Bodemdrain verstopt en je bodemdrain schoonmaken

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Koi tips
  • Bericht reacties:0 Reacties
  • Laatste wijziging in bericht:14 oktober 2023
  • Leestijd:7 minuten gelezen
Je bekijkt nu Bodemdrain verstopt en je bodemdrain schoonmaken
Bodemdrain verstopt ideeën

In de ideale wereld is een bodemdrain het meest fantastische wat je jezelf kunt wensen als basis van je vijver. Bodemvuil wordt netjes afgezogen via de bodemdrain, en snel naar je filter gebracht. Totdat je last hebt van een verstopte bodemdrain. Als je bodemdrain verstopt zit weet je pas hoe ellendig dit is. Je filter krijgt niet genoeg water meer aangevoerd, de pomp krijgt niet genoeg water meer waardoor deze droog gaat lopen. Het is dan echt hoogste tijd om je bodemdrain goed te spoelen. Maar hoe pak je dat bodemdrain schoonmaken nou echt goed aan?

Een bodemdrain verstopt door algen

Dat kan bijvoorbeeld gebeuren door een laag alg wat zich hecht aan de bodemdrain. En dan ben je echt klaar, de ellende volgt zich al snel. Door de algengroei ontstaat structuur waar vuil makkelijker aan blijft hangen en hechten. In het ergste geval zorgt algengroei ervoor dat je bodemdrain compleet geblokkeerd kan worden. Met als resultaat een verstopte bodemdrain, die je niet zo makkelijk meer open krijgt.

Last van algenproppen in de bodemdrain

Wanneer je veel last van algen hebt, is de kans vrij groot dat het probleem direct in het deksel zit. Een bodemdrain is natuurlijk geweldig, maar die buis of pin die het deksel omhoog houdt is vaak de boosdoener. Direct onder het deksel zit er vaak een algenproppen half verwikkeld rondom dat buisje. Je kunt natuurlijk gewoon even de vijver in gaan en controleren. De kans is groot dat het je lukt… Is geen pretje in het vroege voorjaar overigens.

De beste manier om een bodemdrain te spoelen

Als je bodemdrain goed verstopt zit, is er eigenlijk maar één goede oplossing die mega effectief is. Als je het ons vraagt is er geen betere manier om je bodemdrain goed schoon te maken dan het gebruik van een rioolreinigingsset. Werkt fantastisch, spuit de wanden goed schoon en bespaard je veel gedoe en tijd.

Het systeem werkt heel goed, er zitten vier naar achteren gerichte hogedruksproeiers op een klein spits kopje. Dat drukt zichzelf de leiding door, wandelt vanzelf. Om echt goed te reinigen laat je hem heel langzaam door je hand heen glijden, en trek je de slang steeds 30-40 cm terug. Om hem vervolgens weer langzaam erin te laten kruipen. Deze set werkt als geen ander en de slang zelf is lekker flexibel, waardoor hij ook goed door haakse bochten loopt.

Bodemdrain verstopt: rioolreinigingsset als oplossing
Bodemdrain verstopt: rioolreinigingsset als oplossing

Nadeel is wel dat je een hogedrukreiniger nodig hebt. Heb je die niet dan zou je eens kunnen kijken naar deze compacte Kärcher. Nette prijs en meer dan genoeg druk voor deze toepassing. Kun je makkelijk overal bij de vijver meenemen, zo in je filterkelder of put.

Bodemdrain schoonmaken en spoelen

Het is trouwens niet verkeerd om sowieso één of twee keer per jaar een systeem als bovenstaande door de leiding te laten gaan. Die aangekoekte laag in de leidingen spuit het goed schoon.

Zorgt niet alleen voor minder kans op een bodemdrain die verstopt of ergens een verstopping in je leiding. Het scheelt daarnaast ook vieze plakkerige aangekoekte laag in je leiding. En dat laatste is alleen maar slecht voor een laag negatieve bacteriën in je vijver, meer kans op (vuilwater) parasieten, enzovoorts.

Andere oplossingen tegen een bodemdrain die verstopt zit

Een riool reinigingsset is gewoon de beste oplossing bij een verstopte drain. Maar er zijn meer manieren om een bodemdrain te ontstoppen.

Een alternatief is een ontstoppingsveer. Voordeel is dat dit gewoon een stuk goedkoper is, en als de veer lang genoeg is lukt het vaak wel om de ontstopping op te lossen. Grootste nadeel is dat je de wanden van de leiding ermee niet schoon krijgt. Best kans dus dat je na korte tijd weer terug bij af bent. Let wel op dat je een lange veer hebt, zoals deze veer met een lengte van 10 meter. Heb je die lengte niet nodig, een veer van 3 meter heb je al voor een paar euro, zoals deze.

Ontstoppingsveer van 10 meter
Ontstoppingsveer van 10 meter

Veel last van draadalgen? Dan zou je ook gebruik kunnen maken van een goed middel tegen draadalgen. Kies wel voor iets wat ook écht effectief is, dit middel werkt sowieso. Kijk ook eens in onze review over beste algenpoeders.

Je zou aan de slag kunnen gaan met een tuinslang, om die via de kant van het filter in de leiding te brengen. Zit de slang er een stuk in? Kraan vol open en blijven jutteren en porren met de slang. Het gaat wel moeilijk worden om hiermee door haakse bochten te gaan. Maar proberen kan natuurlijk geen kwaad.

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Geef een reactie