Beste aquariumfilter intern of extern voor jouw aquarium

Je bekijkt nu Beste aquariumfilter intern of extern voor jouw aquarium
Beste keuze aquariumfilter

Er is een grote verscheidenheid aan aquariumfilters om omloop met verschillende eigenschappen wat overweldigend kan zijn wanneer je op zoek bent naar een geschikt filter. Hoeveel capaciteit heb je benodigd, kies je voor een binnen- of buitenfilter en is interne of externe filtering de meest ideale oplossing. In dit artikel vergelijken we verschillende aquariumfilters en geven we toelichting op verschillende soorten filtermateriaal en de werking ervan.

Beste keuze aquariumfilter
Beste keuze aquariumfilter

Waarom je een aquariumfilter gebruikt

In het kort gaat het erom dat de afvalstoffen die geproduceerd worden door vissen verwerkt kunnen worden door een aquariumfilter waardoor biologisch evenwicht ontstaat. Vissen scheiden ammoniak uit wat een giftige stof is die in hogere concentraties voor directe vissterfte zal zorgen. De bacteriën in een aquariumfilter leven kunnen ammoniak afbreken, omzetten in nitriet en ver volgens omzetten in nitraat. Dit proces noemen we de stikstofkringloop en zorgt ervoor dat de waterkwaliteit wat betreft afvalstoffen op orde blijft en vissen veilig kunnen leven.

Verschillende type aquariumfilters

We kunnen twee groepen aquariumfilters onderscheiden. De eerste groep zijn de binnenfilters of interne aquariumfilters. Veelal zijn dit kleinere filters die aan de binnenzijde van het aquarium geplaatst worden. De tweede groep zijn externe filters die ook wel buitenfilter genoemd worden. Deze aquariumfilters staan naast het aquarium en worden gevoed met een aquariumpomp.

1. Eigenschappen, voordelen en nadelen van een intern aquariumfilter

Interne aquariumfilters of binnenfilters worden veelal gebruikt in kleinere aquaria met een lage visbezetting. Deze pompjes zijn gemakkelijk te bevestigen aan de binnenzijde van het aquarium, meestal met zuignapjes tegen de wand aan. Meestal bestaan deze filters uit twee onderdelen, een vak met daarin filtermateriaal en de aquariumpomp zelf. De pomp trekt water door het filtermateriaal heen en pers dat direct terug in het aquarium. Dit type filter is veelal goedkoper in aanschaf en heeft als voordeel dat er geen lekken kunnen ontstaan. Immers zit het filter in het aquarium zelf.

Een paar nadelen aan dit type filter is dat ze moeilijk te verhullen zijn en meestal altijd wel ergens in zicht hangen of staan in het aquarium zelf. Ook kost het natuurlijk ruimte, die je niet meer kunt besteden aan andere decoraties of inrichting. Het grootste nadeel zit hem in de omvang en daarmee de filtercapaciteit, die is relatief klein waardoor het lastig is om veel vissen te houden.

SuperFish AquaFlow 200
SuperFish AquaFlow 200

2. Eigenschappen, voordelen en nadelen van een externe aquariumfilter

Externe aquariumfilters zijn filters die opgesteld staan naast het aquarium. Deze filters worden gevoed door een aquariumpomp die het water via een vijverslang transporteert naar het filter toe. Deze filters worden veelal toegepast bij grotere aquaria of wanneer er sprake is van een hoge visbezetting. Externe filters zijn groter en bieden daardoor ook meer ruimte voor filtermateriaal. Het fijne is dat je ze ook kunt werken, bijvoorbeeld in de kast onder het aquarium. Doordat het filter buiten het aquarium staat, is er echter wel wat meer werk met aansluiten en is er een hoger risico dat bijvoorbeeld een slang kan losschieten. Voor de installatie dien je daardoor meer zorg te dragen en de kosten bij aanschaf zijn hoger.

EHEIM eXperience externe aquariumfilter
EHEIM eXperience externe aquariumfilter

3. Interne of externe aquariumfilter kiezen?

Afhankelijk van het type aquarium en visbezetting bepaal je of een intern of extern aquariumfilter toepasselijker is. Een extern aquariumfilter heeft over het algemeen altijd meer filtercapaciteit dan een intern aquariumfilter. Wanneer budget geen rol speelt is het verstandig om in alle situaties te kiezen voor een extern filter. Immers heb je daarmee meer biologisch oppervlak waardoor je meer afvalstoffen kunt verwerken waardoor de waterkwaliteit zo constant mogelijk gehouden kan worden en zorgt het voor minder onderhoud. Interne filters zijn echter goedkoper, waardoor deze de voorkeur hebben bij een lage visbezetting en een kleiner aquarium.

  • Visbezetting: Hoe groter de visbezetting hoe meer filtercapaciteit benodigd is, waardoor over het algemeen een extern aquariumfilter beter geschikt is. Bij een lage visbezetting is een intern aquariumfilter een mogelijkheid.
  • Omvang aquarium: Hoe groter het aquarium, hoe meer filtercapaciteit benodigd waardoor een extern aquariumfilter beter geschikt is.
  • Helder water en onderhoud: Hoe groter het filter, hoe minder onderhoud benodigd is en hoe beter de waterkwaliteit gehouden kan worden.
  • Afwerken en zichtbaarheid: Een extern filter kan gemakkelijker verstopt worden, terwijl een intern filter altijd in het aquarium zichtbaar is.

Verschil in merken aquariumfilters

Eheim aquariumfilter

De beste filters komen vaak van het merk Eheim, of eigenlijk ‘EHEIM. Dit Duitse bedrijf richt zich op aquarium producten en bestaat al sinds 1949. Ze behoren met zekerheid tot de betere aquariumfilters, echter zit daar ook een prijskaart aan. Daar krijg je een lange levensduur, laag energieverbruik en hoge kwaliteit voor terug.

JBL

Wanneer je op zoek bent naar een extern filter is een keuze voor JBL niet verkeerd. Ze maken prima filters en in vergelijking met Eheim zijn ze prijstechnisch vaak wat interessanter en toch ook goed en betrouwbaar.

SuperFish

Eheim mag dan wel vooraan staan wat betreft kwaliteit, maar prijstechnisch gezien zijn SuperFish aquariumfilters erg interessant. Je kunt een breed scala aan verschillende aquariumfilters verwachten, zowel intern als extern. Echter kun je wel merken dat sommige pompjes meer geluid maken. Zo ben ik in bezit van twee AquaFlow filters van SuperFish, ongeveer vier jaar oud en ze werken beide nog perfect. Voldoende kracht, het enige wat duidelijk hoorbaar is dat deze interne filters met pomp meer geluid maken van die van Eheim.

Hoeveel liter per uur verpompen in je aquarium?

Het is raadzaam om voldoende stroming aan te houden in het aquarium, dat voorkomt namelijk vuilophoping en zorgt ervoor dat afvalstoffen snel naar het filter worden getransporteerd. Als vuistregel kun een aquarium met vissen kun je rekenen op een aquariumpomp capaciteit van ongeveer 4 keer de inhoud van het aquarium. Als rekenvoorbeeld, heb je een aquarium van 50 liter dan is een aquariumpomp met een debiet van minimaal 200 liter per uur wenselijk. Dit is de minimale ondergrens en het is raadzaam om hier nog iets boven te blijven. Bedenk ook dat de stroming altijd iets geknepen kan worden mocht het te hard gaan, maar je kunt nooit meer stroming creëren met dezelfde aquariumpomp.

Een tip daarbij is om het advies wat de fabrikant opgeeft op de verpakking te negeren wat betreft maximale filtercapaciteit. Veelal lijkt er wat te worden overdreven met de capaciteit. Ga daardoor altijd uit van de ondergrens die wordt opgegeven wanneer er een range aangegeven staat. Als voorbeeld wanneer er 300 tot 600 liter filtering wordt aangegeven, ga dan uit van 300 liter.

Beste externe aquariumfilter

De EHEIM eXperience filters behoren tot de beste externe aquarium filters. Vooral wanneer je voor een buitenfilter gaat, is het niet aan te beleven om voor een ‘budget’ model te kiezen. De kans op lekkages en gebreken bij externe filters is hoger en die voorkom je liever. Als alternatief hebben we voor alle categorieën aquaria een goedkoper alternatief benoemd.

