveel en hoe vaak voer geven

Je bekijkt nu Goudvissen voeren: hoeveel en hoe vaak voer geven
Goudvissen

Hoewel goudvissen misschien wel de gemakkelijkste vissoort zijn om te onderhouden worden er veel fouten gemaakt als het om het geven van voer gaat. Dit kan zelfs resulteren in het vroegtijdig sterven van de goudvis en vaak ook tot vervuiling van de waterkwaliteit. We geven je antwoord op vragen zoals welke voeding geschikt is voor goudvissen en waarin zitten alle benodigde voedingsstoffen, hoeveel en hoe vaak voer je een goudvis en wat voer je in de winter.

Hoeveel eten goudvissen?

Goudvissen hebben veel minder voeding nodig als we denken. Teveel voeding is namelijk misschien wel de belangrijkste doodsoorzaak. Het zorgt namelijk niet alleen voor te dikke goudvissen wat schadelijk is voor ingewanden. Maar, het zorgt ook voor verontreiniging en daarmee een negatief effect op de waterkwaliteit. Een goudvis heeft niet meer van 1 tot maximaal 2% van zijn lichaamsgewicht per dag nodig. Een kleine goudvis van 10 tot 13 gram weegt ongeveer 30 gram, wat neer komt op 0,3 tot 0,6 gram voer per dag.

Hoe vaak moet je goudvissen voeren?

Nu je weet dat goudvissen niet veel voer nodig hebben is het belangrijk om te weten dat je de hoeveelheid voer per dag wel mag verdelen in meerdere porties. Dit is zelfs beter voor de goudvis en de waterkwaliteit. Besef dat je nooit meer moet voeren dan wat er opgegeten kan worden in 2 à 3 minuten. Persoonlijk kies er ervoor om kleine porties te geven zodat ze het eten al binnen één minuut opgegeten hebben. Het is geen probleem wanneer goudvissen zelfs wat lijken te vragen om voer.

Goudvis
Goudvis

Vuistregels bij het voeren van goudvissen

  • Voer goudvissen niet meer dan 1 tot 2% van het lichaamsgewicht. Voor een goudvis van 10-13 cm komt dit neer op ongeveer 0,3 tot 0,6 gram voer.
  • Het is goed om meermaals per dag te voeren, maar overschrijf de maximale hoeveelheid voer per dag niet.
  • Geef nooit meer dan goudvissen binnen 2 à 3 minuten kunnen opeten.
  • Schep voer wat niet wordt opgegeten uit het water om onnodige vervuiling te voorkomen en geef voortaan net wat minder voer.

Wat eten goudvissen eigenlijk?

Goudvissen hebben behoefte aan voeding die zowel plantaardige als dierlijke ingrediënten bevat. Lichaamseigen eiwitten zijn belangrijk, dat betekent eiwitten die afkomstig zijn van andere vissen of onderwaterdieren. Daarin zit het juiste aminozuren profiel die een goudvis nodig heeft om weefsel op te bouwen en zijn lichaam gezond te houden. Verder is een klein deel aan koolhydraten belangrijk als energiebron, maar vooral niet te veel. Natuurlijk zijn ook vitaminen en mineralen benodigd om de goudvis gezond te houden.

Wat is het beste voer voor goudvissen?

Vooral in een aquarium, waar in tegenstelling tot vijvers geen natuurlijke voeding aanwezig is, is het belangrijk om gevarieerd voer te geven. Zo is het zinvol om naast droogvoer kleine beetjes van gedroogde, diepgevroren of levende insecten te geven. Denk daarbij bijvoorbeeld aan muggenlarven of watervlooien die zeer rijk zijn aan eiwitten. We hebben 7 verschillende soorten goed en gezond visvoer voor goudvissen die we per soort bespreken.

1. Vlokvoer

Het meestgebruikte voer voor goudvissen wat je als basisvoer kunt zien is vlokkenvoer. Dit bestaat voor het grootste deel uit plantaardige waardoor het belangrijk is om te beseffen dat je daarnaast ook een aanvullend voer moet geven gebaseerd op dierlijke ingrediënten. Dit vlokvoer van Tetra voorzien in de belangrijkste ingrediënten en komt goed in de buurt van een zeer compleet voer. Toch is verstandig om bijvoorbeeld wat gedroogde muggenlarven of artemia toe te voegen aan het dieet van je goudvissen.

