Eigenlijk is goudvissen voeren een hele belangrijk taak. Want jij bent de enige die ervoor gaat zorgen dat de goede voeding bij de goudvissen komt. En die voeding hebben goudvissen nodig om gezond en fit te blijven. Dat roept best wat vragen op, welke voeding is geschikt voor goudvissen, in welke voeding zit alles wat een goudvis broodnodig heeft, hoeveel voer je een goudvis, hoe vaak moet je goudvissen voeren, en wat voer je goudvissen in de winter? Allemaal vragen waar wij je in deze blog antwoorden op willen geven!
Hoeveel eten goudvissen?
Goudvissen hebben helemaal niet zoveel voeding nodig als we soms wel eens denken. Wist je trouwens dat teveel voeding aan goudvissen geven misschien wel een van de belangrijkste doodsoorzaken is? Niet alleen zorgt het voor te dikke goudvissen, wat ook weer schadelijk is voor de ingewanden. Maar het is ook nog eens slecht voor de waterkwaliteit. Hoe meer voeding, hoe meer afvalstoffen namelijk.
Hoe vaak goudvissen voeren?

Het is zeker niet de bedoeling om veel voeding te geven aan goudvissen. Sterker nog, het is zelfs veel beter om in kleine hoeveelheden voer te geven. Liever bijvoorbeeld twee of drie keer per dag mini porties, in plaats van eens per twee dagen een flinke portie.
Voer nooit meer dan goudvissen in 2 á 3 minuten kunnen opeten. Zelf kies ik ervoor om voer in zo’n kleine portie te geven zodat ze het ruim binnen de minuut al ophebben. Ze lijken soms zelfs een beetje te vragen om voeding. Dat is geen probleem, want ik geef ze zo een aantal keren op dezelfde dag die kleine portie!
Vuistregels bij het voeren van goudvissen
- Kies ervoor om een goudvis één keer per dag te voeren. Of kies ervoor om die portie op te delen in zeer kleine mini porties zodat je meermaals per dag een heel klein beetje kan voeren.
- Geef niet meer dan een goudvis binnen 2 á 3 minuten kan opeten. Liever nog sneller, ze mogen best een klein beetje hongerig zijn!
- Al het voer wat niet binnen die tijd wordt opgegeten, schep je weg met een schepnetje.
- Bleef er voer drijven? Dan geef je de volgende keer minder voer!
Wat eten goudvissen eigenlijk?
Goudvissen hebben behoefte aan voeding die zowel plantaardige als dierlijke ingrediënten bevat. Lichaamseigen eiwitten zijn belangrijk voor de meeste vissen, zo ook voor goudvissen. Dat betekent niets anders dan eiwitten afkomstig van andere vissen of onderwaterdieren. In die eiwitten zit namelijk het juiste aminozuren profiel die een goudvis nodig heeft om weefsel op te bouwen en zijn lichaam gezond te houden. Verder heeft een goudvis een klein deel koolhydraten nodig al energiebron. Natuurlijk is het ook essentieel dat een goudvis de nodige vitaminen en mineralen binnenkrijgt om gezond te blijven.
Wat is het beste voer voor goudvissen?
Zeker wanneer je vissen in een aquarium of kom hebt, waar geen natuurlijke voeding aanwezig is, is het belangrijk om gevarieerde voeding te geven. Dat kan ook goed, want er zijn heel veel verschillende soorten voeding verkrijgbaar om te geven aan goudvissen. Er zijn allerlei soorten vlokken en korrels verkrijgbaar gemaakt van verschillende ingrediënten. Maar ook zijn er gedroogde, diepgevroren of levende insecten, zoals muggenlarven en watervlooien verkrijgbaar. Die laatste zijn vooral rijk aan eiwitten en daarmee een belangrijk voedsel.
Vlokkenvoer voor goudvissen
Het meest gebruikte voer voor goudvissen is vlokkenvoer. Zie dit als meest gebruikt en het basisvoer voor goudvissen. Vlokkenvoer is meestal voor het grootste deel gemaakt van plantaardige ingrediënten. Op zich niet erg, maar wel een beetje jammer. Want dat betekent dat het geen volledig voer is voor je goudvissen. Ze hebben namelijk ook echt dierlijke voeding nodig. Dit vlokkenvoer van Tetra heeft de belangrijkste basis van ingrediënten in zich.
Vul vlokkenvoer daarom altijd aan met dierlijke voeding, zoals gedroogde muggenlarven of artemina. Zo krijgen je goudvissen toch dierlijke eiwitten binnen om gezond te blijven.
Goudvissen voeren met zinkende goudvissenvoer in korrelvorm
Er zijn best wat verschillende meningen over drijvend of zinkend goudvissenvoer. Er wordt beweerd dat goudvissen door aan het oppervlak naar vlokken te happen, teveel lucht binnen zouden krijgen. Mijn eigen mening is dat dit onzin is, anders zouden kwekers ook wel enkel overgaan op zinkend voer. Ook is er geen echt bewijs voor.
Wat wel ontzettend mooi is van zinkend voer, is dat het ideaal is om in een aquarium te voeren. Het voer dwarrelt langzaam naar de bodem en daar gaan de goudvissen gelijk achteraan. Het lijkt ook alsof ze in meer rust te korrels oppakken. Dit Tetra Goudvissenvoerin zinkende vorm is een goed voorbeeld.
Gedroogde dierlijke voeding voor goudvissen
Zoals gezegd kun je de basisvoeding voor goudvissen het beste aanvullen met voeding die wat meer dierlijke ingrediënten in zich heeft. Er is dan ook niets beter dan dierlijke voeding in pure vorm, zoals gedroogde rode muggenlarven, watervlooien of artemia. Zo krijgen je goudvissen toch dierlijke eiwitten binnen om gezond te blijven.
Levend voer als goudvissenvoer
Nog leuker en beter voor je goudvissen is om af en toe levend goudvissenvoer te geven. Je kunt levende voeding verkrijgen in zakjes bij de wat uitgebreide dierenspeciaalzaken of aquarium winkels. Voorbeelden zijn rode en zwarte muggenlarven of watervlooien. Larven en insecten zitten bomvol goede voedingsstoffen, en zijn een goede bron van dierlijk eiwit voor je goudvissen. Daarnaast is het gewoon een erg leuk gezicht om te zien hoe je goudvissen jagen op levende voeding!
Wist je dat je heel gemakkelijk zelf watervlooien kan kweken? Zelf heb ik in de tuin een bak staan waar ik ooit de helft van een zakje watervlooien in heb gedaan. Ik kan vanaf voorjaar tot najaar bijna iedere dag met een schepnetje hier honderden verse watervlooien uit scheppen! Ik heb verder geen omkijken aan die bak. Buiten dat ik ongeveer eens in de week een verse emmer vijverwater toevoeg.
Diepgevroren voeding
Doordrukstrips of plakken met diepgevroren voeding voor vissen is erg goede voeding voor goudvissen. Hier zit bijna alles in wat ze in de natuur ook zouden vinden. Zelf varieer ik met gewoon goudvisvoer en regelmatig diepgevroren voer. Vooral op de ingevroren rode muggenlarven lijken de goudvissen echt razend op te zijn.
Tegenwoordig neem ik plakken van 500 gram ingevroren rode muggenlarven. Van zo’n plak breek je makkelijk een stukje af. Je laat het even in een bakje met lauwwarm water drijven, en na een paar minuten is het volledig ontdooid en kun je ze het zo voeren. Ze schieten er op af alsof ze nooit iets te eten krijgen….
Baby goudvissen voeren met vers ei
Wist je dat hardgekookt ei een erg goed alternatief is voor dierlijke voeding in visvoer? Het gebruik eigeel van een hardgekookt ei en maal het fijn. Door het vervolgens in de zon te laten drogen kun je het vervolgens nog verder fijnmalen. Het fijne poeder is onwijs goede voeding voor jonge baby goudvissen.
Overigens mag je ook best stukjes ei voeren aan volwassen goudvissen. Ook die zijn er gek op! Kijk wel uit met eigeel voeren, want je produceert veel afval voor in het water. Ik zelf gebruik dit alleen voor baby goudvissen, en zeker niet voor goudvissen in een aquarium.
Verse groente en fruit als voer voor goudvissen
Goudvissen kun je van alles voeren wat wij zelf ook lekker vinden. Goede voorbeelden zijn fijngemalen mais (uit blik) en fijne stukjes sinaasappel. Kijk wel uit, want net als ei geeft vers groente en fruit veel afvalstoffen af in het water. Zie het zeker niet als een hoofdvoer, want alleen plantaardige voeding is onvoldoende en dierlijke eiwitten zijn essentieel!
Voer goudvissen nooit teveel!
Voer je teveel aan je goudvissen, dan zullen ze niet alles opeten. Zeker als er na 2 á 3 minuten nog voer op het water drijft kun je dit beter gewoon wegscheppen met een fijn netje. Dat voer dwarrelt uiteindelijk naar de bodem en zal gaan rotten. Dat is helemaal niet bevorderend voor de waterkwaliteit, en dat heeft indirect weer nare gevolgen voor je vissen. In het ergste geval kan dit zorgen voor ziektes of parasieten op je goudvissen.
Goudvissen voeren in de winter
Heb je de goudvissen buiten in een vijver, dan zal de temperatuur drastisch omlaag gaan. Ik ken mensen die in de winter de goudvissen vangen en overplaatsen naar een aquarium zodat ze de vissen warm de winter door kunnen komen. Echt nodig is dat trouwens helemaal niet, goudvissen kunnen prima de winter overleven. In de winter moet je wel anders omgaan met het voeren. Goudvissen voer je onder de 6 graden Celsius helemaal niet meer. Ze worden dan als het ware inactief en verbruiken geen energie meer. Je merkt ook dat ze in een dieper gedeelte van de vijver stil gaan liggen.