EHEIM buitenfilters zijn ontzettend betrouwbaar en kwalitatief. De filters zijn erg stil waardoor je geen last van ze hebt. Bovendien ook energiezuinig in vergelijking met andere merken met dezelfde categorie filters. Daarnaast is dit merk consistent met het aangeven van realistische opgaven voor wat betreft de filtercapaciteit. Bedenk wel dat je altijd beter één categorie zwaarder of groter kunt kiezen. Valt je aquarium bijvoorbeeld in de categorie tot 150 liter, dan kun je beter 20 à 30 euro meer uitgeven voor een filter uit onderstaande lijst in de categorie tot 250 liter. Valt het aquarium in 250 liter, kies een model uit de 350 liter sectie, enzovoorts.

Aquarium tot 150 liter

Aquarium tot 250 liter

Aquarium tot 350 liter

Beste interne aquariumfilter voor je aquarium

Dit type filter is minder geschikt voor grotere aquaria, hoewel je eventueel meerdere interne aquariumfilters kunt combineren. Voor deze reden bevelen we alleen interne aquariumfilters aan tot een inhoud van 150 liter. Wordt het aquarium groter dan is het verstandiger om te kiezen voor een buitenfilter uit bovenstaande lijst.

De SuperFish AquaFlow binnenfilters zijn erg goed en prijs-technisch interessant. In mijn eigen kweekbakken draaien deze al ruim 4 jaar zonder problemen. Het enige nadeel is wel dat ze wat meer geluid produceren en ze een klein beetje brommen. Daar tegenover staat dat alle navullingen van filtermateriaal zoals actief kool, filtersponzen, enzovoorts, verkrijgbaar zijn. Naast de filters van SuperFish hebben we ook Tetra opgenomen in de lijst vooral op basis van waarderingen die we kunnen vinden, waaruit ook blijkt dat ze vooral stiller zijn dan de SuperFish filters.

Aquarium tot 25 liter

Aquarium tot 50 liter

Aquarium tot 100 liter

Aquarium tot 150 liter

Aboutkoi

Wij bieden jou de go-to bron voor informatie over alles wat te maken heeft met Koi en vijvers. Met ruim 20 jaar ervaring in Koi en zelfs de nodige ervaring opgedaan bij échte Japanse kwekers, heeft AboutKoi voor jou de meest informatieve inzichten. Wij vormen het platform voor alles wat te maken heeft met het succesvol houden van Koi.

Dit bericht heeft 8 reacties

  1. Fisho

    Ik heb een 265 liter aquarium. Is de JBL CristalProfi dan geschikt?
    Omdat er staat 900 l/h en je het eerder over het inhoud liter aquarium x 5 had.

    1. Aboutkoi

      Ja hoor, dat moet prima lukken. Bij een wat groter aquarium mag de doorstroom in verhouding wat minder worden. Wij gaan het liefste uit van grofweg 4x de inhoud van de bak. Met 265 liter kom je aardig in de buurt met het genoemde filter van JBL.

  2. wim koring

    hallo kijk ook eens naar de filters van aquel 1000 -1500-2000 vreselijk goed is eheim helemaal niks bij en dan het filtermedia van biohome in de aquel geweldig kijk maar naar de filmpjes op you tube hoor het graag van je groet wim

    1. Aboutkoi

      Ook dat zijn leuke filters inderdaad, ik zou ze persoonlijk niet speciaal aanbevelen. Maar verder prima filters.

  3. David

    Goede morgen ik heb een vraag.
    Ik héb een aqaurium van 800 liter inhoud .
    Welke pomp kan ik daar voor het beste gbruiken

    1. Aboutkoi

      Dat is een flinke afmeting, gaaf! Dat ligt een beetje aan het type aquarium. Wat voor visbezetting komt er in, wat voor biotoop is het, enzovoorts

  4. Amanda

    Dag, ik ga binnenkort een juwel trigon 350 starten. Hier is geen standaard kast bij en daardoor ook geen ruimte onder het aquarium voor een extern filter. Wel zit er een binnenfilter bij.

    Wat zou hierin de beste oplossing zijn voor het filteren van het water?

    1. Aboutkoi

      Dat hangt natuurlijk geheel af van de visbezetting. Eventueel kun je ook meerdere interne filters gebruiken. Kies in ieder geval voor één van de grootste uit dit overzicht!

Geef een reactie