Tetra goudvisvlokken
Tetra goudvisvlokken

2. Zinkend voer in korrelvorm

Het voordeel van zinkend voer is dat het natuurlijker is voor goudvissen om van de bodem te eten. Dit Tetra Gold Japan zinkende voer is een hoogwaardig voer voorzien van een deel vismeel en plantaardige producten, waardoor het een goede en gezonde samenstelling heeft. Het heeft daarnaast toegevoegd spirulina wat een bevorderend effect heeft op de kleur.

Het is overigens een fabel dat goudvissen die voer van het oppervlak eten teveel lucht zouden binnenkrijgen. Dit is niet een reden waarom je niet drijvend en alleen maar zinkend zou moeten voeren. Ook kwekers voeren niet enkel zinkend voer, vaak wel een mengsel van drijvend en zinkend om zo het voer beter te verspreiden.

Tetra Goudvissenvoer zinkend
Tetra Goudvissenvoer zinkend

3. Gedroogd natuurlijk voer

Om de basisvoeding van goudvissen aan te vullen is het verstandig om hier voeding op basis van dierlijke ingrediënten voor te gebruiken. Er is niets beters dan dierlijke voeding in pure vorm, zoals gedroogde rode muggenlarven, watervlooien of artemia. Je geeft daarmee goede dierlijke eiwitten die gebruikt worden om weefsel op te bouwen en een goede gezondheid.

Gedroogde watervlooien
Gedroogde watervlooien

4. Levend voer

Niet alleen beter, maar vooral ook erg leuk om te zien, is om af en toe levend voer te geven. Voorbeelden hiervan zijn rode en zwarte muggenlarven of watervlooien. Deze zitten bomvol met goede voedingsstoffen en zijn een bron van eiwitten. Levende voeding voor vissen kun je verkrijgen bij de uitgebreidere dierenspeciaalzaak of aquariumwinkel.

Je kunt ook heel gemakkelijk zelf watervlooien kweken. Wanneer je een bak in de tuin set en daarin een zakje met levende watervlooien loslaat, kun je na enkele weken daar haast iedere dag een schepje met honderden verse watervlooien uitscheppen.

5. Diepvries voeding

Hoewel verse voeding ontzettend goed is voor goudvissen, is het ook lastig om te bewaren. Een oplossing daarvoor is gebruik maken van diepvries voeding in doordrukstrips of plakken uit de betere dierenwinkel of aquariumwinkel. Vooral ingevroren rode muggenlarven vinden goudvissen ontzettend lekker. Druk een blokje uit en laat het even drijven in een bakje met lauwwarm water. Na een paar minuten is het volledig ontdooid en kun je het voeren.

6. Vers ei voor baby goudvissen

Je kunt het eigeel gebruiken van een hardgekookt ei wat je laat drogen en vervolgens fijnmaalt. Het eigeel is een goed alternatief voor dierlijke voeding en doordat je het zo ontzettend fijn kunt malen is het zeer goede voeding voor jonge baby goudvissen. Overigens is het ook geen probleem om dit aan volwassen goudvissen te voeren. Houdt er wel rekening mee dat eigeel voor veel afvalstoffen en verontreiniging van het water zorgt. Het is daardoor minder geschikt als standaard voeding.

7. Verse groente en fruit

Als extra kun je goudvissen voeren met verse groenten en fruit zoals fijngemalen mais uit blik en kleine stukjes sinaasappel. Ook dit moet je niet zien als hoofdvoer, maar als extra lekkernij. Het bevat immers ook geen dierlijke eiwitten die essentieel zijn voor een gezond lichaam. Houdt er ook hier rekening mee dat dit voor veel afvalstoffen in het water zorgt.

Goudvissen voeren in de winter

Wanneer de temperatuur laag genoeg is kun je stoppen met het voeren van goudvissen. Dat komt doordat de darmwerking van goudvissen minder effectief wordt naarmate het kouder wordt. Onder de 6 graden watertemperatuur kun volledig stoppen met voeren doordat de spijsvertering stil staat. Goudvissen zijn dan ook inactief waardoor ze nauwelijks energie verbruiken. Pas wanneer de goudvissen weer actiever worden in het voorjaar kan er weer gevoerd worden, dat is vaak pas in maart of april.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie