Bodemdrain verstopt, ontstoppen en schoonmaken

Je bekijkt nu Bodemdrain verstopt, ontstoppen en schoonmaken
Bodemdrain verstopt ideeën

Een bodemdrain is ontzettend handig om snel bodemvuil af te zuigen en vervolgens uit te filteren, echter wanneer een verstopping van de bodemdrain optreed kan dit voor een lastig probleem zorgen. Wanneer je bodemdrain verstopt zit krijg je niet meer genoeg water aangevoerd in je filter en de vijverpomp kan daardoor gaan drooglopen. Het is dan belangrijk om de bodemdrain goed te gaan spoelen, maar hoe pak je dat ontstoppen en schoonmaken goed aan?

Een verstopte bodemdrain door algen

Meestal raakt een bodemdrain verstopt doordat algen en draadalgen zich hechten aan de bodemdrain. Door de algengroei ontstaat er een structuur waar steeds gemakkelijker vuil aan blijft hangen. In het ergste geval zorgt explosieve algengroei ervoor dat er een complete blokkade zal ontstaan.

Het probleem van een verstopte bodemdrain door draadalgen zit hem meestal direct in het deksel. Die buis die het deksel omhoog houdt is vaak de boosdoener waar rondom vuil zal hechten of een algenprop zal ontstaan. Het gemakkelijkst is om even de vijver in de duiken en dat te controleren, maar vroeg in het voorjaar is dat echter geen pretje.

De beste manier om een bodemdrain te spoelen

Er is maar één oplossing die ontzettend effectief is om je bodemdrain te spoelen wanneer deze goed verstopt zit. Dat is door gebruik te maken van een rioolreinigingsset. Dit werkt fantastisch, spuit de wanden van de 110 mm PVC pijp waaraan de drain bevestigd dit goed schoon en het bespaard heel veel gedoe en tijd. In deze reiniging set zitten vier naar achteren gerichte hogedruksproeiers op een klein spits kopje. Dat zorgt ervoor dat dit zichzelf de leiding in trekt en alles losspuit. Om goed te reinigen laat je de slang steeds een stukje door je handen glijden en trek je de slang steeds 30 tot 50 cm terug om hem vervolgens weer verder erin te laten kruipen. Deze set werkt als geen ander en de slang zelf is zeer flexibel waardoor hij ook goed door haakse bochten loopt.

Bodemdrain verstopt: rioolreinigingsset als oplossing
Bodemdrain verstopt: rioolreinigingsset als oplossing

Enig nadeel is dat je een hogedrukreiniger nodig hebt. Heb je die niet dan zou je kunnen kijken naar deze compacte Kärcher. Deze is scherp geprijsd en bied meer dan genoeg druk voor de toepassing om je bodemdrain te reinigen. Ook gemakkelijk mee te nemen overal bij de vijver en in de filterkelder of put.

Bodemdrain regelmatig schoonmaken en spoelen

Het is niet onverstandig om sowieso één tot twee keer per jaar de bodemdrain goed te spoelen met een rioolreiniging set. Dit zorgt ervoor dat de aangekoekte laag in de leidingen volledig wordt schoongespoten. Om te voorkomen dat de bodem verstopt raakt is het ook raadzaam om een bodemdrain regelmatig te spoelen door de schuifkraan of kogelkraan die op de leiding zitten geregeld even open te zetten, opnieuw te sluiten en weer in één keer te openen. Er ontstaat dan een flinke kolkende beweging die ervoor zorgt dat een beginnende verstopping wordt weggespoeld.

Andere oplossingen tegen een verstopte bodemdrain

Hoewel de beste oplossing een rioolreinigingsset is zijn er meer manieren om een drain weer te ontstoppen. Een goed alternatief is gebruik maken van een ontstoppingsveer met voldoende lengte. Het voordeel is dat deze veel voordeliger zijn. Het grootste nadeel is echter dat je de wanden van de leiding er niet goed schoon mee krijgt. Daardoor is de kans groot dat je in korte tijd opnieuw last gaat hebben van een ontstopping. Je hebt wel een lange veer nodig, zoals deze veer met een lengte van 10 meter. Heb je die lengte niet nodig dan kun je een veer van 3 meter gebruiken.

Ontstoppingsveer van 10 meter
Ontstoppingsveer van 10 meter

Als je veel lastig hebt van draadalgen is het verstandig om een goed middel te gebruiken tegen draadalgen, anders zul je zien dat je bodemdrain snel weer een grote dot met algen heeft verzameld rondom de kap. Kies dan wel voor een middel wat effectief is, zoals dit middel of kies één van de meest effectief werkende algenpoeders.

Een laatste alternatief is door gebruik te maken van de tuinslang die je via de kant van het filter in de leiding probeert aan te brengen. Wanneer de slang er een heel stuk in zit kun je de kraan volledig opendraaien en vervolgens blijven bewegen en porren met de slang. Hoewel het lastig is om door haakse bochten te gaan, is de kans toch groot dat je de ontstopping kunt verhelpen.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie